A mobil távközlés, mint a növekedés motorja?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gazdaságos közlekedésért... Budapest, FORENSIS Autóklub.
Advertisements

Jó döntéseket támogatunk. …és ahol a szakadék végződik…! A Magyar Infokommunikációs Jelentés 2013 / A Mobiltárca Teszt alapján november 28. A kanál.
Hírközlés – Hatóság Szabó Tibor Kompetenciaközpont vezető
1 II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola.
NHH sajtótájékoztató Mobilvégződtetési-díjak és Versenyélénkítés a mobil-piacon Pataki Dániel, elnök Ludányi Edgár, közgazdasági főigazgató-helyettes.
Nemszőtt textíliák felhasználási lehetőségei
1 Sajtótájékoztató Externet tőzsdei bevezetés május 30.
OTP-MOL BOZSIK – PROGRAM Tehetségkutató és Foglalkoztató program
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Magyar Reklámpiac 2008 Reklám-média konferencia április 9. Mihálszki Zsuzsa.
A magyar mobilpiac helyzete Kiegészítés „A mobilszolgáltatásokra kijelölt spektrumkészlet hasznosítására vonatkozó rádióspektrum-stratégiai és frekvenciagazdálkodási.
Az OTT szolgáltatások előretörése
TOYOTA HIBRIDEK – a fenntartható mobilitás alternatívái
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
… with NFC A mobil contactless (NFC) technológia lehetőségei a pénzügyi szektorban.
Verseny és szabályozás Pápai Zoltán .
A kábeltelevízió jövője,
KLENEN, Werle Rita Topten Egy nemzetközi projekt az energiahatékony termékekért KLENEN Mátraháza március 8. – 9. Werle Rita Topten International.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
SZABÁLYOZÁSI KIHÍVÁSOK
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
Európai Uniós távmunka programok és tredek Wesselényi Andrea
A gazdasági fejlettség mutatói
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
Tízezren innen és túl A magyar tőzsde és a világ pénzügyi piacai 2003 őszén Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde Rt.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Informatikai Érdekegyeztető Fórum, Dr. Beck György, elnök Hidak az információs társadalom felé
Trendek a szoftveriparban: e-business és e-development Csontos Péter IQSOFT Rational e-development szakmai nap 2000 február 16.
A munkaerő struktúra alakulása 2015-ig Készítette: Nagy Viktória.
A Microsoft Windows Vista gazdasági hatásai Lehetőségek az ökoszisztéma számára Microsoft Innovációs Nap november 27. Komáromi Zoltán Ügyvezető igazgató.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Az NFÜ által megfogalmazott célok, azok összhangja az ágazati célkitűzésekkel „Építészet a gyógyulásért 2010” konferencia Budapest, NEFMI december.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
A fizetés, mint életstílus Kontaktus nélküli fizetés a mindennapokban Zsámboki Gábor, vezérigazgató Állami Nyomda Nyrt.
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
Dr. Vámosi-Nagy Szabolcs c. egyetemi docens Ernst & Young igazgató
Kis és középvállalkozások helyzete és kilátásai Békéscsaba, május 16. Varga Gyula vezető-főtanácsos Nemzetgazdasági Minisztérium.
Tájékozódást és tájékoztatást segítő webes fejlesztések mobil honlap és katalógus, QR kódok és a készülő elektronikus tájékoztató rendszer Garamvölgyi.
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
Elektronikus könyvtárak a mobil világban „BESZÉLJÜNK EGYMÁSSAL, TANULJUNK EGYMÁSTÓL!” Könyvtárak összefogása a tudásért Országos Könyvtári Napok
Lakosságriasztás a médiaszolgáltatók közreműködésével
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató december 4.
GKIeNET Kft. A Nemzeti Digitális Közmű – mint válasz az alapproblémára Tihany, május 27. Kis Gergely MKE 41. Vándorgyűlés, FITT Szekció.
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
A magyar tőkepiac A tőkepiacok szerepe a piacgazdaságban és a magyarországi tendenciák május 3. Jaksity György.
A nyugdíjrendszer stabilitását megteremtő rövidtávú intézkedések Dr. Herczog László miniszter október 14. Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
2010 : KIHÍVÁSOK ÉVE A PÉNZÜGYI SZEKTORBAN Kisbenedek Péter, MABISZ október 5.
Fundamenta-Lakáskassza Zrt. Lakásvásár
Jövőnk e-Magyarországa az Információs Társadalom
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Mobilra optimalizált webáruházak, avagy felkészülés az új évtizedre Zajdó Csaba.
Laufer Tamás, IVSZ elnök Elvándorol a szakma?
Szélessávú tervek és akciók
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
IPCC jelentés – várható hazai változások
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
4G A NEGYEDIK GENERÁCIÓS VEZETÉK NÉLKÜLI SZOLGÁLTATÁSOK December Óbudai Egyetem, NIK Hidvégi Péter / 12.
Magyarországi távközlési helyzetkép ITL Klub március 10. Szabó Tibor, Nemzeti Hírközlési Hatóság penetráció a távközlésben.
Az Internet-felhasználás területi egyenlőtlenségeinek előrejelzése Magyarországon VIII. Fiatal Regionalisták konferenciája Győr, Készítette: Zsom.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
Mindent az okostévékről!
Digitális ifjúság Andok Mónika (PPKE) Új utak – a protestáns etika
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Előadás másolata:

