Mit mond a pályatanácsadás a családnak/ról?”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
STRATKOM Kft ÖSSZEFOGLALÓ A SZAKKÉPZÉS IRÁNYAIRÓL ÉS ARÁNYAIRÓL FOLYÓ ESZMECSERÉKRŐL "A kormány szakképzés-fejlesztési koncepciója az új szakképzési törvény”
Advertisements

VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | A KOM-PASSZ program ismertetése „KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program GEBAUER FERENC MFPI, március 7.
SZÜLŐK SZEREPE A TUDATOS PÁLYAORIENTÁCIÓBAN
Pályaorientáció: a fiatalok minőségi munkaerő követelményeinek biztosítása a munkaerőpiacon A pályaorientáció jelenlegi helyzetének és a jövőre vonatkozó.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
KOMPLEX TANÁCSADÓI RENDSZER
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Életpálya-építés fiatalkorban
D szekció, Mobilitás: a mozgás és változás TéT-je a felsőoktatásban
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
TOVÁBBTANULÁS 2012 Felvételi eljárás a középfokú intézményekbe a es tanévre.
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
Bevezetés a pályatanácsadási rendszerek összehasonlító elemzésébe
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
Brazzorottó Jenőné elnök-igazgató
A kistérségi szereplők funkciója a pályaorientációban
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Számítógéppel támogatott pályaorientáció. Számítógéppel támogatott orientáció szerepe a munka- pályatanácsadásban Előnyei: Előnyei: A kutatások nagy része.
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Péter Katalin December 2. Aszód.  Hol dolgozik?  Hogyan?  Kikkel?  Milyen tevékenységeket végez?  Milyen eszközöket használ?  Mit szeret csinálni?
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Életút-támogató pályaorientáció
Pályaválasztást segítő, pályaorientációs program a gyermekotthonokban és lakásotthonokban nevelkedő gyermekek számára.
Az Országos Képzési Jegyzék és a szakmai és vizsgakövetelmények Bruckner László.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH programvezető
Tájékoztató fórum Szakiskolai fejlesztési program C komponens iskolái számára KOMPONENS C Miskolc május 5. Nagy Zoltán komponensvezető
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető NFÜ- TISZK információs nap – március 3.
A Nemzeti Pályainformációs Portál Juhász Ágnes. Juhász Ágnes Az életpálya-tanácsadás kikötője ahonnan eljuthatunk minden információhoz.
„ÚT A JÖVŐBE” Pályaválasztást segítő, pályaorientációs program a gyermekotthonokban és lakásotthonokban nevelkedő gyermekek számára.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
TÁMOP „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” Előadó: Petromán Anikó.
Középiskolai továbbtanulás 2016/17
Szinkronban Európával A nemzeti életpálya-tanácsadási rendszer február 21 Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors – programvezető, a Nemzeti Pályaorientációs.
A TÁMOP es projekt eredményei, lehetőségek és kilátások a jövőre nézve, a projekt keretében készült on-line eszközök használatának lehetőségei Borbély-Pecze.
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Borbély-Pecze Tibor Bors, programvezető RFKB-NPT kapcsolattartás Az életpálya tanácsadás.
Pályaválasztási tájékoztató szeptember. Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság képviselete Kapcsolattartás a kis- és középvállalkozások.
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
ANDRÁSSY GYULA GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM
„Hol és mit?- avagy egy gimnazista a tanácsadáson”
A VAS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PÁLYAORIENTÁCIÓ MEGÚJÍTÁSA
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Nemzeti Pályaorientációs Tanács célok, feladatok
A szakiskolai képzés és az érettségi követelmények
Pályaválasztási szülői értekezlet
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
IRÁNY A PÁLYA! november 14. „Az emberi nemnek az a hivatása, hogy munkáljon, alkosson, teremtsen.” Széchenyi István.
Továbbtanulás 2018/2019 HOGYAN TOVÁBB? Pályaorientációs
A szakadékok áthidalása
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
„Hol és mit?- avagy egy gimnazista a tanácsadáson”
Fő épület 1. Oktatás módszertani megújulás Kooperatív tanulási módszer Projekt alapú módszer.
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A Tanácsadók Virtuális Közösségének
Pályaválasztási szülői értekezlet
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Előadás másolata:

Mit mond a pályatanácsadás a családnak/ról?”

