Környezeti és Műszaki Áramlástan II. (Transzportfolyamatok II.)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

A szabályozott szakasz statikus tulajdonsága
Környezeti és Műszaki Áramlástan II. (Transzportfolyamatok II.)
A hőterjedés differenciál egyenlete
Települési vízgazdálkodás I. 6.előadás
Vízkészletgazdálkodás
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
Felszín alatti vízbázisok védelme
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
IV. fejezet Összefoglalás
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
A folyadékok nyomása.
Környezeti rendszerek modellezése
Környezeti kárelhárítás
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Egymáson gördülő kemény golyók
A talajok alapvető jellemzői II.
Vízmozgások és hatásaik a talajban
Vízmozgások és hatásaik a talajban
Veszteséges áramlás (Hidraulika)
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
Veszteséges áramlás (Navier-Stokes egyenlet)
Felszín alatti vizek.
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Folyadékok mozgásjelenségei általában
HIDRAULIKA Hidrosztatika.
SZÁRÍTÁS Szárításon azt a műveletet értjük, mely során valamilyen nedves szilárd anyag nedvességtartalmát csökkentjük, vagy eltávolítjuk elpárologtatás.
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Levegőtisztaság-védelem 7. előadás
Mérnöki Fizika II előadás
Mérnöki Fizika II előadás
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Közműellátás gyakorlathoz elméleti összefoglaló
EJF Építőmérnöki Szak (BSC)
EJF Építőmérnöki Szak (BSC)
Települési vízgazdálkodás I. 3.előadás
Hőtan.
Transzportfolyamatok a felszín alatti vizekben
Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék
Felszín alatti vizek Földkérget alkotó kőzetek elhelyezkedő vízkészlet
Felszín alatti vizek védelme
Települési vízgazdálkodás
Felszín alatti vizek védelme Vízmozgás analitikus megoldásai.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Levegő szerepe és működése
VÍZÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék
Hő- és Áramlástan Gépei
A dinamika alapjai - Összefoglalás
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Transzportfolyamatok felszín alatti vizekben S.Tombor Katalin Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék.
A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
Munka, energia teljesítmény.
Mechanikai hullámok.
FELSZÍN ALATTI VIZEK • mennyisége • pótlódása
Környezeti kárelhárítás
Áramlás szabad felszínű csatornában Hő- és Áramlástan I. Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék.
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
Vízmozgások és hatásaik a talajban
A folyadékállapot.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Előadás másolata:

Környezeti és Műszaki Áramlástan II. (Transzportfolyamatok II.) PTE-PMMK Környezetmérnöki Szak Környezeti és Műszaki Áramlástan II. (Transzportfolyamatok II.) 6. előadás: Szivárgáshidraulikai alapok Dittrich Ernő egyetemi adjunktus PTE-PMMK Pécs Boszorkány út 2. B épület 039. dittrich@witch.pmmf.hu dr. Vétek Lajos egyetemi docens PTE-PMMK Pécs Boszorkány út 2. B épület 003.

Bevezetés Az áramlástan alapegyenleteinek ismeretében a folyadékok és gázok áramlása elvileg számolható. A talaj esetében általában nehézségekbe ütközünk, ha ilyen számításokat akarunk végezni. A nehézséget talaj anyaga (kolloid rendszer), szerkezete (kapillár-porózus) és a három fázis együttes megléte (szilárd, folyékony, légnemű) okozza. További jelentős problémát okoz a vízben oldott anyagok ionjainak adszorpciója és a viszkozitásra gyakorolt hatása. A talaj a nedvességtartalom változásakor dagad, illetve zsugorodik s ezzel a pórusok is változnak. Végül sajátos jelenség, hogy ha a szilárd fázis felületén a vízréteg vastagsága 10 Å (Angström = 10~10 m) körüli értékre csökken, a molekuláris erők hatására a víz gyakorlatilag nem mozog, vagyis mozgásképtelenné válik (immobil víz). Az összetömörödött agyagréteg többek között ezért lehet vízzáró.

