Előadó: Fodor Ágnes elnök

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda –
Advertisements

Egymásért fordítsuk meg a napot!. Célok •a fogyatékos emberek elfogadottságának növelése érdekében: ▫integrált események szervezése, ▫a fogyatékos emberek.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
1 KÖZÖSSÉGFEJELSZTŐK BÉKÉS MEGYEI EGYESÜLETE. 2 KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR - IBSEN HÁZ.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége. • Székhely: Zalaegerszeg • Alapítás éve: • Tagok: civil szervezetek, alapítványok, klubok • Fő tevékenység:
Az OFA támogatási tevékenysége Programok ben.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
általános főig. helyettes
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
TÁMOP /A
"Új Látásmód" - érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TÁMOP / Németh Orsolya.
"Új látásmód" a szemléletformálás tere és szerepe a látássérült személyek munkaerő-piaci integrációjában Németh Orsolya Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A tanácsadói tevékenység koordinálása Páll Viktória Ec-Pec Alapítvány.
Büntetés-végrehajtási
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Heves megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése – TÁMOP /02/0031 K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g É letfa K ö rnyezetv.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
" Tudás és kompetencia" Szociális szakemberek és önkéntesek alternatív képzése a látássérültek munkaerő-piaci re/integrációjáért Veres Katalin projektvezető.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember 29. Pécs, 2007.
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
"Tudás és kompetencia Szakmai képzések az egyenlő esélyű hozzáférésért TÁMOP A-12/ Németh Orsolya alelnök, projektmenedzser Vakok.
Foglalkoztatási Információs Pontok
Konzorciumi együttműködés
INNOLEARN KONFERENCIA Gödöllő, szeptember 26.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
A Kistérségi Koordinációs Hálózat szerepe a roma integráció elősegítésében Székely Andrea főosztályvezető NFÜ Központi Fejlesztési Programiroda.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
„Gondoljunk a jövőre” Szakmai nap előadó: Magyar Mariann projektmenedzser Regionális Szociális Forrásközpont Kht. Szombathely június 22.
Vakok és Gyengénlátók Közép- Magyarországi Regionális Egyesülete Cím: 1146 Budapest, Hermina út 57. Tel: (1) Web:
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Egyenlő esélyű hozzáférés mozgáskorlátozott személyek számára a turizmusban és az autóbuszos utaztatásban Kovács Ágnes elnök.
Lorem ipsum.
A szervezet bemutatása
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Töréspont Stratégiai Alapítvány
Előadás másolata:

Előadó: Fodor Ágnes elnök A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének bemutatása Előadó: Fodor Ágnes elnök

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) a 2004. decemberi bejegyzés óta folyamatosan, dinamikusan fejlődve működik, pénzgazdálkodása kiegyensúlyozott, szakmai tevékenysége egyre szélesebb körre terjed ki. A működés jogi kereteit illetően a VGYKE egyesület. Szerepkörét tekintve érdekképviseleti, és érdekérvényesítő valamint szolgáltatásokat nyújtó és a társadalmi érintkezést elősegítő szervezet, mely jogi képviseletet, rehabilitációs, oktatási, kulturális és szociális tevékenységet egyaránt folytató, állami, önkormányzati feladatokat átvállaló non-profit szervezet, Közhasznúsági besorolása alapján kiemelkedően közhasznú.

Egyesületünk elsősorban a vakok és gyengénlátók önálló életvitelét, esélyegyenlőségét hivatott elősegíteni és képviselni, de munkánk során a társadalom egyéb hátrányos helyzetű rétegeit is felkaroljuk, programjainkon keresztül támogatjuk.

Arra törekszünk, hogy Az esélyegyenlőség területén hiteles érdekérvényesítés végezzünk. Újszerű attitűddel és eszközrendszerrel, kreatív módokat alkalmazunk munkánk során. Hatékony ágazatközi (magán-, civil, és közszféra) együttműködési rendszereket hívjuk életre. Konkrét fejlesztési folyamatokba kapcsolódva érdemben hozzájáruljunk egy-egy kistérség, illetve a közép-magyarországi régió fejlődéséhez.

Mely európai uniós irányelvek határozzák meg munkánkat? Esélyegyenlőség Szubszidiaritás Decentralizáció Partnerség Koncentráció Nyilvánosság

Érdekvédelmi tevékenység A gyógyszeres dobozok Braille feliratozása és a betegtájékoztatók elérésének biztosítása Egyesületünk évek óta folyamatosan végzi a gyógyszeres dobozok Braille-feliratainak auditálását, a készítmények törzskönyvezéséhez szükséges szakvélemények kiállítását a gyógyszerforgalmazóktól érkező megrendelések alapján. Már nem csak a kész dobozokat, hanem a Braille feliratok grafikus tervezetét is ellenőrizzük és javaslatokat teszünk az esetleges változtatásokra. Szükség esetén a Braille felirat grafikai megtervezését is vállaljuk.

