A megoszlási egyensúly

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Advertisements

A halmazállapot-változások
HATÁRFELÜLETI JELENSÉGEK
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Porleválasztó berendezések
Kromatográfiás módszerek
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011.
LÉGNEMŰ HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
Az anyag és tulajdonságai
,,Az élet forrása”.
1. Termodinamikai alapfogalmak Mire kell? A mindennapi gyakorlatban előforduló jelenségek (például fázisátalakulások, olvadás, dermedés, párolgás) értelmezéséhez,
Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium
Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Elválasztó módszerek az analitikai kémiában
Elektrokémia kinetika Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
A membrántranszport molekuláris mechanizmusai
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Összefoglalás 7. osztály
FÉMTAN, ANYAGVIZSGÁLAT 2011_10_18
OLDATOK KOLLIGATÍV TULAJDONSÁGAI
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
LEPÁRLÁS (DESZTILLÁCIÓ) Alapfogalmak
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
ANYAGÁTBOCSÁTÁSI MŰVELETEK (Bevezető)
HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Folyadékok keverése ~ leginkább valamely technológiai művelet megkönnyítése a célunk Folyadék és szilárd fázis keverése: Szuszpenzió előállítása, fenntartása.
Anyagismeret 2. Fémek és ötvözetek.
Halmazállapot-változások
A hőtágulás Testek hőmérséklet-változás hatására bekövetkező méretváltozásait hőtágulásnak nevezzük.
KOLLIGATÍV SAJÁTSÁGOK
HS-GC-MS Hámornik Gábor Koványi Bence Simó Zsófia Szabó Eszter
STRONCIUM-ION MEGKÖTŐDÉSÉNEK KINETIKÁJA TERMÉSZETES AGYAGMINTÁKON
A forrás. A forráspont Var. Bod varu.
ADSZORPCIÓ.
ADSZORPCIÓ.
Elválasztástechnika2011Eke Zsuzsanna Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium Elválasztástechnika kv1n1lv1.
Bioszeparációs technikák ELVÁLASZTÁSTECHNIKA
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
A kémiai egyensúlyi rendszerek
Az elegyek és az oldatok
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Az oldatok.
A keverékek szétválasztása alkotórészeikre
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
Oldatkészítés, oldatok, oldódás
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
Fizikai alapmennyiségek mérése
Összefoglalás Hőjelenségek. 1. A folyadék melegebb, kisebb sűrűségű része fel- emelkedik, helyére alacsonyabb hőmérsékletű anyag kerül. Ez a jelenség.
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
Milyen tényezőktől függ az anyagok oldhatósága?
keverékek szétválasztása
Az oldatok.
Elválasztás-technika alkalmazása nélkül nincs modern kémiai analízis!
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Fizikai kémia I. az 1/13. GL és VL osztály részére
A folyadékállapot.
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
OLDATOK.
Anyagátadási Műveletek
Híg oldatok tulajdonságai
OLDATOK.
Híg oldatok tulajdonságai
Előadás másolata:

A megoszlási egyensúly Az elegyek és az oldatok A megoszlási egyensúly Walther Hermann Nernst (1864-1941) Franz Ritter von Soxhlet (1848–1926) A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011

Az extrakció Ha teát vagy kávét akarunk inni, a tealevélre forró vizet öntünk, illetve a darált kávén forró vizet (gőzt) vezetünk keresztül. A víz a tealevélből, illetve a kávéból kioldja az ízesítő, élénkítő anyagokat (pl. a koffeint). Ezt a kioldási műveletet extrakciónak, magyarul kioldásnak nevezzük. Az extrakció jellegzetes anyagátadási művelet, amelynek során valamely szilárd vagy folyékony fázis egyik összetevőjét egy alkalmas oldószerrel, amely nem elegyedik az adott fázissal, kioldjuk. Az extrakciós műveletek két nagy csoportba oszthatók: szilárd-folyadék extrakció, más néven kilúgozás. A szilárd-folyadék extrakció során valamely szilárd fázis (egy vagy több) alkotórészét kioldással átvisszük folyadékfázisba (az oldószerbe). folyadék-folyadék extrakció, más néven szolvens extrakció. A folyadék-folyadék extrakció olyan művelet, amelyben egy rendszerint két-komponensű folyadékelegy egyik komponensét akarjuk kinyerni egy harmadik folyadékkomponens, a szelektív oldószer segítségével.

A Nernst-féle megoszlási törvény Ha valamely anyag két, egymással érintkező (de nem elegyedő) oldószerben is oldódik, akkor az egyensúly beállta után az anyag a két oldatban úgy oszlik meg, hogy a koncentrációk viszonya állandó. K a megoszlási hányados, amely csak az anyagi minőségtől és a hőmérséklettől függ, független az oldott anyag mennyiségétől. c1 az egyik oldószerben az anyag koncentrációja c2 a másik oldószerben az anyag koncentrációja

Az extrakció megvalósítása Az extrakciót a gyakorlatban extraktorokban hajtják végre. Az extraktorokat alapvetően aszerint csoportosítják, hogy bennük szilárd fázisú anyagból, vagy folyadékfázisú anyagból (oldatból) kell az extrahálószerrel kioldani a számunkra fontos komponenst.

A Soxhlet-készülék működése Az oldószer gőzei a visszacsepegő hűtőn lecsapódva az extrahálandó anyagból kioldják az számunkra fontos komponenst. A túlfolyón keresztül az oldószer visszajut a forralóba és a felszálló gőzök a folyamatot addig ismétlik, amíg a melegítés tart.

Az extrakciót befolyásoló körülmények Az extrahálószerek megválasztása igen fontos. Az extrahálószernek szelektívnek kell lennie, továbbá az extrakció befejeztével könnyen el kell tudni választani az extrahálószeres oldatot a rendszer többi tagjától. A szelektív oldószert úgy választjuk meg, hogy abban csupán az eltávolítandó komponens oldódjon jól, és lényegesen kevésbé vagy gyakorlatilag egyáltalán ne oldódjanak a kiindulási anyagrendszer egyéb komponensei. A gyors és hatékony extrakciót elősegíthetjük az extrahálandó anyag minél finomabb eloszlatásával, hogy az érintkező felületek minél nagyobbak legyenek. Az extrakció sebességét a hőmérséklet is befolyásolja, továbbá a folyadék áramlási sebessége.

Az extrakció számítása Hány százalékos az extrakció, ha 100 ml vízből 20 ml kloroformmal végezzük 0,05 g jód kirázását? A megoszlási hányados értéke: 85. 0,1 dm3 víz, ebben van (0,05 – m) gramm jód. 0,02 dm3 kloroform (CHCl3), ebben van m gramm jód. m = 0,0472 g jód A kioldás százalékos mértéke: