Felsőregmec.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mindenszentek temploma Pécs
Advertisements

Készítette: Albert Krisztina
Ferenczi Patrícia 8.b Tanár: Hamar Tímea
Értény.
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
A DUNAKANYAR DIÁKSZEMMEL Szentendre
Mondák, dalok útja Zsámbok.
Nagykanizsa a régiók kapuja Nagykanizsa Délnyugat - Magyarországon, vadakban és hévizekben gazdag, gyönyörű erdős vidéken fekszik, az M7-es és a tervezett.
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
2010. III. 29. Fülöpszállás. Fülöpszállás község (Bács-Kiskun megye) Egyenesen álló, csücskös talpú pajzsban - kék mez ő ben zöld halmon álló, szembeforduló,
Román stílus jellemzői(formákban):
Keleti végeken… arandria.multiply.com 2009 szeptember.
Gyömörei temetői kápolna
5. NAP.
Kalotaszentkirály.
Óbarok Forrás: Saját képek.
Szendrő nevezetességei
Körösszegapáti Körösszegapáti.
Márok A falu bemutatása.
Bihartorda.
Somogybükkösd.
Fekvése ♦ Zalaegerszegtől 13 km-re északnyugatra, a Zala folyó, a Szévíz és a Foglár patak által határolt területen fekszik.
Pórszombat A falu bemutatása. Előadás áttekintése Fekvése Megközelítése A falu nevezetességei I A falu nevezetességei II A falu nevezetességei III Nevének.
KRUCSAY OLTÁR Nyírbátor.
Farkas utcai református templom, Kolozsvár
K ESZTHELY TURIZMUSA K ESZTHELY FÖLDRAJZA Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik A környéken.
JERUZSÁLEM Zene : El Violinista.
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Molnár András bemutatja. MÁRIA-TEMPLOM A XIII. SZÁZADBAN ÉPÜLT, MAJD A XIV. SZÁZADBAN ÁTÉPÍTETTÉK - GÓTIKUS STÍLUSBAN.
Mettlach. Saar-hurok (Saarschleife) Mettlach egy kerület 10 településsel. A név eredetére vannak különböző magyarázatok. Uralkodó vélemény a római-kelta.
Napkor A mi településünk.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Készítette: Bujdosó Villő
Bőcs Község Készítette: Csege Kornélia.
Története 1318-ban találkozunk a nevével először az okiratokban 1743-ban újratelepítik a települést 1838-ban az árvíz elmosta a település nagy részét.
Zselickislak.
Keleti végeken… arandria.multiply.com 2009 szeptember.
ÚJÉVI MŰEMLÉKI SÉTA SOPRONBÁNFALVÁN január 3. (szombaton) 14 órától Árpád-kori Mária Magdolna templom — Kolostorlépcső — Pálos (hegyi) templom Vezet.
csodás Palotaszállója Isaac Stern – Massenet: Meditation
Törpeállamok.
A csarodai református templom Forrás: Wikipédia Képek: Ruzsa Miklós.
Történelmi vonatkozások
Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Ismerkedés Várgesztessel Készítette: Dienes Zoltán SZIE GTK GM levelező 1szemeszter.
Bér bemutatása.
Készítette: Dóbiás Kinga
Zemplénagárd.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
Tevel (Bonyhádi kistérség).
Susann Nordströms Orkester - True Love
A Heves megyei Markaz bemutatása Készítette: Balog Ádám GTK-KM 1. Évfolyam 1. Félév.
Medgyesegyháza. Fekvése Békés-megye dél-keleti részén fekszik. Békéscsabától kb. 30 km-re. Itt található Medgyesegyháza!
Füzérkomlós. Fekvése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90 kilométerre északkeletre fekszik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól kb. 90.
Dömsöd Készítette: Moór Zsanett. Fekvése Dömsöd nagyközség Budapesttõl délre helyezkedik el a Ráckevei Duna - ág bal partján. n Fekvése következtében.
KAPOSMÉRŐ Készítette: Diarráné Kiss Enikő SZIE-GTK Gazdálkodási és Menedzsment Szak Levelező Tagozat I.évf.
(Ohrady). -Nagyszombati kerület -Dunaszerdahelyi járás Dunaszerdahelytől 6 km-re keletre fekszik.
Újsolt Informatika Házdolgozat Fekvése A település Apostag és Solt között fekszik. Két csatorna – keletről a Kiskunsági öntöző-, nyugatról pedig a Fűzvölgyi.
Sárrétudvari.
ÉCS Község. A község adatai (2001-ben) Település rangja:Község Lakosok száma:1762 Fő Telefon körzetszám:96 Irányítószám:9083 Népsűrűség:88,86 Fő/Km 2.
02:233 Tartalom 1. Püspöki építkezések – Királyi alapítású szerzetesi építkezések – Kegyúri alapítású szerzetesi építkezések – Félköríves szentélyzáródású.
Veresegyház.
Székelykeresztúr Fekvése:
Székelyderzs a becsület falva
Római fürdő Készítette: Szabó Lilla
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Római fürdő Készítette: Szabó Lilla
Keleti végeken… 2009 szeptember arandria.multiply.com.
Készítette: Körtélyesi Nóra
Előadás másolata:

Felsőregmec

Felsőrgmec megközelíthetősége A 3-as és a 37-es főutat Hidasnémeti és Sátoraljaújhely között összekötő útról, Alsóregmecen át érhető el Felsőregmec. A település a megyeszékhelytől számítva -közúton- 100 km-re, vagyis 1,5 órányi távolságra van.

Falu rövid története: Felsőregmec a Ronyha patak völgyében a Mátyás-hegy déli oldalán fekvő kb. 250 főt számláló zsáktelepülés. A falu első írásos említése 1277-ből maradt fenn. A mai Felsőregmec Mátyásháza és Felsőregmec II. világháború utáni egyesülésével jött létre.

Falu rövid története A legrégebbi ismert birtokosok a pálos szerzetesek voltak,, akik -a hagyomány szerint- a falu templomát építették a XII-XIII. században. A templom a reformáció óta a református híveké.

Falu rövid története A faluban található az Ősrög tanösvény egyik végpontja. Ezen a turistaúton haladva megismerhetők a 10-14 millió évvel ezelőtti kőzetképződmények változásai. A községben található Magyarország legrégebbi ősföld rétege, amelyet több mint 10 millió évesre becsülnek.

Református templom: A román stílusú templom a XII-XIII. Században épült. A templomot pálos szerzetesek építették A XIV. században gótikus részletekkel egészítették ki. A román stílusú, támpilléres templom hajójához a XIV. században épült az egyenes záródású szentély. A hajó síkmennyezetes, a szentély keresztboltozattal fedett.

Református templom Az épület nyugati homlokzatán román kori kapu, fölötte pedig háromkaréjos körablak nyílik. Az oromzatból kétszintes, ikerablakokkal áttört, karcsú torony emelkedik ki.

Déli homlokzatán lévő román kori, bélletes kapu látható Déli homlokzatán lévő román kori, bélletes kapu látható. Figyelmet érdemel az ajtótól jobbra a két román kori ablak, balra pedig a gótikus mérműves ablak, valamint a szentély déli falán lévő, szintén mérműves ablak is.

Néhány fontosabb adat a faluról: Felsőregmec polgármesteri hivatalának címe: 3989. Felsőregmec, Szabadság u. 2 Telefonszáma: 47/308-060 Polgármester neve: Espán Miklós A település közigazgatási területe: 10, 75 km2

Néhány fontosabb adat a faluról: Állandó népesség kor szerinti megoszlása (fő): 0-19 éves korig: 70 fő 20-39 éves korig: 46fő 40-59 éves korig: 30 fő

Fontosabb adatok a faluról: Felsőregmec közigazgatási státusza község. A falut vasúton illetve közúton lehet megközelíteni. Felsőregmec az ország kevésbé fejlett részei közé tartozik. Etnikai jellemzője, hogy a falu összlakosságának 60%-a roma. A községnek csak egyetlen egy befektetési lehetősége van, ami az idegenforgalomban rejlik.

Fontosabb adatok a faluról: A termelői infrastruktúrális helyzete viszonylag elmaradott. A telefon ellátásba kapcsolt lakások száma 25 lakás, a faluban van ivóvíz és van gáz. A szennyvíz elvezetése azonban nem korszerű eszközökkel megoldott (ez alatt a csatornázást értem).

Fontosabb adatok a faluról: A faluban összesen 4 kereskedelmi és vendéglátóhely található. Mint már említettem fő látványosság a Református templom. Felsőregmec a Hegyköz Településszövetségnek aktív tagja.

Képek a községről

Felsőregmec címere

Falu főbb látványossága, a református templom

Református templom

Felsőregmec térképe