Tudnivalók a CPR kapcsán

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Szerencsére nem vagyunk egyedül
A Kerékpáros Műszaki Szabályozás elemei - vitaindító Bodor Ádám a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Miniszter kerékpáros ügyekért felelős megbízottja.
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK

Az építési termékekre vonatkozó európai szabályozás és az új építési termék rendelet CPD CPR Az építésügyi szabályozás változása a CPR tükrében Soltész.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
MÉASZ Konferencia - Construma 2013
Az új épületenergetikai szabályozás
Lakásépítések és felújítások minőségi kérdései Új utak a lakáspiacon Budapest, szeptember 23. Vida Attila vezérigazgató.
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Jogszabályváltozások, amelyek mindenkit érintenek: Építési termékek
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
AZ MSZ SZABVÁNYSOROZAT SZÜKSÉGESSÉGE
Játszótéri eszközök piacfelügyeleti ellenőrzése
Tóth Balázs csoportvezető NYIRI Szabolcs Szakértői iroda vezető
Mini felderítő repülőgép készítése SolidWorks-szel
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
Minőségbiztosítás és megfelelőség az ingatlanfejlesztésben
Műveletek logaritmussal
A hazai építési termék szabályozás tartalma és összefüggései
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
e-jövedék konferencia
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat Karakterisztikák mérése 1 Makan Gergely, Mingesz Róbert, Nagy Tamás V
Virtuális méréstechnika 12. Óra Karakterisztikák mérése November 21. Mingesz Róbert v
Védőgázas hegesztések
Tűrések, illesztések Áll: 34 diából.
6. Előadás Merevítő rendszerek típusok, szerepük a tervezésben
Darupályák tervezésének alapjai
Előadó: Dr. Bánky Tamás PTE Pécs, május 20. Az építési termékek megfelelőség-igazolása, a CE-jelölés alkalmazásának szabályai.
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém
Átalakítások körében mértékében – Vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok előadó: Csuba Bendegúz tű. ezredes II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.
tűzvédelmi tapasztalatai
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
szakmérnök hallgatók számára
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
SOMATI KFT CSEH KÖZTÁRSASÁG MINŐSÍTÉS. A SOMATI KFT termékek minősítési ellenőrzését végzi európai uniós szabványok alapján, miáltal a minősített termékeket.
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
Vasútszabályozási Osztály
var q = ( from c in dc.Customers where c.City == "London" where c.City == "London" select c).Including( c => c.Orders ); select c).Including(
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
A pneumatika alapjai A pneumatikában alkalmazott építőelemek és működésük vezérlő elemek (szelepek)
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Tervezői felelősség és az új OTSZ
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
HEFOP/ /2 Szerződéskötési alapismeretek. HEFOP/ /22 Tartalomjegyzék Szerződéskötés folyamata Támogatási szerződés.
1169/2011/EU jelölési rendelet
Szemléletváltás a tűzvédelmi műszaki életben
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Szerettel köszöntöm a műszaki ellenőr képzés résztvetőit! Kassai József.
Ökocímke.
ALAPOK TISZTÁZÁSA ROBOT LLA A robotcellák a gépdirektíva (2006/42/EC) értelmében „gép”-nek minősülnek, így CE jelölésre kötelezettek. Az egyes részegységek.
LAKÁSÉPÍTÉS-LAKÁSPIAC2016 Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bevezetésre vonatkozó jogszabályok kérdésköre e.a.: Révi Zsolt főépítész.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
Frisomat tervezői támogatás Böőr László értékesítési vezető.
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály
Az ablakok és ajtók megfelelőség igazolása
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Megfelelőség értékelés a jogi szabályozása, terméktanúsítás kijelölés alapján HTE Informatikai terméktanúsítási szakosztály - DMS Labor április 25.
Előadás másolata:

Tudnivalók a CPR kapcsán Ablakok gyártása, forgalmazása és beépítése az EU 305/2011/EU építési termék rendelete alapján Tudnivalók a CPR kapcsán Sólyomi Péter Központi Laboratóriumvezető ÉMI Nonprofit Kft.

II. FEJEZET TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT ÉS CE JELÖLÉS 4 II. FEJEZET TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT ÉS CE JELÖLÉS 4. cikk Teljesítménynyilatkozat (1) Harmonizált szabvány által szabályozott építési termék esetében, vagy ha a termék megfelel egy, a termék vonatkozásában kiadott európai műszaki értékelésnek, a gyártónak forgalomba hozatalkor nyilatkozatot kell kiállítania a termék teljesítményére vonatkozóan.

(3) A teljesítménynyilatkozat elkészítésével a gyártó felelősséget vállal azért, hogy az építési termék megfelel a nyilatkozatban rögzített teljesítménynek. A tagállamok a gyártó által kiállított teljesítménynyilatkozatot pontosnak és megbízhatónak tekintik, mindaddig, amíg fel nem merül ennek ellenkezője.

6. cikk A teljesítménynyilatkozat tartalma (3) A teljesítménynyilatkozat emellett az alábbiakat tartalmazza: c) az építési termék teljesítménye legalább egy, a nyilatkozatban szereplő egy vagy több rendeltetés szempontjából releváns alapvető jellemző tekintetében; 7. cikk Teljesítménynyilatkozat mellékelése (1) Valamennyi forgalmazott termékhez mellékelni kell a teljesítménynyilatkozat egy példányát nyomtatott vagy elektronikus formában.

A gyártók kötelezettségei

III. FEJEZET A GAZDASÁGI SZEREPLŐK KÖTELEZETTSÉGEI 11 III. FEJEZET A GAZDASÁGI SZEREPLŐK KÖTELEZETTSÉGEI 11. cikk A gyártók kötelezettségei (1) A gyártók a 4. és 6. cikknek megfelelően kiállítják a teljesítménynyilatkozatot, valamint a 8. és 9. cikknek megfelelően elhelyezik a CE jelölést. A gyártók a teljesítménynyilatkozat alapjaként elkészítik a teljesítmény állandóságára vonatkozó előírás szerinti értékelési és ellenőrzési rendszerrel kapcsolatos valamennyi releváns elemet feltüntető műszaki dokumentációt.

(3) A gyártók megfelelő eljárásokról gondoskodnak annak biztosítására, hogy a sorozatgyártás során fenntartsák a nyilatkozatban szereplő teljesítményt. A terméktípus és az alkalmazandó harmonizált műszaki előírások változásait a megfelelő módon figyelembe veszik. (6) A gyártók az építési termékek forgalmazása során gondoskodnak arról, hogy a termékhez az érintett tagállam nyelvén/nyelvein a felhasználók által könnyen érthető használati utasítást és biztonsági tájékoztatót mellékeljenek.

(7) Azok a gyártók, amelyek úgy ítélik meg, illetve okuk van feltételezni, hogy az általuk forgalomba hozott építési termék nem felel meg a teljesítménynyilatkozatnak vagy az ebben a rendeletben szereplő más alkalmazandó követelményeknek, azonnal meghozzák a szükséges kiigazító intézkedéseket a szóban forgó építési termék megfelelőségének biztosítása érdekében, adott esetben pedig kivonják a forgalomból vagy visszahívják azt.

Az építményekre vonatkozó alapvető követelmények

Összefoglalás Az EU célja a makrogazdaság működtetése, ebben igen kicsi szegmens az építés Részletekkel és tagállami specialitásokkal kis mértékben foglalkoznak A cél a gazdaság növekedése és az áruk szabad áramlása = CE jelölés Az ezt akadályozó jogszabályi és egyéb akadályokat akarják felszámolni Műszaki szempontból jó irány a CPR Eddig félrevezető volt a rendszer, mert a megfelelőség nem a feladatra való megfelelőséget, hanem egy okiratnak való megfelelést jelentett

A tervező azért tervező, hogy megtervezze az építményt, tudnia kell, milyen teljesítményű termékre van szükség az adott építési feladathoz. Meg kell határoznia, hogy a beépítendő építési terméknek milyen műszaki előírásnak és követelménynek kell megfelelnie az épület adott helyén az adott felhasználás szempontjából. Övé a felelősség, az ő feladata, hogy az adott építési célra szükséges számszerűsített műszaki követelményeket a tervdokumentációban meghatározza. Ellenőriznie kell tehát, hogy milyen terméktulajdonságról nyilatkozott a gyártó.

Nemzeti követelmények fontossága Újonnan készülő harmonizált szabványok nem tartalmaznak termékjellemző követelményeket. Meglevő harmonizált szabványokat valószínűleg átdolgozzák, és kikerülnek belőle a követelmények. 2013. július 1. – a CPR alkalmazásának kezdete A gyártó teljesítmény nyilatkozatot tesz, hogy az ő terméke mennyit tud, ezáltal elhelyezheti a CE jelölést, ami a forgalmazás feltétele Minden tagország saját feladata, hogy meghatározza követelményrendszerét a termékek beépítésére vonatkozólag

Nemzeti követelmények fontossága Követelmények megadásának formája: konkrét számérték megadása (minimum, maximum érték) konkrét osztály megadása (minimum, maximum) a teljesítmény deklarálása kötelező (nincs konkrét követelmény, de pl. tervezéshez, vagy egy számítás elvégzéséhez a teljesítményérték szükséges) hivatkozás meglevő rendeletre, követelményszabványra (pl. OTSZ, energetika rendelet, ablakszabvány) nincs követelmény

Nemzetközi példák a követelményekre

Minimális követelmények

Minimális követelmények

Minimális követelmények

Teljesítőképességi követelmények

Teljesítőképességi követelmények

Teljesítőképességi követelmények

Példák a szabvány alkalmazására Iskola Budapesten: Követelmények: III. Külvárosi övezet 10 m-es épületmagasság Középső tartomány: 3-7A-C3 Szélső tartomány: 3-7A-C3

Panel felújítás Budapesten: Követelmények: IV. Városi övezet 25-50 m-es épületmagasság Középső tartomány: 3-7A-C3 Szélső tartomány: 4-9A-C4

Köszönöm a figyelmüket! Sólyomi Péter divízióvezető www.emi.hu E-mail: psolyomi@emi.hu Telefon: +36 1372-6146