Érdekvédelmi tevékenység Tájékoztatás, kapcsolatépítés, érdekképviselet Egyesületünk folyamatosan számos állami, önkormányzati és civil szervezet és intézmény által rendezett konferencián vesz részt és mutatkozik be, informálva a szakma és a közvélemény képviselőit a látássérült személyek által igényelt szolgáltatásokról, az életvitelüket megkönnyítő tevékenységekről és ezek megvalósításának lehetőségeiről, oktatási, munkaerő-piaci, egészségügyi, kulturális, társadalmi és szociális helyzetükről és az ezekkel kapcsolatos megvalósítandó intézkedések formáiról, azok szakmai indokoltságáról.

Érdekvédelmi tevékenység Szakmai testületekben való részvétel: a „2010. a szegénység elleni küzdelem európai éve” programját kidolgozó munkacsoport a Médiaunió Alapítvány 2010-es, a fogyatékos emberek társadalmi befogadását támogató médiakampánya Fővárosi Fogyatékosügyi Civil Szakmai Műhely Fővárosi Szociálpolitikai Kerekasztal Elnöksége Fővárosi Szociálpolitikai Kerekasztal Pest Megyei Szociálpolitikai Kerekasztal Fogyatékosságügyi Caocus Ce háló

Érdekvédelmi tevékenység Akadálymentesítés a 4-es metró akadálymentesítése az MVGYOSZ akadálymentesítési munkacsoportjában való részvétel képviselet akadálymentesítéssel kapcsolatos szakmai fórumokon, megbeszéléseken tervezett beruházások és szakmai anyagok véleményezése társadalmi egyeztetésre bocsátott pályázatok tervezeteinek véleményezése akadálymentesítéssel és a szolgáltatások egyenlő esélyű hozzáférésének biztosításával kapcsolatos pályázatokban együttműködési megállapodások aláírása a Rehabilitációs környezettervező szakmérnökök egyesületével (REKORE) hatékony együttműködés

Szolgáltatások Információnyújtó és tanácsadó szolgálat Egyesületünk nagy hangsúlyt kíván fektetni a látássérült személyek és környezetük rendszeres és pontos informálására az őket érintő lehetőségekről az élet minden területére vonatkozóan. E célból a hét minden napján működtetjük személyes, telefonos és e-mailes ügyfélszolgálati hálózatunkat, melyet látássérült ügyfelek mellett gyakran vesznek igénybe más szakmai vagy egyéb intézmények és szervezetek, illetve részben érintett látó személyek (családtagok, rokonok, munkatársak, pedagógusok, stb.) is. Irodáink: Budapest, Budaörs, Cegléd, Dabas, Gödöllő, Pilisvörösvár és Vác városokban találhatóak meg.

Szolgáltatások Louis Braille Támogató Szolgálat Szolgálatunk továbbra is alacsony térítési díjak ellenében segíti látássérült ügyfeleit a hivatalos ügyek intézésében, az egészségügyi szolgáltatások igénybe vételében, bevásárlásban, irataik rendezésében, stb. Szolgálatunk munkatársai, személyi segítést, és szállítást végeznek.

„Fényközelben” közösségi egészségnapok Szolgáltatások „Fényközelben” közösségi egészségnapok Látássérültek közösségi egészségnapja Szűrővizsgálatok, diétás tanácsadás és ételkóstoló az egészség jegyében, Wellness szolgáltatások

Szolgáltatások Akadálymentesítési tanácsadás Termékbemutatók és kiállítások szervezése, vezetősávok, taktilis jelzések, csúszásmentes felületek bemutatása. Épületek akadálymentesítésének véleményezése, a beruházások tesztelése. Képzési és munkalehetőségek Több felnőttképző intézménnyel kialakított jó együttműködésünknek köszönhetően a látássérültek számára a gyógymasszőr, a gyógypedagógiai asszisztens, a szociális asszisztens képzések szinte minden évben megszervezésre kerülnek. A sikeres vizsgák után a látássérült résztvevők OKJ-s bizonyítványt szerezhetnek és a megélhetésüket biztosító szakmához juthatnak.

„Partnerünk Európa” Projekt HEFOP 2.3.1. Szolgáltatások „Partnerünk Európa” Projekt HEFOP 2.3.1. Látássérültek integrált megközelítésű alternatív képzése és foglalkoztatása www.partnerunkeuropa.hu

Szolgáltatások „Tudás és kompetencia” Projekt A „Tudás és kompetencia” – Szociális szakemberek és önkéntesek alternatív képzése a látássérültek munkaerő-piaci re/integrációjáért című projekt fő célja a „Partnerünk Európa”, a VGYKE által korábban sikeresen megvalósított HEFOP2.3.1-es projekt tapasztalatainak felhasználása, terjesztése volt. Célul tűztük ki a látássérült személyek munkába állását segítő mentorok képzését, illetve a vak és gyengénlátó személyekkel foglalkozó szakemberek és önkéntesek továbbképzését, érzékenyítését, szakmai elakadásaik, a vaksággal kapcsolatos téves vélekedéseik, tabuik tudatosítását.

Szolgáltatások Segédeszközök beszerzésének támogatása Minden évben segédeszköz-bemutatót szervezünk a forgalmazókkal közösen, illetve tagjainknak segédeszközpályázaton keresztül nyújtunk anyagi támogatást annak érdekében, hogy a számukra fontos és nélkülözhetetlen segédeszközt meg tudják vásárolni. Braille-nyomtatás Intézmények, szervezetek részére megrendelést követően készítünk Braille tájékoztató anyagokat, füzeteket, szórólapokat, stb. Braille írás-olvasás tanfolyam Látássérült gyógypedagógus munkatársunk egyénileg tart Braille írás-olvasás oktatást látássérült és látó érdeklődőknek egyaránt.

Szemléletformáló tevékenység „Túloldalról” érzékenyítő tréning A még 2007-ben kidolgozott tréning célja a látó és látássérült emberek közötti szakadék csökkentése, egymás megismerése, a tabuk ledöntése, ezáltal pedig a partneri, egyenrangú viszony kialakítása látók és látássérültek között, legyen az egy ügyfélszolgálati helyzet, az egészségügyi, a szociális ellátás, az oktatás vagy a foglalkoztatás területe. Tréningeket tartottunk A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, illetve a Fővárosi Önkormányzat ügyfélszolgálati munkatársai részére (kb. 60 fő)

Szemléletformáló tevékenység Tréning demonstrációs foglalkozást tartottunk: Ismeretterjesztő rendezvényeken, A turisztikai szolgáltatásokkal kapcsolatos és a Braille konferenciánkon Budaörsön a fehér bot napi rendezvényen, a Völgy Pszichológus Hallgatók Nyári Egyeteme című programon, Pszinapszis (Budapesti Pszichológiai Napokon) rendezvénye keretében, az Eszterházy Károly Főiskola MI/MÁS konferenciája keretében.

Szemléletformáló tevékenység Érzékenyítő tréningünkkel 2009 novemberében sikerrel pályáztunk az ESZA Nonprofit Kft Civil Licit programjába. A VGYKE bekerült azon szerencsés 15 civil szervezet közé, akik a december 3-án az Uránia Filmszínházban megtartott liciten kínálhatták megvételre EU-s támogatásból kialakított szolgáltatásaikat közepes és nagy vállalatoknak. Tréningünk elkelt a liciten, így a forprofit területen is fogunk a jövőben tréninget tartani.

Szemléletformáló tevékenység „Kézzel látók” program „Lásd meg, érintsd meg, éld át!” Nagyszabású jótékonysági és szemléletformáló program, plasztikus képekből álló vándorkiállítás, együttműködve Gyüre László, tapintható festményeket készítő képzőművésszel. A programok helyszínei a bevásárlóközpontok.

Szemléletformáló tevékenység A Rendezvényünk fő célja az, hogy megmutassuk: a látássérült emberek a közvélekedéssel ellentétben nyitottak és érdeklődnek a művészetek iránt, és hogy némi odafigyeléssel számunkra is átélhetővé tehetők olyan alkotások is, mint például egy festmény. Fontosnak tartjuk emellett annak az üzenetnek a közvetítését is, hogy mi, a vak és gyengénlátó emberek, megfelelő segítséggel képesek vagyunk az önálló életre, nyitottak a világra és teljes, boldog életet tudunk élni.

Szemléletformáló tevékenység Iskolai érzékenyítő programok Programunk keretében a gyerekek egy sötét és egy világos szobában ismerkedhetnek a látás hiányának állapotával és a látássérült emberek mindennapjaival. A sötét szobában teljes sötétségben kell olyan egyszerű feladatokat megoldaniuk, mint tárgyak felismerése, kiválogatása, egyszerű ügyességi játékok megoldása, tapintható társasjátékokkal való játék, stb. A világos szobában a gyerekek a vakvezető kutyával, a fehér botos közlekedéssel, a Braille-írással, a beszélő számítógéppel, a beszélő és egyéb segédeszközökkel ismerkedhetnek meg.

Szemléletformáló tevékenység „Segíthetünk?” Tájékoztató kiadvány turisztikai szolgáltatóknak A múlt évben jelent meg az SZMM támogatásával. „Segíthetünk?” című kiadványunk egy utazás megszervezésének és lebonyolításának folyamatán keresztül mutatja be, miben igényelnek a látássérült vendégek speciális odafigyelést, segítséget. A kiadványt egy ebből a célból létrejött munkacsoport készítette, melynek tagja volt több látássérültekkel foglalkozó szervezet és a Szépművészeti Múzeum múzeumpedagógiai osztálya is.

Fodor Ágnes www.vgyke.com info@vgyke.com Köszönöm figyelmüket! Fodor Ágnes www.vgyke.com info@vgyke.com