8.C FÁNKOS KÖNYVE.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakmán innen, szakmán túl Kirándulás a Felvidékre.
Advertisements

Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
Az ö sszet ö ret é s á ld á sa.
Készítette:Dobák Lídia
JÁTÉK: ELFERDÍTETT ADAGOK
NAPTÁR Megjegyzés: Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja. A hónapokhoz tartozó diákat le is másolhatja, és hozzáadhatja a saját.
Serpenyős Vendéglő Rezi György
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
A DNS „ujjlenyomat” vizsgálat
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Helyes táplálkozás.
Többcélú jövőtervezés: A profit és a fenntarthatóság 1 B. Bertók, 1 I. Heckl, 2 Leisha Vance, 2 H. Cabezas, és 1 F. Friedler 1 Rendszer- és Számítástudományi.
Nem felel meg az szabálynak
A sűrűség.
KERÁMIA SERPENYŐ SZETT
Palacsinta Palacsinta. Hozzávalók: 20 db palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 1-2 kanál tej, 3 kanál porcukor, fél citrom reszelt héja, 1 dl tejföl.
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Kedvenc ételem Timler Nikoletta 9.b. Spagetti Spagetti hozzávalók 1 csomag spagetti 60 dkg cukkíni 1 fokhagymagerezd 1 fej hagyma 1 ág friss rozmaring.
Mennyi mindenre képes a fahéjas Méz ?!?
Készítette: Pánczél Emiliána Dolóresz
Konyhai kerámiaedények
Élelmiszerek gyártása
Felhajtóerő, Arkhimédész törvénye
Sütőipari termékek.
Húspótlók, főzelékfeltétek
A Csepel-sziget A Csepel-sziget „kincse”. A Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal Szótár a kezdő áldoskészítőknek: zsiradék nélkül készülő.
Készítették: a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium 7.a osztályos tanulói.
PéPéeS Szakácskönyv férfiaknak Almáspite PéPéeS
Gombák.
A nyomás összefoglalás
Algoritmusok Páll Boglárka.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Százalék számítás - 7. feladat
Kedvenc ételem Bajcsi Ágnes 9.b. Rántott sajt Hozzávalók Rántani való sajt Rántani való sajt Liszt Liszt Tojás Tojás Zsemlemorzsa Zsemlemorzsa Hasábburgonya.
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Kedvenc kajám - A lasagne
Édességek szőlőből.. Decemberben már megismerkedtünk különböző karácsonyi szőlős süteményekkel, melyekből anyukánkkal és nagymamánkkal otthon el is készíttettünk.
Gumicukor készítése Készítette: Szanda Brigitta
Fogadó étel vörös lencse krémleves 1 fej vöröshagyma kockára vágva ¾ csésze vörös lencsét külön megfőzve 1 szál fehérrépa ¼ holdra vágva.
Edenyek es konyhaeszkozok
SZEZÁMMAG + receptek. A szezámmag egy Indiából származó, méteres magasságú, lágyszárú tróposi növény magja.
Apáthy Réka 8.t Heiden Zoé 8.t
Az égés.
A helyes táplálkozás.
FENG SHUI Tudod miért hordják a jegygyűrűt a negyedik ujjon?
ifin811/ea1 C Programozás: Algoritmusok
SAJTFONDÜK HŰTÖTT KÉSZÉTELEK otthoni feldolgozására
A slambuc receptje.
Felmérés: (általános gyógyszer felhasználás, illetve vény nélküli készítmények)
Mézeskalács készítése
JÓ REGGELT !.
Számonkérés Matematika 9. évfolyam Lovas Margaret 2009
Húsvét II Vasárnapja A - év A - év J n 20,19-31 Mikor azon a napon, a hét első napján este lett, és a helyiség ajtaja, ahol a tanítványok összegyűltek,
Vendéglátóknak Ft-os Parti Ft-os Parti Szilikon Tepsi
No Chill Első Magyar Házisörfőző Egyesület Ambruzs Péter (acerola)
Lakóhelyem Gasztronómiája Szentgotthárd és az őrség.
Sárvár és Környéke. Sárvár Elhelyezkedése  A 8-as, 86-os és 84-es (Sopron – Balaton) főút.  Keresztül halad rajta a Budapest-Szombathely vasútvonal.
VEND VIDÉK ÉS HOZZÁ TARTOZÓ ÉTELEK.. Vendvidéki Vend vidéki„Nosztalgia”
Oldatok, oldódás.
Az Őrség. Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
Nyugat-Dunántúl Gasztronómia. Földrajzi elhelyezkedés Nyugati határszél Győr-Moson-Sopron megye Vas megye, Zala megye Ország határai: Szlovákia, Ausztria,
Haemocromatosis Klub Étrendi javaslatok
PéPéeS Szakácskönyv férfiaknak Almáspite PéPéeS
A Velencei-tótól a Csorba-tóig turisztikai kalandozás a Felvidéken!
Húsvéti béles hozzávalók
Iskolánk alapításának 30. évfordulója alkalmából a diákönkormányzat
Előadás másolata:

8.C FÁNKOS KÖNYVE

Szilágyi Krisztina fánkos receptje Hozzávalók: • 50 dkg liszt • 8 tojássárgája • 10dkg margarin • 3dkg élesztő • 3dl tej • 5dkg porcukor • Olaj a sütéshez • 1 evőkanál rum • Fél citrom reszelt héja • Lekvár • Só Elkészítés: A lisztet szitáljuk egy nagy keverőtálba, a közepébe készítsünk kis fészket ebbe morzsoljuk bele az élesztőt, melyet elkevertünk kevés langyos tejjel és cukorral. Mikor az élesztő felfut, adjuk a tésztához a megmaradt tejet, olvasztott margarint, porcukrot, rumot, reszelt citromhéjat és kevés sót. Fakanállal dolgozzuk simára, míg a tészta hólyagos nem lesz. Kelesszük meg, majd terítsük ki lisztezett nyújtódeszkára. Nagy pogácsaszaggatóval szaggassunk ki belőle korongokat, közepükbe nyomjuk mélyedést, és bő, forró olajban süssük aranysárgára. Az olajból kiemelve jól csepegtessük le őket. A fánk mélyedésébe tegyünk lekvárt, a tetejét pedig szórjuk meg porcukorral.

Barkász Gergő fánkos receptje Hozzávalók: •30 dkg liszt •4 tojássárgája •5 dkg vaj •másfél dkg élesztő •másfél dl tej •4 dkg porcukor •1 evőkanál rum •kevés citromhéj •kevés só •5 dl olaj Elkészítés:A tejben futtasd fel az élesztőt. Keverd ki a tojássárgáját egy kanál cukorral, majd öntsd hozzá a rumot, és reszeld hozzá a citrom héját. A lisztet csipet sóval, a kikevert tojássárgájával, a felfuttatott élesztővel jól dolgozd össze. Ezután olvaszd fel a vajat, és apránként add hozzá a masszához, majd fakanállal jól keverd ki a tésztát. Amikor hólyagosodni kezd, és elválik az edény falától, lisztezd le kicsit, majd ruhával letakarva, langyos helyen keleszd.Ha megkelt, borítsd lisztezett deszkára. Nyújtsd ki, szúrd ki fánkszaggatóval, rakd lisztezett ruhára, és hagyd még egy kicsit kelni. Ezután az ujjaddal kicsit nyomd be a közepét, majd a benyomott oldalával lefelé, nem túl forró olajban, fedő alatt süsd meg. Amikor megpirult, forgasd meg, és már fedő nélkül süsd készre. Szedd rácsra, és jól csöpögtesd le. Tálalás előtt hintsd meg porcukorral, és kínálj hozzá finom baracklekvárt.

Stocker Mercédesz fánkos receptje Hozzávalók: •50 dkg liszt,  •4 dkg élesztő, •2,5 dl langyos tej, •5 dkg porcukor,  •2 ek olaj, •4 tojássárgája, •2 cl rum,  •20 mk sárgabaracklekvár, •2 ek porcukor,  •olaj a sütéshez Elkészítés: Az élesztővel, egy kis tejjel, cukorral és egy kevés liszttel kovászt készítünk. Meleg helyen, letakarva kb. 20 percig kelesztjük. A lisztet összegyúrjuk a kész kovásszal, hozzáadjuk a cukrot, olajat, tojássárgáját és a rumot, majd letakarva 30 percig kelesztjük. Ezután a tésztát 2 centi vastagra nyújtjuk, lisztbe mártott pohárral köröket szúrunk ki belőle. A fele tésztakör közepére teszünk 1-1 mokkáskanál lekvárt, és a tésztát alaposan összenyomkodjuk egy-egy üres tésztával. További 20 percig kelesztjük. Felforrósított olajban kb. 2-2 perc alatt átsütjük mindkét oldalát. Lecsepegtetjük róla a felesleges zsiradékot, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Kocsis Dávid fánkos receptje Hozzávalók: 50 dkg liszt 3 dkg élesztő 4 tojássárgája 10 dkg Rama margarin 10 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor kb. 3 dl tej 1 evőkanál rum fél citrom reszelt héja Elkészítés: Az élesztőt egy kevés cukorral és kb. fél deci tejjel felfuttatom. A lisztet, a tojássárgával, a vaníliás cukorral és a maradék cukorral összekeverem, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntöm. Annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, összedagasztom. Amikor már szép hólyagos, az olvasztott margarint is hozzádagasztom. Kevés liszttel meghintem, aztán meleg helyen duplájára kelesztem. Miután megkelt, lisztezett deszkára öntöm, és sodrófával kb. hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtom. Fánkszaggatóval kiszaggatom, majd a maradékot újra összegyúrom és újra szaggatom. Mikor elfogyott a tészta, még egy negyed órát kelesztem a nyers fánkokat. Addig egy lábasban olajat hevítek, és amikor már jó meleg, a fánkokat beleteszem. Először fedő alatt kis lángon sütöm, majd megforgatom, és nagy lángon, de fedő nélkül sütöm. Így lesz szép szalagos a fánk. Porcukorral és lekvárral kínálom!

Dugmonits Enikő fánkos receptje Hozzávalók: 50dkg liszt 4 evőkanál olvasztott vaj 1 db élesztő 2;2,5 dl langyos tej 2 evőkanál cukor csipet sóz Elkészítés: A lisztet keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a tojást és a cukros tejbe a felfuttatott élesztőt, majd jól össze dolgozzuk. az olvasztott vajat a legvégén, kanalanként adjuk hozzá. A tésztát letakarjuk meleg helyre tesszük, és egy órán át kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára tesszük, egy centiméter vastagra nyújtjuk. Félbe hajtjuk és még egyszer kinyújtjuk. Kiszaggatjuk , a a deszkán konyharuhával lefedjük és félórán át kelesztjük. Forró bő olajban félig fedő alatt süssük, majd fordítsuk meg és fedő nélkül süssük a másik felét

Sárközi Regina fánkos receptje Hozzávalók: 50 dkg liszt 3 dkg élesztő 4 tojássárgája 10 dkg Rama margarin 10 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor kb. 3 dl tej 1 evőkanál rum fél citrom reszelt héja Elkészítés: Az élesztőt egy kevés cukorral és kb. fél deci tejjel felfuttatom. A lisztet, a tojássárgával, a vaníliás cukorral és a maradék cukorral összekeverem, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntöm. Annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, összedagasztom. Amikor már szép hólyagos, az olvasztott margarint is hozzádagasztom. Kevés liszttel meghintem, aztán meleg helyen duplájára kelesztem. Miután megkelt, lisztezett deszkára öntöm, és sodrófával kb. hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtom. Fánkszaggatóval kiszaggatom, majd a maradékot újra összegyúrom és újra szaggatom. Mikor elfogyott a tészta, még egy negyed órát kelesztem a nyers fánkokat. Addig egy lábasban olajat hevítek, és amikor már jó meleg, a fánkokat beleteszem. Először fedő alatt kis lángon sütöm, majd megforgatom, és nagy lángon, de fedő nélkül sütöm. Így lesz szép szalagos a fánk. Porcukorral és lekvárral kínálom

Kovács Anikó fánkos receptje Hozzávalók: ‎1/2 kg liszt 3 dl tej 2,5 dkg élesztő 2 evőkanál cukor egy teáskanál só 3-4 tojássárgája 5dkg olvasztott vaj Elkészítés: 1 dl liter tejben egy ev. kanál cukorral megkelesztem az élesztőt. A lisztet elkeverem a mar. cukorral, sóval. Mikor az élesztő megkelt, hozzáöntöm a liszthez, és beleütöm a tojássárgáját. Szépen kidolgozom a tésztát. Amikor elválik a tészta a kezemtől, folyamatosan öntöm hozzá a kicsit megsütött, olvasztott, langyos vajat. Ezután megkel a tészta. Elnyújtom, majd kiszaggatom vizespohár méretű szaggatóval. Még ekkor is hagyom pihenni 15 percet. Bő olajban kisütöm, végül lekvárt teszek bele és meghintem porcukorral.

Bohus Lídia fánkos receptje Hozzávalók: 3 dl tej, 2 dkg élesztő, 5 dkg cukor, ¼ tk só, ¼ tk szerecsendió, ¼ tk fahéj, 1 tojás, 4 dkg vaj, 27,5 dkg liszt, zsíradék a sütéshez, 15 dkg porcukor, 3 ek citromlé, szórócukor Elkészítés: 1 dl langyos tejben 1 tk cukorral 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt. A megmaradt tejet és cukrot, sót, szerecsendiót, fahéjat, tojást, vajat, lisztet és az élesztős tejhez adjuk, az egészet jól összegyúrjuk. Meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. A zsiradékot felforrósítjuk egy magas falu lábasban. A tésztából 12 gombócot formázunk, 10 percig kelesztjük, majd lisztes ujjal mindegyik közepébe lyukat szúrunk, melyet kissé kitágítunk. A karikákat kissé ellapítjuk, és a forró zsírban 2 perc alatt mindkét oldalukat arany barnára sütjük. Kiszedjük, leitatjuk róla a felesleges zsiradékot, majd megkenjük a porcukorból, citromléből készült mázzal és megszórjuk szórócukorral. Hagyjuk megszáradni a mázat.

