16. LEVEGŐHŰTŐ BORDÁSCSÖVES ELPÁROLOGTATÓK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LÉGHŰTÉS ES KONDENZÁTOROK
Advertisements

A halmazállapot-változások
Hőpréselés alatt lezajló folyamatok •A kompozit alkotóelemei z irányban végleges helyükre kerülnek; Mi történik?
Szakítódiagram órai munkát segítő Szakitódiagram.
SPLIT KLÍMÁK CSŐVEZETÉK SZERELÉSE.
Fordított ciklusú gépek
Energia megtakarítás hűtőgép kondenzációs paramétereinek optimálásával Matematikai modell fejlesztése dr. Balikó Sándor Czinege Zoltán.
12.1. ábra. Egykomponenesű anyag fázisegyensúlyi diagramja.
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Hoval nap május 19.- Budapest
A KÜLSŐ NYOMÁSKIEGYENLÍTÉSÜ
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Készítette: Éles Balázs
A nyomtató.
Vízgőz, Gőzgép.
Összefoglalás 7. osztály
Gőz körfolyamatok.
Hőcserélők Mechatronika és Gépszerkezettan Hő- és Áramlástan Gépei
Hőerőművek körfolyamatainak hatásfokjavítása
Hővezetés rudakban bordákban
A hőátadás.
HŐCSERE (1.) IPARI HŐCSERÉLŐK.
A KÖZVETETT HŐCSERE FOLYAMATA
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Anyagismeret 3. A vas- karbon ötvözet.
Élelmiszeripari gépek I
Halmazállapot-változások
Az óceáni cirkuláció.
Tárolási módok, az áruk tárolására szolgáló berendezések, eszközök
Hőkezelés órai munkát segítő HŐKEZELÉSEK.
Energia és takarékosság a háztartásban
A forrás. A forráspont Var. Bod varu.
Ariston fűtőmodulok Két és háromkörös vezérlőmodulok.
ÖNTÉSZET.
A HŰTENDŐ KÖZEG HŐMÉRSÉKLETÉT KÖZVETLENÜL ÉRZÉKELŐ TERMOSZTÁTOK
- Ismertesse a kapilláriscső előnyeit és hátrányait!
A LÉGHŰTESES HŰTŐAGGREGÁTOK SZERKEZETI KIALAKITÁSAI „A” 14 tétel
A SZÍVÓOLDALI PRESSZOSZTÁT - Ismertesse a feladatát a hűtőrendszerben!
EGYFOKOZATÚ KOMPRESSZOROS HÜTŐKÖRFOLYAMAT
- Vázolja fel a hűtőkompresszor jelleggörbéit!
KOMPRESSZOR HÜTŐTELJESÍTMÉNYE
Abszorpciós és elektromos folyadékhűtők COP és hatásfok összehasonlítás Tóth István.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Forrasztás.
Gyűjtősínek Jenyó Tamás 2/14 E.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Az elvben figyelembe veendő kapcsolási rendek számáról képet kaphatunk, ha felmérjük az adott N és M áramok és egy-egy fűtő- és hűtőközeg.
Hőcserélők Mechatronika és Gépszerkezettan Hő- és Áramlástan Gépei
Gőz körfolyamatok.
A földköpeny és a földköpeny áramlásai
Hőszivattyú.
Klima.
Hőelvezetés.
h-x (i-x) diagram gyakorlatok
A szerszámot érő igénybevételek alapján a megmunkálási technológiák csoportosítása Hidegalakítás Melegalakítás- és fémöntés Forgácsolás Műanyag alakítás.
Ariston fűtőmodulok Két és háromkörös vezérlőmodulok.
Building Technologies / HVP1 Radiátoros fűtési rendszerek beszabályozása s ACVATIX TM MCV szelepekkel SIEMENS hagyományos radiátorszelepek SIEMENS MCV.
 ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A SUGÁRZÓ FŰTÉSRŐL:  A sugárzó fűtés működési elve legjobban a Nap sugárzásához hasonlítható. A Napból érkező sugarak először.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
Levegőellátás - a levegő tulajdonságai, a sűrített levegő előállítása,
Gőz körfolyamatok.
HŐ- ÉS ÁRAMLÁSTECHNIKA I.
Áramlástani alapok évfolyam
A folyadékállapot.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Automatikai építőelemek 3.
Előadás másolata:

16. LEVEGŐHŰTŐ BORDÁSCSÖVES ELPÁROLOGTATÓK Szakmai ismeretek A 16 tétel - Ismertesse a levegőhűtő bordáscsöves elpárologtatók jellegzetes szerkezeti kialakításait a hűtési feladattól és a beépítési feltételektől függően! - Ismertesse a léghűtő hűtőteljesítményét befolyásoló tényezők összefüggését, jelleggörbéjét! - Ismertesse a deresedés hatását az elpárologtató hűtőteljesítményére! - Ismertesse a léghűtőknél alkalmazott különböző leolvasztási módszereket! - Ismertesse a bordaosztás alakulását a léghűtő hűtési feladatától függően!

Az elpárologtatók szerkezeti kialakitásai Léghűtés esetén a hűtött levegő áramlási módjától függően a száraz rendszerű elpárologtatókat további két csoportba sorolhatjuk: - természetes áramlású (szabad áramlású), - mesterséges áramlású (kényszeráramlású léghűtők). Régebbi háztartási hűtőszekrénytípusoknál a hűtendő teret hűtő elpárologtató alumíniumlemezből készült doboz, e köré van csévélve a rézcső, de előfordult alumíniumlemez-felületre ragasztással vagy egyéb módon rögzített kör, vagy D szelvényű alumínium csőkígyó használata is. Újabban a háztartási hűtőszekrényekben és a kisebb kereskedelmi hűtőbútorokban a legelterjedtebb az ún. csőjáratos elpárologtató. Ez 2 db alumíniumlemezből van összehengerelveelve.

A sok-éves tapasztalat alapján 35 0C vagy annál nagyobb léghőmérséklet hazánkban évente átlagosan csak néhány órán keresztül tapasztalható. A hűtő-berendezések méretezése szempontjából 32 0C maximális léghőmérséklettel szoktak számolni, és ugyanez az érték a mértékadó a "normál" (tehát nem trópusi) viszonyokra gyártott háztartási hűtő-berendezések tekintetében is. , A háztartási hűtőberendezések legnagyobb része lakóterekben működik, ahol a légtérhőmérséklet a fűtésnek és a falak csillapító hatásának következtében egész éven át egyenletes, általában 20-26 0C közötti, és ettől eltérő értékek csak rövid ideig fordulnak elő.

A hengerlés előtt a szükséges csőjárat rajzát grafitos festékkel ráfestik az egyik lemezre, s ennek következtében a hengerlés során ott nem tapad össze a két lemez. A hengerlés után az össze nem tapadt részek közé nagy nyomással folyadékot préselve, kialakítható a kívánt csőrendszer. A csőjáratos elpárologtatókat dobozszerűen téglalap alakúra hajlítják meg, és a hűtendő tér felső részében helyezik el. Az elpárologtatót a kompresszor szívócsonkjával összekötő szívócső anyaga, többnyire az elpárologtató anyagával azonos. Azokban az esetekben, amikor alumínium elpárologtató kerül beépítésre, komoly műszaki problémát okoz a különböző fémek egymáshoz csatlakoztatása. A háztartási hermetikus motorkompresszorok szívócsonkja ugyanis többnyire acélcső. Az alumínium szívóvezeték az acélcső szívócsonkhoz nem csatlakoztatható megbízhatóan.

Ilyenkor rendszerint a két fém közé ún Ilyenkor rendszerint a két fém közé ún. alumfnium-réz csonkot iktatnak, amelynek alumíniumoldala az alumínium szívóvezetékhez argon védőgázban már jól hegeszthető, rézoldala pedig az acél csővezetékekhez keményforrasztással csatlakoztatható. Jellemző még a csőjáratos elpárologtatókra,hogy a szívócsövük belsejében vezetik a kapilláris fojtócsövet. A réz kapilIáriscső csatlakoztatása az alumínium elpárologtatóhoz úgy történik, hogy a szívócső tengelyében vezetett fojtócső, s a csőjáratos alumíniumlemezt célszerű kiképzése révén a kívánt helyen a kapilláriscsőre rásajtolják.

A nagyobb teljesítményű levegőt hűtő természetes légáramlású elpárologtatókat már többféle változatban rézcsövekre felhúzott sík, vagy enyhén hullámos alumínium sugárlemezekből, lamellákból készítik. A rézcső-alumíniumborda párosítás mellett alumíniumcső-alumínium-bordás elpárologtatók is ismeretesek . Az alumíniumot kedvező hővezetési együtthatója, könnyű megmunkálhatósága, korrózióállósága és viszonylagos olcsósága teszi erre a célra alkalmassá. Az áramlás közben elpárolgó hűtőközeget tartalmazó ún. magcsövek bordázása a levegőoldali felületet növeli, befolyásolja a bordák között áramló levegő áramlási és hőátadási viszonyait. Minél sűrűbb a bordázat, annál kisebb térben fér el ugyanazon hűtőfelület. Ugyanakkor a bordák sűrítésének határt szab a levegőoldali áramlási ellenállás és a nedvesség-lecsapódás. Az áramlási ellenállás a bordák sűrítésével növekszik.

Deresedés: Az optimális bordaosztás egyebek között függ a felületeken kicsapódó nedvesség mennyiségétől, ami 0 C-nál kisebb hőmérsékleten jég és dér alakjában rakódik a felületre, jelenlétével csökkenti a levegőoldali áramlási keresztmetszetet, és megváltoztatja a levegőoldali hőátadást. 0 C közelében a csapadék jéggé fagy a felületen, egyre kisebb felületi hőmérsékletek felé haladva egyre ritkább (egyre kisebb sűrűségű) dérréteget alkot. A dér és a jégréteg az elpárologtatóknál a „ k” hőátbocsátási együttható értékének romlásához és azzal az elpárolgási nyomás csökkenéséhez vezet, ami egyúttal a berendezés hűtőteljesítményének csökkenését okozza. A dér legszaporább keletkezése ott van az elpárologtatón, ahol a levegő belép. Szokásos az a megoldás, hogy a bordázatot viszonylag sűrűbbre készítik, és a levegő belépésénél minden második bordát egy bizonyos mélységig kivágják.

AZ ELPÁROLOGTATÓ LEOLVASZTÁSA. 0 C alatti elpárolgási hőmérsékleten az elpárologtató deresedése minden határon túl fokozódhat, ha valami módon nem avatkozunk be. Közismert az a kép, hogy a kompresszor állandóan jár, a hűtőtér mégis melegszik, mert a hűtőfelület egy csurgó-csepegő jégtömbbé van összefagyva. A rejtett elpárologtatóval dolgozó bútoroknál is világosan felismerhető a kép: a levegőoldalon lecsökkenő hőátadás miatt a hőfokkülönbség folyamatosan növekszik: emiatt a hűtőtér hőmérsékletéhez képest aránytalanul alacsony az elpárolgási hőmérséklet, az aggregát feltűnően sokat, vagy állandóan jár. Mivel a hűtőközeg az elpárologtatóban nem kap hőterhelést, nem párolog el, a szívócső is deresedik, jegesedik. Ilyenkor nélkülözhetetlen az elpárologtató leolvasztása. A "hűtőgép jár, de nem hűt" panasznak egyik leggyakoribb oka az elpárologtató teljes lederesedése.

A leolvasztás módja : más 0 C felett és más 0 C alatti hőmérsékleten. 0 0C feletti hűtőterekben, különösen +5°C fölötti hőmérsékleten /zöldséghűtő/ az elpárologtató és a hűtőagregát megfelelő méretezése esetén az elpárologtató állásidőben is leolvadhat. Megfelelő méretezés azt jelenti, hogy mind az elpárologtató, mind a hűtőagregát túlméretezett. Az állásidőben leolvadó elpárologtatónak az az előnye, hogy a megolvadt jégréteg vízfilmet, cseppeket képez a bordafelületen, részben visszapárolog a hűtőtérbe, mintegy nedvesíti annak levegőjét. 0 0C alatti hűtőterekben a felhasználási terület zömében-l8-24 0C- hőmérséklet van, ezekben a leolvasztás külön hőforrás alkalmazása nélkül lehetetlen. A kereskedelmi hűtőtechnikában a villamos fűtés terjedt el legjobban, ez a leolvasztás kényelmesen kezelhető, de egyben ergiaigényes forma. A villamos fűtőelem csőfűtőtestet az elpárologtató bordáiba a hűtőcsövekhez hasonlóan befűzik,

Meleggázas leolvasztás-nál a hűtőkörfolyamatot megfelelő kialakítású szelepekkel megfordítják: az elpárologtatóba vezetik be a kompresszorból jövő túlhevített nagynyomású gőzt. A gőz elkezd lecsapódni és külön külső pótlólagos energiaforrás nélkül melegíti az elpárologtatót. A keletkezett folyadékot vagy a folyadékgyűjtőbe lehet vezetni, vagy a körfolyamat teljes megfordítása esetén a kondenzátorba vezetik. A kondenzátorban elpárolgó hűtőközeg a levegőből veszi fel a leolvasztáshoz szükséges hőmennyiséget. Legkevésbé energiaigényes, külön fűtőtestet nem igényel, gyors leolvasztást eredményez. Bonyolult automatikája miatt kis hűtőberendezéseknél nem terjedt el.

A természetes légáramlású, csendes hűtésű elpárologtatók hátrányainak kiküszöbölésére irányuló törekvés hozta létre a mesterséges légáramlású bordáscsöves elpárologtatókat, ahol a hűtendő levegő mozgatását, az elpárologtató felülete mentén, ventilátor végzi. Az alapvető törekvés az elpárologtató méreteinek (ezzel együtt tömegének és árának) csökkentése, továbbá a levegő áramlásnak a különféle zavaró behatásoktól való függetlenítése volt. A levegő kényszerített áramoltatásával a „ k „ hőátbocsátási együttható megtöbbszöröződik: - a természetes légáramlású elpárologtatóknál k=6...8 W/m2K - a mesterséges légáramlású elpárologtatóknál k=11...25 W/m2K

Kisebb hőátadó felület beépítése szükséges, kisebb lesz az anyagfelhasználás, és csökken a léghűtő mérete is. Ezzel szembe jelentkezik a beépített ventillátor munkaszükséglete, amely az üzemelési költségeket növeli. Ha növeljük a levegősebességet, kisebb felületű és így kisebb helyfoglalású elpárologtató beépítése elégséges, azonban ezzel egyidejűleg nő a ventillációs munkaszükséglet. A ventillációs léghűtőket - hasonlóan a csendes hűtésűekhez - bordáscsöves szerkezetűre készítik. A legelterjedtebb a ventillátorral közös lemezházban egybeépített kivitel, amit unit cooler-nek (ejtsd: junit kuler=hűtő-egység) is szoktak nevezni. Ezeket a beépítés igényének megfelelően mennyezeti vagy fali kivitelben készítik.A 4.8. ábrán bemutatott hűtőgépgyári mennyezeti elpárologtatónál a ventillátor a helyiség felső részéből elszívott levegőt a hűtőtesten keresztül nyomja, amely lehűtés után, a csepptálca felőli oldalon 6-8 m távolságra is eljut.