A vendéglátás fő munkafolyamatai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LOGISZTIKA és a SZÁLLÍTMÁNYOZÁS
Advertisements

A marketing fejlődése és szerepe
Áruforgalom és gazdálkodás I.
Teszt Eladási hely.
4. Marketing előadás 2009.Március 4. A szervezetek beszerzése- a vállalatok „fogyasztói magatartása”
RENDELÉS, VEVŐKISZOLGÁLÁS, E - BUSINESS
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) Hanyecz Lajos.
Tevékenységmenedzsment 1. szeminárium
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
1. A vállalat működésében Ön anyaggazdálkodással foglalkozik
EREDMÉNYKIMUTATÁS.
A piac Szakiskola.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Készletgazdálkodás 5. Előadás.
V. A készletezés logisztikája
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Forgóeszköz-gazdálkodás
Értékesítési csatornák
Vendéglátás és szállodaszervezés, gazdálkodás
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Készítette / Author: Tuska Katalin
Forgóeszköz-gazdálkodás
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Készletgazdálkodás 7.előadás.
Logisztika 6.előadás.
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
A vendéglátás folyamatai
A számviteli információs rendszer Jellemzők Modellje
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Új törekvések a logisztikai közreműködésben
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
E-beszerzés Bravo csoport.
AZ ÉLELMEZÉS MINŐSÉGI DIMENZIÓI
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Szilvási Mihály TM Magyarország Kft.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Kereskedelmi levelezés
Logisztikai ügyintéző
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
Rugalmas keretrendszer a minőségbiztosítási adatok kezeléséhez XII. abas Vevőfórum, Balatonlelle június 5-7.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
Forgóeszköz Azok az eszközök, amelyek várhatóan egy évnél rövidebb ideig szolgálják a vállalkozási tevékenységet Főbb csoportjai: a) készletek b) követelések.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Készletgazdálkodás és logisztika
Avagy 10 perces szerszámcsere.  Manapság a fogyasztók elvárják, hogy a termékekhez megfelelő minőségben, mennyiségben, árban, időben jussanak hozzá.
A raktár teljesítményének mérése
1 Készletek. 2 Előadás anyaga Fogalmak, Csoportosítás, megjelenés a mérlegben, Értékelés Bekerülési érték, Mérlegérték (értékvesztés, visszaírás) Könyvviteli.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
Dr. Veres István BME-MVT Az értékesítés funkciói, szereplői, az értékesítési rendszer tervezése.
VENDÉGLÁTÓ ÁRKÉPZÉS KALKULÁCIÓ.
Készlet- és termelésoptimalizálás bevezetésének tapasztalatai egy dinamikusan fejlődő KKV vállalatnál Esettanulmány Dr. Lelkes Zoltán.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Vendéglátás ÁFA változása
A vendéglátás jellemző vállalkozási formái
Az éttermi szolgáltatások Áfája
SZÁMVITEL.
Marketing I. X. előadás Beszerzési magatartás és ipari marketing
Marketing I. X. előadás Beszerzési magatartás és ipari marketing
A piac és a piacgazdaság
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
L O G I S Z T I K A A L A P J A I Készítette: Gács Nóra
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Előadás másolata:

A vendéglátás fő munkafolyamatai Vendéglátás-turizmus

A fő munkafolyamatok beszerzés, raktározás, termelés, értékesítés, szolgáltatás. A beszerzés, a raktározás, a termelés és az értékesítés áruforgalmi folyamatnak számít. (A szolgáltatás során nem dolgoznak fel nyersanyagot, ezért nem része az áruforgalmi folyamatnak)

Beszerzés A beszerzés a tevékenység ellátásához szükséges eszközök, alapanyagok (stb.) biztosítását jelenti vásárlással. Ha előre megtervezik, akkor a költségeit lehet csökkenteni. Ma a vállalkozók szabadon dönthetnek arról, hogy mit, honnan szereznek be (szabad vagy többcsatornás termékforgalmazás). Beszerzési forrás lehet a termelő, a nagykereskedő vagy a kiskereskedelem is. Akkor jár jól a vállalkozó, ha a termékforgalmazói lánc minél alacsonyabb szintjéről vásárol. A beszerzési döntésnél figyelembe kell venni az árat, a minőséget, mennyiséget, a saját raktárkapacitást, a kereslet alakulását, az idényszerűséget, a szállítási és fizetési feltételeket, a szállító megbízhatóságát és távolságát.

A beszerzéshez kapcsolódó szerződések Szállítási szerződés: a szállító kötelességet vállal valamely termék szállítására, átadására az előírt feltételekkel (ár, fizetési feltételek, engedmények), a szállító köteles az árut a rögzített időpontban szállítani, a vevő pedig köteles az árut átvenni és kifizetni Bizományos szerződés: a vevő a szállító bizományosa, az átvett áru nem lesz a tulajdona, hanem bizományosi díj fejében értékesíti azt, ha egy meghatározott idő alatt nem tudják az árut eladni, akkor a megbízónak vissza kell vennie (a vendéglátásban ritkábban fordul elő) Kapacitás- lekötési szerződés: a vevő a szállító kapacitását leköti egy későbbi időpontra, ha a lekötött mennyiséget a vevő nem veszi igénybe, a szállító költségeit és az elmaradt nyereséget meg kell fizetni Termeltetési szerződés: bérmunka, a vevő tulajdonában lévő anyagot a szállító a vevő igénye szerint feldolgozza, amelyért a vevő fizet Szállítási keretszerződés: konkrét szállítási vagy átvételi kötelezettséget nem tartalmaz, lehetőséget ad azonban eseti megrendelésekre és ezeknek rögzíti a módját

SZÁLLÍTÁS: áruk vendégeknek történő kiszállítása (házhoz szállítás), kitelepülés és a házon kívüli rendezvény, a termékeknek az üzletekbe juttatása és áruszállítás A szállítás megszervezése: nagyon szigorú egü-i előírások, minőségi szállítóeszközök, minőségromlás nélkül, eladó fuvaroz: a szállítási költség általában a beszerzési ár részét képezi, vevő fuvaroz: nagyon jellemző, a vállalkozó saját vagy bérelt szállítóeszközzel végzi, ennek költségei: üzemanyag, szerviz, gépkocsi vezetők és árukísérők bére és bérjáruléka

ÁTVÉTEL: az eszközt a vásárlás helyén vagy az üzletben történő beérkezéskor át kell venni. Csak bizonylat (szállítólevél, számla) alapján történő, az átvétel során ellenőrizni kell. Az áruátvétel tényét igazolni kell az árut kísérő bizonylaton aláírással, bélyegzővel. Mennyiségi átvétel: méréssel, számolással történik; a leszállított mennyiség megegyezik-e a bizonylaton szereplővel, ill. megfelel-e a megrendelt mennyiségnek Minőségi átvétel: a minőségi átvételnél vizsgálni kell, hogy az áru megfelel-e a minőségi, szavatossági feltételeknek; érzékszervi vizsgálattal, a szavatossági idő ellenőrzésével, műszeres vizsgálattal, az áru kémiai összetételének elemzésével. Értékbeni átvétel: olyan részletes ellenőrzést jelent, amikor azt vizsgáljuk, hogy az üzletbe szállított áru ára megegyezik-e a leszállított egységárakkal és mennyiségi szorzata az értékkel

Beszerzési modellek Fűrészfog modell: állandó időköz, állandó mennyiség Ciklikus modell: állandó időközönként meghatározott készletszintre tölt fel. Csillapításos modell: bizonyos készletszint elérésekor maximális készletszintre töltenek fel. Kétraktáros modell: ha a készletszint egy meghatározott jelzőkészlet szint alá csökken, egy előre meghatározott (állandó) mennyiséget szereznek be.

Raktározás A beszerzett és átvett nyersanyagokat, árukat a felhasználásig megfelelő körülmények között, szakosítottan kell tárolni. Az áruk minőségét és mennyiségét meg kell őrizni a tárolás folyamán, továbbá óvni kell a fertőződéstől, romlástól, szennyeződéstől. (fizikai, kémiai, biológiai) A szakosítás célja: az élelmiszerek ne szennyezzék egymást, egymástól idegen szagokat ne vegyenek át. Különböző nyersanyagok más-más hőfokot igényelnek a tárolás során. (hűtőlánc, HACCP)

Raktárhelyiségek Földesáru-raktár a tisztátlan zöldség- és gyümölcsféléknek. Szárazáru raktár a konzerveknek, tésztaféléknek, őrleményeknek, fűszereknek. Fagyasztótér, ahol -18 °C alatt kell tárolni a mélyhűtött árut, fagylaltot. Hűtőtér, ahol 0 és + 5 °C között kell tárolni a gyorsan romló nyersanyagokat, húst, tejtermékeket, hidegkonyhai készítményeket. Italraktár a hordós és palackozott italok tárolására. fogyóeszközök, a textília, a különböző tisztítószerek és egyéb anyagok tárolására.

Árukiadási elvek FIFO – first-in – first-out LIFO – last-in – first-out HIFO – high-in – first-out LOFO – low-in – first-out

Raktározás feltételei Tárgyi feltételek Személyi feltételek

Termelés A vendéglátás az élelmiszerek nagy részét olyan nyersanyagként vásárolja, amelyet csak feldolgozva lehet értékesíteni. A vendéglátást a feldolgozóiparhoz hasonló termelőfolyamat jellemzi, ebből a szempontból a vendéglátást ipari jellegű tevékenységnek is tekinthetjük. alkalmazkodni kell a keresethez helyben és időben egyaránt (termelés és az értékesítés térben és időben nem választható el egymástól)

A vendéglátó termelés olyan munkafolyamat, amely során az élelmiszer-nyersanyagokat konyhatechnológiai műveletek segítségével fogyasztói szükségletek kielégítésre alkalmas vendéglátó termékké alakítják át. Részfolyamatai: Előkészítés Elkészítés Befejező műveletek Kiegészítő műveletek

