A felsőoktatási felvételi eljárás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Educatio Kht. Országos Felsőoktatási Információs Központ Felsőoktatási Felvételi 2008.
Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2008 Dr. Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkár Oktatási és Kulturális Minisztérium július.
ÉRETTSÉGI UTÁN TANÉV.
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
1. Érettségi vizsga • Itt az iskolában kiosztott jelentkezési lapon • február 15-ig • Érettségi tárgyak: • magyar, matematika, történelem, idegen.
Felvételi tájékoztató 2011 Felvételi Felvételi tájékoztató 2011 A döntést segítő kiadványok •Felsőoktatási felvételi tájékoztató szeptemberben.
Felvételi eljárás Felvételi tájékoztató megjelenése  december 31-éig elektronikus formában ( Jelentkezés a 2014.
. Az általános felsőoktatási felvételi eljárás 2012-ben Stéger Csilla főosztályvezető Oktatási Hivatal - Felsőoktatási Főosztály Pécs, december 5.
ALAPKÉPZÉS SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM
Műszaki és informatikai képzési terület jelentkezés és felvételi követelmények Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó OKM.
ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, tanárképzés az ELTE-n
A felvételi és érettségi kapcsolata január 11. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE TTK Nyílt Nap.
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Nyílt Nap december 18. Tanulmányi és Információs Központ: Kongresszusi terem.
Tanári mesterszakok Felvételi eljárás Bartáné Kustár Katalin
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása A 237/2006. (XI. 27.) Kormányrendelet alapján.
PONTSZÁMÍTÁS –Általános tudnivalók –Tanulmányi pontok –Érettségi pontok –Többletpontok.
Mesterképzés az EKF-en
„Tanár leszek!” Hogyan tovább?
Felsőoktatási képzési rendszer és a felvételi eljárás Szabó Katalin Zsuzsanna osztályvezető Oktatási Hivatal - Felsőoktatási Felvételi Osztály december.
A felsőoktatási felvételi eljárás 2009 Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó Oktatási és Kulturális Minisztérium.
A felsőoktatási felvételi eljárás
Pontszámítás BSc,osztatlan képzések és felsőfokú szakképzések esetén, 2011 Nagy Pontszámítási Nap Felvételi összpontszám ( pont): -Tanulmányi.
Változások a felvételi eljárásban Előadó: Németh Péter hivatalvezető.
FELVÉTELI Előadó: Németh Péter igazgató. NEM VÁLTOZIK… …a pontos rendszer (emelt szintűért 50 többletpont, ha min 45%-os az eredmény), a.
A felsőoktatási felvételi eljárás Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó Oktatási és Kulturális Minisztérium.
A megújuló tanárképzés
A felsőoktatási felvételi eljárás 2010 dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó OKM.
Képzések a pécsi bölcsészkaron
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
Változások a felvételi pontszámításban 2008-tól A változás az alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre és felsőfokú szakképzésre történő jelentkezésnél.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
Felvételi pontszámítás. A pontszámítás alapját a középiskolai eredmények és az érettségi teljesítmény adják, amelyek például emelt szintű érettségiért,
Felsőoktatási képzési rendszer és a felvételi eljárás Dr. Bakos Károly vezető főtanácsos Oktatási és Kulturális Minisztérium.
2007. ÉVI FELVÉTELI ELJÁRÁS. JELENTKEZÉS / 1. A jelentkezés – az e célra szolgáló – jelentkezési lap benyújtásával történik. A felvételi jelentkezési.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
A FELVÉTELI PONTSZÁMÍTÁSI MÓDSZER VÁLTOZÁSAI 2007/2008-BAN
1 Felsőoktatási felvételi eljárás 2011 Glodeák Miklós Széchenyi István Gimnázium és Általános Iskola Szolnok.
Felsőoktatási felvételi eljárás Alapelvek A felsőoktatásba egységes rangsorolás alapján a legjobban felkészült és legjobb teljesítményt nyújtó jelentkezők.
Felsőoktatási felvételi eljárás Dr. Bakos Károly vezető főtanácsos Oktatási és Kulturális Minisztérium.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2015
A évi általános felsőoktatási felvételi eljárásról
Tanári mesterképzés Tájékoztató Dr. Szabó Antal
Tájékoztató 10. osztályosoknak
A felvételi eljárás.
Tájékoztató 10. osztályosoknak Az érettségi vizsga Kötelező tárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv + 1 választott tárgy.
Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló.
Pályaorientáció
Felsőoktatási felvételi eljárás 2007 Dr. Bakos Károly vezető főtanácsos Oktatási és Kulturális Minisztérium.
Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2007 Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter Oktatási és Kulturális Minisztérium július 26.
A felsőoktatási felvételi eljárás Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó Oktatási és Kulturális Minisztérium.
ÉRETTSÉGI VIZSGA A XÁNTUSBAN A XÁNTUSBAN Fehérvizi Judit közismereti igazgató helyettes.
A felsőoktatási felvételi eljárás Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó Oktatási és Kulturális Minisztérium Az alábbiakban Dr. Bakos Károly egy hosszabb.
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Tanári mesterszakok Felvételi eljárás Bartáné Kustár Katalin
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Felsőoktatási felvételi eljárás 2015
Kártyás Gyula Oktatási Igazgató Budapest, január 11.
A könyvtárostanári képzési lehetőségekről
FELVÉTELI ELJÁRÁS
423/2012 (XII. 29.) Korm. rendelet alapján
Merre tovább a középiskola után?
Tájékoztató a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásról
Előadás másolata:

A felsőoktatási felvételi eljárás Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó Oktatási és Kulturális Minisztérium

Mire lehet jelentkezni a felsőoktatásba? Alapképzés, Egységes, osztatlan képzés, Mesterképzés, Felsőfokú szakképzés, Doktori képzés, Szakirányú továbbképzés.

A képzési szintek egymásra épülése PhD informatikai neveléstudományi elméleti fizika MA/MSc informatikus fizikus fizikus csillagász tanári szak Két kérdés: Erről a BSc-ről melyik MSc-re lehet továbblépni? Erre az MSc-re milyen BSc szükséges? BA/BSc fizika

A képzések egymásra épülése pszichológia MA andragógia MA tanári MA neveléstudományi MA pszichológia BA andragógia BA pedagógia BA

Tanári szakképzettségek Közismereti tanári például: magyartanár, angoltanár, matematikatanár, történelemtanár, biológiatanár, ének-zene tanár, vizuális- és környezetkultúra-tanár, testnevelő tanár. Szakmai, művészeti tanári például: mérnöktanár, közgazdász tanár, gyógypedagógia tanár. Hitoktatás területén: hittanár-nevelő tanár.

Kizárólag második tanári szakképzettségek Előtanulmányok szükségesek például: magyar mint idegen nyelv tanár, nyelv- és beszédfejlesztő tanár, filozófiatanár, etikatanár, gyógytestnevelő tanár, technikatanár, Nem szükséges előtanulmány például: drámapedagóga-tanár, tehetségfejlesztő tanár, multikulturális nevelés tanára, kollégiumi nevelőtanár, tantervfejlesztő tanár, andragógus tanár, könyvtáros-tanár.

Kétszakos tanárképzés „A”: 120 + 40 = 160 szakterületi kredit „B”: 50 + 40 = 90 szakterületi kredit pedagógia-pszichológia: 10 + 40 = 50 kredit szakmai gyakorlat = 30 kredit „A” „B” p-p gy mesterképzés „A” szak „B” szak ped- pszich. alapképzés Összesen 330 kredit

Szakmai és művészeti tanárképzés mesterképzés 3+1 félév alapképzés 6 félév „A” szak tanár „A” szak

Nem tanári mesterszak után vagy párhuzamosan mesterképzés 3 félév mesterképzés 4 félév vagy egységes, osztatlan vagy 10 félév „A” szak tanár „A” szak

Nem tanári művész mesterszak után vagy párhuzamosan mesterképzés 2 félév mesterképzés/ 4 félév/ vagy egységes, osztatlan vagy10 félév művész „A” szak tanár művész „A” szak

Főiskolai szintű kétszakos tanári oklevéllel tanár „A” + „B” szak mesterképzés 3 félév mesterképzés 2 – 2 félév főiskolai szint 8 félév tanár „A” szak tanár „B” szak „A” + „B” szak

Változások 2007-ben Bolognai folyamat lezárása, már csak a többciklusú képzés szakjai indulhatnak. Az új felsőoktatási törvény előírásai szerint zajlik a felvételi eljárás. Az államilag támogatott képzés keretszámának csökkentése 62 ezerről 56 ezerre.

