DIÁK- ÉS HALLGATÓI SPORT A központi közigazgatás diáksportot érintő vonatkozásai Szekeres Pál sportért felelős helyettes államtitkár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
AZ ÚJ PEDAGÓGUS ELŐMENETELI RENDSZER
Advertisements

Beszámoló a SIOSZ eddigi tevékenységéről Összeállította: Fuhrmann Géza.
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
A sport mint stratégiai ágazat az állami szerepvállalás tükrében
A időszak végrehajtási intézményrendszere
A magyar sport helyzete előtt és után
főigazgató-helyettes
A JOGI SZABÁLYOZÁS ÉS AZ ÁLLAMI FINANSZÍROZÁS ÖSSZEFÜGGÉSEI A FOGYATÉKOSOK SPORTJÁBAN Dr. Litavecz Anna elnökségi tag Magyar Paralimpiai Bizottság.
Mi a SPORT? Meghatározott szabályok szerint, időtöltésül vagy versenyszerűen folytatott testgyakorlás.
BALOGH GÁBOR Magyar Diáksport Szövetség Elnök
Többnapos „sportfesztivál” a magyarországi illetve határon túli felsőoktatási intézmények hallgatói számára a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft.
Szervezeti struktúra és hatékonyság
ÚJ TENDENCIÁK A MAGYAR SZAKKÉPZÉSBEN
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
A TAO támogatási rendszer Magyar Labdarúgás Fóruma
TÁMOP 4.1.3/2 Felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztésének célkitűzései és intézményi együttműködésének tervei Németh Antal felsőoktatási.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Pályázati eredmények Humánerőforrás – fejlesztési Operatív Program Pályázati eredmények Humánerőforrás – fejlesztési Operatív Program Hátrányos helyzetű.
Útban a sportoló nemzet felé
Baranya Megyei Önkormányzat
ESZA Nonprofit Kft. Nagy Balázs– uniós programigazgató.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem közigazgatás-tudományi karának minőségcéljai a 2012/2013. oktatási évre dr. Almásy Gyula szakcsoportvezető Közigazgatásszervezési.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
Dobbantó projekt pályázati tájékoztató... a sikeres pályázáshoz szeptember.
JEREMIE Programok módosulásai
Sportklaszter – innovatív tartalékok a sportban
Menedzsment, struktúrák az egyéni sikersportágakban Versenyképesség?
Az UP-nevelés távlatai Magyarországon Dr. Szabó Tamás és csapata NUSI UP-nevelési Igazgatóság III. Országos Edzői Kongresszus, 2008.
1 1 NUSI-UPI, Sport XXI. Program Triatlon sportág 3 éve a programban ( ) Sportági keretösszeg: 25m Ft/év.
„Híd a jövőbe” Utak és lehetőségek a szociális ellátásban a valódi értékek mentén Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete XII. Nemzetközi.
Schulek Frigyes Két tanítási nyelvű Építőipari Szakközépiskola
Fogyatékkal Élők Sportszervezeteinek Magyarországi Szövetsége (FMSZ)
A MEGÚJULT MAGYAR DIÁKSPORT SZÖVETSÉG TEVÉKENYSÉGE A DIÁKSPORT DIMENZIÓK TÜKRÉBEN, A DIÁKOLIMPIA TOVÁBBFEJLESZTÉSE.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Egyesületek gazdálkodásának innovatív lehetőségei Budapest, Stocker Miklós.
A sportfinanszírozás közvetett állami támogatásának új modellje
Tóth Zoltán MDSZ alelnök - Stratégiai Bizottság elnöke.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Szent István Egyetem. Az egyetem létrejötte Az évi LII. Törvény alapján, január 1-i hatállyal, a jogelőd intézményeiket is figyelembe véve,
Eszterházy Károly Főiskola 3300 Eger, Eszterházy tér. 1 TÁMOP D-12/2/KONV Az Eszterházy Károly Főiskola Roma Szakkollégiumának.
MAGYAR EDZŐK TÁRSASÁGA
ORSZÁGOS SPORTISKOLAI INTÉZMÉNYVEZETŐI ÉRTEKEZLET Budapest, október 15.
Az olimpiai sportágak az egyetemi sportban Fábián László MOB sportigazgató.
Sportkoncepció és szervezeti megvalósítása a Debreceni Egyetemen
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Sportirodák szerepe az intézményi sportéletben
A MAGYAR ORSZÁGOS KORCSOLYÁZÓ SZÖVETSÉG ÉS AZ EGYETEMI SPORT.
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
Projektcím: A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi.
Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokság Döntők.
TÁMOP E-13/1/ KONV A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Téglásy Kristóf március 06. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ifjúságügyi Főosztály Az ifjúságpolitika irányításának új szervezeti helye.
AZ EFOP VÉGREHAJTÁSÁNAK ELŐREHALADÁSA* SZEPTEMBER 23. *2016. SZEPTEMBER 15-EI ADATOK ALAPJÁN DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szerepvállalása a hazai utánpótlás-nevelés rendszerében Dr. Szabó Tünde Sportért Felelős Államtitkár.
Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben
A mennyiségből a minőségbe – az MKOSZ stratégiai terve
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
A magyarországi nemzetiségek és támogatásuk rendszere
Szegedi Tudományegyetem
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott együttműködés
Előadás másolata:

