Átjárhatóság, kreditek az egészségügyi szakképzésben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FSZOE szakmai nap OKJ –hoz kapcsolódó kérdések.
Advertisements

JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Az érettségi rendszere
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Pogány Frigyes Szakközépiskola
Felnőttképzés az új OKJ rendszerében
Szakmatanulás érettségi után a Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központban (BeTISZK) 1073 Budapest Dohány utca 65.
ÉRETTSÉGI UTÁN TANÉV.
Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
. Az általános felsőoktatási felvételi eljárás 2012-ben Stéger Csilla főosztályvezető Oktatási Hivatal - Felsőoktatási Főosztály Pécs, december 5.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
Az informatikai szakmai vizsgakövetelmények Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes Nemzeti Szakképzési Intézet Budapest, április 5.
TANULMÁNYOK FOLYTATÁSA KÜLFÖLDÖN. BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG AMENNYIBEN A TANULÓ MÉG NEM IRATKOZOTT BE MAGYAR ISKOLÁBA, A LAKÓHELY SZERINT ILLETÉKES ÖNKORMÁNYZAT.
A kutatási program rövid bemutatása
Dr. Mészáros Gábor október 20. A szakmai képesítések elismeréséről szóló 2005/36 EK irányelv Dr. Mészáros Gábor október 20. Magyar Ekvivalencia.
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
Nyílt napok 2008/2009. szakközépiskolai képzés felvételi eljárás általában felvételi eljárás iskolánkban.
Pontszámítás BSc,osztatlan képzések és felsőfokú szakképzések esetén, 2011 Nagy Pontszámítási Nap Felvételi összpontszám ( pont): -Tanulmányi.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
1 AZ ÚJ POSTAI SZAKKÉPZÉS JELENLEGI HELYZETE Sum István Magyar Posta Zrt. Oktatási Központ vezető április 05.
1 AZ ÁTALAKULÓ SZAKKÉPZÉS FŐVÁROSI PEDADÓGIAI NAPOK 2OO4.november 15. Dr. Szenes György igazgató.
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
A szakmai program (helyi tanterv) készítése
Az egészségügyi szakképzés fejlesztésének lehetséges irányai Kiss Mária Balatonfüred, augusztus 25.
A kerettantervek fejlesztése
A szakképzés jelene és jövője 7. Nevelésügyi Kongresszus augusztus 27. Dr. Szenes György főtitkár.
„A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése”
Székely István fejlesztési tanácsadó
HEFOP központi program „Korszerű felnőttképzési módszerek kidolgozása és alkalmazása” 2005 – 2008.
A szakképzés tartalmi szabályozása - Moduláris, kompetencialapú szakképzés -
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Egész életen át tartó tanulás
Kompetencia alapú új moduláris képzés
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Egészségügyi szaktárca fejlesztései (szakképzést érintő tervek)
Tájékoztató a szakmai vizsgaszervezés jogosultságának elnyerésére kiírt pályázatról Huller Gabriella ETI.
Szakképzési dokumentumok
OKJ módosításból adódó feladatok,
Ön hol képeztethETI a kollégáit?
Felvételi pontok számítása alapképzésre, illetve egységes, osztatlan képzésre A felvételi összpontszámot, vagyis a rangsorolás alapjául szolgáló eredményt.
KÖZOKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, A MUNKA VILÁGA MSZT HÁROMSZÉKI Tagozata Sepsiszentgyörgy szeptember 29. Dr. Szenes György elnök.
Új elemek a szakképzési dokumentumokban Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes október 5.
Onkológiai szakdolgozók képzése
1 Csontó Béla Az új OKJ bevezetése Informatikai rendszergazda Informatikai hálózattelepítő és –üzemeltető.
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
Reguly Antal Szakképző Iskola és Kollégium
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Közoktatás-fejlesztési főosztály Friss Péter főosztályvezető
EUCIP IT administrations vizsgák eredménye SZÁMALK-Szalézi szakközépiskola és napokon tartok vizsgák alapján.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
A képzett szakemberekért E-tanácsadás Szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet augusztus 28. Nádráné Tóth Borbála osztályvezető.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE Laczkovich Jánosné Budapest, március 13.
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Galileo Progetti Nonprofit Kft.
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Tájékoztató a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásról
Előadás másolata:

Átjárhatóság, kreditek az egészségügyi szakképzésben Továbbképző Intézet Átjárhatóság, kreditek az egészségügyi szakképzésben Kovács Tünde - Vízvári László

Miért van erre szükség? 2008-tól egymás mellett dolgozik három különböző képzési rendszerben végzett szakdolgozó - nem OKJ szakképesítéssel - régi OKJ szakképesítéssel - új OKJ szakképesítéssel A jelenleg az egészségügyi szolgáltató rendszerben dolgozók 50%-a nem rendelkezik OKJ szakképesítéssel! Jogi szabályozás LLL és ECVET

Jogi szabályozás 1993. évi LXXVI. törvény a szakképzésről 10.§ (1)i) az iskolai rendszerű oktatásban, a szakmai alapozó és szakmacsoportos alapozó oktatásban, a szakképzésben, a felsőoktatásban, a nonformális és informális tanulással, továbbá a munkavégzés során szerzett kompetenciáknak és a szakmai előkészítő érettségi tantárgyi vizsga letételének a szakmai követelmények és a vizsgakövetelmények teljesítésébe történő beszámíthatósága, 2001. évi CI törvény a felnőttképzésről 17. § (1) A képzési programnak igazodnia kell a képzésben részt vevő felnőttek eltérő előképzettségéhez és képességeihez. (2) A képzésre jelentkező felnőtt kérheti tudásszintjének előzetes felmérését, amelyet a felnőttképzést folytató intézmény köteles értékelni és figyelembe venni.

Összehasonlítani és beszámítani OKJ előtti képzésből OKJ képzésből Non-formális képzésből, Informális „képzésből” Nem elég „elfogadni” – be is kell számítani! De hogyan?

…portfolió segítségével Formális képzések bizonyítványai, oklevelei Non-formális képzések igazolásai, tanúsítványai (nyelvi, ECDL, szakmai…stb.) Informális „képzések” (szakmai gyakorlatok, tanulmányi utak) igazolásai CV Már nem csak a modelleknek…

ECVET European Credit (Transfer) System for Vocational Education and Training (ECVET) = Európai Képzési és Továbbképzési Kredit Az Európai Oktatási Minisztertanács 2002 februári Liszaboni – munkaprogramja … 2006. A BIZOTTSÁG SZOLGÁLATAINAK MUNKADOKUMENTUMA az európai szakoktatási és szakképzési kreditrendszerről (ECVET) - A tanulási eredmények transzferének, összegyűjtésének és elismerésének rendszere Európában

Alapelvek Az ECVET a szakmai képzés és továbbképzés kreditpontjainak akkumulációs és átviteli rendszere. Segítségével az egyes személyek elért tanulmányi eredményei a „rendszerhatárokon túl“ is dokumentálhatók és igazolhatók. Célja a tanulók képzési rendszeren belüli mobilitásának a támogatása, a felső és az alsó rendszerek közötti vertikális és horizontális átjárhatóságának biztosítása. ECVET az informális képzés (a munkatapasztalatokat is beleértve) eredményeit is integrálja. A tanulmányi eredmények meghatározása úgynevezett egységeken (unit) keresztül történik. A credit pont mennyiségét a teljes szakképzettséghez viszonyítja egy év 120 credit pont. Bővebben az ETInfo novemberi számában

A szakképesítés „portfoliója” – a kredit „Az ECVET-kreditpontok hozzárendelésére jogosult illetékes szervek a következő konvenciót alkalmazhatják gyakorlati útmutatóként: formális nappali tagozatos szakoktatási és szakképzési keretben az egy személy által egy év alatt elért tanulási eredményekhez átlagosan 120 ECVET-kreditpont kapcsolódhat”

Formális képzések beszámítása A kialakult gyakorlatunk… OKJ előtt „Híd” OKJ I. fok II. fok SZKI 5.4 Továbbképzés Alapképzés Specialis Gyakorlat

Formális képzések beszámítása A kialakuló gyakorlatunk… Kód Modul megnevezése Szakmai vizsgaérték ECVET 2321-06 Interakció az egészségügyben 10 % 24 2326-06 Asepsis – antisepsis, munkavédelem, környezetvédelem 2327-06 Első ellátás - elsősegélynyújtás 2328-06 Egészség megörzés–egészségfejlesztés - egészségnevelés 2461-06 Műtőszolgálat biztosítása 30 % 72 2463-06 Műtőtechnológia Összesen: 100 % 240 2 év 2000 óra

A transzferek Formális képzés beszámítása Mentőápoló Ápoló 12 credit Interakció az egészségügyben Képzési idő Szakmai vizsgaérték ECVET Műtő technikus 2 év 10 % 24 Gipszmester 1 év 15 % 18 Boncmester 12 Mentőápoló 5 % Ápoló 3 év 36 Mentőápoló Ápoló 12 credit 36 credit

Non-formális képzések beszámítása Minősített továbbképzések pontértékeinek kreditálása Licence vizsgák kreditálása Mindez beszámíthatóvá válik a képzések 15% szabad sávjába

Informális tudásanyag beszámítása A modulok gyakorlati tartalma adja a beszámítás viszonyítási pontját. A gyakorlóhelyek a modulzáró vizsgák gyakorlati vizsgarészébe beszámíthatják az azonos helyen gyakorlatban eltöltött időt.

Mérés Egyedi programok Az egyéni szakmai „életút” kompetenciái megmérettetnek – a gyakorlati modulzáró vizsga teljesítése adja a beszámítás alapját és mértékét.

Szabadon választható óraszám 15% Átjárhatóság Tanítandó „A” szakképesítés „B” szakképesítés 5 25 10 40 Speciális 15 10 30 20 20 5 15 70 5 20 Alap képzés Továbbképzés Licence Alapképzés Specialis Gyakorlat 100 100 Szabadon választható óraszám 15% Kötelező óraszám

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!