Szűcs Pál okl. fizikus, VT-3

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ajánlások.
Advertisements

Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
Egészségünk megóvására vonatkozó munkahelyi szabályok
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Középiskolai Fizikatanári Ankét – Kaposvár, 2009 Kolláth Zoltán (MTA KTM CsKI, MCSE)
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg.
A HELYSZÍNI LENYOMATOS TECHNIKA KITERJESZTETT ALKALMAZÁSA
AZ MSZ SZABVÁNYSOROZAT SZÜKSÉGESSÉGE
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
A színek számítógépes ábrázolásának elve
6. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban
Látás és világítás.
A színmérés és a színinger-mérő rendszer fontosabb modelljei
Záridő Blende Fénymérés
Gyakran előforduló táblák és jelzések vízen és vízparton
SZÍNEKRŐL.
Vámossy Zoltán 2006 Gonzales-Woods, SzTE (Kató Zoltán) anyagok alapján
Mai számítógép perifériák
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
Kocsis Nikoleta – Spátay Anna Országos Tudományos Diákköri Konferencia
Színes világban élünk.
Látás – észlelet Az informatikus feladata információs technológiák:
Szín management szín(észlelet)helyes leképezés különböző mediumokban.
Színtervezés számítógépes felhasználás számára Schanda János és a Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium Dolgozói és PhD hallgatói.
Schanda János Virtuális Környezet és Fénytani Laboratórium
Színtervezés számítógépes felhasználás számára Schanda János és a Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium Dolgozói és PhD hallgatói.
VTT-BudapestSchanda János VE-Professzor Emeritus – CIE-MNB Színészlelet és „lágy” metrológia CIE TC 1-65:A framework for the measurement of visual appearance.
2009. december 3. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához november 13. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
A társadalmi t ő ke, az internet- elérés és a túlzott TV-nézés összefüggései Dr. habil Németh Erzsébet, BKF, főiskolai tanár, a Viselkedéstudományi Intézet.
Készítette: Horváth László
Észlelés Gestalt elvek Színlátás Térlátás Illúziók.
2. tétel.
MAGYAR HONVÉDSÉG LÉGIJÁRMŰ JAVÍTÓÜZEM Új évszázad, új technológia Gripenek a magyar Légierőben A roncsolásmentes anyagvizsgálatok (NDT) szerepe és jelentősége.
R.U.M. Testing KftAGY 5. Szakmai Szeminárium Vállalkozói anyagvizsgálat a szolgáltatói oldalról avagy Megrendelők a Vizsgálólaboratórium szemszögéből.
4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, június A RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLÓ SZEMÉLYZET TANÚSÍTÁSÁNAK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI A MAROVISZ.
Prezentáció készítés MS PowerPoint segítségével
Szemhibák, szemüvegek Chyby oka, okuliare
Az emberi szem és a látás
Színek.
Világosság és fénysűrűség ajánlások a mezopos fénysűrűség értékelésére
Gyakorlati alkalmazás
Monitorok.
4.6. A Fénysugár-követés módszere (ray-tracing) Mi látható a képernyőn, egy-egy képpontban ? (4.4.LÁTHATÓSÁG) A képponton át a szembe jutó fénysugár melyik.
Torlódás (Jamming) Kritikus pont-e a J pont? Szilva Attila 5. éves mérnök-fizikus hallgató.
Tágra zárt szemek.
A MAROVISZ jártassági vizsgálatainak eredményei és problémái
Felbontás és kiértékelés lehetőségei a termográfiában
13.tétel Mutassa be a honlap készítésére alkalmas szoftvereket! Hasonlítsa össze a Macromedia Dreamweaver és Microsoft Office Frontpage programokat!
Az élővilág legkisebb egységei
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
FFFF eeee kkkk eeee tttt eeee tttt eeee ssss tttt s s s s uuuu gggg áááá rrrr zzzz áááá ssss.
A közösség ereje. Mi az e-demokrácia gép? Hogyan működik a gép? Mire szeretnénk használni ezt a gépet? Mi a 42? Kikből áll a 42? Mit szeretne a 42? Miről.
Hogyan készítsünk előadást?
A szem felépítése és a látás folyamata
Máté: Orvosi képfeldolgozás12. előadás1 Három dimenziós adatok megjelenítése Metszeti képek transzverzális, frontális, szagittális, ferde. Felület síkba.
Gyorsulás, lassulás. Fékút, féktávolság, reakció idő alatt megtett út
E-HÓD HÓDítsd meg a biteket!.
OMKTI1 Tartalék világítások, látási folyamatok a mérnök szemével, számítási eljárások (BG) ……..
A színes képek ábrázolása. A szín A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre. Az elektromágneses sugárzás emberi szem által látható tartományba.
Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b.
Név: Ulicska Réka Osztály: 6
A Kép (Image) menü.
Látásvizsgáló készülék
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
3. Az emberi szem felépítése és a látás alapfolyamatai
Bevezetés a szoftver-ergonómiába
Előadás másolata:

Szűcs Pál okl. fizikus, VT-3 www.orszak.hu orszak@orszak.hu A SZEMREVÉTELEZÉSES VIZSGÁLAT KAPCSOLATA A TÖBBI RONCSOLÁSMENTES VIZSGÁLATTAL Szűcs Pál okl. fizikus, VT-3 www.orszak.hu orszak@orszak.hu

4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5. A szemrevételezéses vizsgálat (VT) különleges helyzete Amit a szemünk nem észlel, nem bont fel, az nem jut tudomásunkra Ép látásérzet - éles látás - kontraszt látás - szín látás - adaptáció A környezet (háttér) hatása ORSZAK BT FAT : AL-1793 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5.

4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5. A szem felbontóképessége 1 szögperc. Azt a két objektumot látjuk különállónak, amelyek két „nem-szomszédos” ideg- végződésre vetülnek A látásélesség vizsgáló tábla legfelső, „42” jelét 50 méter távolságból látja az egészséges szemű ember ORSZAK BT FAT : AL-1793 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5.

4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5. A látás élességnél – ahol erős fehér/fekete kontraszt mellett vizsgálunk, fontosabb a kontraszt látás, ahol azt állapítják meg milyen különbséget vagyunk képesek észlelni Gondoljunk a rtg film kiértékelésre, vagy képernyő tartalmak észlelésére ORSZAK BT FAT : AL-1793 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5.

4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5. Látásunk csap-látásból, azaz színek észlelé-séből és pálcika-látásból, azaz fény intenzítás észlelésé-ből tevődik össze Mifelénk a férfiak 8%-a, a nők 1%-a színté-vesztő, azaz nem rendelkezik három féle azonos érzékeny-ségű pálcikával A színtévesztők fele piros-zöld tévesztő ORSZAK BT FAT : AL-1793 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5.

4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5. Színlátásunk megvilágítottsághoz (fényerő) való alkalmaz-kodása gyors. A pálcika-látás alkalmazkodásához (adap-táció) 25 – 30 perc szükséges Ezt figyelembe kell venni elsötétített helyen (UV-fénnyel végzett munka, rtg-film értékelés), vagy a környezetéhez képest gyengébben megvilágított képernyő ( UT, ET és általában a számítógép) előtt ORSZAK BT FAT : AL-1793 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5.

4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5. Látásunk nem egyszerűen egy gyűjtőlencse képe, a látásérzet kialakulásában tapasztalatunknak is fontos szerep jut. Mennyire „más színű” ugyanaz a tulipán egy melegebb és egy hidegebb háttér előtt ORSZAK BT FAT : AL-1793 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5.

4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5. Ezek az ábrák ismerősek, azt példázzák, mennyire megza-varja látás érzetünket a háttér, a textura ORSZAK BT FAT : AL-1793 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5.

4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5. Nemcsak a tárgyak helyzetét, de egymáshoz képesti nagyságukat is befolyásolja a környezet és a kontraszt (a két virág bibéje) ORSZAK BT FAT : AL-1793 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5.

4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5. A felület egyenetlensége és a vizsgálat érzékenysége közötti összefüggés sok eljárásnál (MT, ET, PT) ismert. Az észlelést a szemrevéte-lezés esetében is befolyásolja a felület mi-nősége. Az érdességet „számszerű-síteni” műszeres méréssel, ORSZAK BT FAT : AL-1793 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5.

4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5. vagy összehasonlító felületek alkalmazásával lehet. Műszeres mérésnél gyakran vitatják a műszer kalibráltságát, a mérés helyes elvégzését. Összehasonlító lapok esetében kevesebb a vitatható szempont, igaz minden felület megmunkálási módszer-hez más – más lapocskát kell alkalmazni. ORSZAK BT FAT : AL-1793 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5.

4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5. Az érdesség mérésével az MSZ EN 10049:2006 szabvány foglalkozik. A vizsgálat érzékenysé-gét a felületi érdességhez köti kovácsolt darabok MT vizsgálatánál az MSZ EN 10228-1:2000, hegesztések esetében az MSZ EN 1291:2004. Folyadékbehatolásos vizsgálat esetén hasonló-an rendelkezik az MSZ EN 10228-2:2000 és MSZ EN 1289:2004 szabvány. ORSZAK BT FAT : AL-1793 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5.

4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5. Bár kevésbé valószínű, hogy mindenki annyira eltöpreng a megvilágítási körülmények és a felületi minőség vizsgálati érzékenységre gyakorolt hatásán, mint a képen látható idős szemrevételező kolléga, ORSZAK BT FAT : AL-1793 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5.

4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5. De mindazonáltal reméljük, sikerült felhívni a figyelmet, hogy a vizgálatok megbízhatósá- ga és érzékenysége szempontjából milyen fontos a „karbantartott és kiszolgált” látás és az érzékenységi követelményeknek megfe- lelő felületi finomság. Köszönjük figyelmüket ! ORSZAK BT FAT : AL-1793 4. Anyagvizsgálat a Gyakorlatban Kecskemét, 2008. június 3 - 4 - 5.