Bevezetés A hajtó potenciál kérdése sem olyan egyszerű, mint a klasszikus áramlástanban. Ott a hajtó potenciál a nyomásgradiens vagy nyomáskülönbség. Talajok esetében a gravitációs potenciál, a mátrix-potenciál, az adszorpciós potenciál és az ozmózis potenciál lehet jelen, míg a vízgőz hajtóereje a parciális nyomáskülönbségből származik. A fentiek alapján a talajokra végzett áramlástani számítások pontossága elmarad a klasszikus esetekre (csővezetékekre) kapott pontosságtól. Ennek ellenére ezek a számítások hasznos információkkal szolgálnak a gyakorlat számára, általános törvényszerűségekre mutatnak rá és egyben mai tudásunk gyenge pontjait is jelzik.

Víztartók térbeli helyzete Telítetlen (háromfázisú) zóna: a földkéreg felső, a földfelszínhez közvetlenül csatlakozó része, ahol a pórusok részben vízzel, részben pedig levegővel vannak kitöltve. Telített (kétfázisú) zóna: csak kőzet és folyadék van jelen. Addig a mélységig tart, ameddig a kőzetekben folytonossági hiányok vannak és a víz folyékony fázisú. Talajvíztükör: az a kitüntetett felület, ahol a pórusnyomás egyenlő az atmoszferikus nyomással. Kapilláris zóna: a pórusok a talajvíztükör felett is telítetté válhatnak a kapilláris vízemelésnek köszönhetően. Energetikailag mégis különbözik a telített zónától, mert a tényleges pórusnyomás kisebb az atmoszférikus nyomásnál.

Víztartók térbeli helyzete Fedetlen (unconfined) víztartó: a víztartó rétegben előforduló víz felszínére atmoszferikus nyomás hat. A víztartóban kialakuló – nyílt tükrű – talajvíz, a víztartó felső szintje alatt található. Fedett (confined) víztartó: két vízfogó közti víztartó réteg. Ha „h” a víztartó felső szintje alatt található fedett nyílt tükrű a víztartó, ha „h” a víztartó felső szintje felett található fedett leszorított tükrű a víztartó. Amennyiben a „h” magasabb mint a felszín, túlfolyó kutakról, artézi vízviszonyokról beszélünk.

Fedett és fedetlen víztartók lehetséges kapcsolatai Potenciometrikus szint: a fedett, leszorított tükrű víztartóban kialakuló nyugalmi vízszinteket (h) reprezentáló felület. A „h” értéke a mélységgel változik, ezért egy rétegzett rendszerben mélységszeletenként szerkesztett potenciometrikus felszín térképekkel jellemezhetjük három dimenzióban a „h” értékek eloszlását.

Felszín alatti víz nevezéktan Parti szűrésű víz: parti szűrésű vízről akkor beszélünk, mikor egy felszíni vízfolyás medre vízvezető rétegbe mélyül, s a vizet nem közvetlenül a folyómederből, hanem a folyó partjára telepített kutak segítségével a mederüledéken megszűrve közvetlenül a vízvezető rétegből termeljük ki. A parti szűréssel nyert víz legnagyobb része – összetétel szerint – felszíni víz, kisebb része a meder távolabbi részeiből származó felszín alatti víz. Talajvíz: a felszínhez legközelebb eső vízrekesztő réteg felett elhelyezkedő víz, mely kapcsolatban van a légkörrel és az időjárási viszonyok közvetlenül befolyásolják állapotát. Rétegvíz: a talajvíztartótól vízzáró réteggel elválasztott mélyebb helyzetű víztartó vize. Hasadékvíz: kőzetek repedéseiben tárolt víz.

A nedvesség-mozgás főbb formáiról röviden A párolgás A párolgás fizikai folyamat, amikor a víztér cseppfolyós halmazállapotú részecskéi kilépnek a folyadéktérből és gáznemű állapotban belépnek a folyadékteret környező légtérbe. Evapotranspiráció Talaj párolgása + növényzet párologtatása A lefolyás Amikor az esőzés, vagy az olvadás intenzitása meghaladja a szivárgási sebességet a domborzati viszonyoktól függően vagy helyben a felszínen marad, vagy a gravitáció hatására a kisebb potenciálú helyek irányába indul el. Típusai: - felszíni - mederbeli - felszín közeli (hipodermikus) - felszín alatti

A nedvesség-mozgás főbb formáiról röviden A beszivárgás Beszivárgásnak nevezzük azt a folyamatot, amikor a felszínt elérő csapadék egésze vagy egy része a felszín alá jut, a felszín alatti pórusokat részben vagy egészben telítve a talaj háromfázisú zónájában visszamarad. Amikor a beszivárgást kizárólag a gravitáció tartja fenn, sebességét a gravitációs pórusok áteresztőképessége szabja meg. A beszivárgásnak ebben a szakaszában a beszivárgás intenzitása állandósul. A gravitációs pórusok áteresztőképességét a talajok szivárgási tényezőjével jellemzik. Ennek értéke talajtípusonként jelentősen változik. A szivárgás Szivárgás vagy leszivárgás, mikor a beszivárgó víz a talaj háromfázisú zónájából a kétfázisú zónába jut.

A szemcsék közötti áramlást befolyásoló erőhatások Minden mozgás leírásakor, ha arra törekszünk, hogy összefüggéseink a vizsgált fizikai folyamatot helyesen jellemezzék, elsősorban a mozgást létrehozó és fenntartó, valamint az ezek ellen működő, fékező - egyenletes mozgás esetében a gyorsító erőkkel egyensúlyt tartó - erőket kell megismerni. A szivárgás meghatározása során létrehozó erőként legtöbbször egyedül a gravitációt kell számításba vennünk, a konszolidációra hajlamos mélységi rétegek vizsgálatakor a rétegnyomás is számottevő lehet. a talajvízfelszín környezetében a kapilláris erő válik dominánssá. A fékező erők közül általában három lehet főerő a háromfázisú zónában – talajvízszínt felett -a mozgás létrehozásában és fenntartásában jelentős a folyadék és az áramlási csatornát határoló szilárd szemcse között fellépő tapadó erő, illetőleg az ez által létrehozott feszültség­különbség szerepe, ezen kívül a tehetetlenség (inercia erő) és a folyadék belső súrlódásából adódó erő Egy-egy tartományon belül, ismerve a legfontosabb gyorsító és fékező erőket, ezek egyensúlyaként felírhatjuk a mozgásegyenletek szabatos formáját és legfeljebb — összetett mozgástípusok esetében — az együtthatók meghatározásához kell az empíria eszközét alkalmaznunk

A talaj alkotórészei és tulajdonságai A talaj tulajdonságait az alkotórészek aránya határozza meg. Térfogat, térfogatarány: Levegő Vl ml=0 ρl=0 Víz Vp Vv mv ρv V mn Szilárd rész Vs ms ρs Alkotórészek Térfogat Tömeg Sűrűség Víztartalom A talaj víztartalma alatt a vizsgált talajmintában levő víz tömegének és a szilárd alkotórész tömegének a hányadosát értjük:

A talaj alkotórészei és tulajdonságai Halmazsűrűség (valamely V térfogat teljes tömegéből képezve) Nedves sűrűség (alkotórészei a szilárd rész, víz és levegő) Száraz sűrűség (alkotórészei a szilárd rész és a levegő) Telített sűrűség (alkotórészei a szilárd rész és a víz)

A talaj alkotórészei és tulajdonságai A porózus közegben a pórusok térfogatának és a teljes térfogatnak az arányát hézagtérfogatnak vagy idegen szóval porozitásnak nevezik (jele: n). A teljes pórustérnek azonban csak egy részében történik szivárgás, a szemcsék körül kötött hidrátburok, a szemcsék mellett szegletvíz, zárt pórustérben található vizek, illetve kapilláris erők által kötött vízmolekulák is vannak. A víz mozgásában részt vevő pórustér térfogatának és a teljes térfogatnak az arányát szabad hézagtérfogatnak vagy effektív porozitásnak nevezik (jele: n0). A definíció alapján triviális, hogy a szabad hézagtérfogat a hézagtérfogatnál mindig kisebb szám. Szokásos még a hézagtényező (e) használata is, mely a pórustérfogatnak a szemcsék térfogatához viszonyított aránya. A definíció alapján a hézagtérfogat 1-nél kisebb, valójában 0,35-nál kisebb érték, míg a hézagtényező értéke speciális esetekben, pl. szerves agyagok vagy tőzeges képződmények 1-nél nagyobb is lehet. A teljes és a szabad hézagtérfogat, valamint a hézagtényező dimenziónélküli szám [L3/L3].

