Tájékoztató a magyar-osztrák Dr. Markovics Tibor Körmend, 2012.november 7. természetvédelmi együttműködésről.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Együttműködés határok nélkül” Magyar - Horvát Foglalkoztatáspolitikai Szakértői Akadémia kialakítása Szőke István szakmai igazgató Harkány, június.
Advertisements

Interkulturális képzés gyerekek és felnőttek számára IB-KE.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
1. A Baradla-barlang aggteleki fogadótérségének fejlesztése Megvalósítás időtartama: Projekt összege: 108,3 MFt.
Ökoturizmus és természetvédelem 2011 Dr. Rácz András Környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
ZEMPLÉN EURORÉGIÓ 1 XI. LOGISZTIKAI FÓRUM FEBRUÁR 18. CENTRALIZÁLT VAGY DECENTRALIZÁLT GAZDASÁG REGIONÁLIS FEJLESZTÉSEK Előadó: Juhász István ügyvezető.
A Kőszegi és Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma Munkáltatói Fórum Csepreg március 19.
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
Zalai Borút Egyesület. Borutak Magyarországon •Villány-Siklós borút Egyesület (1994) •Balatoni Borutak szövetsége (2003) •Magyar Borutak szövetsége (2003)
Nyilvánossági és tájékoztatási kötelezettségek Ékes Gyula, Váti Nonprofit Kft. Mátészalkai Területi Iroda Információs nap magyar partnerek részére, Békéscsaba.
Előadó: Mihály Mariann TDM menedzser TDM szervezetünk működéséről, eddigi munkájáról.
SZOMSZÉDVÁRAK A határ menti településközi együttműködéshez szükséges kompetenciák fejlesztése a Nyugat-Pannon Eurégióban.
KVN OP 1.1. – TEAM – Képzés a közigazgatás hatékonyabbá tételének érdekében.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
Magyarország-Szlovénia Határon Átívelő Vegyes Bizottsági ülés
Európai Nemzeti Parkok Napja Május 24.
A vidékfejlesztéstől az öko-turizmusig a Nyugat-dunántúli régióban Határmentiségtől az integrált határrégióig Sopron április 06.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
KEOP / A barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos, a lámpaflóra kialakulását és terjedését minimalizáló.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
LEADER nemzetközi együttműködés „A projekt útja” Parizán Anna Tanácsos Vidékfejlesztési Minisztérium Szeptember 26.
Útépítési munkálatok természetvédelmi kérdései Lovászi Péter.
A tatai Réti-8-as számú halastó természetes vízi élőhellyé történő rehabilitációja KEOP /
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Paradigmaváltás a határon átnyúló együttműködési programokban
Az ESPON 2006 Program és annak jelentősége Magyarország szempontjából Illés Dóra november 26.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Találkozások és mélyebb együttműködés a magyar-szlovén határtérségben A Reg-Net projekt bemutatása Készítette: Polgár Tibor és Győrffy Gábor.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
Zalai Borút Egyesület. Borutak Magyarországon Villány-Siklós borút Egyesület (1994) Balatoni Borutak szövetsége (2003) Magyar Borutak szövetsége (2003)
A Fertő mente turizmusa Kundi Viktória PhD hallgató április 27.
1 Horvát-Magyar együttm ű ködések a vidékfejlesztésben Beremend, november 23.
2005. június éves a Magyar-Osztrák Területrendezési és Tervezési együttműködés dr. Tompai Géza főosztályvezető Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési.
3. Szakmai műhelykonferencia Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP
A vendégek befogadásáról és gyámolításáról „A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén… Mert.
MLSZ Marketing és Média Bizottságának munkája
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Hódmezővásárhely az alföldi művészváros
Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform © Campden & Chorleywood Kht 1 Az MNÉTP megalakulása óta végzett tevékenységek A stratégia kidolgozása.
Iskolák határok nélküli együttműködése.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
14.30 Regisztráció Köszöntő – Vértes Tibor, elnök Megnyitó – L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
Elérhetőségek: 7621 Pécs, Mária u. 3 06/ pannontermal.hu Dél-Dunántúli Gyógy-és Termálfürdők Egyesülete.
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
A MAGYAR ÜVEGIPARI SZÖVETSÉG PROGRAMTERVE 2008/2009 Magyar Üvegipari Szövetség Közgyűlés 2008.Május 13. Holiday-Inn Budaőrs Hotel.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
A Fertő-tó nádas területeinek üzemelési terve A projekt az Ausztria-Magyarország Interreg IIIA Közösségi Kezdeményezési Programban, az Európai Unió és.
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Nemzeti Parkok.
A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Helyi esélyegyenlőségi programok elkészítése Záró konferencia Budapest, december 8. ÁROP Esélyegyenlőség-elvű fejlesztéspolitika.
Turizmus a megyei területfejlesztési stratégiában és Vas megye turisztikai jellegű projektjeinek bemutatása.
1. 2 SZOMBATHELY SZEREPE AZ EURÓPAI SZENT MÁRTON KULTURÁLIS ÚTVONAL LÉTREHOZÁSÁBAN Grünwald Stefánia Szombathely MJV Stratégiai és Idegenforgalmi csoportvezető.
Turizmusfejlesztési és együttműködési tapasztalatok a Debrecen és Hortobágy helyi TDM szervezet elmúlt 4 és fél éve kapcsán Halasi Csaba egyesületi elnök.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Előadás másolata:

Tájékoztató a magyar-osztrák Dr. Markovics Tibor Körmend, 2012.november 7. természetvédelmi együttműködésről

Magyarország és Ausztria között a természetvédelem terén a kapcsolatok szorosabbra fűzése a politikai rendszerváltás hajnalán, több mint két évtizede indult, amelyet a Fertő-tó térségében tervezett közös nemzeti park generált őszén kezdődtek azok a nemzetközi tárgyalások, amelyek azt célozták meg, hogy az akkori két politikai világrendszer határán egy határon átnyúló nemzeti park jöjjön létre. Ennek eredményeképpen Magyarországon 1991-ben megalakították a Fertő-táj teljes hazai felét magában foglaló Fertő-tavi Nemzeti Parkot, míg Ausztriában a Nationalpark Neusiedler See-Seewinkel parkot 1992-ben. Majd a két ország akkori vezetői, Franz Vranitzky kancellár és Boross Péter miniszterelnök 1994-ben avatták a határon átnyúló nemzeti parkot. Ugyanebben az évben csatolták a hansági területeket a parkhoz, így azóta a magyar oldalon Fertő-Hanság Nemzeti Parkról beszélhetünk, melynek területe hazánkban ha, míg Ausztriában további ha.

A közös nemzeti parki munka a két nemzeti park térségében az alábbi három pilléren nyugszik: Magyar-Osztrák Közös Nemzeti Parki Tanács: a két ország, valamint Burgenland Tartomány természetvédelmi vezetőinek, a két nemzeti parki fél igazgatóinak, a tudományos kutatók képviselőinek részvételével működő Tanács évente ülésezik. Itt döntenek többek között a két országot érintő közös természetvédelmi és nemzeti parki stratégiát érintő kérdésekről, javaslatok születnek a közös nemzeti parkot érintő problémák kezeléséről, valamint a Tanács ezeken az üléseken tekinti át a közös fejlesztési projekteket és fogalmazza meg észrevételeit.

napi természetvédelmi együttműködés: a magyar és osztrák nemzeti parki kollégák napi szintű együttműködés keretében dolgoznak együtt azon, hogy a két országban lévő nemzeti park egységes képet mutasson. A napi közös munka megnyilvánul közös faj- és élőhelyvédelmi programokban (pl. szikes tavak, vizes élőhelyek védelme, rekonstrukciója; rétisas-, vízimadár-védelem és monitoring stb….); közös területkezési- fenntartási megoldásokban (pl. gyepek, nádasok kezelése, fenntartása stb…); közös ökoturisztikai és környezeti nevelési tevékenységekben; közös kiadványokban, nemzeti parki térképben, tudományos konferenciákban, workshopokban.

együttműködés a fejlesztések terén: a kezdetektől közös fejlesztések kísérték a határon átnyúló nemzeti park életét. Erre jó lehetőséget nyújtottak az Európai Unió magyar-osztrák határon átnyúló fejlesztési programjai (korábban PHARE, PHARE CBC, INTERREG, jelenleg Magyarország-Ausztria Határon Átnyúló Területi Együttműködési Program (röviden ETE). Közös kiadványok, tanösvények, terepi információs táblák, képzési programok mellett az egyik legjelentősebb eredménye e közös fejlesztési programoknak a 2006-ban elkészült fertőújlaki Csapody István Természetiskola és Látogatóközpont az egykori határőrlaktanya átalakítása révén.