Szöllősi Gábor fánkos receptje Hozzávalók: • 1 kg liszt • kb Szöllősi Gábor fánkos receptje Hozzávalók: • 1 kg liszt • kb. 6 dl tej • 5 dkg élesztő • 3 tojássárgája + felvert habja • 1 tk só • 2 ek cukor • 2 cs vaníliás cukor • 1 citrom reszelt héja • egy kis rum • 5 dkg áztatott mazsola • 3 ek napraforgó olaj • napraforgó olaj a sütéshez Elkészítés: Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd belekeverjük az olajat. A többi hozzávalóval együtt a tejet több részletben adagolva tésztát dagasztunk. A tej mennyisége a liszt minőségétől függően változhat, lehet, hogy több tejet vesz fel. A tojások fehérjét habnak felverve dagasszuk a tésztába. Ne dagasszuk túl lágyra, mert szaggatáskor ragadni fog. A jól kidolgozott tésztát langyos helyen kelesszük duplájára. Ha megkelt, borítsuk lisztezett deszkára, gyúrjuk át egy kicsit, és kb. 2-2,5 cm vastagságúra sodorjuk ki. Fánkszaggatóval szúrjuk ki, majd tegyük lisztezett abroszra a korongokat. Még hagyjuk kelni 15 percig. A szaggatáskor megmaradt darabkákat gyúrjuk össze, és ezt is szaggassuk ki. A fánkokat bő olajban süssük meg. Egy 24-25 centi átmérőjű serpenyőbe ne tegyünk 4 darabnál többet egyszerre, hogy maradjon helyük növekedni. Az abroszról úgy tegyük a fánkokat az olajba, hogy az alsó felük kerüljön felülre, közepüket pedig egy kicsit nyomjuk be a mutatóujjunkkal. Sütéskor tegyünk fedőt a serpenyőre (lábasra), de ha egyik fele megsült, és átfordítottuk, a másik oldal sütésekor nem kell lefedni. A megsült fánkokat tegyük papírtörölközőre, hogy a felesleges olajat beszívja. • Tálaláskor szórjuk meg porcukorral, és kínáljunk mellé lekvárt.

Kocsány Krisztina szalagos-farsangi fánk receptje Hozzávalók: 500 g búzaliszt 200 ml tej 40 g élesztő 50 g porcukor 60 g olvasztott vaj  5 db tojássárgája A sütéshez:  olaj A díszítéshez:  baracklekvár porcukor

Durkó Norbert fánkos receptje Hozzávalók: fél kg finomliszt, 2 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 pohárka rum, késhegynyi só, kb. fél liter tej, a sütéshez olaj, tálaláshoz sárgabarack lekvár. Elkészítése: A lisztet langyosítsuk meg, és egyenletes meleg helyiségben, langyosított gyúródeszkán dolgozzunk… Készítsünk kovászt 3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel. A többi porcukorral keverjük fel a tojássárgákat, adjuk az érett kovászhoz. Langyosítsuk meg a vajat, és keverjük a masszánkhoz, a liszttel együtt (amit mindig szitáljunk át, nem csak az esetlegesen belekerült szennyeződés miatt, hanem mert a szitálással fellazítjuk a lisztet), és annyi langyos tejjel, amennyiben a sót feloldottuk. Lágy tésztát kapunk. Fakanállal 20 percig verjük, keverjük, dagasztjuk.

Pocsai Ildikó farsangi fánk receptje Hozzávalók: 50 dkg liszt 5 tojássárgája 2,5 dkg élesztő 5 dkg vaj 3 dl tej 4 dkg cukor csipetnyi só 5 dl olaj Elkészítés: 1.: Kovászt készítünk a tej feléből, a cukor és egy kevés víz hozzáadásával. Meleg helyre tesszük pár percre, hogy megkeljen. 2.: Tálba öntjük a lisztet, elmorzsoljuk benne a vajat, közepébe mélyedést csinálunk, beletesszük az 5 tojássárgáját, a kovászt, a csipet sót, a tej másik felét, és főzőkanállal alaposan kikeverjük. 3.: 1,5 órát pihentetjük, majd lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, kisebb pohárral kiszaggatjuk, még félóráig pihentetjük, végül forró olajban kisütjük.

Farkas Áron szalagos fánk receptje fél kg liszt 2dkg élesztő 5dkg porcukor 5dkg vaj 2 tojássárga  1pohárka rum késhegynyi só fél liter tej 1 liter olaj vagy 1kg zsír a sütéshez

Kiss Nikolett fánkos receptje 1 kg liszt 1 tojássárgája 1db vaj 1 kávéskanál só 4 evők cukor 1 csomag élesztő és olaj a sütéshez