DIÁK- ÉS HALLGATÓI SPORT A központi közigazgatás diáksportot érintő vonatkozásai Szekeres Pál sportért felelős helyettes államtitkár

Helyzetelemzés Miért kiemelten fontos a terület? • Ma Magyarországon kevés a gyerek, és sokan betegek közülük, ez népegészségügyi kérdés. • A tanulói évek során évről évre romlik a 6–17 éves korú populáció egészségi állapota. • A romló adatok elsősorban a mozgásszegény életmódra vezethetők vissza. A középiskolások között 10%-ot meghaladó a tartási rendellenesség előfordulása. • 1990-től egyre több a túlsúlyos, elhízott tanuló. Míg 5 éves korban ezer között 40 található, 17 éves korra már 70-re emelkedik az elhízott gyerekek száma. Az elhízás a következő betegségek fő rizikótényezője: szívkoszorú betegség, magasvérnyomás, diabetes mellitus (nem inzulinfüggő), izületi gyulladás.

Következtetések • Megállapítható, hogy a fiatalkorú népesség egészségi állapota évek óta egyre rosszabb, egyes betegségek és elváltozások aránya az azonos évjáratokban, azonos életkorúak körében évről évre növekszik. • Az iskolába lépők egészségi állapota a tanulói évek során folyamatosan romlik. • Központi intézkedés szükséges!

Megoldás • Meg kell teremteni azokat a lehetőségeket, amelyek biztosításával a fiatalok maguk is képesek lehetnek egészségük megőrzésére. • A siker egyetlen módja, ha a kormány, a civil társadalom, a szakmai szervezetek összefognak, és közösen lépnek fel a gyermekek egészségállapotának javítása érdekében. • Egyik eszköz: a rendszeres fizikai aktivitás

A diák- és hallagtói sport területei Közoktatásban tanuló diákok • Kötelező iskolai testnevelés • Utánpótlás nevelési programok • Sportegyesületi keretek közötti sport • Szabadidő- és diáksport rendezvények, programok Felsőoktatás keretében tanuló hallgatók • Sportegyesületi keretek közötti sport • Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságok rendszere • „Universitas” szabadidősport rendezvénysorozatok (amatőr versenyrendszer) • Szabadidősport rendezvények, programok (pl. Sportpont program)

Megtett intézkedések 1. • A sportirányítás szervezeti átalakítása során a Magyar Olimpiai Bizottság keretén belül A diák- és főiskolai-egyetemi sportért felelős szakmai tagozat létrehozása. Ezzel a terület a korábbi köztestületek szintjére került. • A mindennapos testnevelés bevezetése szeptember 1-től felmenő rendszerben. Kedvező helyzet, hogy az oktatás és sport tárca egy minisztériumban van, lehetőség a szoros együttműködésre.

Megtett intézkedések 2. • Utánpótlás nevelési programok működtetése Héraklész program Az új utánpótlás-nevelési stratégia első elemeként 2001-ben 13 sportággal indult el a Héraklész Bajnokprogram, majd 2006-ban a Héraklész Csillagprogram, melyek mára már húsz olimpiai sportágat menedzselnek. Sport XXI. Utánpótlás-nevelési Program Az utánpótlás-nevelés állami támogatásának részeként - a Héraklész Bajnokprogram alatti korosztályokat vagy a Héraklész Bajnokprogramban nem regisztrált sportolókat - maximum éves korig - érinti. A Londonban elért sikereink egy része már e célzott programok „hozadéka”.

Megtett intézkedések 3. • Sportiskolai program Funkciója a közoktatás rendszerén belül megteremteni a sport utánpótlás nevelés feltételrendszerét, és biztosítani hatékony működését. A program továbbfejlesztésének is tekinthető a sportakadémiai rendszer. A korábbi években mind a Sport XXI. Program, mind pedig a diák- és hallgatói sport állami irányítás alatt működött. A Sporttörvény január 1-jén hatályba lépett változásaival ezek a területek a Magyar Olimpiai Bizottság szakmai koordinálása alá kerültek.

Megtett intézkedések 4. • Diák- és hallgatói sportrendezvények, programok, sportszervezetek, felsőoktatási intézmények, sportszövetségek támogatása a MOB-on keresztül. • A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj létrehozása (kettős karrier) A felsőoktatás keretében tanuló élsportolók részére nyújtott támogatási lehetőség, mely őszétől kerül folyósításra. Pályázat benyújtásával, meghatározott feltételek megléte esetén nyerhető el.

Megtett intézkedések 5. • Elfogadásra került az új sportfinanszírozási források bevonását biztosító törvénymódosítás, amely a társaságiadó- rendszer támogatási /TAO/ keretén belül egy Európában is egyedülálló új finanszírozási formát teremtett meg. Az oktatási intézmények sportszervezetei közvetlenül részesülhetnek a támogatásban a látvány-csapatsportágakban. De: közvetve más sportágak is haszonélvezői lehetnek!

Hallgatói sport TAO támogatása Sportszervezet neveSportágTelepülés Jóváhagyott támogatás összesen Kiadott támogatási igazolás összege Még igényelhető támogatás Államigazgatási Főiskola DSEkosárlabdaBudapest Budapesti Egyetemi Atlétikai ClubkosárlabdaBudapest Budapesti Egyetemi Atlétikai ClublabdarúgásBudapest Budapesti Egyetemi Atlétikai Clubvízilabda Budapest Debreceni Egyetem Atlétikai ClublabdarúgásDebrecen Debreceni Egyetemi Atlétikai ClubkosárlabdaDebrecen Dunaújvárosi Főiskola - Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia Közhasznú Nonprofit KftkézilabdaDunaújváros Dunaújvárosi Főiskola Vízilabda EgyesületvízilabdaDunaújváros Egyetemi és Főiskolai Amatőr Kosárlabdázók EgyesületekosárlabdaBudapest Eszterházy Károly Főiskola - Eger - HÉSZ SportegyesületkosárlabdaEger Eszterházy Károly Főiskola Diák- és Szabadidősport ClubkézilabdaEger Eszterházy Károly Főiskola Diák- és Szabadidősport Clubvízilabda Eger Gödöllői Egyetemi Atlétikai ClubkosárlabdaGödöllő Gödöllői Egyetemi Atlétikai ClublabdarúgásGödöllő Jászberényi Tanítóképző Főiskola Diáksport EgyesületkézilabdaJászberény Magyar Testnevelési Egyetem SportegyesületekézilabdaBudapest Magyar Testnevelési Egyetem SportegyesületekosárlabdaBudapest Magyar Testnevelési Egyetem SportegyesületelabdarúgásBudapest Műegyetemi Atlétikai és Football ClubkézilabdaBudapest Műegyetemi Atlétikai és Football ClubkosárlabdaBudapest Műegyetemi Atlétikai és Football ClublabdarúgásBudapest Műegyetemi Atlétikai és Football Clubvízilabda Budapest Orvosegyetem Sport Clubvízilabda Budapest Pécsi Egyetemi Atlétikai Club Kézilabda SzakosztálykézilabdaPécs Pécsi Egyetemi Atlétikai Club Labdarúgó SzakosztálylabdarúgásPécs Pécsi Egyetemi Atlétkai ClubkosárlabdaPécs Soproni Műegyetemi Atlétikai és Football ClubkosárlabdaSopron Széchenyi István Egyetem SportegyesületekézilabdaGyőr Széchenyi István Egyetem SportegyesületekosárlabdaGyőr Szombathelyi Egyetemi SElabdarúgásSzombathely Szombathelyi Egyetemi SportegyesületkosárlabdaSzombathely Összesen:

Megtett intézkedések 6. • Új alapokra helyezett együttműködések, partnerségek kialakítása: Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség Magyar Diáksport Szövetség Magyar Olimpiai Bizottság Cél: közös megoldások, együtt gondolkodás, hatékony megvalósítás

További célkitűzések • Az eddig megtett intézkedések folytatása, további sikerek elérése. • Folyamatos monitoring, a felmerülő hibák, akadályok elhárítása, a szükséges módosítások elvégzése. • További célzott programok létrehozása együttműködésben a szakmai szervezetekkel. Feltétel: A következő Kormány ugyanilyen szintű támogatása.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Szekeres Pál sportért felelős helyettes államtitkár Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkárság