Elektronikus hulladékgazdálkodási adatszolgáltatás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KÜJ KTJ Berta Árpád.
Advertisements

Engedélykérelem, nyilvántartás, adatszolgáltatás konferencia
A környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet változása A rendelet.
1 ‘Bakonyalja-Kisalföld kapuja’ Vidékfejlesztési Egyesület évi ÚMVP monitoring adatszolgáltatási kötelezettség Kisbér,
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A Főváros települési szilárd hulladék
Csomagolási hulladék kibocsátás és hasznosítás Magyarországon ( )
Az adminisztratív adatbázisok állományainak hozzáférhetősége.
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
Veszélyes anyagok és készítmények kezelése és használata 2.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Eger november 17. Építőipari ásványi- és másodnyersanyagok (Az EU „SARMA” projekt.
Építési- és bontási hulladékok képződése és lehetséges hasznosításuk Szombathely május 3-5. A hulladékgazdálkodás szabályozása hasznosítási irányok.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
1 Kormányszóvivői tájékoztató március 31. Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (emma)
EMLA Környezeti Mangement és Jog Egyesület, BME Management Szakkollégium Támogatók: Phare Access 2003 micro alap Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Zalaegerszeg december 13.
ATEVSZOLG Zrt. tevékenységének bemutatása
1 Hűtőközeg, hűtőberendezés ártalmatlanítás A kötelezettek teljesítési fegyelme KvVM workshop Zoltán Attila.
A HULLADÉKKÁ VÁLT GÉPJÁRMŰVEK KEZELÉSE AZ ALCUFER KFT.-NÉL
Hulladékok kezelése.
Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatott kérelmekhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség oktatása február 2.-5.
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
Újrahasznosítása, ártalmatlanítása vagy szemét hegyek
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
ORFK PORTÁL On-line bejelentések rendszere
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
Dr. Farkas Hilda Főtanácsos KvVM
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
1 A hulladékgazdálkodás szabályozásának eszközrendszere Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
Adatfeldolgozás folyamata
OKIR útvesztői Berta Árpád.
A levegővédelmi adatszolgáltatások számítógépes adathordozón történő teljesítése ATI-KTVF április 4.
A különleges tejtámogatás
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Az integrált PRTR rendszer bevezetése Rakics Róbert Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Környezetvédelmi Helyettes Államtitkár.
Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére június 12.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Adatszolgáltatás a levegőtisztaság-védelem területén
Adatszolgáltatás a levegőtisztaság-védelem területén
Adatszolgáltatás a levegőtisztaság-védelem területén
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
Az NKP II. ( ) hulladékgazdálkodási céljainak megvalósulása Markó Csaba Környezetgazdasági Főosztály.
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
Egységes Hulladékgazdálkodási Információs Rendszer
A kémiai biztonságról közérthetően
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
Gondi Csaba megbízott osztályvezető
VAL, VÉL adatlap változásai, önellenőrzés adatlapjai
Kun Gabriella Levegőszennyezés-ellenőrzési referens
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
Dr. Petrus József Csaba vezető-tanácsos Környezetfejlesztési Főosztály Felelős műszaki vezető – Szakmai nap című továbbképzés Budapest, február 08.
Az EU körkörös gazdaság koncepció Hartay Mihály MTVSZ hulladékgazdálkodási szakértő.
A FAVI-ENG rendszer Felszín Alatti Víz és Földtani Közeg Nyilvántartási Rendszer (FAVI) Engedélyköteles tevékenységek információs alrendszer (ENG) 2008.
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
A HULLADÉKKAL KAPCSOLATOS NYILVÁNTARTÁS VEZETÉSÉNEK ÉS AZ ANYAMÉRLEG KÉSZÍTÉSÉNEK FONTOSSÁGA március 8. Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és.
Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság 1 Bonyhádi Emese OKTF NHI Támogatás Elszámolási Főosztály.
E – Ügyintéző Bt. Küldetésünk: - Környezetvédelmi termékdíj és jövedéki szaktanácsadás, szakértés és ügyintézés.
Szavatossággal, jótállással kapcsolatos fogyasztói kifogások intézése, a gyakorlatban el ő forduló jogellenesen félrevezet ő tájékoztatások, az új PTK-nak.
E-ügyintézés az adózásban 2006.
VÁLTOZÁSOK A TERMÉKDÍJAS RENDSZERBEN 2012-től E+E és gumiabroncsok
Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer fejlesztése – változások az adatszolgáltatás területén Kertész-Káldosi Zsuzsanna Hulladékgazdálkodási.
a logger-használat kérdései
Online számlaadat szolgáltatás - számlázó programmal szembeni legfőbb követelmények Belföldön nyilvántartásba vett adóalany által másik belföldi adóalany.
Helyi támogatási kérelmek benyújtásának ügymenete
Előadás másolata:

Elektronikus hulladékgazdálkodási adatszolgáltatás Katona Csaba

Európai Szennyezőanyag kibocsátási és szállítási Nyilvántartás 164/2003. (X. 18.) Korm. rendelet 194/2007. (VII. 25.) Korm. rendelet (E-PRTR rendelet) kiegészítéseket tartalmaz  166/2006/EK rendelet az alapja Európai Szennyezőanyag kibocsátási és szállítási Nyilvántartás Innen válik igazán hulladékossá az előadás.

Mi a hulladék? Hulladék az olyan tárgy vagy anyag, amelytől birtokosa megválik, megválni szándékozik, vagy megválni köteles. Nem hulladék: takarmányként értékesíthető anyag, talajjavításra, talajerő pótlásra közvetlenül fölhasznált anyag (pl. állati trágya, zöldtrágya), eredeti funkciójában használható (pl. leselejtezett gép, raklap), keletkezés helyén visszaforgatják. Hulladék: hulladékkezelőnek adják át, dolgozónak tűzifaként eladott rossz raklap, szennyvíziszapot, zöldhulladékot közvetlenül nem mezőgazdasági területre helyezik ki, hanem komposztálják, biogázt állítanak elő belőle.

Kinek kell adatot szolgáltatnia? Adatszolgáltatásra kötelezett a termelő, ha: keletkező, birtokolt veszélyes hulladék > 200 kg/év, keletkező, birtokolt nem veszélyes hulladék > 2000 kg/év, keletkező, birtokolt inert hulladék > 5000 kg/év, cég alkalmazotti létszáma több 10 főnél. 10 fő alatti cégek esetén csak arról a telephelyről kell adatot szolgáltatni, amelyik túllépi a mennyiségi limitet. A hulladék kezelője minden esetben köteles adatot szolgáltatni (kivéve a szállítást).

Az adatszolgáltatás teljesítésének módja Az adatszolgáltatás teljesíthető: hagyományos adatlapon (kézzel, írógéppel, nyomtatott formátumban) 2D vonalkóddal ellátott adatlapon elektronikus adathordozón (xml.fájl formájában adathordozón) internetes adatbejelentéssel (HIR-ADO). Itt hangsúlyozni kellene, hogy nekünk a feldolgozásnál nagy könnyebbség az elektronikus forma (ez a HIR adatlapokra is igaz). Az internetes adatszolgáltatásról tudni kell, hogy a felügyelőségnek nincs olyan hitelesítő szofvere, ami a KET előírásainak megfelel, tehát ez az út még nem működik

Kézzel kitöltött adatszolgáltatás hátrányai Hibázási lehetőség mind a kitöltői, mind az adatrögzítői oldalon. Lassú a feldolgozás, megkésve kap hírt a cég a hibás kitöltésről. Nincs azonnali kontroll, pl.: EWC kód – hulladék elnevezése, átvevő kezelési kódja és típusa, alkalmazotti létszám, számítási hiba, hiányos adatközlés, stb. Típushibák rögzülnek.

E-PRTR Ha egy adott tevékenységre nem határoztak meg kapacitásküszöböt, az adott tevékenységet végző valamennyi üzemre vonatkozik a rendelet. Ha ugyanazon telephelyen többféle, ugyanazon tevékenységi körbe tartozó tevékenység zajlik, az ilyen tevékenységek kapacitásait összesíteni kell. A kapacitásküszöbök kapcsolódnak az IPPC köteles tevékenységek kapacitásküszöbeihez.

2007-től a nyilvántartásban szerepelnie kell a telephelyről hasznosításra vagy ártalmatlanításra elszállított nem veszélyes hulladék mennyisége, a telephelyről országon belülre hasznosításra vagy ártalmatlanításra elszállított veszélyes hulladék mennyisége, a telephelyről országon kívülre hasznosításra vagy ártalmatlanításra elszállított veszélyes hulladék mennyisége (t/év), a hasznosító vagy ártalmatlanító neve, címe és a szállítmányt befogadó tényleges hasznosító vagy ártalmatlanító telephely címe (megjelölve az országkódot). Mint ebből a diából kiderül, az új rendelet célja a határon átlépő hulladék nyomon követése

Adatszolgáltatásra kötelezettek A vezetett nyilvántartás alapján adatszolgáltatásra az a 166/2006/EK rendelet hatálya alá tartozó telephely köteles, ahonnan évente 2 tonnát meghaladó mennyiségű veszélyes-, vagy évente 2 000 tonnát meghaladó nem veszélyes hulladékot szállítanak el kezelésre. Ha csak a kapacitásküszöböket lépik túl, de a telephelyről való elszállításra vonatkozó küszöbértékeket nem, nem áll fenn jelentéstételi kötelezettség, csak a nyilvántartási.

E-PRTR adatszolgáltatás Az első jelentéstételi kötelezettség 2007. évről történik, a megküldés határideje minden év március 1. A hulladékgazdálkodási vonatkozású E-PRTR adatszolgáltatást az eddigi, 164/2003. (X. 18.) Korm. rendelet szerinti adatszolgáltatáshoz kell csatolni.

Összefüggés a HT és az E-PRTR lapok között nem veszélyes hulladék keletkezése esetén Σ HT lapon jelentett nem veszélyes hulladék átadás Előkezelőnek (E) + Begyűjtőnek (B) Hasznosítónak/ ártalmatlanítónak (K) Exportra (P) E-PRTR lap nem veszélyes hulladékra vonatkozó sora(i) hasznosításra (R) ártalmatlanításra (D) elszállított nem veszélyes hulladék mennyisége Nem a kezelő típusa, hanem a kezelés típusa számít.

Összefüggés a HT és az E-PRTR lapok között veszélyes hulladék keletkezése esetén országhatáron belül Σ HT lapon jelentett veszélyes hulladék átadás Előkezelőnek (E) + Begyűjtőnek (B) Hasznosítónak/ ártalmatlanítónak (K) E-PRTR lap veszélyes hulladékra vonatkozó sora(i) hasznosításra (R) ártalmatlanításra (D) elszállított veszélyes hulladék mennyisége

Összefüggés a HT és az E-PRTR lapok között veszélyes hulladék keletkezése esetén országhatáron kívül Σ HT lapon jelentett veszélyes hulladék átadás Exportra (P) E-PRTR lap országon kívüli veszélyes hulladékra vonatkozó sora(i) hasznosításra (R) + ártalmatlanításra (D) elszállított veszélyes hulladék mennyisége végső kezelés helye

Internetes elérhetőségek http://www.kvvm.hu/index.php?pid=1&sid=1&hid=1677 (KVADATSZOLG kitöltő program a KvVM honlapján) http://www.kvvm.hu/hir (HIR adatszolgáltatás)