A talaj alkotórészei és tulajdonságai Porozitás (hézagtérfogat, n): A kőzet pórusai térfogatának a teljes térfogathoz viszonyított százalékos aránya. Hézagtényező, e: A kőzet pórusai térfogatának a szilárd részek térfogatához viszonyított százalékos aránya. Vl Vp Vv Szabad hézagtérfogat: A kőzet pórusai térfogatának azon részének a teljes térfogathoz viszonyított százalékos aránya, amelyikben a víz a gravitáció hatására mozog. V Vs Vs

Beszivárgás és párolgás

Hidrológiai (alap-)egyenlet A víz körforgásához az energiát a Nap szolgáltatja (energia transzformáció) A hidrológiai egyenlet megpróbálja kvantitatívvá tenni a víz körforgását Az alapegyenlet a tömegmegmaradás elvére épül Beáramlás = Kiáramlás ± Tározott víz változása Az egyenlet bármilyen rendszerre, bármilyen méretben alkalmazható Az egyenlet időfüggő A beáramlás általában jobban mérhető, mint a kiáramlás Hidrológia források és veszteségek Hidrológiai input csapadék felszíni víz beáramlása felszín alatti víz beáramlása mesterséges vízbevezetés + Hidrológiai output evapotranszspiráció felszíni víz párolgása felszíni vízelfolyás felszín alatti vízelfolyás mesterséges vízelvezetés

Vízmérleg a telítetlen zónára A tárolt készlet megváltozás az eredeti talajvízszint felett (L) párolgás a talajfelszínen (L/T) beszivárgás a felszínen (L/T) vízmérleg időszaka (T) A: vízgyűjtőterület (L2) beszivárgás a talajvízbe (L/T) párolgás a talajvízből (L/T)

Vízmérleg a telített zónára Tárolt készlet megváltozása az eredeti talavízszint alatt (L3) A vízmérleg időszaka (T) Felszíni vizeket tápláló felszín alatti víz (L3/T) Vízgyűjtő terület ( L2) Beszivárgás a talajvízbe (L/T) Párolgás a talajvízből (L/T) Oldalirányú beáramlás (L3/T) Oldalirányú kiáramlás (L3/T) Felszíni vizekből származó szívárgás (L3/T) Vízkivétel (L3/T)

A vízmozgás egyenlete q: térfogategységre eső forrás-nyelő (1/T) Oldalirányú ki- és beáramlás Besziv.talajvízbe-párolgás talajvízből Felszíni vizekből szívárgás Felszíni vizeket tápláló felszín alatti víz Induljunk ki a vízmérlegből, de úgy, hogy az elem térfogata V, területe A s: tározási tényező, az egységnyi nyomásváltozásra jutó tárolt készlet változása (1/L) h: piezometrikus potenciál (L) vízelvétel A jobb oldalon a külső forrásokat és nyelőket vonjuk össze és az egész egyenletet osszuk el a térfogattal: q: térfogategységre eső forrás-nyelő (1/T)

A Darcy-törvény Henry DARCY (1856) készítette az első szisztematikus tanulmányt a vizek mozgásáról porózus közegben. Egy két végén nyitott hengert homokkal töltött meg, és folyamatosan vizet áramoltatott keresztül, míg a két vízszintészlelő csőben állandósult a vízszint (a rendszer egyensúlyba került). Tapasztalata szerint a kiáramló vízmennyiség arányos a cső két végén mért vízoszlop magasságkülönbségével és fordítottan arányos az áramlás során megtett úttal. Továbbá megállapította, hogy az időegység alatt kiáramló vízmennyiség arányos a porózus közegre jellemző koefficienssel. A Darcy-törvény felállítása óta nyilvánvalóvá vált, hogy a mozgást fenntartó (gravitáció, kapilláris erő, a szemcse és a víz között ható tapadóerő, rétegnyomás, gőz-és gáznyomás) és fékező erő (tehetetlenség, súrlódás, molekuláris erőhatások a szilárd és a folyékony fázis között) egymáshoz viszonyított és egymáson belüli aránya meghatározza a szivárgás mozgástípusát, és így az őt jellemző szivárgási együttható fizikai tartalmát.

A Darcy - törvény DARCY- törvény: ahol Q: egységnyi idő alatt átáramló vízmennyiség [m3/s]; h1-h2: vízoszlop magassága 1,2 pontban [m]; L: 1 és 2 pontok távolsága [m]; k: szivárgási tényező [m/s] ahol I: hidraulikus gradiens, hidraulikus esés [m/m]; ahol veff: a tényleges sebesség [m/s] n: porozítás Darcy sebesség:

A Darcy-törvény Talajtípus Darcy-féle szivárgási tényező értéke (m/s) Kavics 10-1 – 10-2 Homokos-kavics 10-2 – 10-3 Durva homok 10-3 – 10-4 Finom homok 10-4 – 10-5 Lösz 10-5 – 10-6 Iszap 10-6 – 10-7 Sovány agyag 10-7 – 10-9 Tiszai öntésagyag 10-8 – 10-10 Kövér agyag 10-10 – 10-12

Hidraulikus emelkedési magasság A gyakorlatban a tényleges vízszintmérések mellett sokszor a víznyomás értékét is mérjük a legkülönbözőbb mélységekben. Ahhoz, hogy a különböző helyeken mért mennyiségeket össze tudjuk hasonlítani szükséges egy olyan mennyiség, amely a felszín alatti víz energia viszonyait összehasonlítható módon fejezi ki az adott mért helyen. Az energia viszonyok ismeretében a felszín alatti áramlási rendszereket kvantitatív módon tudjuk tanulmányozni. A hidraulikus emelkedési magasság (h) fejezi ki a hidrogeológiában az egységnyi tömegű folyadék energiáját vízoszlop magasságokban kifejezve. Egy rugalmas deformációra is képes m tömegű test összes energia (J) tartalma: a potenciális vagy helyzeti (W1), a kinetikus vagy mozgási (W2) es a rugalmassági (W3) energia összege. Egységnyi tömegre eső energiatartalom: (Bernoulli egyenlet)

Hidraulikus emelkedési magasság Egyszerűsítve, gyorsítási munka –lamináris áramlások esetében - elhanyagolható: bevezetve a hidraulikus emelkedési magasságot [m]: (Hubbert-féle energia egyenlet) z egy referencia színt feletti magasság [m] p a mért folyadéknyomás z magasságban [Pa] ρ a folyadék sűrűség [kg/m3] A hidraulikus emelkedési magasság (h) a felszín alatti vizek (ρ) energia viszonyait vízoszlop magasságban fejezi ki. A nyomás emelkedéssel, illetve nyomási energiával arányos tagot szoktak ψ -vel is jelölni:

Hidraulikus emelkedési magasság Ha különböző helyeken ismerjük a hidraulikus emelkedési magasság értékét, akkor izovonalas térképeket készíthetünk, amelyeken jól követhetővé válnak a vizsgált felszín alatti térrész áramlási jellegzetességei. A felszín alatti vizek áramlása mindig a magasabb hidraulikus emelkedési magassággal rendelkező helyek felöl történik az alacsonyabb energia szintű –potenciálú - helyek irányában. A hidraulikus emelkedési magasság definiciójának megértését segítheti az előző ábra, amelyen jó értelmezhető a mérési pont viszonyit síktól mert magassága (z) és a piezométerrel mért nyomásemelkedés mértéke (ψ ). A folyadék szivárgási potenciálját a porózus közegben a folyadék tömegegy-ségre vonatkoztatott mechanikai energiá-jaként értelmezzük. A potenciál megválto-zása az a munka, amit be kell fektetni vagy nyerünk, miközben a vizsgált folyadék az áramlási térben az egyik pontból egy másik pontba jut. A potenciál abszolút értéke nem mérhető, csak egy viszonyítási ponthoz képesti értéke adható meg.

A vízmozgás differenciál egyenlete A Darcy-egyenlet alkalmazása során sok elhanyagolást teszünk. Ha a felszín alatti áramlásoknál figyelembe kivánjuk venni az áramlás térbeli irányultságát, időbeliségét es a kőzet inhomogenitásait, akkor a pontosabb hidrodinamikai számi tások érdekében az általánosított Darcy-egyenletet, az általános szivárgási egyenletet kell használnunk. Potenciálos áramlás esetében az általános szivárgási egyenlet alakja nyomás alatti rendszer esetében a következő, ha eltekintünk a forrásoktól és nyelőktől: ahol kx,ky,kz- az x, y, z irányú szivárgási tényező [m/s] SS – a fajlagos tárolási tényező [1/m] t – az idő [s] h – a hidraulikus emelkedési magasság [m]

A vízmozgás differenciál egyenlete Abban az esetben, ha a kőzetet homogénnek es izotropnak tekintjük (vagyis k=kx=ky=kz), és a vizsgált réteg vastagsága b [m], akkor a előző egyenlet: ahol T – a vízszállító képesség, k·b [m2/s] S – a tárolási tényező [-] t – az idő [s] h – a hidraulikus emelkedési magasság [m] Ha a felszín alatti áramlás állandósult a nyomás alatti rétegben, vagyis az időbeli változástól eltekinthetünk, akkor az áramlási egyenlet a jól ismert Laplace-egyenletté egyszerűsödik.

A vízmozgás differenciál egyenlete Nyíltükrű vízadó vizsgálata esetében az általános szivárgási egyenletnek más típusú alakja lesz, hiszen az esetleges vízszint (h) változások során változik a telitett zóna vastagsága. Ebben az esetben az általános szivárgási egyenlet alakja a következő: ahol kx,ky,kz- az x, y, z irányú szivárgási tényező [m/s] S – tározási tényező t – az idő [s] h – a hidraulikus emelkedési magasság [m] Ha a nyíltükrű áramlás állandósult, vagyis az időbeli változástól eltekinthetünk, akkor az áramlási egyenlet egyszerűsödik.

A vízmozgás differenciál egyenlete A szivárgási sebesség is potenciálos, bevezetve a sebességpotenciált (ϕ): Az előző egyenlet a potenciálos alakja kiegészítve forrás taggal az alábbi alakú:

Rétegfunkciók A felszín alatti vizek legnagyobb tömegben előforduló formái a talaj vízvezető rétegeiben nagyobb térségekben jelen levő talajvizek, rétegvizek. Ezek a talajban kétfázisú rendszert alkotnak, mozgásukat elsősorban a tömegerők (gravitáció) határozzák meg. Az ilyen vízmozgás nagyobb térségeket tekintve jó közelítéssel vízszintesnek tekinthető. Nyomás alatti vízvezető réteg A vízvezető réteget alul vízzáró fekü, felül vízzáró fedőréteg határolja. A határoló rétegeken át az áramlás elhanyagolható. A kialakuló piezometrikus nyomásszintek magasabbak a fedőréteg alsó síkjánál. A telített vízvezető réteg vastagságát csak a határoló rétegek befolyásolják, a változás kismértékű és fokozatos. A rétegződés a vízszintestől jelentősen nem tér el, így az áramlás is közel vízszintesnek tekinthető.

Rétegfunkciók Szabad felszínű vízvezető réteg Az ábra szerinti vízvezető réteget alul vízzáró fekü, felül a talaj telítetlen zónája határolja. Itt beszivárgás lehetséges. A felső határfelület maga a talajvíz felszíne, ahol légköri nyomás uralkodik. A talajban kialakuló kapilláris hatások elhanyagolhatók. A telitett rész vastagságát az alsó határoló felületen kívül a szabad felszín változása is befolyásolja. A felszín görbülete miatt - még vízszintes fekü esetén is – az áramlás iránya nem lehet vízszintes. A kismértékű görbület hatása azonban elhanyagolható. Azonban nagy felszíni görbület esetén a fellépő nagy sebességek miatt a DARCY-törvény is érvényét veszíti.

Rétegfunkciók Féligáteresztő rétegekkel határolt vízvezető réteg Bár az ábra szerinti vízvezető réteg nyomás alatti, de az itt megadottak vonatkozhatnak szabad felszínű rétegre is. Ekkor a fekü illetve az esetleges fedőréteg vízvezető képessége (k szivárgási együtthatója) a vízvezető réteg k értékéhez viszonyítva kicsiny, de már nem elhanyagolható. Ezen határoló rétegeket nevezhetjük féligáteresztő rétegeknek. A határoló rétegek alatt illetve fölött szintén vizezető réteg található, melyekből illetve melyekbe a féligáteresztő rétegen át vízforgalom (átszivárgás) lehetséges. A vizezető rétegben közel vízszintes, a féligáteresztő rétegben közel függőleges áramlási irány feltételezhető. A sebesség irányának es nagyságának megváltozása a két réteg szivárgási együtthatóinak aranyától függ.

A vízvezető rétegek Az előző megközelítések esetén az áramlás nem tekinthető vízszintes síkáramlásnak, mivel a jellemző áramlási irány mellett függőleges hátasok is fellephetnek az alábbi okokból: − a határoló felületek kismértékű változása; − a telítetlen zónából történő beszivárgás; − a felső vagy alsó vizezető rétegből történő átszivárgás. Ezen sebességkomponensek miatt egy adott függőleges mentén a nyomás is kismértékben változik. Az ilyen vízmozgások kétdimenziós közelítéséhez a szivárgó víz piezometrikus nyomásszintjének a vízvezető réteg mentén átlagolt érteket vehetjük figyelembe, mely a gyakorlati pontossági igényeknek megfelelően jellemzi az áramlást.

Egydimenziós, időben állandó talajvízmozgás számítása Állandó vastagságú vízszintes vízvezető réteg, függőleges vízforgalom nincs: Állandó vastagságú vízszintes vízvezető réteg, függőleges vízforgalom nincs: Melyből egyszerű integrálással Melyből egyszerű integrálással Melyből egyszerű integrálással Melyből egyszerű integrálással Melyből egyszerű integrálással Melyből egyszerű integrálással Melyből egyszerű integrálással Melyből egyszerű integrálással alakú megoldás kapható. A két konstans a határfeltételek ismeretében meghatározható.1. típusú határfeltételek – x=0→h=h0; x=L→h=hL - esetén a nyomásszint, a vízmozgás sebessége és a fajlagos hozam az alábbi: ; Illetve a 2. típusú határfeltételek esetén:

Egyszerűbb számítás Darcy törvény felhasználásával Két párhuzamos vízfolyás között a távolság L=2 km, közöttük nyomás alatti a vízvezető réteg, melynek szivárgási együtthatója k=40 m/nap, porozitása n=25%. A bal oldali vízfolyás szintje h1=15 m, a jobb oldalié h2=14 m. Határozzuk meg azt, hogy az egyes vízrészecskék mennyi idő alatt érik el a jobb oldali vízfolyást! Megoldás: Darcy sebesség: Tényleges (effektív) áramlási sebesség: Időszükséglet:

Egydimenziós, időben állandó talajvízmozgás számítása Változó vastagságú vízszintes vízvezető réteg, függőleges vízforgalom nincs: Megoldás lineárisan változó rétegvastagság esetén: Megoldás lineárisan változó rétegvastagság esetén: Megoldás lineárisan változó rétegvastagság esetén: a nyomásszint a fajlagos hozam és a vízmozgás sebessége a nyomásszint a fajlagos hozam és a vízmozgás sebessége

A vízvezető réteg vastagságának hossz menti változása: Példa Két párhuzamos vízfolyás között a távolság L=2 km, közöttük nyomás alatti a vízvezető réteg, melynek szivárgási együtthatója k=40 m/d, porozitása n=25%. A bal oldali vízfolyás szintje h0=15 m, a jobb oldalié hL=14 m. Határozzuk meg az átszivárgó hozamot, valamint azt, hogy az egyes vízrészecskék mennyi idő alatt érik el a jobb oldali vízfolyást, ha a vízvezető réteg m0=10 m-ről lineárisan közelítve mL=12 m-re növekszik! Megoldás: A vízvezető réteg vastagságának hossz menti változása: ; Az átszivárgó vízhozam: Az átszivárgási sebesség a vízhozam alapján:

Az elérési idő:

Kutak vízhozamának számítása (szivárgási alapegyenlet analitikus megoldása) A kúthozam becsléséhez a k szivárgási tényező ( m/s ) és az R leszívási hatósugár ( m ) ismerete szükséges. A k tényező vizsgálatokkal vagy próbaszivattyúzással, az R közelítő empirikus összefüggésekkel becsülhető. Pl. R = 3000⋅ (H-h)⋅ k1/2 Dupuit – Thiem féle összefüggések Szabadfelszínű síksugaras szivárgásra Nyomásalatti szivárgásra A képletek homogén környezeti feltételeket tételeznek fel!!!!

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!