EXTERNÁLIÁK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Piaci tökéletlenségek
Advertisements

Agrárgazdaságtan I. Előadás
4. Marketing előadás 2009.Március 4. A szervezetek beszerzése- a vállalatok „fogyasztói magatartása”
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
Vállalat kínálati magatartása
A piac Szakiskola.
1. Közgazdaságtani alapfogalmak
5. Előadás Piaci kudarcok.
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
Környezetgazdaságtan
Energetikai gazdaságtan
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A kurzus programja Dátum Témakör december Piaci elégtelenségek
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 9. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A kurzus programja Dátum Témakör ELŐVIZSGA szeptember 15.
A kurzus programja Dátum Témakör november 10.
Március órától út 114-ben (óra helyett)
KÖRNYEZETSZENNYEZÉS GAZDASÁGTANA
Előnyök és alkalmazási területek
Globális környezeti problémák és fenntartható fejlődés modul
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Környezetgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
A VÁLLALATI KÖLTSÉGEK.
FOGYASZTÓI MAGATARTÁS
Elméleti közgazdaságtan
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
2. előadás Az állam allokációs céljai és a közjavak elmélete
Magánjavak és közjavak a turizmusban
Árelőrejelzés a liberalizált magyar háztartási piacon
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
Energetika hatásainak gazdasági értékelése
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
2007. február 15. Szikora Péter - Controlling - Költségek 1 Controlling Költségek osztályozása.
Környezetgazdaságtani alapismeretek
Környezetgazdaságtan Fonyó György Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék U épület, ftp://vcst.bme.hu/kornygazdtan2003.
A hippokratészi eskü értelmezése
Kereslet-rugalmassági számítások
Budapesti Gazdasági Főiskola
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Externália Dr. Szigeti Cecília.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MIKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
Környezeti hatások számszerűsítésének problémái Dr. Szigeti Cecília.
KÖRNYEZETGAZDASÁGTANI BEVEZETŐ
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
előadás1 “ A közgazdasági gondolkodás alapjai ” 10. kiadás Írta: Paul Heyne, Peter Boettke, és David Prychitko.
Környezetgazdaságtani alapismeretek. Környezeti és a gazdasági jellemzők kapcsolata.
A környezetgazdaságtan – a maradandóság gazdaságtana -
A reklám centruma.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Piac, rugalmasság, egyensúly, adók hatása
Zh Október 13-án csoportbeosztás szerint óra ideje alatt (pontos beosztás Neptunos üzenetben) Zh megírása nem kötelező. Igazolvány, számológép, toll kell.
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
Környezeti hatások számszerűsítésének problémái
A nemzeti kibocsátás mérése
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A piac és a piacgazdaság
Pénzügy szigorlat Közösségi gazdaságtan
A kereslet.
Környezetgazdaságtan 3. előadás Mikroökonómiai problémák
Környezetgazdaságtan 5
Externáliák és közjavak
Néhány közgazdaságtani ismeret átismétlése
Előadás másolata:

EXTERNÁLIÁK

Externáliáról vagy külső gazdasági hatásról akkor beszélünk, ha egy gazdasági szereplő tevékenysége szándéka ellenére, piaci ellentételezés nélkül befolyásolja egy másik szereplő helyzetét.

Pozitív Negatív Termelői kertészet-méhészet környezet-szennyező Az externáliák csoportosítása Pozitív Negatív Fogyasztói rendezett kert kellemes környezet másoknak dohányzás Termelői kertészet-méhészet környezet-szennyező termelői tevékenység

Az egyéni és a társadalmi megítélés eltérősége Az egyéni döntések egyensúlyi feltétel MU=MC Társadalmi határhaszon: egy termék vagy egy szolgáltatás pótlólagos egységének előállításával, elfogyasztásával járó összes hasznosság ill. jólétváltozás. (Marginal Social Benefit ) MSB Társadalmi határköltség: egy termék vagy egy szolgáltatás pótlólagos egységének előállítása során felmerülő összes költségváltozást jelenti. (Marginal Social Cost ) MSC Társadalmilag hatékony MSC = MSB

EXTERNÁLIA Akkor érvényesül, amikor a magánköltség illetve a magánhaszon nem egyenlő a társadalmi költségekkel, illetve a társadalmi haszonnal.

Negatív externália MSC=MC+EC=magán-határköltség+externális határköltség Jóléti veszteség MSC társadalmi határköltség Költség,haszon MC=S egyéni határköltség Po Pe D=MU=MSB társadalmi határhaszon kibocsátás Qo Qe

Pozitív externália MSB=MU+EB=magán-határhaszon+externális határhaszon Jóléti veszteség Költség,haszon S=MC=MSC társdalmi határköltség Po Pe MSB társadalmi határhaszon D=MU kibocsátás Qe Qo

Negatív externália: ha egy gazdasági tevékenység másoktól áldozatot követel és ezt az áldozatot a piacon keresztül nem térítik meg Pozitív externália: egy gazdasági tevékenység másoknak olyan előnyöket okoz, amelyeket azok nem fizetnek meg

EXTERNÁLIA Probléma: a döntéshozók nem a teljes társadalmi költség és haszon egybevetése alapján hozzák meg döntésüket az erőforrások elosztásáról

EXTERNÁLIÁK INTERNALIZÁLÁSA (A külső hatások belsővé tétele) Adók, támogatások A felek egyezkedése (egyértelmű tulajdonjogok) Jogi felelőségre vonás, kártérítés Adminisztratív előírások

Ha azonos tulajdonosa van a vegyi üzemnek és a halastónak?

JAVAK Pozitív externáliák következménye: bizonyos termékek szolgáltatások ellenszolgáltatás nélkül is fogyaszthatók (potyautas magatartás) közjavak Fogyasztásukból nem zárható ki senki. Nincs rivalizálás. (honvédelem, árvízvédelem)

A tiszta magánjavak esetében megvalósítható a fogyasztók bizonyos részének kizárása a fogyasztásból, ugyanakkor ezen javaknál az egyes emberek fogyasztása csökkenti a mások által fogyasztható készletet, azaz rivalizálás van a fogyasztók között a fogyasztásban ill. a fogyasztásért