A KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS A MEGÚJULÓ ENERGIÁK KÖLCSÖNHATÁSA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szenzibilis és a latens hő alakulása kukorica állományban
Advertisements

A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
KLÍMAVÁLTOZÁS: VILÁGKONFERENCIA UTÁN, KOPPENHÁGA ELŐTT
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Készítette: Góth Roland
Energetikai folyamatok és berendezések
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
A víz hatásai az éghajlatra
Klímaváltozás – a XXI. Század kihívása Magyarországi Klímacsúcs Budapest, február 27. Klímaváltozás és növénytermesztés Jolánkai Márton Szent István.
Üvegházhatás, klímaváltozás
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
Van élet az olaj után?!- A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Aszályok gyakorisága, erőssége, okozott kár - európai vonatkozások
Regionális éghajlati jövőkép a Kárpát-medence térségére a XXI
A globális klímaváltozás
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
A klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra
A klímaváltozás hatása a hegyvidéki éghajlatra: az Alpok
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
A globális felmelegedéssel, klímaváltozással kapcsolatos dilemmák, szkeptikus vélemények Kovács Tamás november 7.
Az IPCC szervezete és az IPCC jelentések
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Hideg övezet és a függőleges övezetesség
MONITORINGRENDSZEREK
Megújuló energiaforrás
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
felmelegedés vagy jégkorszak? hazai forgatókönyvek
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
METEOROLÓGIA Földtudomány BSC I. évfolyam I. félév Tematika
A globális klímaváltozás és a növényzet kapcsolata
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
ÉGHAJLATVÁLTOZÁS – VÍZ – VÍZGAZDÁLKODÁS (második rész)
Klímaváltozás van, volt és lesz
Globális felmelegedés és a különböző ciklusok
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Mika János és Németh Ákos Országos Meteorológiai Szolgálat
Bartholy Judit, Pongrácz Rita
A mediterránium éghajlata a következő évtizedben
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár – európai vonatkozások
Nagy Sára Környezettudomány Előzmények Globális Légkörkutatási Program (GARP), évi ENSZ-konferencia WMO (CO2 hatása a klímaváltozásra)
A klímaváltozás társadalmi hatásai Bozó László. Az éghajlati rendszer.
IPCC jelentés – várható hazai változások
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Bevezetés Éghajlat: „a légkör fizikai tulajdonságainak és folyamatainak egy adott helyen hosszabb időszak során a környezettel és egymással is állandó.
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Változó éghajlat és a mezőgazdaság
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
KÉSZÍTETTE: BIACSI TAMÁS IPCC JELENTÉSEK ÉS 2014.
Globalizáció és környezeti problémák
Levegő védelem Készítette: Kánya Gergő.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
GLOBÁLIS ÉGHAJLATI JÖVŐKÉP A XXI. SZÁZAD VÉGÉRE MODELL EREDMÉNYEK ALAPJÁN Készítette: Balogh Boglárka Sára.
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
/16 © Gács Iván AZ ENERGETIKA ÉS A KÖRNYEZETVÉDELEM GAZDASÁGI ÖSSZEFÜGGÉSEI Dr. Gács Iván ny. egyetemi docens BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
Ökoiskola- vetélkedő március
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
A 2007-es és a 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
A 2007-es, 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
Készítette: Gebei László
9. SZERBIA ÉGHAJLATA.
Magyarország jelenlegi és várható csapadékviszonyai,
Előadás másolata:

A KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS A MEGÚJULÓ ENERGIÁK KÖLCSÖNHATÁSA Mika János Országos Meteorológiai Szolgálat EKF, Földrajz Tanszék, Eger Klímacsúcs I. szekció, 2009. február 27.

Az energiaigény alakulása (Mtoe), a Föld egyes régióiban, NÖVEKVŐ ENERGIA-IGÉNYEK Észak- Latin- Európa volt Közel- Afrika Ázsia Amerika SzU Kelet Az energiaigény alakulása (Mtoe), a Föld egyes régióiban, 1971-2003 (IPCC WG-III, 2007).

A globális modellek fejlődése A klímamodellek max. felbontása: 1991 1. 2. 3. 4. 550 km (T21) 1996 250 km (T42) Csak antropogén hatással együtt reprodukálható a XX. század! IPCC Jelentések Felül: A Föld átlaghőmérsékletének alakulása 2001 180 km (T63) szimulált, csak természetes 2007 110 km (T106)

nyáron +0,5–2 oC ~ 10 év (gyors) + melegedés Grönlandi jéghátság, Potenciális katasztrófa-ugrások Jelenség Globális küszöb Időskála Következmény 1786–1793 PNAS February 12, 2008 vol. 105 no. 6 Arktikus jégtakaró, nyáron +0,5–2 oC ~ 10 év (gyors) + melegedés Grönlandi jéghátság, + 1 – 2 oC ~ 300 év (tartós) + 2-7 m vízemelkedés Ny-antarktiszi self-jégtömb + 3 – 5 oC ~ 300 év (lassú) + 5 m vízemelkedés É-atlanti szállító- szalag gyengül + 3 – 5 oC ~ 100 év(fokozatos) helyi lehűlés, nem jégkorszak El.Nino –, Déli Oszcilláció + 3 – 6 oC ~ 100 év(fokozatos) helyi aszályok, máshol árvízek

Van esélyünk, hogy megállítsuk a melegedést? Van, de 2020-ig el kell kezdeni a csökkentést!

ÖSSZ CO2 = népesség x (GDP/népesség) x (TPES/GDP) x (CO2/ TPES), A kibocsátás-csökkentés tényezői ÖSSZ CO2 = népesség x (GDP/népesség) x (TPES/GDP) x (CO2/ TPES), CO2 – az egy év alatt a Földön végbement szén-dioxid kibocsátás, népesség – a Föld teljes népessége, GDP – a Földön létrejött bruttó összetermék (összehasonlítható áron) TPES – az összes felhesznált primér energia.

ÖSSZ CO2 = népesség x (GDP/népesség) x (TPES/GDP) x (CO2/ TPES), A széndioxid kibocsátást meghatározó (1) formula szerinti tényezők alakulása (1870-2005). Forrás: IPCC DÖ (2007).

A különféle megoldások viszonylagos szerepe a szén-dioxid kibocsátás mérséklésében közép- (2000-2030) illetve hosszú távon. (IPCC DÖ, 2007 DÖ-9. ábra) A négy vízszintes oszlop négy különböző modell eredményeit mutatja. Ezek felülről lefelé: AIM, IMAGE, IPAC, MESSAGE). A rövidebb, sötétebb árnyalat a 650 ppm-es CO2-egyenértéken történő stabilizációra vonatkoznak, az ezt további kibocsátás-mérsékléssel kiegészítő,világosabb vonalak 490-540 ppm-es stabilizációhoz szükséges mérséklést mutatja. Forrás: IPCC 2007. WG-III. 3.23 ábra (http://www.ipcc.ch/ipccreports/ar4-wg3.htm).

2. Klímaváltozás hazai megújulók (Mika, 2006). Jelentős a bizonytalanság a megújuló energiák változásai előjelét illetően. Mivel a szél-, a napenergia illetve a vízi energiát vezérlő csapadék egymással kevéssé korreláló meteorológiai elemek, a biomassza pedig integrálja az utóbbi két, egymással inkább ellentétes hatást, ez bizonyos stabilitást előlegez a megújuló energiák összességének a klímaváltozással szemben. Ezen belül a szél-energia inkább gyengül, a napenergia egyértelműen erősödik a felmelegedéssel párhuzamosan. A vízi energia hazai csapadék-forrásai gyengülnek, az ebből eredő átlagos vízkészlet-csökkenés tíz százalékokban kifejezhető. A határon túli csapadék a Duna vonatkozásában inkább nő, a Tiszáéban csökken. A biomassza a klímaváltozás hatására kezdetben százalékos, tíz %-os nagyságrendben csökken, de ezt legalább részben ellensúlyozza a magasabb szén-dioxid koncentráció. Megnőhet, ugyanakkor, pl. az erdőtűz kockázata, ami az átlagos biomassza produkciót is gyengíti. A változások előjele és nagysága a globális változás mértékétől, az energiaforrás jellegétől és az évszaktól függően változó. Külön-külön egyik éghajlati eredetű változás sem olyan mértékű, hogy annak a jelen éghajlat melletti kiaknázási lehetőségeit a következő évtizedek hazai éghajlati változásai döntően befolyásolnák.

A háttér-modell viselkedésétől még sok múlik GCM GCM+RCM

Levegő-környezet védelem vs. Klímavédelem: