Kutatások a nyelvtanulásról 2004.. Beszéli-e Ön a következő nyelveket, és ha igen milyen szinten? A közoktatásban tanuló diákok szüleinek százalékában.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy innováció nyomában
Advertisements

NYELVOKTATÁS A FELSŐOKTATÁSBAN
Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központ 1074 Budapest Dohány utca 65.
NYELVVÁLASZTÁS A 10B 10C. LEHETŐSÉGEK • EDDIGI NYELV FOLYTATÁSA 12. OSZTÁLY VÉGÉIG • ÚJ NYELV VÁLASZTÁSA ELŐREHOZOTT ÉRETTSÉGI UTÁN.
Változások az iskola pedagógiai programjában (2013/14-től): 1.Nem lesz es rendszer (azaz NYEK-be nem jelentkezhetnek a mostani 5-8. osztályos tanulók)
Pályaválasztás 2014/15.
Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola
Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
Internet magyarul? Széphalom, 2009 okt.2. Internetezés és nyelvhasználat A magyar nyelvű tartalmakon kívül milyen tartalmakat használ az interneten? (internetezők.
Széchenyi István Gimnázium Nyitott nap negyedikeseknek november 27.
2003. január Tanulói munkaterhek. A kutatás módszere  Válaszadók: 2700 tanuló és szüleik (elsősorban az édesanya)  Kérdezés módja: személyes interjúk.
Gimnáziumi tagozat 9. a normál tantervű 9.b nyelvi előkészítő.
A fiatalok tudástőkéje Iskolázottsági szintek.
1 Pályaválasztás 2010/2011-es tanév Fné T.K.. 2 BEISKOLÁZÁSI TERV A 2010/2011-ES TANÉVRE SZAKKÖZÉPISKOLA2 osztály Nyelvi előkészítő angol Nyelvi előkészítő.
A Németh László Angol Testnevelés Tagozatos Általános Iskola
Informatikai Szaknyelvi Vizsga
A tanulók válaszai a tanulmány kérdéseire (5700 válaszadó alapján)
Mintacím szerkesztése Mintaszöveg szerkesztése –Második szint Harmadik szint –Negyedik szint »Ötödik szint 1 ENERGETIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM „ESZI”
SZÜLŐI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztési keretében között kitöltött szülői kérdőívek kiértékelése (A kérdőív kitöltésére.
ISKOLÁK Az iskolai oktatásban 48 olyan intézmény vesz részt, ahol a komi- permják nyelvet anyanyelvként lehet tanulni. Ez 38,1%-a az iskolák összes számának.
A két tanítási nyelvű képzés helyzete a magyar közoktatásban Készítette: Fazekas Csaba a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatóhelyettese a Kétnyelvű Iskoláért.
Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Karinthy Frigyes Gimnázium
BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
Karácsonyi János Katolikus Gimnázium
A fogyasztás pszichológiája − Milyen a magyar fogyasztó
Nyelvtanárok szemléletbeli paradigmaváltása Győr, október.26 Rusznak Karolina Dr. Végvári Valentyina PTE BTK Szláv Filológia Tanszék Pécsi Orosz.
Világ – Nyelv, az idegennyelv-tudás fejlesztésének kormányprogramja. FPN Budapest, 2004.
Bagaméri Zsuzsanna, BME Nyelvvizsgaközpont 1 SZAKMAI NAP Az akkreditált egynyelvű és kétnyelvű középfokú francia nyelvvizsgák bemutatása 2. Ebédszünet.
Dollzonevelde! Csinálj magadnak saját Dollit!. Dolli nevelés szabályai Minden héten minimum egyszer látogasd meg! Ne feledd megetetni! Amint a kedve 0%
SYLVESTER JÁNOS PROTESTÁNS GIMNÁZIUM
Szeretettel köszöntünk a Pesterzsébeti
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Tájékoztató az egyéni tanrend összeállításához a 11. (12.) évfolyamra
VERES PÉTER GIMNÁZIUM Tanulmányi eredmények 2005.
Az iskola az én szememmel Iskolánk diákjai a fent említett pályázatra készítettek diafilmeket, melyek közül a következőt véltük a legjobbnak.
Tanulói elégedettségvizsgálat ismertetése HJK
Felnőttoktatási tájékoztatója
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
+ Idegennyelv-oktatás az általános iskola 1-3. évfolyamán OFI-konferencia Budapest, Morvai Edit.
Óvodai szülői értekezlet Szentgotthárdi Oktatási Intézmény.
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
Tájékoztató 10. osztályosoknak
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
Két tanítási nyelvű oktatás az Egressy Béni Kéttannyelvű Általános Iskolában Egressy Béni Bilingual Primary School.
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
Internet a családban Székely Levente –
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet1 Fehérvári Anikó Munkapiaci elvárások FSZ- és BA-hallgatók körében ONK november.
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
Ahány nyelv, annyi ember. Mikor kezdjük el a nyelvtanulást? Az óvodában a többség elfogadja páran ellenzik 1. osztályban Igazából még magyarul sem tudnak.
4 éves általános tantervű képzés 4 éves, emelt szintű angol nyelvi képzés 5 éves, magyar-német két tanítási nyelvű képzés 4 éves emelt szintű kommunikáció.
1 A Világ – Nyelv Program és a nyelvi előkészítő évfolyam július 07.
Gyorsjelentés az érettségi eredményeiről július 12.
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2017/2018-as tanévre szeptember 14. Balázs Lászlóné igazgatóhelyettes.
Picasso: Festival Mondial HUNGART © LEGE ARTIS Felnőttképzési Intézmény E – /2014 A „rossz osztály” Iskolai mediációs eset bemutatása 2015 október.
Free Association Research Kft Budapest Sütő u április Éves fiatalok Online kutatás.
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
ANDRÁSSY GYULA GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM
DARUS a gyermekekért.
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Angol nyelvi tagozat.
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Köszöntjük intézményünkben!
Tájékoztató a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásról
Előadás másolata:

Kutatások a nyelvtanulásról 2004.

Beszéli-e Ön a következő nyelveket, és ha igen milyen szinten? A közoktatásban tanuló diákok szüleinek százalékában (forrás: MC 2003.)

Nyelvtudás szintek a közoktatásban tanuló diákok szülei körében

költenek rá % átlag (eFt) taneszközök (füzetek, tollak, ceruzák stb.)9913 tankönyvek9523 kötelező iskolai felszerelések, ruhák9219 osztálykirándulások, iskolai rendezvények, bulik9115 sportfelszerelések, sporteszközök4218 iskolai-, iskolán kívüli sporttanfolyamok, egyesületi díjak stb.3917 külön nyelvórák, magán nyelvtanár2840 egyéb (nem sport vagy nyelv) különórák, korrepetálások2621 Magyarországon a közoktatás elvileg ingyenes, de minden szülő tudja, hogy a gyerekek taníttatása rengeteg pénzbe kerül. Önök hány ezer forintot fordítottak, fordítanak ebben a tanévben, a legidősebb közoktatásban tanuló gyerekükre a következők kapcsán?

A külön nyelvóra pénzt költők aránya a szülő iskolai végzettsége szerint

•Az anyám beiratkozott egy angol tanfolyamra, és középfokú nyelvvizsgára készül. (…) Inkább én szoktam neki segíteni. (…) Igen, szoktunk egymással angolul beszélni, főleg ha nem akarjuk, hogy a fater megértse, miről dumálunk. •11. évfolyamos fiú egy elit gimnáziumból

Szubjektív nyelvteszt eredmények 8. évfolyam le tudom fordítani nem szó szerint ez nekem bonyolult Kérek egy pohár vizet Kérsz még egy kis sütit? Nincs hova mennem Megmutassam a bélyeggyűjteményemet? El ne felejts felhívni, amint megérkezel Budapestre Inkább narancslét kérnék, ha van Egy csoporttal vagyok itt, de eltévedtem Defektet kaptunk, meg tudják javítani a gumit? Kizárt, hogy otthon van, tök sötét van a lakásban

Szubjektív nyelvteszt eredmények 11. évfolyam le tudom fordítani nem szó szerint ez nekem bonyolult Kérek egy pohár vizet.9453 Kérsz még egy kis sütit?85132 Nincs hova mennem El ne felejts felhívni, amint megérkezel Budapestre Inkább narancslét kérnék, ha van Megmutassam a bélyeggyűjteményemet? Egy csoporttal vagyok itt, de eltévedtem Kizárt, hogy otthon van, tök sötét van a lakásban Defektet kaptunk, meg tudják javítani a gumit?314821

A külföldre utazások és a nyelvtudás kapcsolata

A nyelvtanulással kapcsolatos állításokkal való egyetértés mérleg-indexei a szülők, a 8. és a 11. évfolyamos diákok körében szülők8.évf.11.évf. Az iskolákban inkább csak egy nyelvet kellene tanítani nagy óraszámban, mint többet ugyanannyi órában Egy nyelvet csak különórákon vagy magántanártól lehet tisztességesen megtanulni, az iskolákban nem Aki nem beszél legalább egy világnyelvet, az műveletlennek, analfabétának számít a XXI. században Az iskolákban azért nehéz nyelvet tanulni, mert a nyelvkönyvek unalmasak, semmi közük az élethez Egy magyarnak sokkal nehezebb megtanulnia egy idegen nyelvet, mint egy németnek vagy egy hollandnak Manapság csak angolul érdemes tanulni, más nyelvek tanulása luxus

Felsoroltunk néhány dolgot, amiért érdemes nyelveket tudni. Jelöld meg azt az öt dolgot, amit a legfontosabbnak, a legjobb bulinak tartasz ezek közül! 11. évfolyam 1. választási stratégia: külföld vs. filmekfaktor súly választotta % Élhetek majd külföldön is.0,7347 Tovább tanulhatok majd külföldön is.0,6534 Meg tudok nézni olyan filmeket is, amelyeket nem szinkronizáltak.-0,3531

Felsoroltunk néhány dolgot, amiért érdemes nyelveket tudni. Jelöld meg azt az öt dolgot, amit a legfontosabbnak, a legjobb bulinak tartasz ezek közül! 11. évfolyam 2. választási stratégia: kortárs kapcsolatok vs. nyaralásfaktor súly választotta % Külföldi fiúkkal/lányokkal is tudok barátkozni, randizni.0,6547 Chat-elni tudok külföldiekkel is az interneten.0,457 Elmehetek majd külföldre is dolgozni0,3924 Beszélni tudok az emberekkel, ha elutazunk valahova.-0,6473

Felsoroltunk néhány dolgot, amiért érdemes nyelveket tudni. Jelöld meg azt az öt dolgot, amit a legfontosabbnak, a legjobb bulinak tartasz ezek közül! 11. évfolyam 3. választási stratégia: dalok vs. karrierfaktor súly választotta % Megértem kedvenceim dalszövegeit.0,7636 Tovább tanulhatok majd külföldön is.-0,3334 Jó munkahelyet szerezhetek magamnak, ha majd dolgozni fogok.-0,6359

Felsoroltunk néhány dolgot, amiért érdemes nyelveket tudni. Jelöld meg azt az öt dolgot, amit a legfontosabbnak, a legjobb bulinak tartasz ezek közül! 11. évfolyam 4. választási stratégia: megértés vs. felvételifaktor súly választotta % El tudom olvasni a külföldi újságokat, magazinokat0,6118 Meg tudok nézni olyan filmeket is, amelyeket nem szinkronizáltak.0,4531 A nyelvtudás plusz pontszámokat hoz a felvételi vizsgán.-0,7153

Felsoroltunk néhány dolgot, amiért érdemes nyelveket tudni. Jelöld meg azt az öt dolgot, amit a legfontosabbnak, a legjobb bulinak tartasz ezek közül! 11. évfolyam 5. választási stratégia: szórakozás vs. munkafaktor súly választotta % Eredetiben olvashatom kedvenc könyveimet.0,498 Chat-elni tudok külföldiekkel is az interneten.0,397 Elmehetek majd külföldre is dolgozni.-0,7754

Felsoroltunk néhány dolgot, amiért érdemes nyelveket tudni. Jelöld meg azt az öt dolgot, amit a legfontosabbnak, a legjobb bulinak tartasz ezek közül! 11. évfolyam 6. választási stratégia: internet vs. nyári munkafaktor súly választotta % El tudom olvasni a külföldi web-oldalakat is.0,7311 Megértem a számítógépes játékok szövegeit.0,4210 Chat-elni tudok külföldiekkel is az interneten.0,337 Nyári munkát tudok vállalni külföldön.-0,5629

A szabadidős tevékenységek gyakorisága évfolyamonként 5. évf.8. évf.11. évf. zenehallgatás, klipnézés beszélgetés barátoddal/barátnőddel regény-, újság-, magazin olvasás bulizás, lötyögés, szórakozás moziba járás, videózás web-oldalak nézegetése, szörfölés az interneten sportolás, sportjátékok egyesületen kívül bringázás, gördeszkázás, görkorcsolyázás számítógépes játékok sportolás egyesületben, külön órán fórumozás, chat az interneten A szabadidős tevékenységek gyakorisága évfolyamonként

5. évf.8. évf.11. évf.tanárok Beszélni tudok az emberekkel, ha elutazunk valahova Jó munkahelyet szerezhetek majd magamnak Plussz pontszámokat hoz a felvételi vizsgán Külföldi fiúkkal/lányokkal is tudok barátkozni, randizni Megértem a számítógépes játékok szövegeit Elmehetek majd külföldre is dolgozni Meg tudok nézni nem szinkronizált filmeket is El tudom olvasni a külföldi web-oldalakat is Chat-elni tudok külföldiekkel is az interneten Tovább tanulhatok majd külföldön is Élhetek majd külföldön is.* Megértem kedvenc dalszövegeimet El tudom olvasni a külföldi újságokat, magazinokat Nyári munkát tudok vállalni külföldön.*24299 Eredetiben olvashatom kedvenc könyveimet A nyelvtanulás motívumai a diákok és tanáraik szerint

gyakrannéhaelőfordulsoha vásárlás utazás a nyelvterület földrajzi, kulturális bemutatása főzés, gasztronómia ifjúsági szleng sport mozi, filmsztárok divatos dalszövegek fordítása friss újságcikkek olvasása, megbeszélése számítógépes játékok udvarlás, flörtölés Milyen gyakran kerülnek szóba Önnél a nyelvórákon a következő témák?

Ön szerint egy átlagos diáknak heti hány órát kellene tanulnia ahhoz, hogy 5 éven belül középfokú nyelvvizsgát szerezzen egy olyan nyelvből, amit még nem tanult?

Összesen heti hány órát fordítanak nyelvtanulásra az Ön átlagos diákjai?

Melyik nyelv a leghasznosabb? És melyik a legszebb?

Angol nyelvvizsga: tények és szándékok a felvételizni szándékozók körében

Az Európai Uniós csatlakozást követően a jelenleginél több lehetőség nyílik más tagállamokban tanulni, illetve munkát vállalni. Tervezed-e hogy a csatlakozást követően: van nyelvvizsgája nincs nyelvvizsgája pár hónapra, külföldre menj tanulni?5642 pár évre, külföldre menj tanulni?3017 pár hónapra, külföldre menj dolgozni?5752 pár évre, külföldre menj dolgozni?4336

Melyik nyelvvizsgarendszereket ismeri? Melyik nyelvvizsgarendszereket ismeri? (a nyelvtanárok százalékában)

Melyik nyelvvizsgarendszereket ismeri? Véleményed szerint mennyire fontosak a következők ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, hogy érvényesüljön az életben? Válaszd ki a három legfontosabb dolgot, majd a három legkevésbé fontosat! legfontosabbnem választotta legkevésbé fontos kemény munka, szorgalom43507 önbizalom34633 akarja a sikert kapcsolatok, protekció tehetség állandó tanulás, önképzés magas szintű idegen nyelvtudás megfelelő pályaválasztás szerencse jó családi háttér jó tanárok, mesterek97219 vonzó külső, jó megjelenés becsület, erkölcs jártasság a pénzügyekben76231 egészség, fitnesz73756 Véleményed szerint mennyire fontosak a következők ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, hogy érvényesüljön az életben? Válaszd ki a három legfontosabb dolgot, majd a három legkevésbé fontosat!

Melyik nyelvvizsgarendszereket ismeri? Mennyire fontosak az alábbiak az Ön szakmai karrierjében? (a nappali tagozatos egyetemisták és főiskolások százalékában)

Melyik nyelvvizsgarendszereket ismeri? Nyelvtudási szintek a nappali tagozatos egyetemisták és főiskolások körében

Melyik nyelvvizsgarendszereket ismeri?  „Elég nagy a munkaerőpiac, általában találunk olyat, akinek megvan a szükséges nyelvtudása.”  „Nyelvtudásról szóló papírt szinte soha nem kérünk. Magát a tudást kérjük.”  „A jelentkezők fele nem rendelkezik a megfelelő nyelvtudással.”  „Felső és középvezetői pozíciókba nem lehet eljutni nyelvtudás nélkül.”  „Gyakorlatilag mindenhol tárgyalóképes angol nyelvtudást várunk el, nagyon kevés a kivétellel. A többi nyelv ismerete legfeljebb előnyt jelent.”  „Minden más nyelv kiváltható az angollal, fordítva ez nem igaz.”  „Akinek kommunikálnia kell valamilyen tulajdonosi réteggel, vagy a külföldi anyacéggel, ott 100%- ban követelmény, és ott komoly szinten kell tudni. Egy beosztott alkalmazottnál kevésbé, de ott is elvárás egy társalgási szint.”  „Kialakult most Magyarországon egy olyan mentalitás, hogy minden pozícióhoz elvárjuk a nyelvtudást, még akkor is, ha adott esetben, mondjuk éveken keresztül meg sem kell szólalni azon a nyelven.”

Marketing Centrum - Országos Piackutató Intézet 1055 Budapest Szent István krt.17. Tel: Elérhetőségünk