A gyógyszertámogatás elmúlt három évének egyenlege szakmai szempontok alapján Országos Egészségbiztosítási Pénztár Ártámogatási Főosztály.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást.
Advertisements

Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Kornai János: VITAINDÍTÓ ELŐADÁS Egészségbiztosítási reform konferencia január
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
Humán rendszerek, közszféra
1 Dr. Szabó László, vezérigazgató Érték a brand mögött – a vállalati image szerepe a hatóanyag alapú felírásnál.
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
Egészségügyben kialakult gazdasági helyzet. Problémák • 1. Előző évhez képest - 44,6 milliárd ft • 2. Első félévben időarányost jóval meghaladó pénzkiáramlás.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
2013. október 10. Bogsch Erik A gyógyszeripar válasz a kihívásra.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
1 Autocolor Kft. Gémosz Konferncia
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
A gyógyszer-támogatási rendszer átalakítása
Változások a gyógyszer- finanszírozásban Országos Egészségbiztosítási PénztárGyógyszerügyi Főosztály.
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tevékenységének bemutatása
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
„Disputare necesse est” Dr. Buzás László a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója november 7. GÖD.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Nemzeti Egészségügyi Számlák
Kertész Balázs Szinapszis Kft. Kutatási igazgató
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
Közhiteles nyilvántartások
Gajdácsi József Főigazgató-helyettes
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
A Magyar Köztársaság kormánya. A gyógyszer-gazdaságossági törvény eredményei és a patikaliberalizáció.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Informatika a gyógyszertárban
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Szike helyett machate-t? avagy lesz-e kiút a „protokoll- dzsungelből”?
A számok nem hazudnak - kormányzati kommunikáció vs. OEP- adatok 2009-ben Mottó: „A féligazság nem az igazság fele….” (Konrád György) EGVE Konferencia,
Gyógyszer(nagy)kereskedelem – Gyógyszer(nagy)kereskedelmi logisztika
Országos Egészségbiztosítási Pénztár Aktualitások Dr
Online értékesítés és marketing fogyasztóvédelmi szemmel Siklósi Máté.
2006. évi XCVIII. törvény A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól.
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
GENERALI Alapkezelő Zrt. Az oroszlán erejével GENERALI Alapkezelő Zrt. Milyen új együttműködés szükséges a választható portfoliós rendszer bevezetése során.
Kézdi Árpád Államháztartási Szabályozási Főosztály
2010 : KIHÍVÁSOK ÉVE A PÉNZÜGYI SZEKTORBAN Kisbenedek Péter, MABISZ október 5.
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Generikus Gyógyszerek A gyógyszerek támogatása Generikus Program Expediálási és helyettesítési szabályok.
A kistelepülési könyvtári ellátáshoz kapcsolódó támogatások hatékony felhasználása Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Kulturális.
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet módosítása január Előadó: dr. Radics.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Pénzügyi tervezés, megtakarítások
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
Kórházi konszolidációra fordítható pályázati források lehetséges keretrendszere Budapest, november.
PÉCS FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA A VÁLLALKOZÓI SZFÉRA SZEMSZÖGÉBŐL
9. tétel.
Szakmapolitikai fórum
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Vállalati terv bemutató
Előadás másolata:

A gyógyszertámogatás elmúlt három évének egyenlege szakmai szempontok alapján Országos Egészségbiztosítási Pénztár Ártámogatási Főosztály

Tények, adatok Egészségügyi közkiadások A GDP arányában mérve az egészségügyi közkiadások lényegesen nem változtak (6%, kb. 1.500 Mrd Ft, kb. 150.000 Ft/fő/év) Gyógyszer-támogatás közkiadásai A GDP arányában: 1,5%  1,1% Az egészségügyi közkiadáson belül: 25%  20% Gyógyszer-támogatás magánkiadásai Összes kiadás: 105 MrdFt  113 Mrd Ft, Egy főre jutó kiadás: 10.500  11.300Ft/fő/év, Átlagos támogatási mérték: 70%  70% Támogatott gyógyszerkör Versengő hatóanyagok forgalma: 60%  70%, Generikus gyógyszerek forgalma: 45% 60% Terápiás napban mérve a felhasználás volumene érdemben nem változott Fogyasztás

Az elmúlt három évben a gyógyszerkassza egyensúlyba került, a jövő kérdéses… 292,2/286,9/298/315MrdFt 295MrdFt A reformok hatása a közkiadási adatokra A dinamikus növekedés és túlköltekezés 2007-ben megszakadt és a kiadások stabilizálódtak 300MrdFt körüli szinten

A pénzügyi egyensúly mögött az alábbi vényforgalmi tendenciák álltak

2008-ban a hatások összessége a betegterhek egyszeri csökkenését hozta A reformok hatása a betegek kiadásaira A betegek terheinek dinamikus növekedése 2008-ban megtört, 1990 óta először 2008-ban kevesebbet költöttek a betegek tám. gyógyszerre.

A kezdeti kiugrást követően a betegterhek konszolidálódtak

A terápiás napban mért volumen a változások előtti felvásárlásoktól eltekintve stagnált

Kialakítottuk az ártámogatási szakterület stratégiáját

A generikus verseny területén mérhető eredményeket értünk el Élénkült a verseny a lejárt szabadalmú termékek gyártói között, 60%-ról 70%-ra nőtt a versengő termékek aránya a teljes piacon belül, 45%-ról 60%-ra nőtt a generikus termékek aránya a versengő piacokon belül. 2007: 959 termék átlagosan 23% 2008: 786 termék átlagosan 14% 2009: 641 termék 7,5%-kal (a teljes év a 2008-astól elmaradó eredményt hoz majd) Folyamatos árcsökkenés Évi kb. 25-30MrdFt megtakarítás az E-Alapban Évi kb. 15-20MrdFt megtakarítás a betegek zsebében

A gyógyszerészi helyettesítésnek igyekeztünk kedvező lehetőséget teremteni Alapok Előnyök A helyettesítéssel a beteg olcsóbban kap azonos gyógyszert, ami a biztos vevőkör megtartását teszi lehetővé az egyre éleződő versenyben. Konzekvens helyettesítési stratégia könnyíti a készletezést, csökkenti a készlet értékvesztésének kockázatát, javítja a jövedelmezőséget. A beteggel történő konzultáció és a szakszerű helyettesítés biztosítja a gyógyszerész számára a valódi szakmai munkát. Generikus érdekeltségi rendszer kialakítása zajlik, ami megszünteti a patikák ellenérdekeltségét az alacsonyabb árréssel rendelkező helyettesítő készítmények kiadásában. A gyógyszerész az OGYI által megállapított helyettesíthetőség szerint adhat ki készítményt, ha az orvos nem zárta ki a helyettesítést. Az OEP a helyettesíthető termékekhez azonos összegű támogatást ad, így a beteg költsége függ a helyettesítéstől. A gyógyszerésznek jogszabályi kötelezettsége tájékoztatni a beteget az olcsóbb helyettesítő készítményekről. A referenciakészítményeket kötelező forgalmazni. A „felfelé” helyettesítést nem preferálja a jogszabály. Az informatikai rendszerek, adatbázisok az egységesedés irányába fejlődnek.

A biotechnológia térnyerése által okozott kihívásokra reagáltunk A ma támogatásba fogadott új készítmények zöme biotechnológiai úton előállított termék, a források egyre nagyobb részét költjük el ezekre, 4-5 éven belül drámai lesz az arány. Az új biotechnológiai készítmények befogadását a lejáró szabadalmú kémiai vegyületeken elért megtakarítások teszik lehetővé A biotechnológiai készítményeknek olyan sajátosságai vannak, melyek miatt a szokványos versenyt élénkítő mechanizmusok nem működnek Az elkövetkező években egyre csökken a lejáró szabadalmú kémiai szerek száma és az ezekkel elérhető megtakarítás A forrásigény és a források újratermelődése közötti egyensúly felborul, ami finanszírozhatatlansághoz, krízishez vezet …kidolgoztuk a „biotechnológiai licit” eljárásrendjét, aminek bevezetése elmaradt…

Stabil elvi alapokon próbáltunk hatékony támogatási rendszert építeni Egészségtechnológiák összessége (szabályoktól mentes) Szakmailag elfogadott egészségtechnológiák (szakmai irányelvek) Elsődleges kontroll a támogatási rendszer felett Befogadási rendszer Másodlagos kontroll Finanszírozott egészségtechnológiák (finanszírozási protokollok/ellenőrzések)

A 2007-ben és 2008-ban számos új hatóanyagot fogadtunk be a támogatásba Volumen 54 hatóanyag/hatóanyagkombináció Támogatás-igény 2007-ben kb. 8 MrdFt forrásigény, 2008-ban kb. 22-24 MrdFt, 2009-ben 30-34 MrdFt vakcinák, cardiovascularis készítmények, osteoporosis gyógyszerek, asztma ellenes szerek, onkológiai készítmények, biológiai terápiák Terápiás területek

2009-ben és (2010-ben?) nincs fedezete az új befogadásoknak Több mint 20 új készítmény befogadásának előkészítése került végleges fázisba. Volumen 2009-ben csak annyit készítmény kerülhet befogadásra, amennyire forrást lehet találni belső forrásteremtéssel. Támogatás-igény Terápiás területek onkológia, cukorbetegség, alvadásgátlás, lipidcsökkentés

A gyógyszerfinanszírozási protokollok bázisán finanszírozási protokollokat készítettünk Csontritkulás Asztma/COPD Biológiai terápiák Cukorbetegség Demencia Az OEP honlap szakmai oldalak gyógyszer aloldalán elérhetők a finanszírozási algoritmusok ábrái, szöveges összefoglalói, a jogszabályi hivatkozások. Megjelent a finanszírozási protokollokról szóló módosított jogszabály, mely lehetővé teszi, hogy végre valódi finanszírozási protokollok készüljenek nagy számban. A 2009-es terv 30 darab elkészítése.

Az ösztönzőrendszert szakmai alapokra helyeztük A racionális gyógyszerrendelés ösztönzése alapvető cél, ennek elérése érdekében szükség van érdekeltségi és monitorozó rendszer kialakítására. A korábbi szabályozás jogi, etikai, statisztikai és orvosszakmai problémákkal küzdött. Az ösztönzőrendszer fő célja a szakmai és a költségvetési szempontokat egyaránt ötvöző világos, transzparens, kiszámítható szabályrendszer létrehozása: MIHA

Új kockázatkezelési technikákat és garanciákat építettünk a támogatási rendszerbe „Sávos” befizetés 2009-ben sem várható, 2010-től potenciálisan kedvezmények kerülnek bevezetésre, és lesz sávos befizetés Adójellegű befizetések Szerződéses befizetések Befizetés meghatározott volumen átlépése felett vagy dobozonként. A biztosító a korábbiaknál összetettebb szerződéses megállapodásokat kíván bevezetni, melyek eredményességfókuszúak, szolgáltatásokat biztosítnak a termékek mellé Komplex szerződések A szereplőknek valódi érdekeltségük van a kassza betartásában, a termék hatásosságában, a túlzott eladásösztönzés megszüntetésében.

Számos fejlesztést hajtottunk végre a hatékonyabb működés érdekében Létrehoztuk és folyamatosan fejlesztjük a PUPHA adatbázist A publikált felhasználási adatok tartalmát folyamatosan bővítettük Elektronikus ügyintézésre szolgáló rendszereket (OWL, eJelentés, eSzerződés, webOBVN) hoztunk létre Minősített vényíró alkalmazás fejlesztettünk (ORKA) Lakossági tájékoztató és gyógyszerkereső felület készült Nemzetközi gyógyszeradatbázist fejlesztettünk (CEDD) Az OEP szakmai honlapjának új struktúrát adtunk

A stratégiánk konzekvens megvalósításától az életminőség folyamatos javulását várjuk Fedezet A felhasználás hatékonyságának növekedésével, finanszírozási protokollokkal, generikus programmal megtakarított évi 30MrdFt megfelelő érdekeltségi rendszerekkel, lakossági kommunikációval minőségi életévek elvesztése nélkül érhető el Forrásigény A kassza 10%-a kb. 30MrdFt, ami racionális befogadást és ellenőrzést feltételezve kb. évente 12.000 megnyert többlet-QALY-t jelent a társadalom számára A stabilitást nyújtó egyensúlyi állapot reálértéken többlet-ráfordítások nélkül képes javítani a társadalom életminőségén