Tükrök leképezése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Advertisements

Fénytan.
Az emberi szem optikai tulajdonságai Optické vlastnosti ľudského oka
Fotózás – Digitális Fényképezés
Multimédiás segédanyag
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
Miért láthatjuk a tárgyakat?
A szem és a látás.
Multimédiás segédanyag
Lencsék és tükrök képalkotásai
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Az optikák tulajdonságai
Vetítéstechnika és prezentációs eszközök
Egy pontból széttartó sugarakat újra összegyűjteni egy pontba
Az emberi szem Oculus Készítette: Nagy Kinga.
Fénytan. Modellek Videók Fotók Optikai lencsék Fénytörés (3) Fénytörés (2) Fénytörés (1) Tükörképek Fényvisszaverődés A fény terjedése (2) A fény terjedése.
Hullám vagy részecske? Kvantumfizika.
Film fénytöréshez Lencsék Film fénytöréshez
Ha nem értik az anyagot, az nem az Önök hibája Hanem az enyém ……
Homorú tükör.
Kamerák és képalkotás Vámossy Zoltán 2004
P z : egy „elemi” projektív transzformáció M = ( m m m m ); P z = ( ) | m m m m | | | | m m m m | | | ( p p p p ) ( 0 0 r 1 ) az.
A háromszögek nevezetes vonalai
Lineáris függvények.
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
Nyitókép OPTIKAI LENCSÉK.
Fény terjedése.
A domború tükör közlekedési tükrök
csillagász távcsövek fotoobjektív vetítőgép
FÉNYTAN Összeállította: Rakovicsné Erdősi Katalin 2008.
4/4/ :28 PM Lencsék Šošovky © 2007 Microsoft Corporation. All rights reserved. Microsoft, Windows, Windows Vista and other product names are or may.
Képalkotás lencsékkel Tvorba obrazu šošovkami
Képalkotás gömbtükrökkel
A lencsék gyakorlati alkalmazása Využitie šošoviek v praxi
VETÍTŐKÉSZÜLÉKEK ÍRÁSVETÍTŐ
Multimédiás segédanyag
Nyitókép TÜKRÖK.
Készítette: Garay Adrienn
Csillagászati műszerek
-fényvisszaverődés -fénytörés -leképező eszközök
TARTALOM Optikai fogalmak Síktükör képalkotása Homorú tükrök nevezetes sugármenetei Homorú tükör képalkotása Domború tükrök nevezetes sugármenetei Domború.
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
A fény hullámjelenségei
Készítette:Kelemen Luca
FIZIKA Fénytani alapfogalmak
Viszkok Bence 12.c A leképezési hibák világa
Az inverzió Adott egy O középpontú, r sugarú kör, ez az inverzió alapköre Az O pont az inverzió pólusa Az r2 érték az inverzió hatványa Az O ponthoz.
OPTIKAI LENCSÉK 40. Leképezés domború tükörrel és szórólencsével.
TRANSZVERZÁLIS ALKOTTA SZÖGEK
Mit látsz? Fiatal lány vagy öregasszony?.
Az emberi agy… … ott vág át, ahol tud!.
OPTIKAI TÜKRÖK ÉS LENCSÉK
Kepler-féle távcső fejlődése
Fénytani eszközök A szem.
Fénytan - összefoglalás
A szem, látásjavító eszközök.  A fény a pupillán keresztül jut a szemünkbe.  A szemlencse domború optikai lencse. Anyaga rugalmas, alakját és fókusztávolságát.
Fényvisszaverődés síktükörről
Gömbtükrök Fizika 8. osztály. Elnevezések a gömbtükörnél Gömbtükör: a gömb külső, vagy belső felülete tükröző G:Gömbi középpont O: optikai középpont (a.
A fény törése és a lencsék
FÉNYTAN A fény tulajdonságai.
Fizika 2i Optika I. 12. előadás.
A sík tükör és a gömbtükrök
A sík tükör és a gömbtükrök
Árnyékszerkesztés alapjai
óra Eltolás tulajdonságai, párhuzamos szárú szögek
Épületelemek árnyéka.
Készítette: Porkoláb Tamás
A szem Normális szem Távollátó szem Közellátó szem X
Előadás másolata:

Tükrök leképezése

Domború tükör képalkotása A széttartó fénysugarak nem alkotnak valódi képet, de a meghosszabbításuk metszik egymást. A kép ebben a metszéspontban keletkezik. Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a tárgyat! Az optikai tengellyel párhuzamos fénysugár a tükör felületén úgy verődik vissza, mintha… …úgy verődik vissza, mintha a középpontból indult volna ki. Rajzoljuk meg a Domború tükröt! Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját! A tükör középpontjába irányuló fénysugár … …mintha a fókuszpontból indulna. A domború tükör képalkotása: A kép látszólagos, kicsinyített, tárggyal megegyező állású.

Homorú tükör képalkotása t < f A széttartó fénysugarak nem alkotnak valódi képet, de a meghosszabbításuk metszik egymást. A kép ebben a metszéspontban keletkezik. Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját! Az optikai tengellyel párhuzamos fénysugár a tükör felületén a F fókuszponton át verődik vissza. Rajzoljuk meg a tárgyat fókusztávolságon belül (t<f)! … a tükör felületéről az (O) ponton keresztül.. verődik vissza Rajzoljuk meg a Homorú tükröt! A tükör középpontjából induló fénysugár … A homorú tükör képalkotása (t < f esetben): A kép látszólagos, nagyított, tárggyal megegyező állású.

Homorú tükör képalkotása t = f … a tükör felületéről az (O) ponton keresztül.. verődik vissza Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a Homorú tükröt! Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját! A visszavert fénysugarak párhuzamosak, meghosszabbításuk sem metszik egymást, Az optikai tengellyel párhuzamos fénysugár a tükör felületén a F fókuszponton át verődik vissza. A tükör középpontjából induló fénysugár … Rajzoljuk meg a tárgyat a F fókuszpontba (t =f)! A homorú tükör képalkotása (t = f esetben): A párhuzamos fénysugarak nem metszik egymást. NEM KELETKEZIK KÉP.

Homorú tükör képalkotása 2f > t > f A visszavert fénysugarak összetartóak, kép a visszavert fénysugarak metszéspontjában keletkezik. Rajzoljuk meg a tárgyat a fókusztávolságon túl de a kétszeres fókusztávolságon belül! (2f>t >f)! … a tükör felületéről az (O) ponton keresztül.. verődik vissza Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Az optikai tengellyel párhuzamos fénysugár a tükör felületén a F fókuszponton át verődik vissza. Rajzoljuk meg a Homorú tükröt! Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját! A tükör középpontjából induló fénysugár … A homorú tükör képalkotása (2f > t > f esetben): A kép VALÓDI, nagyított, tárggyal ellenkező/ fordított állású..

Homorú tükör képalkotása 2f = t A visszavert fénysugarak összetartóak, kép a visszavert fénysugarak metszéspontjában keletkezik. Rajzoljuk meg a tárgyat a kétszeres fókusztávolságba (O-ba)! (2f = t)! … a tükör felületéről az (O) ponton keresztül.. verődik vissza Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját! Az optikai tengellyel párhuzamos fénysugár a tükör felületén a F fókuszponton át verődik vissza. Rajzoljuk meg a Homorú tükröt! A tükör középpontjából induló fénysugár … A homorú tükör képalkotása (2f = t esetben): A kép VALÓDI, tárggyal megegyező méretű, tárggyal ellenkező/ fordított állású..

Homorú tükör képalkotása t > 2f A visszavert fénysugarak összetartóak, kép a visszavert fénysugarak metszéspontjában keletkezik. Rajzoljuk meg az optikai tengelyt! Rajzoljuk meg a tárgyat a kétszeres fókusztávolságnál távolabb (O ponton túl)! ( t > 2f)! Rajzoljuk meg a tükör középpontját (o), és a (F) fókuszpontját! Az optikai tengellyel párhuzamos fénysugár a tükör felületén a F fókuszponton át verődik vissza. Rajzoljuk meg a Homorú tükröt! A tükör középpontjából induló fénysugár … … a tükör felületéről az (O) ponton keresztül.. verődik vissza A homorú tükör képalkotása (t > 2f esetben): A kép VALÓDI, kicsinyített méretű, tárggyal ellenkező/ fordított állású..