PhD fokozatok nyomában adatok és javaslatok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Advertisements

DPR adatok megjeleníthetősége és tartalmi implementációja az AVIR-ban Ahmed Vivien controller, MISKOLCI EGYETEM AVIR-DPR workshop, július 4.
Egyetemi kutatók – jövőbeli vállalkozók? Dr. Makra Zsolt IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola.
Magyar Tudományos Akadémia Nyugati Magyar Tudományos Tanács teljesítményelemzés és javaslat.
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
. A évi általános felsőoktatási felvételi eljárás Stéger Csilla Oktatási Hivatal - Felsőoktatási Főosztály Educatio Kiállítás – január 20.
Szervezetfejlesztési Program
Magyar Oktatók és Kutatók Nyugaton A nyugati magyar szellemi potenciál feltérképezése és reintegrációjának lehetősége a magyar tudományos életbe Magyar.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
A MAB AKKREDITÁCIÓ értékelési szempontjai Dr. Veress Gábor 1Veress
Az ügyvédi továbbképzés alapelvei Kitekintés  Kötelező továbbképzések  könyvvizsgálók  orvosok  gyógyszerészek  tanárok  Az ügyvédi képzés.
A tudományos élet színterei I. Kutatási projekt I október 18.
Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
Változások a felvételi eljárásban Előadó: Németh Péter hivatalvezető.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B Prof. Dr. Font Márta Pécs, január 28.
Fontos tudnivalók a doktori (PhD) védésről
Közoktatás – pedagógusképzés - neveléstudomány
A JOGI KAROK KÖZÜLI VÁLASZTÁS Készítette: Kasa Helga.
Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola tanévnyitója Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola szeptember 11.
Széchenyi István Egyetem, Győr
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
Az elektronikus tanulmányi nyilvántartás mint minőségbiztosítási eszköz dr. Princzinger Péter ELTE Oktatási Igazgatóság január 25.
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem doktori iskolái MAB akkreditációjának számszerű adatai és eredményei Prof. dr. Solymosi József DSc a Katonai Műszaki.
Az intézményi kapacitások hatásai az oktatásszervezésre Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal ZMNE október 28.
Felmérés hazai működő és tervezett intézményi repozitóriumokról HUNOR találkozó Karácsony Gyöngyi Budapest, február 12.
Éves Konferencia- Annual Report Irányító Bizottság: Elnök: D. Terdik György DE IK dékán Tagok: Dr. Kardon Béla EMMI Dr. Sallai Gyula BME, FIRCC Nagy Miklós.
LB felkészítő: március
ORSZÁGOS DOKTORI ADATBÁZIS Közeli és a távolabbi tervek
Doktori iskolák akkreditációja Bazsa György, a MAB elnöke Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, december 12.
Doktori iskolák akkreditációja Bazsa György, a MAB elnöke Az Országos Doktori Tanács ülése Debrecen, december 12.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Az Oktatási Hivatal és a felvételi eljárás
Szakfordító és tolmácsképzések Csillebérc augusztus 29. Dr. Sárvári Judit OKM Felsőoktatási Főosztály
KUTATÓ KERESTETIK című projekt a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága szervezésében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával "A tehetséggondozás területén.
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
DETEP-es hallgatónak lenni megtiszteltetés
Kutató- és kiváló egyetemek Magyarországon - Konferencia a kutatási kiválóság jövőjéről ELTE, június 22. Prof. Dr. Patkó Gyula rektor MISKOLCI EGYETEM.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Dr. Husvéth Ferenc Tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes június 22.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
A doktori képzés aktuális kérdései Doktoranduszok Országos Szövetsége Szombathely © dr. Kocsis Miklós.
Az Open Access hazai és helyi vonatkozásai International Open Access Week October 21-27, 2013.
Minta Az előadás címe Szerző, előadó Konferencia neve és dátuma Dezső Tamás: A "kutatóegyetem" koncepció Európában és Magyarországon Magyar Felsőoktatás.
A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 187. KÖZGYŰLÉSE május 2–3.
Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2007 Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter Oktatási és Kulturális Minisztérium július 26.
Tudományos publikációk nyilvántartása az MTMT-ben Áncsán Gizella Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-,
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak Bírálati szempontok: Dr. Hórvölgyi Zoltán (tudományos dékánhelyettes)
2011.december 9. Országos Doktori Tanács A felsőoktatási intézmények doktori tanácsai elnökeiből álló testület, amely állást foglal a doktori képzéssel,
Makovecz-program Jakabné dr. Szalai Krisztina Pécs, augusztus 31
Vasas Lívia, PhD 2015 MTMT Vasas Lívia, PhD 2015.
Magyar Tudományos Művek Tára
Vasas Lívia, PhD 2016 MTMT Vasas Lívia, PhD 2016.
TÉMAVEZETŐI TÁJÉKOZTATÓ KMDI ÚJ KÉPZÉSI RENDJE
Vasas Lívia, PhD 2016 MTMT Vasas Lívia, PhD 2016.
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Magyar Tudományos Művek Tára
Vasas Lívia, PhD MTMT Vasas Lívia, PhD 2017.
Az állami fenntartású felsőoktatási intézmények gazdálkodása az erőforrásokkal Budapest, november 18. Földesi Gabriella főosztályvezető Intézményfinanszírozási.
Oktatás a mérnök informatikus szakon: tények és vélemények
A Magyar Tudományos Művek Tára az egyetemek életében
Új lendülettel az európai kutatóegyetemek élvonalába
Vasas Lívia, PhD 2015 MTMT Vasas Lívia, PhD 2015.
Turcsányi Károly: (Minőségszemléletű) barangolások a hadtudományban
KOMPLEX VIZSGA Tájékoztató
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

PhD fokozatok nyomában adatok és javaslatok Mihály György az Országos Doktori Tanács elnöke A Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Akkreditációs Bizottság és az Országos Doktori Tanács által 2013. június 3-án rendezett konferencián elhangzott előadás szerkesztett kivonata A www.doktori.hu lap a doktori képzés és fokozatszerzés adatainak hiteles forrása. Az ODT a doktori iskolák mutatóit tartalmazó adatbázison futtatott algoritmus segítségével határozza meg az államilag támogatott ösztöndíjak intézményi kereteit, és ez az adatbázis teszi lehetővé, hogy a MAB elektronikus úton végezze a doktori iskolák értékelését. Az adatbázison alapuló statisztikai analízisek jól jelzik a trendeket, oktatás- és tudománypolitikai döntéseket alapozhatnak meg. A rendszer könnyen továbbfejleszthető a végzett hallgatók pályájának országos szintű nyomonkövetésére is.

Doktori képzésben részt vett hallgatók által elnyert fokozatok száma (a 2008-2012 öt éves időszak egy évre vonatkoztatott átlaga) ELTE Eötvös Loránd Tudományegyetem DE Debreceni Egyetem PTE Pécsi Tudományegyetem SzTE Szegedi Tudományegyetem BME Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem SE Semmeilweis Egyetem SzIE Szent István Egyetem BCE Budapesti Corvinus Egyetem PE Pannon Egyetem NKE Nemzeti Közszolgálati Egyetem NyME Nyugat-magyarországi Egyetem ME Miskolci Egyetem PPKE Pázmány Péter Katolikus Egyetem SzE Széchenyi István Egyetem KE Kaposvári Egyetem LFZE Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem MoME Moholy-Nagy Egyetem CEU Central European University A fokozatszerzési adatok hitelességét a nyilvános honlap magas szinten garantálja: a fokozat odaítélése 2008-tól adatbázis szinten össze van kapcsolva az értekezés és a tézispontok elektronikus dokumentumaival, a hallgató és a témavezető nevével, valamint a fokozatot kibocsátó doktori iskola adataival. A felsőoktatás intézmények ezeket az adatokat az oklevél-nyilvántartásukkal összevetve 2012-ben visszamenőlegesen hitelesítették.

Egyetemek doktori képzésének adatai 1 évre vonatkozó adatok (5 év átlaga) Ezt itt most Llll Lll llll Magas a lemorzsolódás: a felvett hallgatók ~ 20%-a a képzési időn belül elhagyja az iskolát, csak ~ 60%-a jut el az abszolutóriumig, és mindössze ~50%-a a fokozatszerzésig.

A felvett hallgatók számára normált adatok Egyetemek doktori képzésének adatai A felvett hallgatók számára normált adatok A lemorzsolódásnak lehet anyagi oka is: - alacsony az állami ösztöndíj: kevesebb, mint fele az átlagos pályakezdő fizetésnek, - az Apáczai- és a Jedlik-ösztöndíj szinte csak a felzárkózási régiót támogatja, pedig a fokozatszerzési arányok: (konvergencia régió):(KMR régió) = 42% : 58%

A felvett hallgatók számára normált adatok Tudományterületek képzési adatai 600 400 200 A tudományterületi és tudományági besorolások problémája: - a MAB, az MTA és az EMMI (OH) kategóriái eltérnek, és nem illeszkednek nemzetközi konvenciókhoz, - nincs megoldva a tudományágak fejlődésének követése. A felvett hallgatók számára normált adatok

A felvett hallgatók számára normált adatok Fokozatszerzési arány A felvett hallgatók számára normált adatok Hatásfok: az utolsó három évben doktori képzéssel fokozatot szerzettek száma a megelőző három éves időszakban felvett hallgatók számához viszonyítva. A képzés eredményességének megítéséhez az értekezések minőségét is értékelni kell! Lehetséges módszerek: 1. a doktori iskola publikációs követelményeinek vizsgálata, 2. az ODT adatbázisban elérhető disszertációk statisztikai mintavételezésű analízise, (pl. tudományos közlemények száma, típusa) 3. azonos területek összehasonlító minősítése 5-10 disszertáció érdemi szakmai értékelésével.

Fokozatszerzési arány Az ODT adatbázisban nyomon lehet követni a doktori iskolákba 2001 után belépett hallgatók pályáját. A ‘90-es években doktori programként induló képzéseknél az ezredfordulóra már kialakult az oktatói és témavezetői gárda, túljutottak az indulási szakaszra jellemző ingadozásokon és létrejött egy többé-kevésbé stabil működési modell. A felvett hallgatók száma évente közel azonos mértékben növekszik. A hallgatók közül néhányan már 3-4 év után megkapják doktori oklevelüket, de többnyire 4-5 év múlva jelennek meg fokozatot szerzettek között. Az összesített adatok egy közel lineáris időfüggést mutatnak mind a belépőkre, mind pedig a fokozatot szerzettekre vonatkozóan. A fokozatszerzési arányt a két egyenes meredekségének aránya adja meg. A továbbiakban néhány kiválasztott doktori iskola példáján vizsgáljuk a doktori képzések sajátosságait.

Fokozatszerzési arány Tudományág: kémia (138) 30% 70% A 138-as számú doktori iskolában a fokozatszerzési követelmények magasak, ezzel együtt a fokozatszerzés arány is magas, mintegy 70%. (az ODT honlapon keresztül be lehet tekinteni a disszertációkba, tézisfüzetekbe is )

Fokozatszerzési arány Tudományág: fizika (135) 30% 70% A 135-as számú doktori iskolában a fokozatszerzési követelmények magasak, ezzel együtt a fokozatszerzés arány is magas, mintegy 70%. (az ODT honlapon keresztül be lehet tekinteni a disszertációkba, tézisfüzetekbe is )

Fokozatszerzési arány Példa egy alacsony fokozatszerzés arányra. (a negatív példáknál a doktori iskola nincs megnevezve) 70% 30%

? ? Fokozatszerzési arány Két lehetőség a fokozatszerzési arány növelésére: ? ? 1. Magasabb felvételi követelmények kevesebb hallgató felvétele ? Lesz-e „kritikus tömeg” ? 2. Hatékonyabb képzés nagyobb oktatói ráfordítás ? Van-e elegendő tudományos kapacitás ? ? Van-e elegendő tudományos kapacitás ? A doktori iskola további működtetésének lehetőségét az egyetemnek felül kell vizsgálnia.

Korreláció a PhD fokozatok és a tudományos közlemények száma között (BME mérnöki karok) Az egy év alatt kibocsátott doktori fokozatok száma (5 év átlaga) doktori fokozatok száma A publikációs tevékenység értékelésénél figyelembe kell venni a szakterületi sajátosságokat, a hasonló területek azonban összehasonlíthatók (jelen esetben: mérnöki karok). lektorált folyóiratcikkek száma az adott karhoz tartozó publikáció a publikációk összegzésekor a kari szerzők számától függetlenül csak egyszer szerepel (éves publikációiszám – 5 év átlaga) egy bizonyos szint alatt nincs tudományos háttere a doktori képzésnek (érvényesül a publikációs minimum-követelmény)

Korreláció a doktori képzésben szerzett fokozatok száma és az oktatók minősítése között (a 2008-2012 öt éves időszak egy évre vonatkoztatott átlaga) ELTE DE PTE SZTE BME doktori képzésben szerzett fokozatok száma SE A felsőoktatási intézmények doktori képzéseiben részt vevők által egy év alatt elnyert tudományos fokozatok száma (2008-2012, 5 év átlaga) SZIE BCE tudományos pontok teljes munkaidejű oktató/kutató, a PhD/CSc 1-es, a DSc 3-as, az akadémikus 5-ös súlyozással

Korreláció az összes doktori fokozat száma és az oktatók minősítése között (a 2009-2011 három éves időszak egy évre vonatkoztatott átlaga) ELTE SZTE DE PTE SE BME A felsőoktatási intézmények által egy év alatt kibocsátott összes doktori fokozat száma, beleértve az egyéni felkészülőket is (3 év átlaga) összes doktori fokozat SZIE BCE tudományos pontok teljes munkaidejű oktató/kutató, a PhD/CSc 1-es, a DSc 3-as, az akadémikus 5-ös súlyozással

Fokozatszerzési arány Példák nagy hallgatói létszámú, feltűnően alacsony hatékonyságú doktori iskolákra. Tudományág: állam és jogtudomány

Fokozatszerzési arány Példák nagy hallgatói létszámú, feltűnően alacsony hatékonyságú doktori iskolákra. Tudományág: gazdálkodás és szervezés

Tudományági trendek doktori fokozatok száma A magyarországi doktori iskolák által egy év alatt kibocsátott doktori fokozatok számának változása néhány tudományterületen. doktori fokozatok száma * ** *kémiai + vegyészmérnök **+gazdálkodás és szervezéstud.

Végzett hallgatók monitoringja (javaslat) Metodika: témavezetők megkérdezése (bejelölés egy legördülő menüben) Példa (BME-n végzett 2009 évi felmérés az elhelyezkedésről): * ** *hasznosítja doktori tanulmányait **szakmán kívül helyezkedett el Hallgató 1 Hallgató 2 Hallgató 3 Adatkezelés: internetes adatfeltöltés a felsőoktatási intézmény szerverére az összesített adatok személyes azonosítás nélkül kerülnek az ODT adatbázisba adatbázis szintű kiértékelések példák tudományterületi és tudományági statisztikák, trendek követése a fokozatszerzési év szerinti kimutatásokkal, intézményi statisztikák, területi kimutatások (pl. „felzárkózási régió” vs. KMR)

Végzett hallgatók monitoringja (példa a BME 2009-es felméréséből – DI:135) A fokozatszerzést követő első elhelyezkedésre vonatkozó adatok. A fokozatukat 5 évnél régebben szerzett hallgatók jelenlegi elhelyezkedése.

Összefoglalás A www.doktori.hu lap a doktori képzés és fokozatszerzés adatainak hiteles forrása. Az adatok hitelességét a nyilvános honlap magas szinten garantálja: A fokozat odaítélése adatbázis szinten össze van kapcsolva az értekezés és a tézispontok elektronikus dokumentumaival, a hallgató nevével és a témavezető adataival, valamint a doktori fokozatot kibocsátó doktori iskola adataival. Az ODT honlapján csak olyan témakiírás jelenhet meg, ahol a témakiírói adatfeltöltése teljes, és aktív kutatói tevékenységét a MAB által előírt formában, publikációs adataival is igazolja. Az adatbázison alapuló statisztikai analízisek jól jelzik a trendeket, oktatás- és tudománypolitikai döntéseket alapozhatnak meg. A rendszer könnyen tovább-fejleszthető a végzett hallgatók pályájának országos szintű nyomonkövetésére is.