A mobil távközlés, mint a növekedés motorja? Dr. Beck György (elnök, Vodafone) Privátbankár konferencia 2013. szeptember 18.

Minden második földlakó mobil előfizető A növekedés motorja? AT Kearney/ GSMA / Deloitte: A teljes mobil-ökoszisztéma (szolgáltatók, gyártók) bő 1500 milliárd dolláros = a globális GDP 2,2%-a Mobil előfizetések száma (2013) - 3,4 milliárd, minden második földlakó előfizető Forgalmazó SIM kártyák száma (benne M2M is) 7,4 milliárd (és „gyorsan nő”) Minden második földlakó mobil előfizető

A növekedés motorja? Igen! AT Kearney/ GSMA / Deloitte: A mobilipar 2012-ben 8,8 millió főt foglalkoztatott, növekedés főként a fejlődő piacokon várható. 10%-os váltás a 2G/3G között 0,15% ponttal növeli az egy főre jutó GDP növekedését A mobil adatforgalom megduplázása évente 0,5% ponttal növeli az egy főre jutó GDP növekedését A mobil penetráció 10%-os növelése 4,2 százalékponttal növeli a produktivitást Növekvő mobil adatforgalom: gyorsuló GDP növekedés

A mobil adatforgalom és a GDP növekedés A Cisco 2005-2010 közötti adatai alapján A mobil adatforgalom növekedés hatása a GDP-re

A 3G elterjedtsége és a GDP növekedése Forrás: ATKearney Összhangban a fejlettséggel

A táblagépek és okostelefonok húzzák a piacot Hazai helyzet 2012-ben 2011-hez képest Magyarországon 40%-kal nőtt a mobil adatforgalom Mi nőtt még 2012-ben 40%-kal? Ugyanekkor a mobilnetet aktívan használók száma 700 ezerrel 2,4 millióra emelkedett (+41%) Az újonnan eladott mobiltelefonok 60-70% okostelefon IDC: 2013 Q2: 96,1 ezer tablet eladás - háromszoros növekedés év/év Várhatóan éves szinten 400 ezer tablet – duplája a 2012-es eladásnak A táblagépek és okostelefonok húzzák a piacot

Internet penetráció alakulása: a mobilnet a motor A mobilszélessáv immár a legelterjedtebb hozzáférés

Fejlett, robbanásra kész piac Hazai trendek Telítődő hangpiac Bővülő mobilinternet piac Folyamatosan növekvő adatforgalom és frekvencia igény Új (állami) szolgáltatások mobilnetes alapokon Elektronikus pénztárgépek E-útdíj M2M megoldások a piacon – itthon is Automatizálás, energia szektor, pénzügy, egészségügy, smart épületek, smart közlekedés, játékok, stb… Fejlett, robbanásra kész piac

Esély a gyors növekedésre Pro és kontra Lefedettség: Hang (2G) - 98-99%-os Adat (3G) - 60-95%-os 116/32%-os mobil/mobilinternet penetráció Digitális átállás idén Felszabaduló 800MHz Fejlett, robbanásra kész piac NMHH/Vodafone, Telekom, Telenor megállapodás Bizonytalan helyzet, növekedést gátló tényezők 2011-es tender nyomán kialakult bizonytalanságok Lejáró jogosultságok Meghosszabbítva Harmonizálva Különadók Esély a gyors növekedésre

Igen: a mobilnet a növekedés motorja Maroslele Okos Falu 2013 program - Vodafone / Délvilág projekt, már folyamatban Szeptember-december között, Egy kistelepülésen mutatjuk be „mit tud” a mobil szélessáv, hogyan változtathatja meg az életet Támogatás, oktatás, életmód és gazdaság fejlesztés Digitális Otthon Program – állam, szolgáltatók, gyártók összefogásával, előkészületben Igen: a mobilnet a növekedés motorja

Köszönöm a figyelmet!