Előkészítés nyersanyag kiválasztása, vételezés, tisztítás, darabolás, ételek jellegének megadása, sütés idejének lecsökkentése, adagolás megkönnyítése

Elkészítés Az előkészítet nyersanyagok bekerülnek a konyhára, ahol az elkészítés műveletét végzik. (sűrítés, lazítás, anyag kikészítése, ízesítés, fűszerezés, formázás, bundázás, hőkezelés (sütés, főzés, párolás), hőelvonás (hűtés, fagyasztás)) Az étel elkészítése a nyersanyagok feldolgozása, majd az ezt követő hőkezelés következik. A hőkezelés lehet: főzés, sütés, párolás, egyéb hőkezelési eljárás. A készítendő étel jellegének megfelelően a feldolgozás történhet melegkonyhában, hidegkonyhában, cukrászkonyhában, ill. más üzemrészben.

Befejező műveletek A termelési folyamat befejező szakasza az elkészített ételek készen tartása, díszítése, ízesítése, tálalása. A készen tartás során megfőzött, megsütött ételeket elkészítés után olyan körülmények között tartják, hogy azok meghatározott ideig állapotukat és jellemzőiket megőrizzék. A tálalás az elkészített, fogyasztásra alkalmas ételek tálakra, tányérokra történő adagolása, elhelyezése. A tálalás módja elsősorban a felszolgálás módjától függ, amely eldönti, hogy tányérra, tálra tálalnak-e. A díszítéssel a kitálalt étel megjelenési formájának színvonalát akarják fokozni. Díszíteni csak olyan nyersanyagokkal lehet, amelyek fogyaszthatók is.

Kiegészítő műveletek mosogatás (fekete- fehér mosogató, poharak, szállítóeszközök), hulladéktárolás

Értékesítés Az értékesítés a vendéglátásban és a nemzetgazdaság más területein megtermelt áruk eladása. Az értékesítés folyamata: Az értékesítés előkészületei Az értékesítés lebonyolítása A fogyasztás befejezése utáni feladatok

Értékesítés előkészítése esetleges takarítás üzleti felszerelések előkészítése terítést szerviz-asztal előkészítése étlapok, árlapok, árcédulák előkészítése pénztárgép, számítógép beállítása éttermi kocsik és pultok előkészítése

Értékesítés lebonyolítása vendégek fogadása rendelésfelvétel felszolgálás fogyasztás befejezése utáni feladatok fizetés és számlázás munkaterület rendberakása

Az értékesítés lehet… A forgalomba hozatal módja szerint: Hagyományos (közvetlen, közvetett) Új típusú (önkiszolgáló, büfészervíz, automata) Értékesítés helye szerint: Üzemen belüli Üzemen kívüli (elvitel, házhozszállítás, rendezvény…) Vendégek köre szerint: Nyílt zárt

Az értékesítés lehet… Értékesítés ideje szerint: Egész éven át üzemelő üzlet Idényüzlet Értékesítés rendszere szerint: Étlap szerinti Menürendszerű Büfészervíz Értékesítés jellege szerint: Azonnali Viszont Bizományos

Felszolgálási módok Angol felszolgálás Francia Svájci (tányérszervíz) Orosz

Értékesítés elszámolása Az értékesítőhelyen foglalkoztatott dolgozókat a bevétellel időszakonként el kell számoltatni, ezt a szakmai nyelv standolásnak nevezi. Az elszámolás történhet: műszak végén, naponta, ha egész nap ugyanaz a dolgozó volt, hetente, ha egész héten ugyanaz a dolgozó volt. Az elszámolás menete: A pénztárgép lezárása, Záróállás és a nyitóállás alapján meg kell állapítani, hogy mennyi a pénztárgép szerinti bevétel. Ezt össze kell vetni a meglévő pénzösszeggel. Az értékesítésre átadott árukkal is el kell számolni. Erre szolgál a standív.

Szolgáltatás Szolgáltatáson általában olyan tevékenységet értünk, amelynek eredménye nem kézzelfogható termék, nem jár anyagfelhasználással. szállásadás vendéglátó üzletekben: zene, a táncehetőség, a műsor, a különböző játékeszközök biztosítása, a ruhatár

Szolgáltatás követelményei kultúrált udvarias kiszolgálás Az étteremben „a la cart” rendszerű szolgáltatás biztosítása Az étteremhez tartozó különtermekben felszolgálás A büfé nyitvatartási rend szerinti üzemeltetése Szobaszerviz szolgáltatások teljes körű biztosítása Tárgyalók kiszolgálásakor a tárgyalókban, illetve a mellettük lévő teakonyhába történő bekészítés Szolgáltatóknak a Megrendelővel közösen kidolgozott szolgáltatási folyamatot minden esetben be kell tartania, az erre vonatkozó elvárásokat a szerződéstervezet tartalmazza A reprezentációs étterem tárgyalók, konferencia terem kiszolgálásához állandóan rendelkezésre álló személyzet biztosítása