A tőzsdei kereskedés alapjai Az azonnali piac

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetési környezet, pénz- és tőkepiaci tendenciák
Advertisements

Likviditás a Budapesti Értéktőzsdén Mennyire felel meg a kibocsátók és befektetők elvárásainak, illetve mitől függ? Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Tőzsde az Interneten Nagy György Péter.
A diákat készítette: Matthew Will
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Horváth Zsolt vezérigazgató
Szemléletváltás: tőzsdei nyereségek adótervezése
Határidős termékek árazása
Concorde Hozamfizető Származtatott Befektetési Alap (EUR)
Arany kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére június 12.
Végh Richárd Budapesti Értéktőzsde Zrt október 4. A tőzsdei kereskedés és ami mögötte van.
A tőzsdei kereskedés alapjai
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
Vállalati pénzügyek alapjai
Értékpapírok.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A tőzsdei kereskedés alapjai
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Arany kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén Horváth Zsolt vezérigazgató Budapest március 28.
Befektetési lehetőségek
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
Ingyenes oktatás a tőzsdéről – a Tőzsdén
Miskolc Tóth Zoltán A tőzsdei kereskedés és ami mögötte van…
KÖSZÖNTJÜK Vendégeinket! Tőzsde vagy elit Casino?
A kamatlábak lejárati szerkezete és a hozamgörbe
Hitelfelvételi problémák
Részvények árfolyam és hozamszámításai
Tőzsdei kereskedés.
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
A tőzsdei kereskedés alapjai Az azonnali piac
A tőzsdei kereskedés és ami mögötte van
Venni vagy eladni? Részvénybefektetések az intézményi befektető szemével Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt.
A tőzsdei kereskedés alapjai
A tőzsdei kereskedés alapjai
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
A tőzsdei kereskedés alapjai
Tóth Attila Budapesti Értéktőzsde Zrt. A tőzsdei kereskedés és ami mögötte van.
Ingatlanértékelés matematikai eszközei
Fazakas Gergely Részvények árazása
Miért EU? Kereskedés az európai értéktőzsdéken Készítette: Kostyál János.
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
1 PARTNERKOCKÁZAT KEZELÉSE A CO 2 KERESKEDELEMBEN - tájékoztató az üzemeltetők és egyéb piaci szereplők részére október 15.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére június 12.
Budapesti Értéktőzsde
Siker a tőzsdén A/5 Részvény vásárlásnál milyen lehetőségeink vannak ? Piaci árfolyam (ahol épp aktuálisan lehet vásárolni) Piaci árfolyam (ahol épp aktuálisan.
A tőzsdei kereskedés alapjai
A tőzsde és ami mögötte van
A Tőzsde és ami mögötte van Tóth Attila Vezérigazgató-helyettes Budapesti Értéktőzsde Zrt Április 24.
Tőzsdei kereskedés és ami mögötte van
A nemzetközi helyzet fokozódik Tőzsdei tendenciák Európában és Magyarországon Tóth Attila Vezérigazgató-helyettes Budapesti Értéktőzsde Zrt. Budapest,
A tőzsdei kereskedés alapjai
A tőzsdei kereskedés alapjai Az azonnali piac
Budapest Egyensúly Alap Az alap kezelője Richter Pál portfoliómenedzser július Az alap jellemzői KategóriaKiegyensúlyozott Az alap indulása2014.
Vállalati pénzügyek alapjai
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
Tőzsdei spekuláció Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
2015. őszBefektetések I.1 III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában Össze kellene hozni a megtakarítókat és a felhasználókat… Nehézségek.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II.2. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
Múlt és jövő A 15 éves Budapesti Értéktőzsde szerepe a hazai tőkepiac fejlesztésében Szalay-Berzeviczy Attila elnök június 16.
Az értékpapírok.
Származtatott termékek és reálopciók
III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában
III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában
12 év szakmai tapasztalat
Kereskedés a tőzsdén.
Előadás másolata:

A tőzsdei kereskedés alapjai Az azonnali piac Tóth Attila Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság 2004. március

Mi is az a tőzsde? Tőzsdén kereskedett termékek Indexek Az értékpapírok árazásának alapjai Kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén A részvényügyletek elszámolása A részvényügyletek adózási kérdései

Mi szükségünk a befektetésekre? Infláció – pénzünk vásárlóerejének folyamatos romlását okozza 1993 eleje óta az árak átlagosan több mint négyszeresükre emelkedtek Az 1993-ban a párnába tett 10 ezer forint ma már alig ér többet, mint 1993-ban 2000 Ft Pénzünk befektetésével védekezhetünk az értékvesztéssel szemben Önálló jövedelemforrássá válhat Tartalék a jövőre

Megtakarítási lehetőségek Készpénz Nem pénzügyi termékek Ingatlanok, arany stb. Nagy kockázatok, hozamok Bankbetét Forint, deviza Értékmegőrzés tényleges vagyongyarapodás nélkül Értékpapírok Kötvények – Visszafizetési kockázat Részvények - Árkockázat

Alapvető értékpapír típusok I. Részvények tulajdonosi jogokat testesítenek meg törzsrészvény (szavazati jog, osztalékhoz való jog, likvidációs vagyonhányadhoz való jog) elsőbbségi részvény (szavazatelsőbbségi v. osztalékelsőbbségi részvény) - elkülönült sorozatnak kell lenniük

Alapvető értékpapírtípusok II. Hitelpapírok Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, melyek fix jövedelmet (kamatot) biztosítanak Fix vagy változó kamatozású papírok Diszkont értékpapírok Legfontosabb fajtái Állampapírok Vállalati kötvények Jelzáloglevelek

Alapvető értékpapírtípusok III. Befektetési alapjegyek másodlagos értékpapírok befektetési alapok portfoliójának egy részét jelképezik tőzsdén zárt végű alapok forognak, ezeket nem lehet visszaváltani, csak eladni. (Nyílt végű alapok jegyeit vissza lehet váltani) Alapvető fajtái: Kötvény-, részvény-, vegyes alap Pénzpiaci alapok Ingatlanalap, műkincsalap stb.

A befektetések árkockázata Minél nagyobb egy termék árának változékonysága, a termék árában annál nagyobb mozgások valószínűsíthetők. A kockázat mérőszáma a hozamok szórása, azaz milyen mértékben ingadozik az egymást követő időszakokban a hozamok nagysága.

Hozam vs. kockázat Az amerikai példa az elmúlt 80 évben Az éves hozamok eltérése az átlagtól Rövid lejáratú állampapír alacsony kockázat - 3,3% szerény hozam - évi 3,6 % Az éves hozamok eltérése az átlagtól Részvény magasabb kockázat - 20,9% jelentős hozam - évi 12,1%

Az ingatlanpiac árkockázata Az amerikai ingatlanárak alakulása 1972-2002 között (NAREIT Index alakulása)

„Mikor azt számítgatod, mekkora hozamot vársz befektetésre szánt pénzedből, jó előre döntsd el, hogy mit akarsz: jól enni, vagy jól aludni” (J. Kenfield Morley)

A tőzsdékről általában

Mi is az a tőzsde? Piac, mely koncentrálja mind a keresletet, mind a kínálatot térben és időben Szerepe elsősorban a tőkeallokáció Mitől tőzsde a tőzsde: nyilvánosság egynemű, helyettesíthető termékek szabályok szerinti működés

Miért érdemes tőzsdén üzletelni? Tőzsdén kívüli ügyletkötés (OTC piac) a partner felkutatása nehézkes lehet partnerkockázat az árak megbízhatóságát nehezen lehet ellenőrizni Tőzsdei ügyletkötés az árak nyilvánosak, megbízhatóak nem kell partnert keresni nincs partnerkockázat kevesebb tőkét igényel (pl. napon belüli üzletkötés) gyorsaság

Hogyan működik a tőzsdei kereskedés nyílt kikiáltásos kereskedés vs. elektronikus távkereskedés

Nyílt kikiáltásos kereskedési rendszer megbízások Box Box Box Box Box Parkett Üzletkötők Box Box Box Box Box megbízások

Elektronikus kereskedési rendszer működése Kereskedési felület Kereskedési munkaállomás Telefonon Személyesen Brókercég Interneten Ajánlat Kötés visszaigazolás Központi ajánlati könyv Az ajánlatok párosítása megfelelő ellenajánlattal Központi rendszer

Árjegyzői vs. ajánlatvezérelt piac Az ajánlatvezérelt piacon az ajánlatok egy központi ajánlati könyvbe kerülnek. Az ajánlatok párosítása automatikus Árjegyzői piacon egy adott termék könyvét egy árjegyző (kereskedő) vezeti, ő gondoskodik arról, hogy folyamatosan rendelkezésre álljon ár.

Kis magyar tőzsdeszótár Hossz és bessz Hossz - emelkedő árfolyamtendencia (hausse - fr.) Bessz - csökkenő árfolyamtendencia (baisse - fr.) Tőzsdei állattan Bika - az emelkedő árfolyamok jele (bullish market) Medve - a csökkenő árfolyamok jele (bearish market) Hosszú vagy rövid vagyok? „Hosszú vagyok” - vételi pozícióban vagyok, akkor nyerek, ha az árak emelkednek (long pozíció) „Rövid vagyok” - eladási pozícióban vagyok, akkor nyerek, ha az árak csökkennek (short pozíció) Day-trade Azonos napon belül venni és eladni illetve eladni és venni ugyanazt az értékpapírt

Mivel lehet egy tőzsdén kereskedni? Gyakorlatilag bármilyen könnyen azonosítható, helyettesíthető, forgalomképes áruval Értékpapírokkal - értéktőzsde Árucikkekkel (gabona, olaj stb.) - árutőzsde Fentiek származékaival (határidős, opciós ügyletek) Extrém példa: időjárás

Fontosabb tőzsdék a világban Értéktőzsdék: New York Stock Exchange (NYSE) NASDAQ Deutsche Börse (DB) - Frankfurt London Stock Exchange (LSE) Euronext - Párizs-Amszterdam-Brüsszel-Lisszabon Árutőzsdék Chicago Mercantil Exchange (CME) Származékos tőzsdék Chicago Board of Trade (CBOT) Eurex - Frankfurt LIFFE - London

A tőzsdei áralakulás nyomon követése - tőzsdeindexek Az indexek jelentősége A piaci folyamatokat aggregáltan megjelenítő mutatószám Viszonyítási pont a befektetési alapok teljesítményének megítéléséhez - benchmark Csökkenő árfolyam tendenciák mellett általános az index kosarának megfelelő portfolió összeállítása - védhető  Az indexben szereplő papírok megítélése pozitívabb

Tőzsdei indexek Árfolyamindexek Cél: az árfolyamváltozás mutatása (múltbeli folyamatot mutat) Részvényindexek Kötvényindexek Napi nyomon követésükkor a legbeszédesebb a százalékos változás

Tőzsdei indexek å å Árfolyamindexek - hazai részvényindexek BUX a képlet: Bázis: 1991. január 2. 1000 pont 1997. április 1.-től folyamatos (5mp-kénti) számítás Osztalék miatti korrekciós tényező mai részvényár Korrekciós tényező n å p * q * D it it i Bevezetett részvény darabszám (közkézhányad) BUX = K * i = 1 * 1000 t n å p * q i it i = 1 Részvény bázisár

Tőzsdei indexek Árfolyamindexek - hazai részvényindexek BUX felülvizsgálatra évente kétszer kerül sor (márc. 1. és szept. 1.), 7 kritérium a kosárba kerüléshez márc. 24. ill. szept. 23. a kosárba kerülő mennyiségek meghatározása Jelenleg 13 papírt tartalmaz a kosár (min. 12, max. 25 lehet)

Egyéb részvényindexek a BÉT gondozásában RAX - A befektetési alapkezelők által használt referenciaindex, 13 fix súlyú részvénnyel CESI - euro alapú regionális részvényindex Budapest, Prága, Varsó, Pozsony és Ljubljana papírjaival, pontosan leképezve az egyes részpiacok súlyát CETOP20 - regionális blue-chip index a 20 legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvénnyel

Tőzsdei indexek Árfolyamindexek - a legfontosabb külföldi részvényindexek USA: Dow Jones Ipari Átlag: Charles H. Dow 1884-ben indította 11 részvénnyel (főként vasúttársaságok). 1896: Wall Street Journal naponta publikálja, ekkor már 12 részvény . 1928-ban bővült 30 papírra. Nasdaq 100: 1971. Február 5. 100 pont S&P 500 - kapitalizációval súlyozott index, az USA részvénypiacának 70 %-át reprezentálja Russel 3000 - az USA részvénypiaci kapitalizációjának 98%-át lefedi

Tőzsdei indexek Európa: Japán CAC 40 - a párizsi tőzsde indexe DAX - a frankfurti irányadó index, 30 vállalat papírjait tartalmazza FTSE 100 - a londoni tőzsde és a FT által alapított index Összeurópai indexcsaládok: Dow Jones STOXX indexcsalád pl: Dow Jones STOXX 50 és Dow Jones EURO STOXX 50 FTSE Eurotop indexek (100, 300) Japán Nikkei - tokiói részvénypiac mutatója

A meghatározó külföldi indexek és a BUX index teljesítménye 1996-2003 között

Az értékpapírok árazásának alapjai

Pénzünk értéke - kamat, hozam és egyéb finomságok I. Mi történik a bankba tett pénzünkkel? 1 000 Ft betét egy évre 10%-os kamatra, egy év múlva rendelkezésre álló pénzösszeg: 1 000 Ft * 110% = 1 100 Ft Ez a jelenbeni 1 000 Ft egy év múlvai jövőértéke Mi történik, ha pénzünket két évre kötjük le a bankban 10%-os éves kamatra? 1 000 Ft * 110% * 110% = 1 210 Ft Első év után Második év után

Pénzünk értéke - kamat, hozam és egyéb finomságok II. Mekkora pénzösszeget kell a bankba fektetnünk, ha azt akarjuk, hogy egy év múlva 1 100 Ft-unk legyen? 1 100 Ft / 110% = 1 000 Ft Másképp fogalmazva: mennyit ér nekünk ma az, hogy egy év múlva 1 100 Ft-ot kapunk a banktól? A válasz 1 000 Ft. Ez az egy év múlva esedékes 1 100 Ft jelenértéke Mennyit ér nekünk ma az, hogy két év múlva 1 210 Ft-ot kapunk a banktól? 1 210 Ft / (110%2) = 1 000 Ft

Pénzünk értéke - kamat, hozam és egyéb finomságok III. A jelenérték meghatározásához szükséges, hogy ismerjük a jövőben esedékes pénzösszeg „átváltási arányát”. Előző példánál maradva: 1 100 Ft / 110% = 1 000 Ft Az átváltási arány 10%, ez a befektetéstől elvárt hozam Különböző típusú befektetésektől elvárt hozam különböző lehet. Az elvárt hozam nagysága elsősorban a befektetés kockázatosságától függ.

A kötvények árát befolyásoló tényezők

Mit nyújt nekünk egy kötvény? Egy kötvény megvásárlásával kölcsönt nyújtunk a kötvény kibocsátójának, amit az a kötvény futamideje alatt kamatostul visszafizet  előre meghatározott időpontokban, meghatározott pénzösszegeket, a kötvény pénzáramlását kapjuk. A kötvény árazásának alapja a kötvény pénzáramlásának ismerete

A kötvények pénzáramlása Példa: Egy kötvény 9 százalékos éves kamatot fizet félévente, névértéke 10 000 Ft. Az első kamatfizetés a mai naptól számított fél év múlva esedékes A kötvény pénzáramlása:

A kötvény árfolyama, hozama Kötvény vásárláskor döntésünket az ígért hozam alapján hozzuk meg. Hozam = Kötvény kamat A kötvény árfolyamát a kötvény hozama egyértelműen meghatározza. Ha az előző példában a kötvény hozama 8 százalék, akkor a kötvény ára:

Bruttó és nettó árfolyam Bruttó ár - A kötvény ára, amennyit érte fizetni kell Nettó ár = Bruttó ár - Felhalmozott kamat Felhalmozott kamat - a kötvény névleges kamata a legutóbbi kamatfizetés óta eltelt időszakra arányosítva Példa: Egy kötvény legutóbbi kamatfizetése 2003.12.12-én volt, éves kamat 10% Mai nap: 2004.03.09, eltelt időszak: 88 nap Felhalmozott kamat: 10% * (88/365) = 2,41%

A részvények árát befolyásoló tényezők

A részvények reálérték elmélete Minden befektetési eszköznek, így a részvényeknek is van egy un. belső értéke, melyet viszonylag pontosan meg lehet határozni. A részvények belső értéke - A részvény tartása során a részvényből származó bevételek összességének jelenértéke. Feladat: Jövőbeli bevételek, azaz osztalékok meghatározása Elvárt hozam meghatározása

A jövőbeli bevételek meghatározása Osztalék  Társasági nyeresége Társaság tevékenysége Iparág helyzete, kilátásai A gazdaság helyzete, kilátásai Világgazdaság helyzete, kilátások

Hol támadható a reálérték elmélet? A részvény reálértékének meghatározása gyakorlatilag kísérlet a jövőbeli események becslésére Túl sok a bizonytalan tényező, így nem lehet pontos számításokat végezni Pl. OTP egy éves célárfolyamának becslése 2003 tavaszán Merrill Lynch – 2900 Ft Morgan Stanley – 2600 Ft Citigroup – 2963 Ft K&H – 3329 Ft

Egyéb fundamentális elemzési módszerek Összehasonlító értékelés Jövedelmezőségi, hatékonysági, eladósodottsági és piaci mutatók összehasonlítása azonos tevékenységű és szerkezetű cégeknél Iparági mutatók Kevéssé alkalmazott módszer Főleg szakmai befektetők stratégiai befektetési döntésénél játszik szerepet

A misztikus P/E hányados A részvény árának és a cég egy részvényre jutó nyereségének hányadosa pl. MATÁV ára 800 Ft, elmúlt évi nyeresége 75 mrd Ft, 1 mrd db részvény van a piacon, akkor a P/E= 800/(75mrd/1mrd)= 10,6 Általánosan elfogadott eszköz egyes részvények alul- vagy felülárazottságának megítélésére A magyar részvények alulárazottsági elméletének alapja - „konvergencia rali”

Technikai elemzés - a chartok bűvöletében A technikai elemzés a tőzsde múltbeli alakulását figyeli, ebből próbál következtetéseket levonni a várható jövőbeli eseményekről Árfolyamábrák és forgalmi táblázatok elemzéséből következtet az árak jövőbeli alakulására. A piac 10%-ban logika és racionalitás, 90%-ban pszichológia Általában rövid távú döntések támogatására szolgál Alapelvek: - Az árakban minden információ benne van - Az árfolyamok többnyire trendek szerint mozognak, megfigyelhető szabályszerűség - A történelem ismétli önmagát

Amikor minden elmélet borul … „Légvár” elmélet - A részvényárak alakulását pusztán a befektetői hangulatváltozásokkal, a tömegpszichológiával lehet magyarázni Légvárak és buborékok Tulipánhagyma őrület Hollandiában „Tronikus” felvirágzás „.com”, „e-”, „@” stb

Néhány „elvetemültebb” elemzési módszer Piaci bessz és szoknyahossz A szuperkupa indikátor A napfolttevékenységek hatása

„Minden dolog annyit ér, amennyit más hajlandó fizetni érte”

Ajánlott irodalom a befektetési eszközök árazásához Burton G. Malkiel: Bolyongás a Wall Streeten Bodie-Kane-Marcus: Befektetések I-II. kötet Brealey-Myers: Modern Vállalati Pénzügyek I-II.

Kérdések…

Kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén

Budapesti Érték-tőzsde Elszámolási szolgáltatások A piac szerkezete B e f k t ő Felügyeleti szervek (PSZÁF, BÉT) B e f k t ő ajánlatok ajánlatok Szekció tagok Szekció tagok Budapesti Érték-tőzsde Bankok, brókercégek Bankok, brókercégek Kereskedési adatok (real time) KELER Elszámolási szolgáltatások

Befektetési szolgáltatók = brókercég a köznyelvben Megfelelő PSZÁF engedéllyel rendelkező befektetési vállalkozások és kereskedelmi bankok Befektetési vállalkozások: Értékpapír bizományos cég Minimum tőke: 50 millió Ft Értékpapír kereskedő cég Minimum tőke: 200 millió Ft Befektetési társaság Minimum tőke: 1 milliárd Ft

A BÉT kategória rendszere a részvénypiacon A „B” kategóriába kerülésnek fentiekhez hasonló feltételei nincsenek Nincsen bevezetési díj

A bevezetett részvénytársaságok jelentési kötelezettségei Rendszeres jelentési kötelezettség Éves jelentés - a magyar számviteli szabványoknak megfelelően, de az “A” kategóriában kell IAS és/vagy US GAAP szerinti jelentés is (határidő április 30.) Negyedéves gyorsjelentés - az “A” kategóriában (max. 45 nappal a negyedév zárása után) Féléves jelentés - a “B” kategóriában Rendkívüli tájékoztatási kötelezettség Bármely információ, amely befolyásolhatja a részvény árának alakulását

Hogyan vásárolhatunk értékpapírt? Részvényt vásárolhatunk jegyzésen keresztül vagy a másodpiacon (tőzsdei vagy tőzsdén kívüli kereskedelem-ben) Tőzsdei kereskedelem csak kereskedő cégen (szekciótagon) keresztül bonyolítható A brókercég a tőzsdére bevezetett értékpapírokra (az állampapírok kivételével) vonatkozó megbízásokat csak a tőzsdén teljesítheti A tőzsdei megbízás adásának feltétele értékpapír számla ill. tőkeszámla nyitása a brókercégnél Számlanyitás után a tőzsdén kereskedhető termékek bármelyikére adhatunk megbízást

Brókerválasztás Költségek Cég tőkeereje Személyes kapcsolat, bizalom Megbízási lehetőségek skálája A döntés előtt fontos az üzletszabályzat gondos átolvasása

Költségek Számlavezetéshez kapcsolódó díjak Számlanyitás, vezetés, kivonat a banki folyószámlákhoz hasonlóan Kereskedési megbízások díjai Részvények esetén 0,2-1 %, de minimum 1000-25000 Ft Pénzforgalomhoz kapcsolódó díjak Értékpapír transzfer 1000-5000 Ft, pénzátutalás banki tarifákhoz hasonlóan Értéktári szolgáltatásokhoz kapcsolódó díjak Letéti igazolás kiadása, zárolás, fizikai kiadás, bevételezés stb. Az egyes cégek által alkalmazott díjakról összefoglaló táblázat található a PSZÁF honlapján – www.pszaf.hu

A befektetők védelme Jó helyen van-e pénzünk egy brókercégnél? Letéti számlák – szigorú szabályok Befektető Védelmi Alap Magánbefektető követelések teljesítése személyenként 1 millió Ft-ig (2006-tól ez 2 millió, 2008-tól 6 millió Ft-ra emelkedik) Az Alap vagyonát a tagok, azaz a befektetési szolgáltatók kötelező befizetései adják

A kereskedés menete a BÉT-en

Milyen ajánlatot tehetünk a tőzsdén? Típusok (ár szerinti csoportosítás): LIMIT PIACI STOP LIMIT STOP PIACI

Ajánlattípusok: LIMIT példa: limit vételi ajánlat 4 115 Ft-on 250 db-ra A megbízás akkor teljesül, ha a legjobb eladási ár eléri a limitárat (és az időprioritás alapján is jut értékpapír)

Ajánlattípusok: PIACI példa: piaci vételi ajánlat 150 db-ra Eredmény: A piaci ajánlatunkból 100 lekötődik a legjobb eladási ajánlattal 4 130 Ft-on, a maradék 50 db törlésre kerül

Ajánlattípusok: STOP LIMIT példa: stop limit eladási ajánlat 230 db-ra 4 120 Ft-on, 4125 Ft-os aktiválási árral Aktiválási ár Az aktiválási ár elérése után az ajánlatunk aktiválódik egy limitajánlatként 4 120 Ft-on. 125 db lekötődik, a többi a könyvben marad 4120 Ft-on.

Ajánlattípusok: STOP PIACI példa: stop piaci eladási ajánlat 230 db-ra, 4125 Ft-os aktiválási árral Az aktiválási ár elérése után az ajánlatunk aktiválódik egy piaci ajánlatként. 125 db lekötődik, a többi törlésre kerül.

Milyen ajánlatot tehetünk a tőzsdén? Fajták (mennyiség szerinti csop): RÉSZ MIND

Ajánlattípusok: MIND limit ajánlat A mind ajánlat csak egyben köthető le, részletekben nem.

Milyen ajánlatot tehetünk a tőzsdén? Lejárat/Érvényesség: MOST SZAKASZ NAP VISSZAVONÁSIG ÉRVÉNYES (max 30 nap) MEGADOTT DÁTUMIG ÉRVÉNYES (max 30 nap)

A megbízások útja a kereskedési rendszerben Kereskedési felület Kereskedési munkaállomás Telefonon Személyesen Brókercég Interneten Ajánlat Kötés visszaigazolás Központi ajánlati könyv Az ajánlatok párosítása megfelelő ellenajánlattal Központi rendszer

Árszint összesítő ablak a kereskedési felületen Hány cégtől Hány ajánlat Az én ajánlatom státusza

Ajánlat beviteli ablak

A kereskedés menete a részvénypiacon Nyitó szakasz 8.30 - 9.00 : Nyitó ajánlatgyűjtési részszakasz 9.00 - 9.05 : Nyitó üzletkötési részszakasz Egyensúlyi áras ajánlatpárosítás, nyitó ár meghatározása - az az ár amelyen a legnagyobb mennyiség tud lekötődni Szabad szakasz - 9.05 - 16.30 Folyamatos ajánlatpárosítás BUX index folyamatos számítása (5 mp-ént) Napi záróár meghatározása - az utolsó kötés ára

A nyitó ár meghatározása A nyitó ár az az ár lesz, amelyen a legnagyobb mennyiség tud gazdát cserélni - 4 125 Ft, mert itt 150 db részvény cserélhet gazdát

A kereskedés szüneteltetésének szabályai Napi maximális ármozgás (ennél többet az ár nem mozoghat) +/- 15 % ármozgás a bázisárhoz viszonyítva az “A” kategóriás papírok esetében +/- 20 % ármozgás a bázisárhoz viszonyítva a “B” kategóriás papírok esetében A kereskedés szüneteltetése (2-10 percre) +/- 10%-os árelmozdulás esetén (minden részvény esetében) A kereskedés felfüggesztése vállalati esemény miatt A kibocsátó kérheti a papír felfüggesztését maximum 3 napra (10 nap Felügyeleti engedéllyel) Technikai szünet (60 perc)

Ajánlattételi limitek Felső ajánlattételi limit Előző napi bázisár Alsó ajánlattételi limit

Az értékpapír ügyletek elszámolása

Az elszámolás intézménye KELER - Központi Elszámolóház és Értéktár Tulajdonosai: MNB (50%), BÉT (25%), BÁT (25%) Indulás 1993-ban Rajta keresztül zajlik nemcsak a tőzsdei ügyletek, de a tőzsdén kívüli ügyletek elszámolása is

Számlastruktúra és kommunikáció Értékpapírszámlák a bankok, brókerek részére Alszámla megbontás lehetősége Kötelező saját / ügyfél elkülönítés Pénzszámla Csak brókerek részére Bankok közvetlenül az MNB-nél Elektronikus ügyfélterminál (KID)

A KELER, mint „central counterparty” Klíringtag vevő Klíringtag eladó Megbízó Megbízó Klíringtag vevő Klíringtag eladó Megbízó Megbízó Klíringtag vevő Klíringtag eladó Megbízó Megbízó

A KELER, mint „central counterparty” Klíringtag vevő Klíringtag eladó Megbízó Megbízó ELADÓ VEVŐ Klíringtag vevő Klíringtag eladó KELER Megbízó Megbízó Klíringtag vevő Klíringtag eladó Megbízó Megbízó

A tőzsdei ügyletek elszámolása T+2 nap - kötvények T+3 nap - részvények Nettósítás: 1 db elad / vesz pozíció értékpapíronként 1 db összesített pénzpozíció Gördülő elv (elszámolás minden nap) DVP (delivery vs. payment) - szállítás fizetés ellenében

Osztalékfizetés kérdése Letétkezelőnél tartott értékpapír esetében a befektető automatikusan meg kell, hogy kapja Otthon tartott értékpapír esetén a befektetőnek magának kell intézkednie a kibocsátónál Az osztalékot az kapja, aki az osztalékfizetés előtt 5 nappal tulajdonosként regisztrálva van A T+3 napos elszámolás miatt utoljára 8 nappal az osztalékfizetés előtt lehet osztalékszelvényes részvényt venni (5+3 nap) Ex nap - az első nap, amikor már nem osztalékszelvénnyel forog a részvény (E-7)

Az értékpapír ügyletek adózási kérdései

Alapelvek Csak a ténylegesen megszerzett jövedelem adóköteles, Az szja törvény három típusú jövedelmet különböztet meg: kamat jövedelem osztalék jövedelem árfolyamnyereség A tőzsdei és nem tőzsdei ügyletek megítélése élesen elkülönül

A részvényeken elért jövedelmek adózása Osztalékadó alapesetben 20%, de túl magas osztalékfizetési arány (saját tőke 30%-a) esetén 35% az adót a kifizető vonja le Árfolyamnyereség adó tőzsdei ügylet: kamat jellegű jövedelemnek minősül, így adója 0% tőzsdén kívüli ügylet, illetve külföldön vásárolt részvény: 20%, amit a kifizető von le

Mi az árfolyamnyereség? Az értékpapír eladásából befolyt bevétel csökkentve a megszerzéséért fizetett vételárral és az igazolható járulékos költségekkel (brókerjutalékok) A nem tőzsdén vásárolt értékpapírok esetén is igazolni kell a bekerülés értékét

Mi minősül tőzsdei ügyletnek? Jelenleg tőzsdei ügyletnek számít kizárólag a BÉT-en és BÁT-on kötött ügylet Az EU csatlakozás után tőzsdén kötött ügyletnek minősül minden EU-n belüli tőzsdén kötött ügylet

Adóbevallás A magánszemély adózónak év végi adóbevallásában a tőkeműveletek jövedelmét be kell vallania Függetlenül attól, hogy az adóelőleget a kifizető levonta Kivétel: kamatjellegű jövedelmek Tőzsdei ügyleteken elért árfolyamnyereség is

Hol szerezhetünk információkat a piac alakulásáról?

Kérdések… www.bet.hu