A) A bolygók pályájának megfigyelése után azonosítsa a bolygók neveivel a betűjelüket! Írja utánuk a betűjelüket! a)  Szaturnusz........ b)  Jupiter..............

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Radnóti Katalin Eötvös Loránd Tudományegyetem
Advertisements

A NAPRENDSZER Forgalmazza: Mikrosuli Bt Orosháza Pf. 318;
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
A FÖLD.
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
HELYÜNK A VILÁGEGYETEMBEN
Egyenletes körmozgás.
A FÖLD, ÉLETÜNK SZÍNTERE
Naprendszerünk bolygói
Naprendszer Mészáros Attila.
Miért változnak az évszakok?
Naprendszerünk bolygói. Merkúr  Átmérője: 4880 km  Keringési idő: 0,24 év  Sebesség: 48 km/s.
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
Csillagászati földrajzzal kapcsolatos feladatok
7. Az idő mérésére használt csillagászati jelenségek
A Naprendszer.
A Föld, mint égitest.
AZ ÉGHAJLATOT KIALAKÍTÓ TÉNYEZŐK
Alakja, mozgási és ezek következményei
A Föld keringése a Nap körül. Az évszakok váltakozása.
A Föld helye és mozgása a Naprendszerben
- alakja és mozgásainak következménye -
A NAPRENDSZER ÁTTEKINTÉSE.
Az általános tömegvonzás törvénye és Kepler törvényei
A levegő felmelegedése
Évszakok váltakozása.
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
Bolygónk, a Föld.
A Hold.
Az Univerzum.
A Föld Nap körüli keringése
A Föld pályája a Nap körül
Az általános légkörzés
Szakál Dorottya Mars március 2..
Mars Készítette: Vachaja József Bottyán János Műszaki Szakközépiskola
A Föld helye a világegyetemben
Természetföldrajzi övezetesség
Göröngyös út vezet a csillagokig
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
Tájékozódás az égen Az éggömb: Forgása:
I. Törvények.
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
Miért változnak az évszakok?
Miért változnak az évszakok?
Merkúr.
Dolgozat tudomanybol Tolnai Rebeka es Csoka Kinga NEPTUNUSZ
Naprendszerünk bolygói
Naprendszerünk bolygói. Merkúr Átmérője: 4880 km Keringési idő: 0,24 év Sebesség: 48 km/s.
Fogyatkozások.
Időjárási és éghajlati elemek:
Bolygók és holdak.
Kör és forgó mozgás.
Csillagászati és térképészeti ismeretek
A Coriolis-erő a fizikában az inerciarendszerhez képest forgó (tehát egyben gyorsuló) vonatkoztatási rendszerben mozgó testre ható egyik tehetetlenségi.
Készítette: Juhász Lajos 9.c
A FÖLD ÉS KOZMIKUS KÖRNYEZETE
A FÖLD, A KÉK BOLYGÓ A FÖLD FORGÁSA ÉS KÖVETKEZMÉNYEI
Hogyan mozognak a bolygók és más égi objektumok?
Jellemzése földalakú(geoid): a gömbhöz hasonló, de nem szabályos, az északi és a déli sarknál lapított az egyetlen olyan bolygó a Naprendszerben, ahol.
A Nap és családja.
Űrkutatás hét.
Hold.
A BOLYGÓMOZGÁS LEÍRÁSA KINEMATIKAI LEÍRÁS: KEPLER TÖRVÉNYEK Csillagászati megfigyelések ( Kopernikusz, Tycho-Brahe) Kepler I. Minden bolygó olyan ellipszispályán.
Egyetemes tömegvonzás, körmozgás, feladatok 9. osztály
Készítette: Koleszár Gábor
3. A FÖLD ALAKJA ÉS MOZGÁSAI.
A HOLD Átmérője 3476 km Távolsága a Földtől km
A földrajzi övezetesség
A Föld, mint égitest.
Előadás másolata:

A) A bolygók pályájának megfigyelése után azonosítsa a bolygók neveivel a betűjelüket! Írja utánuk a betűjelüket! a)  Szaturnusz........ b)  Jupiter.............. c)  Mars................. X

MEGOLDÁS a)  Szaturnusz A b)  Jupiter C c)  Mars D X

B) Mi jellemzi a fenti bolygókat? Írja a bolygók nevét az állítások elé! Mars, Jupiter, Szaturnusz, a) ................ Kőzet- vagy Föld-típusú bolygó. b) ................ A Naprendszer legnagyobb bolygója. c) ................ A legtöbb holdja van. d) ................ Keringési sebessége a felsorolt 4 bolygó közül a legnagyobb. e) ................ Légköre főként CO2-ből áll, amely a benne lévő vízzel megfagyva a sarkok közelében hósapkát képez.

MEGOLDÁS a) Mars Kőzet- vagy Föld-típusú bolygó. b) Jupiter A Naprendszer legnagyobb bolygója. c) Szaturnusz A legtöbb holdja van. (18 db) d) Mars Keringési sebessége a felsorolt 3 bolygó közül a legnagyobb. e) Mars Légköre főként CO2-ből áll, amely a benne lévő vízzel megfagyva a sarkok közelében hósapkát képez.

A Föld, mint égitest

A Föld a kőzetbolygók csoportjába tartozik. A Föld a Naptól számított harmadik bolygó. Legfontosabb adatai a következők: Kora: 4,6 milliárd év Közepes naptávolsága: 150 millió km = 1 csillagászati egység (CS.E.) Holdjának neve: Hold A forgás miatt a Föld lapult, lapultsága: 0,3% Egyenlítői sugara: 6378,4 km Sarki sugara: 6356 km Felszíne: 510 millió km2

I. Föld alakja: geoid Különbség=21,39 km A tengely körüli forgás következtében a Föld az Egyenlítőnél egy kissé megnyúlt, „kidudorodott”, a sarkoknál pedig „belapult”. Ez azt eredményezte, hogy a Föld egyenlítői sugara nagyobb, mint a sarki sugár. Különbség=21,39 km

A Föld alakjának következményei: Szoláris éghajlati övezetek kialakulása

Kör alakú látóhatár (horizont)

II. A Föld mozgásai

1. Tengely körüli forgás Iránya: Ny  K (direkt irányú) Időtartama: 24 óra = 1 nap (23 h 56 m 46 s) A forgás sebessége: a szögsebességgel jellemezhetjük. A földfelszín minden pontján egyforma, 15°/óra

Szögsebesség A szögsebesség a forgó mozgás során az időegység alatt megtett elfordulás mértéke szögben kifejezve (ω=α/t)

A forgás következményei nappalok és éjszakák váltakozása, centrifugális erő, eltérítő (Coriolis) erő.

2. Nap körüli keringés A keringés időtartama: 365 nap 6 óra 9 perc 9 mp. Ez az időtartam a csillagév vagy sziderikus év. A keringés iránya: a Föld északi pólusa felől nézve az óramutató járásával ellentétes, azaz direkt irányú.

A keringés pályája: A Föld ellipszis alakú pályán kering, amelynek egyik gyújtópontjában van a Nap. (Kepler I. törvénye) A földpálya excentricitásának értéke: 1,76%. (A 0 excentricitás szabályos körpályát jelent, tehát a Föld pályája csak minimálisan tér el a körtől.)

Az ellipszis alakú pálya miatt a Nap - Föld távolság az év során mintegy 5 millió km-t ingadozik. A földpálya Nap közeli pontja a perihélium, itt XII. 22-én tartózkodik a Föld. A Nap - Föld távolság 147,1 millió km. A Naptól legtávolabbi pont, az afélium, melyet bolygónk VI. 22-én ér el. A Nap - Föld távolság 152,1 millió km. A közepes Naptávolság kb. 150 (149,6) millió km, ez a távolság a csillagászati egység (CsE).

A keringés sebessége: átlagosan 29,8 km/s. A Föld a Naphoz közelebb gyorsabban, a Naptól távolabb lassabban halad a pályáján. (Kepler II. törvénye)

A keringés pályája

A keringés pályasíkja, az ekliptika nem esik egybe az Egyenlítő síkjával, a két sík által bezárt szöget (23,5 °) nevezzük az ekliptika ferdeségének. Ebből adódik, hogy a Föld forgástengelye és az ekliptika síkja 66,5 °-os szöget zár be. A forgástengely és az ekliptikára merőleges sík által bezárt szöget pedig a forgástengely ferdeségének nevezzük, melynek értéke 23,5 °.

A keringés következményei A Föld Nap körüli keringésének, a forgástengely ferdeségének és a tengelyferdeség keringés alatti állandóságának (az év során a Föld tengelyferdesége nem változik, mindvégig 23,5°) legfontosabb következménye az évszakok váltakozása, mivel egy adott szélességi kör mentén az év során változik a napsugarak hajlásszöge.

III. A FÖLD HOLDJA Átmérője: 3476 km. Felülete: 38 millió km2. Közepes távolsága Földünktől: 384 ezer km. Felszínén a nehézségi erő a földinek csak a hatoda. Felszínén megkülönböztetnek sötétebb tónusú, holdtengereket és világosabb, szárazföldeket. Mindkét területen a becsapódásos formák (kráterek, medencék) uralkodnak. A Holdnak gyakorlatilag nincs légköre, emiatt óriási a napi hőingás (nappal akár +130 °C, éjszaka pedig - 160 °C is lehet).

A saját tengelye körüli forgás A Hold mozgásai: Föld körüli keringés ideje: 27,3 nap iránya: direkt A saját tengelye körüli forgás ideje: megegyezik a keringési idővel (27,3 nap), melynek következménye, hogy a Holdnak mindig ugyanazt az oldalát látjuk a Földről.

A Hold fényváltozásai (holdfázisok) A Holdkorong formája 29,5 napos periódusú, jellegzetes változást mutat, melynek során a telihold fokozatosan C betű formájú sarlóvá csökken, majd eltűnik (újhold), később D alakúra dagadva nő újra teljes koronggá. A fényváltozás a Nap, a Föld és a Hold változó elhelyezkedéséből adódik.

Fogyatkozások: Napfogyatkozás Holdfogyatkozás Teljes napfogyatkozás