FERTŐ-NEU-NAT projekt: között fut a projekt, amelynek nyolc modulja (fejlesztési eleme) van a nemzeti parki ökoturizmus és környezeti nevelés terén. Ezek az alábbiak: - a meglévő közös környezeti nevelési program modulok további fejlesztése - új közös ökoturisztikai programok fejlesztése a határon átnyúló nemzeti parkban - közös nemzeti parki kiállítások a két nemzeti parki fél információs központjaiban - közös nemzeti parki monográfia elkészítése - oktatóközpont fejlesztés (infrastrukturális fejlesztés) Ausztriában - közös nemzeti parki újság rendszeres kiadása, megjelentetése és eljuttatása otthonban a nemzeti parki településeken - tucatnyi új tematikus kiadvány közös elkészítése - közös nemzeti parki film elkészítése

A két ország természetvédelmi együttműködésének katalizátora a határon átnyúló Fertő-Hanság / Neusiedler See Seewinkel Nemzeti Park, amely idén szeptember 30-án az Európai Nemzeti Parkok Szövetségtől (EUROPARC Federation), annak éves közgyűlésén díjat fog átvenni az európai szemmel is példaértékű közös természetvédelmi munkát elismerve.

Az első hazai, s egyben határon átnyúló natúrpark alapításának a gondolata az 1990-es évek elején fogalmazódott meg a Fertő-tavi nemzeti parkok létrehozására megalakult magyar- osztrák vegyes bizottság javaslatára. Az osztrák oldalon az előkészítő munkálatok 1994-ben elkezdődtek. A Naturpark Geschriebenstein ünnepélyes megnyitására május 16-án került sor. A magyar oldalon később indult a natúrpark előkészítése, alapítására szeptember 28-án került sor.

Hazánkban elsőként, 1997-ben alapítottuk az Írottkő Natúrparkot.

Az Írottkő Natúrparkért Egyesületnek - 16 település önkormányzata, - az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, - a Szombathelyi Erdészeti ZRT, - természetbarát egyesületek, továbbá - mintegy 80 magánszemély a tagja.

Nemzeti Park Őrségi

- A természeti és kulturális értékek megőrzése - Idegenforgalom - Oktatás - Kutatás A nemzeti parkok feladatai

Nyugat-dunántúli valamint burgenlandi természetvédelmi területeken, egymással együttműködve közös fejlesztéseket valósítunk meg a természetvédelem, a kutatás, a környezeti nevelés és az ökoturizmus területén. A program célja

Projektpartnerek • Regionalmanagement Burgenland (Leadpartner) • Nationalpark Neusiedler See – Seewinkel • Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság • Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság • Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság • Stratégiai Partner: Burgenland Tourismus und Naturschutzbund Burgenland 20

Célterület, résztvevők • 3 nemzeti park a magyar oldalon (Fertő-Hanság, Örségi és Balatonfelvidéki) • 4 naturpark, illetve tájvédelmi körzet Nyugat-magyarországon (Szigetközi, Soproni, Irottkő, Kerka-menti) • Nationalpark Neusiedler See- Seewinkel • 6 naturpark Burgenlandban (Neusiedlersee-Leithagebirge, Rosalia-Kogelberg, Landseer Berge, Geschriebenstein, Weinidylle, Raab) 21

A projekt időtartalma és költségvetése • A projekt időtartalma: július – december • Költségvetés Összköltségvetés: € A magyar oldal költségvetése: € Nemzeti parkok: € Naturparkok: € 22

Nyilvánosság és marketing • Nyitórendezvény • Közös Webportál • Közös kiadványok • Összehangolt sajtómunka • Közös adatbank • Közös plakát széria 23

Burgenland Region Oberwart - Bad Tatzmannsdorf Wiener Straße Oberwart Niederösterreich Wiener Alpen in Niederösterreich Schlossstraße 1, 2801 Katzelsdorf Steiermark Tourismusverband Joglland - Waldheimat Kirchenviertel St. Jakob im Walde Magyarország Írottkő Natúrparkért Egyesület és Tourinform 9730 Kőszeg Rajnis u. 7. Információ

Köszönöm, hogy meghallgattak.