SPORT ÉS MIGRÁCIÓ.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

A VoV projekt módszertana Adatgyűjtés és kapcsolattartás az elszármazottakkal Lajosmizse.
Előzmények Kirekesztő törvények:
Az Oltalom Karitatív Egyesület 1989 óta működik. Célja a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben lévő különféle.
Ragadics Tamás PTE BTK Szociológia Tsz.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
A program továbbfejlesztésének lehetőségei HEFOP Daróczi Lajos.
M OBILITÁSI HAJLANDÓSÁG VIZSGÁLATA FŐVÁROSI ÁLLÁSKERESŐK KÖRÉBEN Molnár Nikolett PhD-hallgató XI. MRTT vándorgyűlés Kaposvár, 2013.
A társadalmi differenciálódás területi jellemzői Magyarországon
Népesedési folyamatok
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
A Nemzetközi migráció c. tantárgy tematikája 2012
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Készítette: Molnár Richárd, I. Geográfus MSc
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
Településmarketing Értékaudit.
Nem várt események és következményeik…
A NEMZETKÖZI VÁNDORLÁS ÁRAMLATAIBAN
A BELFÖLDI VÁNDORMOZGALOM JELLEMZŐ VONÁSAI MAGYARORSZÁGON
Társadalmi mobilitás.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság XI. Vándorgyűlése
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Élsportoló fiatalok vizsgálata szociológiai kontextusban
Jönnek a törökök?! Törökország Európai Uniós csatlakozásának kérdése a migráció szemszögéből Szerencsés Viktória – OTDK 2011 ELTE TÁTK.
Nemzetközi migráció az Európai Unióban
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Társadalomtudományi Tanszék
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
Tanulási célú migráció a világban és itthon
MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐ MOBILITÁS
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Globális problémák.
év szerencsétlenség vagy sikertelenség ?
Migráció Európában.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Munkavállalás az Európai Unióban
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
A népességnövekedés tényezői és következményei
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
AZ „AUTÓK SZOCIOLÓGIÁJA” Rémai Dániel 2007 Minden jog fenntartva!
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
Civil Európa – civilek Európában
Társadalmi mobilitás és vándorlás
Európa regionális földrajza
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
1 Globalizáció és lokalizáció a tér és a hely átértékelődő szerepe Gazdaságföldrajz I. Dr. Bernek Ágnes 2008.
Belépés a felsőoktatásba: nemzetközi tendenciák Jelentkezési tendenciák kutatás – műhelykonferencia június 16. Kasza Georgina.
A külföldi hallgatók egyetemválasztási szempontjai
Iszlám és migráció I. Kivándorlás és kisebbségi lét az iszlám szemszögéből Külügyi és Külgazdasági Intézet ELTE Bölcsészettudományi Kar – Arab Tanszék.
Napjaink „globális” migrációi (Amerika, DK-Ázsia és Ausztrália, valamint Európa), a közös és eltérő vonások, várható eredmények JAKAB DÁVID
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
A nemzetközi migráció globalizálódása
Alapvető fogalmak és tények a bevándorlás megértéséhez
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Földünk demográfiai folyamatai (összegzés)
Az európai nagyvárosok népesedés szerinti típusai
Dolgozói mobilitás.
Dolgozói mobilitás.
1. A TÁRSADALMI FÖLDRAJZ TÁRGYA ÉS FELOSZTÁSA.
dr.Vécsei Pál Migrációs folyamatok alakulása 1949 és 2009 között
Hellner Szelina, Kincses Gábor, Bartha Zsolt
Dolgozói mobilitás.
Előadás másolata:

SPORT ÉS MIGRÁCIÓ

MOBILITÁS Az egyén társadalmi rétegek közötti elmozdulása Irányai: horizontális, vertikális Típusai: intragenerációs, intergenerációs, házassági, földrajzi

MIGRÁCIÓ Települések közötti elmozdulás → a mobilitással összefügghet A migrációt (vándorlást) a demográfia tudománya vizsgálja, de okai és következményei a szociológiát is érdeklik. Nemzetközi vándorlás országok között tartósan vagy ideiglenesen – a népességszám alakulása is befolyásolja Történelmi események szerepe: vasfüggöny lebontása, dél-szláv háború, Európai Unió bővítése + globalizáció hatása Okok: politikai, gazdasági motiváció,családegyesítés

MIGRÁCIÓ 1990’: Nyugat-Európába induló migráció /Németország, Egyesült Királyság/ Egyes országok között ún. migrációs csatornák alakulnak ki Massey et al (2001). „Push and pull factors” –megélhetés kilátástalansága, bérkülönbségek, migrációs költségek, kapcsolathálózatok, migráció-business Problémák: „agyelszívás”; a befogadók munkahelyvesztése; a családtagok terhelik a szociális rendszert; rasszizmus, xenofóbia

MIGRÁCIÓ A rendszerváltozás után a magyarok kivándorlási hajlandósága alacsonyabb volt, mint a hasonló helyzetű volt szocialista országok lakosai körében Bevándorlás: Ny-ról : gazdasági célból K-ről: magasabb mo-i életszínvonal, kisebbségi helyzet, családegyesítés

SPORT ÉS MIGRÁCIÓ Miért alakult ki? Milyen politikai és gazdasági események segítettek az intézményesülésében? Hogyan változott társadalmi elfogadottsága?

Államszocialista időszak: a sportolók átlagon felüli életszínvonala 1984. Los Angeles: megrendül a sport mindenhatóságába vetett hit 1990’: értékválság a sportban+ üzleti szellem eluralkodása, dopping térnyerése, fair –play visszaszorulása, egyéni boldogulás fontossága, nemzeti reprezentáció értékének csökkenése Okok: Többszörös fizetések Jobb lehetőségek Idősebb sportolók válogatott szereplése Itthoni kilátástalanság

A MIGRÁCIÓ HATÁSAI Pozitív hatásai a sportra: ???? Negatív hatásai a sportéletre: ??? Sportágak, melyekben legintenzívebb a migráció: