Az új épületenergetikai szabályozás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az akadálymentesítés szakmai háttere, indokoltsága Horváth Péter SZMM Országos Fogyatékosügyi Tanács titkára Budapest, június 7.
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Laboratóriumi munka szerepe a minőségbiztosításban
Az építési termékekre vonatkozó európai szabályozás és az új építési termék rendelet CPD CPR Az építésügyi szabályozás változása a CPR tükrében Soltész.
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
XVII. DUNAGÁZ Szakmai Napok, Konferencia és Kiállítás
Nagy Péter épületgépész mérnök energetikus szakmérnök május 17.
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
HALÁSZ GYÖRGYNÉ PhD DE MFK Épületgépészeti Tanszék
Bontási munkák előírásai
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Jogszabályváltozások, amelyek mindenkit érintenek: Építési termékek
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
A helyszínrajz és annak műszaki tartalma
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Önkormányzat építésügyi feladatai 1.településfejlesztés 2.Településrendezés (területek felhasználásának meghatározása és módja) 3.Helyi építészeti értékvédelem.
Az EuP/ErP irányelv hatása az épületgépész rendszerek tervezésére
Egyes eljárásfajták: elvi engedélyezési eljárások, telekalakítás,
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
Az egyedi tájérték jogi szabályozásának jelenlegi helyzete
A hazai építési termék szabályozás tartalma és összefüggései
Az elektronikus építési napló (e-napló)
Elektronikus dokumentumok
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
Előadó: Dr. Bánky Tamás PTE Pécs, május 20. Az építési termékek megfelelőség-igazolása, a CE-jelölés alkalmazásának szabályai.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Szervezetfejlesztési Program
Átalakítások körében mértékében – Vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok előadó: Csuba Bendegúz tű. ezredes II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.
Az OTSZ új követelményei
tűzvédelmi tapasztalatai
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Épületgépészet 2000 II. kötet. Épületgépészet K. 2001
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
1 Az EMC témaköre, EMC Irányelv Zavarok frekvencia tartomány szerinti elhelyezkedése Az EMC megvalósításának módszere.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Vasútszabályozási Osztály
Elektronikus közműnyilvántartás
Baumann Mihály PTE PMMFK Épületgépészeti Tanszék
Környezettudatos közlekedés 2030 – Nemzeti Energiastratégia 2030
Műszaki szabályozás az útépítésben
Wagner Károly tű. alezredes
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Közművek elhelyezése közterületen, közmű keresztezések, házi bekötések
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
Szabályozási módszerek Bándi Gyula. A módszertanok rendje Szektorális vagy integrált  az aktuális jogszabály  A jog és állam A környezethasználat beavatkozásaelfogadható.
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
BME.-KJK. MTK Második előadás Épületek, építmények munkabiztonsági- és akadálymentességi követelményei I. FÉLÉV 2015.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Épületgépész technikus oktatás a Debreceni Szakképzési Centrum Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolájában 4024 Debrecen Varga u. 5.
AZ ÉPÜLETENERGETIKA ÉS AZ ENERGETIKAI TANÚSÍTÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Zsámbék, október 06. MINISZTERELNÖKSÉG Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság.
A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes.
A Z ÖSSZEVONT TELEPÍTÉSI ELJÁRÁS. Sajátos jogintézmény alkalmas több önálló – építési engedélyezést megelőző – hatósági engedélyezés kiváltására és.
Fontosabb építésügyi jogszabályok évi LXXVIII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről (Étv.)
TFK–ITS–TSZT–TAK–TKR–HÉSZ
Bodó Béla, mesteroktató, energetikus
Összeállította: Cserpes Imre
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály
Az ablakok és ajtók megfelelőség igazolása
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Megfelelőség értékelés a jogi szabályozása, terméktanúsítás kijelölés alapján HTE Informatikai terméktanúsítási szakosztály - DMS Labor április 25.
Előadás másolata:

Az új épületenergetikai szabályozás Soltész Ilona ÖTM Építésügyi és Építészeti Főosztály

Az Európai Unió energiapolitikai célkitűzései Fenntarthatóság megújuló energiaforrások arányának növelése szénszegény technológiák technológiai fejlesztés és jobb üzemeltetés alternatív üzemanyagok a közlekedésben az energia iránti kereslet megfékezése Versenyképesség Az ellátás biztonsága Soltész Ilona ÖTM Építésügyi és Építészeti Főosztály

2002/91/EK irányelv az épületek energiafelhasználásának hatékonyságáról célkitűzés: az épületek energiafogyasztása csökkenjen megfelelő komfort és egészséges épülethasználat megvalósítás: hőszigetelés, épületgépészet, megújuló energiaforrások keretjellegű: alapelvek és minimumszabályozás részletes szabályozás kidolgozása: tagállamok Soltész Ilona ÖTM Építésügyi és Építészeti Főosztály

Az irányelv öt területen ad feladatot a tagállamoknak: Dolgozzanak ki módszert vagy módszereket az épületek integrált energiafelhasználási hatékonyságának kiszámításához. Állapítsanak meg minimumkövetelményeket új épületek energiafelhasználási hatékonyságára. Állapítsanak meg minimumkövetelményeket meglévő nagyméretű épületek energiafelhasználási hatékonyságával kapcsolatban, azok komolyabb felújítása esetén. Dolgozzák ki az épületek energia-felhasználásának tanúsítási módszerét. Írják elő az épületekben felszerelt kazánok és légkondicionáló rendszerek rendszeres ellenőrzését, valamint a 15 évnél régebben felszerelt kazánok és fűtőberendezések rendszeres állapotfelmérését.  Soltész Ilona ÖTM Építésügyi és Építészeti Főosztály

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról tartalmazza: nemzeti számítási módszer energetikai követelmények új épületekre energetikai követelmények meglévő, nagyméretű épületekre, jelentős felújítás esetén nem tartalmazza (más jogszabályokban lesz): az épületek energetikai teljesítőképességének tanúsítása kazánok, boilerek, légkondicionáló berendezések ellenőrzése

Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet helye az építésügyi szabályozásban Soltész Ilona ÖTM Építésügyi és Építészeti Főosztály

Alap: az építési törvény Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. Törvény 31. § (2) felsorolja az építményekkel szemben támasztott alapvető követelményeket (6 db) ↓ h) energiatakarékosság és hővédelem Soltész Ilona ÖTM Építésügyi és Építészeti Főosztály

Építési követelmények Az országos településrendezési és építési követel-ményekről szóló 253/1997.(XII. 20.)Korm.rendelet (OTÉK) 56. § „Az építményt és részeit úgy kell megvalósítani, ehhez az építési anyagot, az épületszerkezetet és a beépített berendezést megválasztani és beépíteni, hogy a rendeltetésszerű használathoz szükséges energiafelhasználás viszonylag a legkisebb legyen. Továbbá az építmény térelhatároló szerkezetei és épületgépészeti berendezései – az energetikai, a hőtechnikai előírásoknak megfelelően – együttesen legyenek alkalmasak a helyiségek rendeltetésének megfelelő, előírt légállapot biztosítására.” Soltész Ilona ÖTM Építésügyi és Építészeti Főosztály

Hogyan lehet ennek eleget tenni? Az építményeket tervezési program (üzemelési technológia) alapján kell megtervezni és megvalósítani (OTÉK 50. §), ebben kell meghatározni a az épület belső környezetének minőségére vonatkozó igényeket. A műszaki megoldás legyen legalább a nemzeti szabványokban szereplőkkel egyenértékű. Az eddig szabványban megadott hőtechnikai követelmény és számítás helyett lépett be az új rendelet (7/2006. (V. 24.) TNM Soltész Ilona ÖTM Építésügyi és Építészeti Főosztály

Engedélyezési tervdokumentáció Az építészeti-műszaki tervdokumentációk tartalmi követelményeiről szóló 45/1997. (XII. 29.) KTM rendelet 5. § 14. a) pontja szerint az építési engedélyezési tervdokumentáció része az energetikai számítás. Az engedélyező hatósághoz kötelezően benyújtandó munkarész. Soltész Ilona ÖTM Építésügyi és Építészeti Főosztály

Az energetikai követelmények szintjei az egyes épületszerkezetek hőszigetelő képessége: hőátbocsátási tényező U [W/(m2·K)] (18 szerkezettípusra) külső fal: U <= 0,45 W/(m2·K) fa, PVC ablak: U <= 1,60 W/(m2·K) az épület egészének hőszigetelő képessége: fajlagos hőveszteség-tényező qm [W/(m3·K)] az épület egészének energiafogyasztása: összesített energetikai jellemző Ep [kWh/m2, a] az épület nyári túlmelegedése elleni védelem

Ellenőrzés A hőtechnikai és energetikai követelményeknek való megfelelést az építési engedélyezési eljárásban az építésügyi hatóságok ellenőrzik, az egyes építményekkel, építési munkákkal és építési tevékenységekkel kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokról szóló 46/1997. (XII. 29.) KTM rendelet 18. § b) pontjának értelmében. Az igazi ellenőrzés a használatba vételkor az energetikai tanúsítvány lesz. Soltész Ilona ÖTM Építésügyi és Építészeti Főosztály