Vélemények a tehetségről

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

Az iskola pedagógusainak válaszai a kérdőíves felmérésre.
A sportiskolába járó tanulók szüleinek válaszai a kérdőíves felmérésre (1245 válaszadó)
Magyar Tehetséggondozó Társaság
SZÜLŐI IGÉNY- ÉS ELÉGEDETTSÉG-MÉRÉS
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Tehetségazonosítás gyakorlata
Mindenki tehetséges lehet valamiben!
Tanfelügyelet – A megújuló külső értékelési rendszer
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) /1-2. „Iskolai tehetséggondozás” című pályázatról Kecskemét, augusztusPapp Attila.
A szülők tájékoztatása, véleménye a kompetencia alapú oktatás céljáról gyakorlatáról Készítette: Fehér Miklósné óvodavezető.
TÁMOP – 08/2 Iskolai tehetséggondozás. A pályázat azonosító jele: TÁMOP – 08/2 Iskolai tehetséggondozás TÁMOP – 08/2 Iskolai tehetséggondozás.
Tehetségpont létrehozása
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
T UDATOS INNOVÁCIÓ VAGY MÓKUSKERÉK ? Locsmándi Alajos Budapest, szeptember 25.
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
GYERMEKBÁNTALMAZÁSOK A TABULA RASA ALAPÍTVÁNY TEVÉKENYSÉGE Kovácsné Duró Andrea ME BTK Tanárképző Intézet
Budapest, szeptember 22.1 A KÖVI képzései a hallgatói vélemények tükrében Baráth Tibor KÖVI igazgató KÖZOKTATÁSI VEZETŐKÉPZŐ ÉS TOVÁBBKÉPZŐ INTÉZET.
Edzők válaszai a kérdőíves felmérésre (325 válaszadó)
Együttműködés a szakmai gyakorlatban Salát Magdolna osztályvezető ELTE PK OTF Tanárképzési Osztály Az ELTE TAMOP /2/B/KMR :Pedagógusképzés.
A hálózatosodás lehetősége a közoktatásban profil 1.0
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Szükséges és hiányzó tanári kompetenciák a szakiskolai tanulók képzésében. Nemzetközi összehasonlítás VIII. Országos Neveléstudományi Konferencia 2008.
Pedagógusok az együttnevelésről Keller Magdolna Eszterházy Károly Főiskola Neveléstudomány Tanszék Eger.
A pedagógusok valós igényei, a digitális tananyagfejlesztés aspektusai Eger, október 12.
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
Az egyéni fejlesztési terv
NYME-AK Neveléstudományi Intézet Gyógypedagógia Intézeti Tanszék Állatasszisztált terápiák a gyógypedagógiai rehabilitációban Témavezető: Taufer Ildikó.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
A könyvtár szerepe a tehetséggondozásban
Óvodai portfólió Ferenczei Éva óvodapedagógus
Pannon Egyetem A pályakövetési vizsgálatok jövője a Pannon Egyetemen a TÁMOP pályázat fényében Veszprém, március 11.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
szakmérnök hallgatók számára
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda Nagy Attila
A bio- és funkcionális élelmiszerek fogyasztói megítélése
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
Magatartástudományi Intézet
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
A testnevelésre vonatkozó sportiskolai kerettanterv ismerete.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
TÁMOP / jelű Együtt, hogy jobb legyen című projekt Kettős mentorálás Készítette: Bagi Lászlóné február 24. Hódmezővásárhely.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
TEHETSÉGGONDOZÁS MAGYARORSZÁGON 2010-BEN Nyíregyháza, október 3.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
Óvodai tehetséggondozó program kialakítása
A szaktanácsadó segítő szerepe
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
A beiskolázás előkészítése
A tehetséggondozás az esélybiztosítás kiemelt területe tehetségazonosítás tehetség-tanácsadás együttműködések mentorálás tehetségfejlesztés hálózati tanulás.
ILOSVAI SELYMES PÉTER ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
A kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozásának pedagógiai szakszolgálati feladata BMPSZ Pécsi Tagintézménye Berta Zita.
Iskolai tehetséggondozó tevékenység az online kérdőíves felmérés tükrében Sági Matild.
ÉRTÉKELÉSI GYAKORLAT A SZAKISKOLÁKBAN konferencia előadás október 4. Dr. Ranschburg Ágnes
Hogyan viszonyulnak a hetedik osztályos diákok a klasszikus zenéhez és az ének-zeneórákhoz? Janurik Márta Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
TÁMOP A-14/ „TIE”-KUTATÁSOK DECEMBER ZALAEGERSZEG.
A pszichológiai mérés alapjai
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
VMR.cool 2009 – Felmérés az internetező fiatalokról
A Kodály Zoltán Általános Iskola és AMI komplex tehetségfejlesztő munkája Készítette: Moskovics Marianna --- tehetséggondozó.
Esély a szülőknek, lehetőség
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Előadás másolata:

Vélemények a tehetségről „Mi így csináljuk” című (TÁMOP 3.4.4./B – 08./2/KMR számú) pályázat keretében végzett kérdőíves felmérés eredményei

A felmérés célja A célcsoport ismereteinek, attitűdjeinek, igényeinek feltárása Ezen belül Tehetségfogalom feltérképezése Igények azonosítása (azonosítás, tanácsadás, fejlesztés) Szakmai program fejlesztési irányainak meghatározása

A vizsgálat lebonyolítása, a vizsgálati minta 2010. március 16 intézmény Tanulók, szülők, pedagógusok Összesen 1244 kérdőív

A vizsgálat eszköze Önkitöltős kérdőív Dichotom (igen-nem) típusú kérdések Mindhárom csoporttól Vélemények (mindenki; ritka) Azonosító személyek Segítség igénye (azonosításhoz, fejlesztéshez, tanácsok) Tanulók+szülők Tehetség és területei Végzett és vágyott tevékenységek Tanulók Hobbi és tehetség Tehetséges személyek Pedagógusok Eredményes tehetségfejlesztés Igényelt segítség

Eredmények

A tehetség megítélése Mindenki Ritka

A tehetség jellemzői Leginkább jellemző tulajdonságok: Átlagon felüli képességek Sokoldalúság Specializáltság Gyerekek és felnőttek eltérő véleménye Szülő+pedagógus Átlagon felüli képességek Specializáltság Egyéni gondolkodásmód Tanulók: Kitartás Sokoldalúság Szülők és pedagógusok egyetértése Legkevésbé jellemző: Jó tanulmányi eredmény Szorgalom (Teljes egyetértés) Ötletesség Óvónők: 25% Tanárok: 51%

A tehetséget azonosító referenciaszemélyek

Tevékenységek és tehetség Minél fiatalabbak a gyermekek, szüleik annál inkább gondolják úgy, hogy a gyermekeik tehetségesek is azokban a tevékenységekben, melyeket a gyermek végez: az életkor előrehaladtával nő a szülők realitásérzéke.

Igények

A pedagógusok által igényelt segítség Terület Igényelt segítség Irodalom ajánlása Egyéni konzultáció Előadás Foglalkozás/ óralátogatás Tovább- képzés Meghívás saját foglalkozásra Azonosítás-hoz 40,2 35,9 46,7 34,8 46,7 32,6 Fejlesztés hez 50,0 44,6 43,5 51,1 51,1 21,7 Akik korábban úgy nyilatkoztak, hogy az azonosításhoz nem kérnek segítséget 11 - előadás 7-7 – továbbképzés, meghívás 4-4 – irodalom, konzultáció, látogatás Akik korábban úgy nyilatkoztak, hogy a fejlesztéshez nem kérnek segítséget 3-3 – irodalom, konzultáció, előadás 1-1 – látogatás, meghívás

A tehetségfejlesztés lehetőségei a pedagógusok szerint

A gyermekek tehetségképe jelölt meg 320 fő sportolót 194 fő írót, költőt (főként tananyagban szeplőt) 193 fő színészt, könnyűzenei előadót, „celebet” 10 fő természettudóst 5 fő politikust néhány fő családtagot, pedagógust

Összegzés A megkérdezett gyermekek, szülők és pedagógusok tehetségképe több ponton eltér a téma kutatói által felvázoltaktól. A megkérdezettek körében mind a tehetségterületek, mind a végzett tevékenységek, mind a hobbi területén a sport felülreprezentált, a mentális kihívást, művészi kvalitásokat igénylő tevékenységformák háttérbe szorulnak, amit az is jelez, hogy a gyermekek által megnevezett tehetséges emberek között is a sportolók szerepeltek legnagyobb számban. A gyermekek több mint fele, a szülők, és a pedagógusok 70-80%-a igényelne segítséget a tehetségazonosítás, a fejlesztés illetve a tanácsadás területén. A pedagógusok saját foglalkozásuk szakember által történő látogatásán kívül szívesen vesznek szinte mindenfajta segítséget.