Az 1. világháború.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az I. világháború
Advertisements

Az első világháború vége és a hatalmi politika kiújulása
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Olaszország Egy emléktúra képei
II. Európa és a világ Népességnövekedés: a 19. században Európa lakossága 190 millióról 423 millióra nőtt Ez a világ lakosságának több mint egynegyedét.
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
Olaszország külpolitikai helyzete az első világháborút követően
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
„Különös házasságok”, avagy szövetségi rendszerek Európában
Az első világháború
Az I. Világháború Békekötések.
A világ az I. világháború előestéjén
Előadó: Bordás Bertalan
Az I. világháború 1914-től 1918-ig tartott. Az összesen több mint 15 millió ember halálát okozó, négy éven át tartó öldöklő küzdelem a korabeli gyarmat-
Az angol nyelv diadalútja
AZ AMERIKAI FÜGGETLENSÉGI HÁBORÚ
VÁLTOZÁSOK EURÓPA TÉRKÉPÉN ÚJ NEMZETÁLLAMOK: OLASZORSZÁG, NÉMETORSZÁG
Kiskunfélegyháza az első világháborúban
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
AZ OLASZ EGYSÉG LÉTREJÖTTE
Nemzetállamok kora Gyakorló feladatsor.
Magyarország az első világháborúban
Gyarmatosítás.
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Földünk a második világháború után
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
A Krími háború
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
Közelgő vihar Út a világháborúba
Nyári Tábor, Hajdúszoboszló
V. Hadigazdaság az első világháborúban
1914.
Kistelek községben 1927-re készült el az első világháborúban elesett hősök tiszteletére épült emlékmű. A településről 1933 férfi vonult ki a frontra az.
Készítette: Pekár Erik Német Árpád Kovács Zoltán.
Szeged az első világháborúban
Békéscsaba és a frontokon harcoló katonák az I. Világháborúban
Az őszirózsás forradalom
Kecskemét az első világháború éveiben
EURÓPA A XVIII.SZÁZADBAN
Demográfiai helyzet az OMM-ban
Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,
Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs.
Szeged az első világháborúban
4. tétel: A történelmi Magyarország területfejlesztése az újkorban
Európa regionális földrajza
Az I. világháború
A „nagy háború” okai 36. lecke Készítette: Vezér Zalán.
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
Az első világháború Az első világháború
A második világháború kirobbanása.  Csehország  után  Lengyelország  Német követelések (március)  Danzig visszaadása, szföldi összeköttetés Kelet-Poroszo.-gal.
Európa demográfiája Készítette: Vadas Erik I. Geográfus MSc
AZ I. VILÁGHÁBORÚ I. ÚTBAN A HÁBORÚ FELÉ Régi gyarmattartók Anglia Franciaország Spanyolország Portugália Belgium, Hollandia Cél: megtartani.
A felvilágosult abszolutizmus
A kommunista diktatúrák
Az európai integráció előzményei és létrejötte
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Digitális témahét 7. osztály történelem
Jaltai konferencia Molnár Kinga (12.B).
Az első világháború.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
A SEMLEGESSÉGTŐL A DONI KATASZTRÓFÁIG
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
Szövetségi rendszerek
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
Előadás másolata:

Az 1. világháború

Az I. világháború 1914-től 1918-ig tartott Az I. világháború 1914-től 1918-ig tartott. Az összesen több mint 15 millió ember halálát okozó, négy éven át tartó öldöklő küzdelem a korabeli gyarmat- és érdekeltségrendszer újrafelosztásáért indult. A háború két fő fronton zajlott: keleti front és nyugati front.

A keleti front

A nyugati front

Ők a nyugati fronton voltak katonák.

Előzmények A 19. század végén a tudomány és technika vívmányai miatt gyorsuló ütemű termelés együtt járt a gyarmatbirodalmak növekedésével is: új nyersanyaglelőhelyek és piacok megszerzése volt az államok célja.

Szövetségek Sok szövetség jött létre. Kialakultak olyan szövetségi rendszerek is, melyek később a világháború eseményeit meghatározták: az Antant és a Központi Hatalmak.

Antant 1893-ban orosz-francia katonai egyezmény született, melyet kiegészített az 1904. április 8-án megkötött francia-angol egyezmény. Az Antant nem szövetséget jelentett, csupán annyit: a felek lemondanak egymás megtámadásáról, vitás esetekben egyeztetni próbálnak. A viszony teljesen kölcsönössé 1907-ben vált, az angol-orosz szerződés megkötésekor, innentől számítjuk a hármas Antant létrejöttét.

Ők az Antant oldalán voltak és harcoltak.

Központi Hatalmak Az egyik oldalon – a közös nyelv és kultúra összehangoló erejéből adódóan is – a Német Birodalom és az Osztrák–Magyar Monarchia kettős szövetsége állt. Később az előbbi két birodalom és Olaszország megkötötte a Hármas Szövetséget, ami nem a kettős szövetség kibővítése, hanem egy új, alapvetően franciaellenes tömörülés volt.

A háború vége A katonai összeomlás után hamarosan jött a vég. Az első világháború végének hivatalosan a november 11-én aláírt fegyverszünetet tekintik, és a legtöbb országban (mint például Nagy-Britanniában és Belgiumban) ezen a napon emlékeznek meg az első világháború áldozatairól.

Vége