Az együttműködés természete Szabó György MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet H-1525 Budapest, POB. 49. Honlap:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Advertisements

Potenciál játékok A játékoknál minden játékosnak saját nyereménye van és azt kívánják maximálni. A potenciál játékoknál létezik egy V(s1, …, sN) potenciálfüggvény,
Evolúciós potenciál játékok
Játékelmélet oktatása a középiskolában
Térbeli evolúciós mátrixjátékok
Diákversenyek 15 éve, a kezdetektől napjainkig Diák Menedzsment Bajnokság, 15. születésnap.
Rugalmas nyugdíjkorhatár tervezése
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
AZ EMBERI LÉT RENDSZERE KUTATÁSI PROGRAM-VÁLTOZAT Készítette: Seres György 2005.
Evolúciós játékelmélet előadás
Megnyitó Új közgazdasági perspektívák szakpolitikai relevanciái Fazekas Károly főigazgató MTA KRTK AZ MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet és az MTA Emberi.
2005. Operációkutatás Ferenczi Zoltán. Széchenyi István Egyetem Operációkutatás eredete •második világháború alatt alakult ki •különböző szakmájú emberekből.
Szervezetfejlesztés, vezetésfejlesztés
„LEHETŐSÉGEK, KIHÍVÁSOK” Lakitelek Népfőiskola január 25.
A válság és ami utána következik….
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
Kultúra mint kapcsolat Birher Nándor. „A tudás a világ alkotóelemeiről szerzett ismeret, a bölcsesség az elemek kapcsolódásának ismerete.” -szemléletmódváltozás-
Ésszerűség - sportszerűség
Az önző gén Richard Dawkins.
Játékelmélet és kísérletek
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
Matematikai Statisztika VIK Doktori Iskola
Az együttműködés előnyei és hátrányai: játékelméleti elemzés
Csalók és együttműködők
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 DátumTémakör szeptember.
MI 2003/ Alakfelismerés - még egy megközelítés: még kevesebbet tudunk. Csak a mintánk adott, de címkék nélkül. Csoportosítás (klaszterezés, clustering).
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
Játékelmélet Nash, dominancia.
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása A 237/2006. (XI. 27.) Kormányrendelet alapján.
Környezetértékelési módszerek
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
2. Kockázat (és idő) Joggazdaságtan Szalai Ákos 2013.
A szakértők lehetséges szerepe a helyi fejlesztésben A részvételi akciókutatásban rejlő lehetőségek Bajmócy Zoltán – Málovics György Szegedi Tudományegyetem.
Az EU közös költségvetésének jövője Gondolatok a as pénzügyi perspektíva kapcsán Szemlér Tamás Tanszékvezető egyetemi docens, Budapesti Gazdasági.
Fogolydilemma (3. előadás)
Evolúciósan stabil stratégiák előadás
Dinamikus klaszterközelítés Átlagtér illetve párközelítés kiterjesztése N játékos egy rácson helyezkedik el (periodikus határfeltétel) szimmetriák: transzlációs,
Játékelméleti alapfogalmak előadás
6. Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (RMKI) Budapest, március 3. A rendezvény szervezői:
Az evolúciós játék bonyolódik
Fogolydilemma játékok három stratégiával önkéntes fogolydilemma játék Nyereménymátrix: A három stratégia ciklikusan dominálja egymást: C legyőzi L-t L.
1 Ismételt fogolydilemma játék sztochasztikus reaktív stratégiákkal 4. előadás Axelrod számítógépes versenyének megismétlése A nyereménymátrix és a stratégiák:
Ismételt fogolydilemma játék sztochasztikus reaktív stratégiákkal. 4
Operációkutatás eredete
Corvinus Egyetem 1 Az önerős vállalati fejlesztő tevékenység és a vállalat köré szerveződő hálózatok tevékenységének összehangolása MTA Vezetés- és Szervezéstudományi.
Sipos Viktória & Motyovszki Gergő
JÖVŐKÉPEK, SZCENÁRIÓK GYAKORLAT KULCSSZAVAK: COACH, COACHEE, COACHING, COACH KÉPZÉS Saját jövőkép készítése, átalakítása és átkeretezése Magyar Coachszövetség.
A BELGA LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG UTÁNPÓTLÁS NEVELÉSI FILOZÓFIÁJA
Játékelmélet Kovács Dániel László Intelligens Rendszerek kutatócsoport
A JÁTÉKTERVEZÉS PSZICHOLÓGIÁJA
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Versengő társulások Mi történik egy olyan térbeli modellben, ahol sok stratégia létezik? Lokálisan csak a stratégiák kis hányada lehet jelen. => az evolúciós.
Evolúciós játékelmélet
Henkin-Hintikka játék (részben ismétlés) Alapfelállás: -Két játékos van, Én és a Természet (TW képviseli). - A játék tárgya egy zárt mondat: P. - Választanom.
A kriminálpszichológia
Játékelmélet - bevezetés
2. Döntéselméleti irányzatok
Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez Inclusive.
Az üzleti döntéshozók szerepe és felelőssége Egy fenntartható gazdaság esélyei.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Mintavételes Eljárások.
Stratégiai játékok. Mit nevezünk stratégiai játéknak? Az ilyen típusú játékokban a játékosok megadott szabály szerint lépnek. Általában kötelező lépni.
Komplex rendszerek – Evolúciós modellek
Operációkutatás eredete második világháború alatt alakult ki különböző szakmájú emberekből álló team: matematikus, fizikus, közgazdász, mérnök, vegyész,
Gyulafehérvári Caritas V. HARGITA MEGYEI CIVIL KONFERENCIA november 28. péntek „CIVIL KIHÍVÁSOK, ESÉLYEK AZ UNIÓBAN” Caritas - Európai kontextusban.
Mesterséges intelligencia 8. Stratégiai játékok A játék kimenetelére a játékosoknak ellenőrizhető módon van befolyásuk. Pl.: sakk, dáma, póker stb. A.
Bevezetés a játékelméletbe
Komplex rendszerek – Evolúciós modellek
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
Előadás másolata:

Az együttműködés természete Szabó György MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet H-1525 Budapest, POB. 49. Honlap: MFA Nyílt Nap 2011 november 18. játék = egyszerűsített élethelyzet Játékelmélet = matematikai háttér Evolúciós játékelmélet = Játékelmélet + Darwinizmus Sokrészecske rendszerek → társadalmi modellek, biológiai rendszerek, nyelv, gondolatok, „mémek”, stb. Pézsmatulkok a farkasok ellen Hangyák hidat alkotnak

Közlegelő játék 1 0 játékos mindegyik arról dönthet, hogy befizet-e a közös kasszába 100 forintot, vagy nem egymás döntéseit nem ismerik A befizetett összeg 5-szörösét egyenletesen osztjuk el a játékosok között 1.) Egyéni haszon, ha mindenki befizet: U=5*10*100/10 – 100 = 400 (ekkor a legmagasabb az össztársadalmi haszon) 2.) Ha van egy potyázó, akkor a a tisztességesek haszna: U=5*9*100/ = 350 a potyázó haszna: U=5*9*100/10 = ) a potyázók haszna mindig magasabb, mint a tisztességeseké! 4.) Ha mindenki potyázik, akkor U= 5*0*100/100 = 0, vagyis senki sem nyer (ez a közösségi tragédia) Ilyen helyzetben (játékban) az önző egyéni érdek követése közösségi tragédiához vezet.

Közlegelő játéknak megfelelő valóságos helyzetek 1.) A munkamegosztás jelenlegi szintjén arról döntünk minden nap, hogy munkánkat tisztességesen elvégezzük-e vagy ne (lógás, sumákolás, stb.). 2.) A diákok arról döntenek, hogy megtanulják-e az aznapi leckét vagy ne. 3.) A közlekedésben: szabályok betartása vagy tolakodás. 4.) Környezetvédelemben: szemeteljek vagy ne. 5.) Egészségmegőrzésben: egészséges életmód vagy a rizikófaktor növelése beoltassam-e magam járvány idején, vagy ne 6.) Buliba menet: vigyek-e piát vagy potyázzak. 7.) baktériumoknál: segítsek-e a táplálék előállításában vagy potyázzak n.) Általában: tisztességes (közösség számára előnyös) magatartás vagy önzés. Az önző magatartás következménye a társadalmi tragédia, azaz az erkölcsi válság, a rossz közlekedési morál, a szakértelem hiánya, a környezetvédelmi gondok sokasága, a romló egészségügyi helyzet, stb.

Játékelméleti alapfogalmak (Neumann és Morgenstern, 1945) Játék:önző és intelligens játékosok (x,y, …) mindenki a saját (számszerűsíthető) nyereményét kívánja maximálni ismerik a szabályokat ill. nyereményeket és tudnak számolni „én tudom, hogy te tudod, hogy én tudom, …” döntési lehetőségek, szabályok, nyeremények Nagyon sokféle játék létezik. A játékelmélet célja: megmondani, hogy mit válasszon x és y, ha nyereményüket úgy akarják maximálni, hogy közben társuk intelligenciáját is figyelembe veszik, vagy javaslatot tenni a játékszabályok módosítására, amivel elérhetjük a kívánt magatartást, … Morgenstern: az üzletemberek játékosokként viselkednek 1945 óta a közgazdaságtan (és politikai döntéshozatal) matematikai alapja a játékelmélet

Társadalmi (szociális) dilemmák kétszemélyes, kétstratégiás játékokban 1. Fogolydilemma: két választás: C (cooperation) vagy D (defection) A nyeremények sorrendje: T > R > P > S; John Nash (1951), Nobel díj Héja-galamb (vagy Gyáva nyúl vagy Hólapátolás): T > R > S > P; 3. Szarvasvadászat R > T > P > S; 4. Harmónia játék Két önző játékos A jobb utánzása sok játékosnál Közösségi érdek érvényesül Nyereménymátrix:

Fogolydilemma játék sztochasztikus reaktív stratégiákkal(Nowak és May, 1992) Axelrod számítógépes versenyének megismétlése A nyereménymátrix és a stratégiák: Sztochasztikus reaktív stratégiák: a partner előző döntésétől függően választ p vsz-gel választ C-t, ha partnere előzőleg C-t választott q vsz-gel választ C-t, ha partnere előzőleg D-t választott y vsz-gel választ C-t az első lépésben. p=q=0 :AllD p=q=1 :AllC p=q: független a partnertől p=q=1/2: fej vagy írás p=1, q=0: TFT, ha y=1 p=1, q>0: megbocsátó TFT p=1: barátságos (nice) stratégiák p=0, q=1: „hülye”

A megbocsátás növekedése leáll.leáll Miért? Analitikus számolás AllD meghódíthatja a homogén populációt a sötét területen. A vonalkázott területen mutációkon keresztül felfelé és jobbra tolódik el a nyertes stratégia. Optimális megbocsátás kis zajnál: OszcillálásOszcillálás is lehetséges (Confucius, i.e.~1000) Statégiák társulhatnaktársulhatnak

Evolúciós Fogolydilemma játék rácson N azonos játékos egy rács x pontjain (periodikus határfeltétel) Mindegyik játékos a két lehetőség valamelyikét választja: A játékosok nyereménye a szomszédoktól (x+δ) származik, azaz A játék egységes és szimmetrikus, Első evolúciós fogolydilemma játék négyzetrácson: Nowak and May, 1992 A játékosok egyszerre változtatják stratégiájukat: utánozzák a legsikeresebb szomszédot Kaleidoszkóp: Véletlen kezdőfeltétel:sim1sim2sim3sim4

Térbeli hatások zajos környezetben a játékosok tévedhetnek, a nyeremény sem állandó a kapcsolatrendszer bonyolult és változhat a játékosok különbözhetnek MC eredmények összehasonlítása (átlagos szomszédszám: =4) DMS modell: Δ Barabási-Albert modell: + Kagome-rács (K=0): négyzetrács:  (K=0.4 optimum) sim1 sim2 sim3

Emberi kísérletek (Ernst Fehr és mtsai) n hallgató játszott ismételt közlegelő játékot a hallgatók számítógépen keresztül játszottak egymással, minden körben újrasorsolták a csoportosítást, a hallgatók ismerték a játékok eredményeit, a 6-ik kör után megengedték a büntetést (költség+büntetés) Eredmény:

Büntetés hatása a térbeli közlegelő játékban Modell: játékosok egy rácson helyezkednek el mindenki játszik a szomszédaival öt közlegelő játékot három stratégia: C (cooperation), D (defection), és E (peer punisher) a sikeresebb stratégiát utánozzák Eredmény: r=2r=3.8 Moor Bizonytalanság a végeredményben: A túlságosan kemény büntetés egy nemkívánatos hatása: randinitátkristályosodás

A tisztességes magatartást fenntartó folyamatok „Alapszabály”: Fogolydilemma helyzetekben a tisztességes magatartást a büntetés vagy a büntetéstől való félelem tartja fenn. Változatok a büntetésre: - Közvetlen büntetés és jutalmazás (viszonzás) [Axelrod] „kölcsönkenyér visszajár” stratégia alkalmazása - Közvetett büntetés [Fehr] önzetlen (egyéni érdek nélküli) büntetés - Rokoni [Hamilton] vagy csoportos [Traulsen] kiválasztás a darwini kiválasztásnál előnyös, ha a rokonok vagy barátok segítik egymást - Térbeliség és rövid távú kölcsönhatás - Kapcsolatrendszer megfelelő változtatása - Egyéni tulajdonságok különbözősége, etc. - Új tulajdonságok (testvériesség, emlékezet, távolmaradás, stb.) kialakulása

Zárszó A gének között is lehet együttműködés (pl. kromoszómákat alkotnak) A gén analógiájára született meg a mém fogalma mém: - egy gondolat, ami az egyik emberi agyból a másikra terjed - változhat és a sikeresebb terjed tovább - segítheti önmaga terjedését, ha gazdáját sikeresebbé teszi - a mémek között is lehetséges az együttműködés Evolúciós játékelmélet = olyan mémek társulása, amelyek az egész társadalom sikeresebbé tételén keresztül javítják saját túlélési esélyüket. Kérésem: Segítsétek a játékelmélet és az evolúciós játékelmélet elterjedését, vagyis az emberek és a játékelmélet együttműködését. Köszönöm!