Adatvédelem a statisztikai munkában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
•Adathozzáférési csatornák Adatvédelem Vereczkei Zoltán Módszertani főosztály Adatfelhasználói fórum
Advertisements

© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Kormányzati Eseménykezelő Központ
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Az adminisztratív adatbázisok állományainak hozzáférhetősége.
2005. április 15.Kulcsár Zoltán - ppos.hu1 Adatvédelem az önkormányzatoknál Kulcsár Zoltán.
Tájékoztató a évi népszámlálásról Komárom-Esztergom megye Szemes Mária KSH Veszprémi Igazgatósága.
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Népmozgalmi adatbázisok
A kormányzat szerepvállalása a kibervédelemben Dr. Rétvári Bence államtitkár Változó környezet, változó biztonság - Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban.
A környezetvédelem intézményrendszere
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
1 Anonimizálási és adathozzáférési eljárások a hivatalos statisztika gyakorlatában Szép Katalin – Gadácsi Katalin KSH Fényes Elek Műhely május 26.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Munkavédelmi előírások rendszere
Egységes egészségügyi információrendszer
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Szervezetfejlesztési Program
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem közigazgatás-tudományi karának minőségcéljai a 2012/2013. oktatási évre dr. Almásy Gyula szakcsoportvezető Közigazgatásszervezési.
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Önkormányzati hivatalok jogszabályból eredő elektronikus közzétételi kötelezettségei és azok megoldása Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
2011. július 27. OST adminisztratív és hatósági nyilvántartások statisztikai célú felhasználását elősegítő munkabizottságának 1 Adminisztratív adatok statisztikai.
1 Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Dr. Tóth Róbert Jogi és Igazgatási Főosztály Szeptember 11.
1 Tájékoztató rojektről április 23. Tájékoztató az EKOP1.A „Adatállományok központosított átvételét, átadását kezelő, valamint.
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága Statisztikai Tudományos Albizottsága.
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
A statisztikai adatokhoz való hozzáférés módjai  Vereczkei Zoltán Módszertani főosztály MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága.
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Munkahelyi egészség és biztonság
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Térfigyelő rendszer Baján
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Elektronikus információbiztonsági kihívások – új szempontból – a Magyar Honvédségnél
Adatvédelmi alapelvek
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
Európai Adatvédelmi Biztos Adatvédelmi nap Kamerás megfigyelés Magyarországon, 2010 január 28, Budapest Az Európai Adatvédelmi Biztos kamerás megfigyelésre.
Adatvédelmi nap 2010 Kamerás megfigyelés Magyarországon Jóri András.
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
2014. november Rendek Tímea
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP)
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Integrált irányítási környezet kialakítása. I. Szervezetfejlesztés Az Egyetem szervezeti felépítését részben meghatározza a jogszabály és a Szervezeti.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
Az adatvédelem szabályozása
112 Dr. Dósa Imre.  Áttekintő  Új adatvédelmi törvény  Alapjogi beágyazás  Ráncfelvarrás  Újdonságok  Javaslatok a felkészüléshez.
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Országos Statisztikai Tanács szeptember 16 Mezősiné Rózsár Erika KSH Igazgatási osztály.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Adatvédelem – közérdekűség, átláthatóság, nyilvánosság
Minisztériumok, központi közigazgatás
Országos Statisztikai Tanács
Országos Statisztikai Tanács
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Az adatforrásokról és aktualizálási rendjéről
Tájékoztatás az NSKT évre tervezett működéséről, üléseiről, munkabizottságok megalakításáról Dr. Kárpáti József NSKT alakuló ülése.
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
Országos Statisztikai Tanács Statisztikai koordinációs főosztály
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
Ide kerülhet az előadás címe
Nagyobb biztonság vagy több adminisztráció? - Górcső alatt a GDPR
Kutatószobák létesítése
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Az SZMBK Intézményi Modell
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban
Új adatvédelmi szabályok – Az EU adatvédelmi rendelete
Előadás másolata:

Adatvédelem a statisztikai munkában dr. Lakatos Miklós Adatvédelmi felelős, KSH Országos Statisztikai Tanács, 2014. február 24. Budapest

II. József 1784. évi rendeletéből ,,...s olvassák azt fel az ott honos nyelven és nyilvánítsák ki a népnek a Mi nevünkben, hogy ez az összeírás egyáltalán nem újoncok szedése okából, hanem egyedül a közjó érdekében történik amely feltétlenül szükségessé teszi a népesség számának pontos ismeretét... az összeírandók lelkéből is teljesen kigyomláltassék minden kedvezőtlen benyomás ez összeírásról”

Statisztikai célú és adminisztratív célú adatkezelés Statisztikai célú az adatkezelés, mikor az adat egyedisége nem, hanem csak a többi adattal összesített értéke számít. Adminisztratív célú az adatkezelés, mikor jogszabályi kötelezettség alapján, meghatározott igazgatási feladatok végrehajtása, az adatszolgáltató személyével kapcsolatos jog vagy kötelezettség megállapítása érdekében kezelünk egyedi adatot. + az egyedi adat ismerete az adminisztratív adatkezelés során maga a cél, a statisztikai adatkezelés esetén csak eszköz + adminisztratív célból kezelt adatot statisztikai célra igen, de statisztikai célból kezelt adatot adminisztratív célra nem lehet felhasználni (egyirányú utca)

Adathozzáférés vagy adatvédelem? Adathozzáférési tevékenység két oldala: Adatvédelem, mint kötelezettség. Célja: kockázat minimalizálása (nem ugyanaz, mint a tartalom minimalizálása!) Kiindulás: tudjuk mit védünk, tudjuk miért, tudjuk hogyan. Adathozzáférés, mint végső cél. Az előállított statisztikai adatot minél szélesebb körben, minél többen hasznosítják. További célja: a tartalom maximalizálása. Kiindulás: ismerjük a felhasználói igényeket, célunk azokat a lehető legjobb minőségben kielégíteni. Nem megengedhető az egyik vagy a másik oldal előnyben részesítése.

Adatvédelem  optimumkeresés Cél: statisztikai célra kezelt adatok statisztikai célra való használatának kizárólagossága és az adatvédelmi célok érvényesítése Cél: felhasználók igényeinek kielégítése (kiemelt szerepben a tudományos kutatás; utóbbi időben jelentősen növekvő mikroadat igénnyel) A fő cél olyan megoldást találni, hogy a statisztikai cél kizárólagossága ne sérüljön, de a felhasználó is a lehető legrészletesebb és legjobb minőségű adat alapján tájékozódjon, kutathasson!

Az adatvédelem eszközei  Az adatvédelem komplex tevékenység! Jogi adatvédelem Jogszabályi garanciák Szerződéskötés Titoktartási nyilatkozat Módszertani adatvédelem (felfedés elleni védelem) Fizikai adatvédelem Tájékoztatási tevékenység Jog Tájékoztatás Informatika Módszertan

Gyakorlati Kódex – 5. elv: A statisztikai adatok bizalmas kezelése

Adatvédelem jogi keretei a KSH-ban 223/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet az európai statisztikákról 557/2013/EU bizottsági rendelet a bizalmas adatokhoz való tudományos célú hozzáférés szabályairól Magyarország Alaptörvénye VI. cikk Információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.) Statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) A statisztikai törvény végrehajtásáról szóló 170/1993. (XII. 15.) Korm. Rendelet (Vhr.) A Központi Statisztikai Hivatal Adatvédelmi Politikája 27/2013. számú KSH elnöki utasítás a Központi Statisztikai Hivatal Adatvédelmi Szabályzatáról KSH elnöki utasítás az adathozzáférés szabályairól (előkészítés alatt) Egyéb belső szabályzatok (pl. Informatikai Biztonsági Szabályzat).

KSH Adatvédelmi politikája A KSH stratégiai tervezésének fontos eleme az adatvédelemmel kapcsolatos politika kialakítása, melynek eredményeképpen az alábbi alapelvek érvényesülnek: Bizalmas adatkezelés A statisztikai cél kizárólagossága Nem statisztikai célú felhasználás tilalma A statisztikai adatok nyilvánossága A statisztikai adatok tudományos célú hozzáférésének biztosítása Egyedi szintű információ nyilvánosságra hozatalának tilalma Az adatvédelem átláthatósága Az adatvédelem szabályozottsága Szervezeti garanciák vállalása

KSH Adatvédelmi szabályzata Keretjogszabály: célja az alapvető szabályok, garanciák lefektetése, nem tartalmaz eljárási jellegű rendelkezéseket. Főbb elemek: Fogalom meghatározások: egységes fogalomrendszer, ehhez igazodik az összes adatvédelmet érintő belső szabályzat Adatvédelem szervezeti felépítése A statisztikai adatkezelés adatvédelmi szabályai Az adathozzáférési csatornák Az adatkiadás nyilvántartása Informatikai adatbiztonság és fizikai adatvédelem

KSH adathozzáférési szabályzata (előkészítés alatt) Cél: meghatározza az egyes hozzáférési csatornák működtetéséhez szükséges hatásköröket, felelősségeket a KSH-n belül. Statisztikai adat megismerésének általános szabályai Az adatkiadás nyilvántartásának részletes szabályai Tudományos célú hozzáférés és kutatói akkreditáció szabályai Az egyes adathozzáférési csatornák részletes szabályai: a táblázatos adatkiadások nyilvánosságra hozatala anonimizált mikroadat-kiadás távoli hozzáférés távoli végrehajtás kutatószobai hozzáférés nyilvános mikroadatfájlok elérése

Adathozzáférési csatornák – összefoglaló Táblázatos adatok nyilvánosságra hozatala KSH honlap: Tájékoztatási Adatbázis, stADAT Kiadványok, évkönyvek, gyorstájékoztatók Anonimizált mikroadat-kiadás Anonimizált mikroadatállomány Adathordozón kutató rendelkezésére bocsátják Kutatószobai hozzáférés Mikroadat nem, csak kutatási eredmény vihető el Legrészletesebb adatállományokhoz való hozzáférés Távoli végrehajtás Kutató programfájlt továbbít a KSH-hoz Távoli hozzáférés Kutatószobai biztonságos környezettel egyenértékű Nyilvános mikroadatfájlok elérése Honlapról bárki által elérhető és letölthető Tesztfájlok, oktatási célú fájlok, „igazi” nyilvános mikroadatok

Adatvédelem szervezeti keretei Adatvédelmi Bizottság Tagok – tájékoztatás, módszertan, jog, informatika Adatvédelmi felelős – az AVB munkájának irányítása, szervezése, belső/külső kapcsolattartás Adatvédelmi összekötők – a szervezeti egység munkatársainak segítése, kapcsolattartás KSH munkatársak – adatvédelmi, adatbiztonsági szabályok betartása

Az Adatvédelmi Bizottság állásfoglalásai Jellemző témái: Regiszterekből történő adatkiadás A „készletre” gyűjtő adatkérőknek mikroadatok kiadása, a felfedés kockázata Adatállományokhoz csatolandó területi kód kérdése Az egyébként nyilvános adatoknak KSH adatállományaiból történő adatkiadása Internetes adatgyűjtés adatvédelmi problémái Átvett adatállományokból történő egyedi adatok kiadása

Az Adatvédelmi Bizottság állásfoglalásai (folytatás) Egységesítik a KSH adatvédelmi gyakorlatát Erősítik az együttműködést az Adatvédelmi Bizottság és a főosztályok között 2012. 01. 25 - 2014. 02. 11-ig 72 állásfoglalás: gazdaságstatisztika: 41db társadalomstatisztika: 29db egyéb: 2 db A 72állásfoglalásból vezetői szint: 58db nem vezetői szint: 14db Állásfoglalások szerkezete: téma felvezetése (egyértelmű és világos) rendelkező rész (megfelelő jogi és módszertani hivatkozások)

Tervek, további feladatok Együttműködés erősítése az Adatvédelmi Bizottság és a főosztályok adatvédelmi munkatársai között Az adatvédelmi munkatársak hatékonyabb bevonása a munkába Jelentős számú állásfoglalás tapasztalatainak összefoglalása, javaslatok megtétele, kutatószobai munka továbbfejlesztése A kutatók és a KSH kapcsolatának erősítésében való részvétel A távoli hozzáférési rendszer követelmény-specifikációjának összeállítása Új adatvédelmi koncepció, stratégia kidolgozása A 2014. évi auditra való felkészülés (Gyakorlati Kódex 5. elve)

Köszönöm a figyelmet!