Kapacitás A felsőoktatási törvény értelmében a felsőoktatási intézményeknek meg kell határozniuk a kapacitásukat, és ennek alapján a felvehető létszámukat közölniük kell a felvételizőkkel. A kapacitás kiszámításánál figyelembe kell venni a tulajdonos által kiadott alapító okiratot, az Oktatás Hivatal által kiadott működési engedélyt. A felsőoktatási intézmények ezek és saját távlati elképzeléseik és fejlesztési koncepciójuk alapján határozzák meg ezt a számot. Természetesen a kapacitás együtt tartalmazza az államilag támogatott és a költségtérítéses hallgatók számát is.

Felvehető létszám a felvételi tájékoztatóban A felsőoktatási felvételi tájékoztatóban a következő információkat kell a felsőoktatási intézményeknek megadniuk: - az adott felsőoktatási intézménybe felvehető államilag támogatott és költségtérítéses hallgatók összlétszáma, - az adott intézménybe felvehető hallgatók száma képzési területenként, képzési helyenként és a képzés munkarendje szerint (nappali, esti és levelező tagozat, valamint távoktatás), - egy adott szakra (szakirányra) vonatkozóan azt, hogy milyen finanszírozási formában, munkarendben indítja és az adott szakra minimum és maximum hány hallgatót tud és akar felvenni. Az adott szakra, intézménybe jelentkezők szándéka, az általuk nyújtott teljesítmény (pontszámok) határozza meg azt, hogy egy adott intézménybe, karra, szakra hány államilag támogatott és hány költségtérítéses hallgató kerül felvételre.

Alapelvek – egységes rangsorolás A felsőoktatásba egységes rangsorolás alapján a legjobban felkészült és legjobb teljesítményt nyújtó jelentkezők kerüljenek be. Egy meghatározott jelentkezőről minden adat központi adatbázisba kerül, minden jelentkezési helyén ugyanazokkal az adatokkal szerepel. Egy meghatározott szakon minden jelentkezőnek ugyanúgy számolják a pontjait, teljes és egységes országos rangsor születhet minden szakon. Minden jelentkezőnek a középiskolai tanulmányi eredményei és két érettségi vizsgatárgy százalékos eredménye alapján számolnak pontot, függetlenül az érettségi évétől és a korábbi végzettségeitől.

Felsőoktatási törvény 54. § (1) Az alapképzésben és a felsőfokú szakképzésben az államilag támogatott hallgatói helyeket a felvételi jelentkezések rangsora és a jelentkezési lapokon felállított intézményi rangsorok alapján kell elosztani. Az adott felsőoktatási intézmény az alapító okiratában meghatározott felvehető maximális hallgatói létszám mértékéig annyi államilag támogatott hallgatót fogadhat, ahány felvételi kérelem teljesítése az adott felsőoktatási intézményre jut.

A felvételi tapasztalatok alapján Meghatározó a jelentkezők teljesítménye és választása! Ez azt jelentette, hogy a felvételi ponthatárok kiegyenlítődtek, természetesen mindenki oda került be, ahol a prioritási sorrendjének megfelelően elsőnek elérte a ponthatárt.

Mi változik és mi nem 2010-ben? A keresztféléves eljárási határidők maradnak. Pontozási rendszer nem változik. Orvos! Hatályba lép a 200 pont, mint minimális ponthatár (alapképzés és egységes, osztatlan képzés). Felsőfokú végzettséggel rendelkezők, és 1996. előtt érettségizők számára egy érettségi eredménye alapján is lehet pontot számítani (ha nincs neki két tárgya).

Változások, és azok bevezetése A változás lényege Bevezetés Évfolyam a 2009/2009-es tanévben A felvételi eljárásban kevesebb érettségit lehet figyelembe venni 2009 A most 11. évfolyamosokat érinti 2011-ben. A többletpontok mértékének változása 2011 A tanulmányi pontokban kötelező természettudományos tárgy 2012 A most 10. évfolyamosokat érinti 2012-ben.

Többletpontok változása 1. Jogcím 2008 2011 Legfeljebb két emelt szintű érettségiért 40+40 Nem változik! Legfeljebb két nyelvvizsgáért Maximum 50 Maximum 40 B/2 szint komplex 35 pont 28 pont C/1 szint komplex 50 pont 40 pont

Többletpontok változása 2. Jogcím 2008 2011 Tanulmányi verseny, OKJ, sport stb. 80-10 pont között 80-8 pont között Hátrányos helyzet 25 pont 20 pont Halmozottan hátrányos helyzet 25+25 pont 20+20 pont Fogyatékossággal élő 50 pont 40 pont Gyermeknevelésért

Köszönöm a figyelmüket!