5 érdekesség a fizikában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

Készítette: Szabó Nikolett 11.a
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
A NAPRENDSZER Naprendszerünk a Tejút galaxis peremén helyezkedik el. Középpontjában a Nap áll, mely körül a bolygók keringenek. A bolygók között számos.
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
HELYÜNK A VILÁGEGYETEMBEN
A SZIVÁRVÁNY.
A FÖLD, ÉLETÜNK SZÍNTERE
Optikai kábel.
A légkör összetétele és szerkezete
A Föld, időjárás, éghajlat
Atmoszféra - A Földünk légköre
A Carpentaria öbölben, Észak-Ausztráliában, szeptember és november között egy páratlan szépségű természeti jelenség látható: a reggeli kötélfelhők.
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
A Naprendszer.
A Föld, mint égitest.
Alakja, mozgási és ezek következményei
A bolygók atmoszférája és ionoszférája
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
Folyók, Hol-tenger és érdekességek
A NAPRENDSZER ÁTTEKINTÉSE.
Csillagunk, a Nap.
A levegő felmelegedése
A sztratoszférikus ózon mérése
III. Anyag és energia áthelyeződési folyamatok az óceán-légkör rendszerben A nagy földi légkörzés.
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
V V V É É É Watt Vivian 2009 N N N U U U S S S Z Z Z.
A csillagok fejlődése.
Készítette: Kálna Gabriella
A levegőburok anyaga, szerkezete
A Föld helye a világegyetemben
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS
Hullámjelenségek mechanikus hullámokkal a gyakorlatban
Az óceáni cirkuláció.
LÉGKÖR.
Fény és hangjelenségek
Optika Fénytan.
Merkúr a Naprendszer legbelső és legkisebb bolygójaNaprendszerbolygója a Nap körüli keringési ideje 88 napNap a Merkúr a Földről nézve fényesnek látszik,
Csillagok Keszitette: Nagy Beata es Szoke Dora.
Dolgozat tudomanybol Tolnai Rebeka es Csoka Kinga NEPTUNUSZ
Név:Major Krisztina és Szabó Henrietta Osztály: XI.G Dátum:
Keszítette: Kovács Kinga és Meszáros Endre
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Főn, frontok, fény és hangtünemények
Fogyatkozások.
A Föld légkörének hőmérsékleti tartományai
Csillagászati és térképészeti ismeretek
Föld körüli keringés fizikája
OPTIKAI LENCSÉK 40. Leképezés domború tükörrel és szórólencsével.
Földünk, a kiváltságos bolygó Válaszkeresés a Világegyetem miértjeire...
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
A Naprendszer.
Tycho Brahe Povisel Petra 9.b.
A tengervíz mozgásai.
Az ultrahang világa Készítette: Gór ádám.
A levegő.
Együtt a Naprendszerben
FÉNYTAN A fény tulajdonságai.
Atmoszféra - A Földünk légköre
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Az Univerzumban jelen tudomány szerint ritka és egyedülálló az élet megjelenése a Föld nevű bolygón. Amit az emberi faj önpusztító tevékenysége folytán.
Készítette: Koleszár Gábor
Atmoszféra.
A Föld, mint égitest.
Előadás másolata:

5 érdekesség a fizikában

Miért hull a legtöbb csillag augusztus 11. körül? Naprendszerünkben a Nap körül nemcsak nagytömegű bolygók és fényes üstökösök keringenek, hanem egész apró kő- és vasdarabkák (meteorok) laza halmazai, felhői is. Minden év augusztus 8-14. között Földünk évi pályája során áthalad egy ilyen részecske-felhőn, ez okozza az augusztus eleji látványos csillaghullást. Ilyenkor valamennyi hullócsillag látszólag a Perseus csillagkép irányából tűnik fel, ezért ezeket a meteorokat perseidáknak nevezik. Máskor, pl. április 19-22. közt a Lant, december 9-12. közt az Ikrek csillagkép felől érkezik Földünkre számos hullócsillag.

Miért van árapály? Az árapály jelensége a közeli égitestek egymásra gyakorolt tömegvonzása által egymáson létrehozott alakváltozások. A Hold vagy a Nap vonzása a Föld felszínének feléje fordított részére természetszerűen erősebben hat, mint annak a középpontjára, leggyengébb pedig a felszínnek az égitesttel ellentétes oldalára, oly módon, hogy a vonzó erő különbsége középpont és felszín között mindkét esetben a nehézség csökkentésére törekszik. Ennek folytán a Föld vízzel borított felszínének az égitest felé fordított fele középen, valamint a tőle elfordított fél középen megárad s ezzel kapcsolatban eme két felének szélein megapad. Míg tehát az égitest egyszer elvégzi látszólagos útját a Föld körül (mire a Napnak 24 óra középidő, a Holdnak pedig átlag 24 óra 50 perc kell), a Föld felszínének minden helyén kétszer áll be a víz tükrének emelkedése s ugyanannyiszor süllyedése.

A tengerszint emelkedése és csökkenése hatalmas erejű természeti jelenség. Az ár-apály jelenség energia termelésre való hasznosításának hosszú története van a kis vízi malmoktól kezdve amelyeket a gabona őrlésére használtak Nagy-Britanniában és Franciaországban még a középkorban.

Carew Castle malom

A búgó tengeri kagyló - meséje. Honnan jönnek ezek a hangok? Bizony, a körülöttünk levő látszólagos csendből jönnek. Körülöttünk soha sincsen tökéletes csend, még éjszaka sem. Az alig hallható vagy épp a hallhatatlan hangok sokasága vesz körül bennünket. A körülöttünk levő csendben található, esetleg meg sem hallható sokféle rezgésű hangok között vannak olyanok, amelyek rezgésszáma éppen annyi, mint a befőttesüvegben levő levegőé. A befőttesüveg tehát a hozzáérkező sokféle hangrezgés közül kiválasztja a saját rezgésének megfelelőt, azzal együtt rezeg, a hang megerősödik, halljuk.

Délibáb A délibáb (fata morgana) egyes vidékeken, főleg sík területeken, fellépő légtükröződési jelenség. A távolságuk miatt nem látható tárgyakat láthatóvá teszi, a látóhatáron lebegnek, megkettőződnek, vagy fordított állásban látszanak az egyébként is látható tárgyak.

A föld felszínén levő néhány deciméter vastagságú levegőréteg a felette elhelyezkedő rétegeknél erősebb felmelegedése az oka a légköri tükröződés kialakulásának. Ez a hőmérséklet-különbség 5–15 °C-ot is elér. Hatására az alsó légréteg sűrűsége ritkább lesz, fénytörő képessége lecsökken. Ekkor a levegő legsűrűbb rétege nem a föld felszínén van, hanem az erőteljesebben felmelegedett réteg felett. E réteg határán teljes visszaverődés is kialakulhat. Ez okozza a tükröződésre jellemző és sokszor látható csillogást, ami a víztükör látszatát kelti.

Alsó tükröződésű, amikor a kép a tárgy valódi helye alatt jelenik meg Alsó tükröződésű, amikor a kép a tárgy valódi helye alatt jelenik meg. Felső tükröződésű, amikor a kép a tárgy valódi helye felett alakul ki. Oldalsó tükröződésű, amikor az mellette képződik.

Barnulás üvegen keresztül vagy árnyékban? Az üveg elnyeli ugyan a rövid hullámhosszú ultraibolya sugárzást, de a 350-400 nm-es ultraibolya sugárzást átengedi. Ez a hosszabb hullámhosszú ultraibolya sugárzás kevésbé káros, mint a rövidebb hullámhosszú, de elegendő idő múlva ettől is lesülhetünk vagy leéghetünk. Az üveg olyan, mint a napernyő - jól véd, de nem tökéletes. Árnyékban is le lehet barnulni, hiszen a levegőben lévő gázok molekulái a látható fényt és az UV sugárzást is szórják. Ha nem így lenne, napkelte előtt és árnyékban teljes sötétség lenne, mint például a Holdon.

VÉGE