2011. évi CLXXXVII. Szakképzési törvény alapelvek 1. „Az életpálya-tanácsadási szolgáltatást valamennyi érintett részére elérhetővé kell tenni.” Az életpálya-tanácsadási (pályaorientációs) szolgáltatás magába foglalja: pályainformáció-nyújtás pályakorrekciós tanácsadás továbbtanulási tanácsadás iskolai pályaválasztási tanácsadás foglalkoztatási, munkába állási tanácsadás kompetencia fejlesztés professzionális pályatanácsadás „….amely segíti a szolgáltatást igénybe vevő pályaválasztását, továbbtanulását, az egész életen át tartó tanulását és a munka világába történő bekapcsolódását az alapfokú iskolába történő felvételtől a munkaerőpiac elhagyásáig.” Az életpálya-tanácsadás formája szerint: egyéni, csoportos, táv-tanácsadás, elérő programok.

A Támop 2.2.2 monitoring mutatói Mutató neve Cél-érték Pályaorientációs tanácsadásban részesülők száma (személyes és távtanácsadás együtt) 339 000 fő/év Pályaorientációval kapcsolatos tréningekben résztvevő szakemberek száma 4000 fő Új foglalkozás-bemutató filmek 250 db Új foglalkozás-leírások 300 db Új fejlesztésű pályaorientációs tananyagok 5 db

Döntés Pályaválasztás = döntések sorozata Döntési pontok a tanulók életében 8. osztály (Szakiskola vagy gimnázium) Fakultációválasztás (Gimnáziumban) 12. osztály (Továbbtanulás vagy munkába állás) Gyakran hallunk ilyet: „Majd kialakul a gimnázium alatt…” „Legyen egy szakma/érettségi a kezében, utána majd eldönti…” „Csak erre a szakmára veszik fel, majd megszereti…” „Legyen egy diplomája, azzal el fog tudni helyezkedni…” Érett, a teljes személyiséget érintő döntést csak kialakult személyiség hozhat, ez ebben az életkorban még nem elvárható Cél: segítsük a gyermeket abban, hogy megismerje képességeit, készségeit, érdeklődését, hogy széleskörű információs tevékenységet végezzünk.

Család megjelenése a folyamatban Öntájékozódás segítése – Nemzeti Pályaorientációs Portál Foglalkozás-bemutató anyagok Szöveges leírások Önismeret mélyítésének lehetőségei – saját gyermek megítélése releváns kompetenciák mentén Egyéni tanácsadás – hozott téma, „realitásoldal” Csoportos tanácsadás – társas támogatottság, szociális atom

Nemzeti Pályaorientációs Portál http://eletpalya.munka.hu/ Küldetés: Tudásbázis kialakítása Öntájékozódás elősegítése LLL-LLG népszerűsítése Tanácskérők és Tanácsadók összekapcsolása Célcsoportok: Tanácskérők (aktív korú népesség) Kiemelten – általános iskolás és középiskolás korosztály Szakemberek: Szakképzett tanácsadók Kapcsolódó területen dolgozók (tanárok, szociális munkások stb.)

Life Long Guidance 4+4 döntési pont Tanulás világa Life Long Guidance 4+4 döntési pont Tanulás Világa: Hol indul spanyol-magyar két tanítási nyelvű képzés, kémia emelt szinten tanított tantárggyal? Melyik iskolát válasszam a megyében, ha a faipari szakmák felé kacsintgatok? Milyen szakmák közül választhatok, mi az az Országos Képzési Jegyzék? Mik az erősségeim, melyek a képességeimnek leginkább megfelelő szakmák? Milyen szakmák közül választhatok, mi az az Országos Képzési Jegyzék? Mik az erősségeim, melyek a képességemegfelelő szakmák? Hogyan működik a bolognai rendszerű felsőoktatás világa? Milyen irányba induljak, mely tanulmányi területek felelnek meg leginkább képességeimnek, érdeklődési irányaimnak? Hogyan működik az egész életen át tartó tanulás a valóságban? Milyen lehetőségeim vannak a munka melletti tanulásra? Milyen lehetőségek állnak rendelkezésemre, ha át szeretném képezni magam?

Life Long Guidance 4+4 döntési pont Munka világa Life Long Guidance 4+4 döntési pont Munka Világa: Az első munkahely mindannyiunk életében meghatározó. A munka világában szerzett első tapasztalatok későbbi életünkre is hatással vannak, ekkor találkozunk az első jelentős kihívásokkal, ekkor szerezzük az első „éles” sikerélményeket.   A jelenleg különösen gyorsan változó világ a munkavállalóktól is a korábbinál nagyobb rugalmasságot kíván. A pályaváltás ma már sok esetben nem is kényszer, inkább a munkavállaló saját jól felfogott érdeke és előrelépési lehetősége. A munkavállalói és a vállalkozói lét alapvetően különbözik. Aki évekig alkalmazottként dolgozott, nem biztos, hogy könnyen átszokik a mozgalmas, sokszor kockázatos, de számtalan lehetőséget magában hordozó vállalkozói létbe. Munkahelyet az ember vagy saját szándékából vált, vagy a körülmények kényszerítik rá. Ahogy az első munkahely sok fontos tapasztalatot hoz magával, úgy az első munkahely-vesztés is sok dologra tanítja meg az embert.

Keresők http://eletpalya.munka.hu/keresok Foglalkozás-kereső A 2011. január 1-től hatályos FEOR 08-ban szereplő foglalkozások között keres. A részletesen bemutatott foglalkozások körét folyamatosan bővítjük. Szakképesítés-kereső Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő több száz szakképesítés megismerését teszi lehetővé. Az egyes szakmákról közölt információk részletességét folyamatosan bővítjük. Végzettség-kereső A végzettségkereső a létező és már megszűnt OKJ szakképesítéseken felül keres a felsőoktatási szakok, a hatósági képzések, a mestervizsgák és a nemzetközi képesítések között. Közoktatási intézmények keresője Az Oktatási Hivatal Közoktatási Információs Irodájával együttműködve kialakított kereső segítségével megismerhetőek a hazánkban működő alapfokú és középfokú oktatási intézmények Induló középiskolai tagozatok keresője Az egyedülálló részletességű kereső lehetőséget biztosít az induló középiskolai (gimnáziumi, szakközépiskolai, szakiskolai) tagozatok teljes körű megismerésére. Várható keresetek Az NPP Keresetsávozójának segítségével összehasonlíthatóak az egyes foglalkozások esetében várható keresetek. Grafikus felületen mutatja a kiválasztott foglalkozásokhoz tartozó átlagos havi bruttó béreket.

Karrier http://eletpalya.munka.hu/karrier

Foglalkozás-bemutató mappák http://eletpalya.munka.hu/mappak Anyagmozgató gépek kezelői 150 db FEOR 08 szerinti foglalkozás-bemutató mappa ABC sorrendben. Funkció: öntájékozódás pályaismeret bővítése elsősorban tanácsadóknak ajánlott Felépítés: Feladatok és Tevékenységek Követelmények Szakképzés Kereseti lehetőségek, elhelyezkedési kilátások Egyéb információs források Feladat /Tevékenység Követelmények Szakképzés

Szakmabemutató filmek http://eletpalya.munka.hu/filmek 127 db strukturált film Kb.: 10-15 perc/film Egy-egy foglalkozást vagy foglalkozás-csoportot dolgoznak fel Felépítés: Feladatok és tevékenységek Követelmények Interjúk Szakképzés

Önértékelő kérdőívek http://eletpalya.munka.hu/kerdoivek

Fejlesztési tervek- kérdőívek Önértékelő eljárások: általános iskola (7-8. osztály) érdeklődés kompetencia középiskola (10-11. osztály) munkamód fiatal felnőttek foglalkoztathatóság „Társak” által végzett értékelés Szülő Érdeklődési típus Kompetencia Pedagógus (gyermek által választott) Foglalkozások kompetencia és érdeklődés háttér adatai (munkaadóktól) p

Fejlesztési tervek- Kompetencia kérdőív, egyéni visszajelzés

Eredmények összehasonlítása- Szülő és gyerek eredményei

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!