Kedvencek-Paraziták-Gyógyszerek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapest, április 10. Dr. Feli Walther
Advertisements

Perioperatív vérveszteség
A napsugárzás jótékony hatásai:
ladagab.uw.hu.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE ÁOK I. Belklinika.
A depresszió korszerű kezelése
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Előadás a biodiverzitásról
AIDS.
Egészséges környezet - egészséges gyermek
Bravecto a gyakorlatban 2011 szeptember – november
Raklap és Tüzép csoport Raklap és Tüzép csoport.
A hepatitisz C ellátásának változásai:
Krónikus C-vírus hepatitis: Új remények, régi és új nehézségek
Antiparazitikumok jelene és jövője a kisállatpraxisban MSDay Budapest, április 10. Dr. Ózsvári László.
Hasznos talajlakók és a globális felmelegedés
Az önző gén Richard Dawkins.
Madarak, mint élőhelyek /felkészítő segédanyag/
XLVII. Rozsnyay Mátyás Emlékverseny
Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
A hepatitis B elterjedése világszerte
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
Koraszülött táplálás Hogyan? (motilitás?) Mikortól? (minél előbb)
ladagab.uw.hu.
Az emésztőszervek gyógyszertana
A Family-Business legújabb terméke Budapest, november 4. Dr. Bérci István.
A szervezetünk megfelelő működéséhez létfontosságú folyamat
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Műbillentyűs beteg vérző orral
Családorvosok legfontosabb feladatai
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió
PARENTERÁLIS KÉSZÍTMÉNYEK GYÁRTÁSÁNAK
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió miért elengedhetetlen a többszörös regressziós számítás? a többszörös regressziós számítások fajtái.
Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben az ivóvíz keménysége, vagyis CaO (kalcium-oxid) aránya határozza neg. A vízkeménységi.
Altatók – nyugtatók Dr. Gyarmati Zsuzsanna
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Villamos kisülések alkalmazása a környezetvédelemben VII. Környezetvédelmi Konferencia-Dunaújváros Kiss Endre, Horváth Miklós, Jenei István, Hajós Gábor,
Az angolperje cink- és kadmiumfelvételének vizsgálata kistenyészedényes kísérletben Szabó Szilárd – Hangyel László – Ágoston Csaba Debreceni Egyetem Tájvédelmi.
Horváth Krisztián A Vitamin.
Klasszikus terápia. Dr. Domján Gyula KEZELÉS Kezelés nélkül súlyos betegség esetén 1 év alatt a betegek  80 %-a meghalt. Corticosteroid (CS) és cyclophosphamid.
A PARAZITÁK ELLENI IMMUN VÁLASZ
A HIV FERTŐZÉS IMMUNPATHOGENEZISE. A HUMÁN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV)
Az egyenáramú szaggató
ADSZORPCIÓ.
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Környezeti hatások közgazdaságtani bevezető Minimális költség – maximális haszon példa Fonyó György.
Szerves talajszennyező anyagok fázisok közötti megoszlása és biológiai hozzáférhetősége Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdasági Kémiai.
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
Hitek és tévhitek az influenzáról
A termálvíz gyógyhatásának vizsgálata térdartrózisban Debrecen Városi Egészségügyi Szolgálat Reumatológiai Szakrendelés Dr. Gomez Roberto.
Xyli A fogvédő édesség. Mi a xylitol? A xylitol egy természetes cukor. Az emberi szervezetben, a szövetekben is jelen van. Kivonható a gyümölcsökből,
Energia-visszaforgatás élelmiszeripari szennyvizekből
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
SZÁMÍTÁSI FELADAT Határozzuk meg, hogy egy biomassza alapú tüzelőanyag eltüzelésekor a kén-dioxid emisszió tekintetében túllépjük-e a határértéket. Az.
Az ízek világa Édes-savanyú…...
A Dyntec a legnagyobb cseh állatorvosi vakcinagyártó cégek közé tartozik. 50 éve fejleszt és gyárt vakcinákat cseh és külföldi piacokra.
Comenius Logo (teknőc).
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Populáció genetika Farkas János
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Gastrointestinális fertőzések/2 V. évfolyam, I. félév,
BAKTERIÁLIS SZENNYEZÉS
7. lecke Az ember és az egysejtűek. Baktériumok  Kórokozó baktériumok -viszonylag kevés faj - paraziták - paraziták károsítják a gazdaszervezetet: károsítják.
14. Paraziták ellen kialakuló immunválasz. Parazitafertőzések csoportosítása Egysejtű élősködők által (Protozoa) okozottak Többsejtű férgek A fejlődő.
Dr. Palya Vilmos - Dr. Benyeda János
Előadás másolata:

Kedvencek-Paraziták-Gyógyszerek Dr. Selmeczi András Vetmail konferencia 2006

Kedvencek Görény, Szkunk Mosómedve Sündisznó

Kedvencek Nyúl, Csincsilla Tengerimalac Aranyhörcsög

Kedvencek Galamb Nagytestű papagáj Énekes madarak

Kedvencek Teknős Kígyó Gyík

Paraziták Protozoa Trematoda Cestoda Nematoda

Hatóanyagok Benzimidazolok - Fenbendazol Imidazothiazol - Levamisol Izoquinolin - Praziquantel Avermectin - Ivermectin Szulfonamid - Szulfadimetoxin (nitro)Imidazol - Dimetridazol

Hatóanyagok fontosabb tulajdonságai - fenbendazol A fenbendazole a férgek β-tubulinjához, egy szerkezeti fehérjéhez kapcsolódik gátolja ez által a tubulin polimerizációját microtubulusokká. A fenbendazol hatására relative lassú. A megosztott gyógyszer adagok a nem összetett gyomrú állatoknál hatékonyabbak, mint az egyszeri dózisok, mivel az antiparazitikus hatás elsősorban a féregnek a szerrel való hosszabb érintkezési idejétől (kontakt idő) függ.

Hatóanyagok fontosabb tulajdonságai - levamisol A levamisol Imidazothiazol csoportba tartózó cholinerg agonista antiparazitikum, mely interferálva a parazita ingerület-átadásával, izombénulást okoz. Hatásmechanizmusából adódóan hatása jobban függ a vérben lévő koncentráció nagyságától, mint az időtartamától.

Hatóanyagok fontosabb tulajdonságai - ivermectin Az ivermectinek a klorid ionok számára fokozzák a sejtmembránok átjárhatóságát és ezáltal a nematodák és bizonyos ectoparazita fajok bénításában van szerepük. A nematodákban gátolja a ventrális interneuronokból a motoros neuronokra történő ingerület átvitelt. Az idegimpulzusok megszakadnak, aminek a parazita bénulása és pusztulása lesz az eredménye. Az ízeltlábúakban hasonló hatás mutatkozik, azzal a különbséggel, hogy az idegingerület az idegsejtek és az izomsejtek közötti átvitelnél szakad meg. Ez ugyanúgy a parazita bénulását és pusztulását eredményezi.

Hatóanyagok fontosabb tulajdonságai - praziquantel A praziquantel izoquinolin származék-hatása gyors, 10-20 sec. alatt jelentkezik. A praziquantel hatása elsõsorban a féreg kültakarója ellen irányul. A kültakaró egyik rétegére (foszfolipid) gyakorolt hatása révén a praziquantel gyengíti a parazita ellenállását a külsõ behatásokkal szemben. Ehhez azonban szükséges, hogy a parazitáknak legyenek praziquantel érzékeny fehérje receptorai. Ezért hat a praziquantel a cestodákra és nem hat a nematodákra.

Hatóanyagok fontosabb tulajdonságai - praziquantel Kölcsönhatások más készítményekkel és az interakciók egyéb formái: A cimetidin praziquantelnél két és félszeresére növelheti a készítmény biológiai hasznosulását. A dexametazon mintegy 50%-kal csökkentheti a praziquantel plazmakoncentrációját. Epilepsziás kezelés alatt álló betegeknél a carbamazepin csökkenti a praziquantel hatékonyságát, ezért a normál terápiás dózis nem elegendő a hatékony cestoda elleni kezeléshez.

Hatóanyagok fontosabb tulajdonságai - dimetridazol A dimetridazole az imidazovegyületek csoportjába tartozó, állatgyógyászatban használt anyag. Egyéb nitroimidazol vegyületek mind az állatgyógyászatban, mind humán gyógyászatban használatosak: például az ipronidazol, ronidazol, metronidazol. Ezek az anyagok valamennyien általánosan hatékonyak a protozoák ellen.A szervezeten belüli sorsuk is hasonló. A nitroimidazolok kiváló vízoldékonyságuk miatt a per os applikációs formák kialakítására nagyon alkalmasak. A nitroimidazolok hatásáért a DNS lánc megbontását okozó toxikus metabolitok a felelősek.

Kedvencek-görény Általában a gyomor és bél férgesség nem okoz problémát. A cocidiosis gyakran okoz hasmenést a kölyköknél. Ahol a kutyáknál előfordulhat, ott számításba kell venni a szívférgességet. Potenciális zoonózis forrás lehet, mivel cryptosporidiosis,giardiasis és toxoplasma fertőzés is előfordulhat.

Kedvencek-görény + Protozoa:Giardia Fenbendazol: 50mg/kg 5-7napig Coccidiosis Amprolium: 50mg/kg 5napig Szulfadimetoxin:60mg/kg 7napig Toxoplazmozis: Pyrimethamin:30mg/100g élelem és Szulfadiazin 60mg/100ml víz ill. élelem Cestoda:Dipylidium, Taenia Praziquantel:5mg/kg Nematoda:Uncinaria, Fenbendazol:50mg/kg 3 napig Toxascaris,Capillaria Levamisol: 20-40mg/kg s.c.ill.p.o. minden 2.nap 5-6 alkalommal Acanthocephala Praziquantel 5 mg/kg (Macracanthohynchus hirudinaceus) Vese féreg(Dioctophyme renale) Külső élősködő: Fül ill. Ivermectin:0.2-1mg/kg s.c. 14 naponta 4X lábvégen rühösség 0.25mg/kg fülenként 3 naponta 2-4X !!!

Kedvencek-sündisznó Trematoda (fertőzött csiga) Praziquantel: 12.5 mg/állat (500g alatt), Cestoda (fertőzött rovar) 25 mg/állat(500g fölött) Nematoda: Crenosoma ill.Capillaria Fenbendazol:50-100mg/kg 5-7 napig Levamisol: 20mg/kg s.c.ill.p.o.2nap múlva ismételni Ivermectin: 0.2-0.3mg/100g Acanthocephala Praziquantel (mint fent)

Kedvencek-nyúl Coccidiosis Toltrazuril 25ppm ivóvízben, 5 nap kezelés 2 nap szünet 2-3X+vitamin kieg. Szulfonamid kúra 3-5 napig ismétléssel Trematoda Closantel 5mg/kg s.c. Cestoda Praziquantel 10mg/kg p.o.,s.c. Nematoda Fenbendazol 5mg/kg Febantel 10mg/kg Levamisol 8mg/kg Flubendazol 80ppm. Takarmányban 20mg/kg 3 napig Külső(belső) élősködők Ivermectin 0.2-0.4 mg/kg 3x s.c.,p.c., 7 nap szünettel

Kedvencek-csincsilla Protozoa:giardia Dimetridazol 1 g/1l. Ivóvíz 7napig Metronidazol 50mg/kg Coccidiosis Szulfametazin 1g/1l.víz Cestoda Praziquantel 10mg/kg Nematoda Fenbendazol 20mg/kg Mebendazol 50mg/kg

Kedvencek-tengerimalac Protozoa:amoeba Dimetridazol 50mg/kg 7 napig Trichomonas Metronidazol ua. Coccidiosis Sulphadimidin 0.2% ivóvízben 4-5 napig Sulphamethazin 1g/1 l. ivóvíz 4 napig a kezelést 4nap szünet után 3xismételni Nematoda Fenbendazol 50mg/kg Levamisol 10mg/kg Külső (belső)élősködők Ivermectin 0.4mg/kg sc. 0.04ml/kg !! 0.4mg-1mg/kg p.c.2-3 alkalommal 7 napos szünettel

Kedvencek-aranyhörcsög Protozoák:Giardia Dimetridazol 500mg/1 l. (Spironucleus muris) ivóvíz 10 napig Trichomonas Cestoda Praziquantel 5-12mg/kg (Hymenolepis nana) Niclosamid 100mg/kg 14 napos időközökkel többször Fenbendazol 300ppm 5 napig Nematoda Fenbendazol 5-8mg/kg (Oxyuridosis) 100ppm.takarmányban 5napig Külső(belső)élősködők Ivermectin 0.4mg/kg

Kedvencek-galamb Protozoa:Trichomonas Dimetridazol 20-40mg/kg 7napig Hexamita 500mg/1 l. ivóvíz 7 napig Giardia Metronidazol 50mg/kg 7 napig Coccidiosis Amporolium+Ethopabat 0.02% ivóvízben Sulphadimidin 600ppm.táplálékban vagy ivóvízben Toltrazuril 50-100ppm. táplálékban vagy ivóvízben Trematoda Praziquantel 10mg/kg Cestoda Praziquantel 10mg/kg 1.ill.3.nap Nematoda Fenbendazol 15-30 mg/kg Levamisol 30mg/kg, 200ppm Külső(belső)élősködők Ivermectin 0.4mg/kg pc.,po.,sc.

Kedvencek-énekes madarak Coccidiosis Toltrazuril 1-2ml/1l.2-5napig (Isospora spp.) Szulfaklórpirazin 1g/1l.5napig2nap szünet és ismételni Amprolium+ethopabát (80+5mg/ml)2-4ml/1l. (vitaminkiegészítés!) Toxoplazmozis Toltrazuril 1-2ml/1l.2-5napig Trichomonas Dimetridazol 100-250mg/1l.ivóvíz 5napig Ronidazol 40-50mg/1l.ivóvíz 7-14 napig Trematoda Praziquantel 5-10mg/kg 2X 7nap szünettel Cestoda Praziquantel 10mg/kg vagy 60ppm ételben 10napig Nematoda Levamisol 100-200mg/1l. Ivóvíz Fenbendazol 20-30mg/kg 3 napra elosztva Külső(belső) élősködők Ivermectin 0,4mg/kg(0.008mg/20g!) pc.,po.,sc.

Kedvencek-papagájok Trichomonas Dimetridazol 50mg/kg naponta 2x, 5 napig Giardia vagy 500mg/1l ivóvíz 5 napig Ronidazol 10mg/kg 10 napig Coccidiosis Szulfaklórpirazin 1g/1l. 5 napig 2 nap szünet és ismételni Cestoda Praziquantel 10-20mg/kg, 14 nap múlva ismételni Nematoda Fenbendazol 50mg/kg 5 napra elosztva 2-3 hét múlva ismételni Mebendazol 50mg/kg 3 napig Levamisol 40mg/kg 3 napig (Capillaria fertőzés estén 7napig) Külső(belső)élősködők Ivermectin 0.4mg/kg pc.,po.,sc.

Kedvencek-teknős Hexamitiasis Dimetridazol 40mg/kg 5napig vagy 2g/5l. fürösztő víz 14 napig Metronidazol 100mg/kg 5napig Amöbiasis Trematoda Praziquantel 30mg/kg Cestoda Nematoda Levamisol 2-10mg/kg Fenbendazol 50mg/kg

Kedvencek-Kígyó Monocercomoniasis Dimetridazol 20mg/kg 10 napig Metronidazol 75mg/kg 10 napig Amoebiazis Dimetridazol 40mg/kg 8 napig * Metronidazol 75mg/kg 10-12 napig Coccidiosis Szulfametazin 100mg/kg 3napig 3 nap szünettel 3-4x Amprolium 30mg/kg 10 napig Trematoda Praziquantel 10mg/kg po.,sc., szórni 14 nap múlva ismétlés+antibiotikum terápia Cestoda Praziquantel 5-10mg/kg Nematoda Fenbendazol 10-20mg/kg 5 napig Levamisol 25mg/kg sc,50mg/kg po. Pentostomiasis(Arthropoda,nyelv féreg) Ivermectin 0.2mg/kg ip.,im. Külső élősködők Ivermectin, Metrifonat,Phoxim 0.2% max.

Kedvncek-gyíkok Monocercomoniasis Dimetridazol 20mg/kg 5-6 napig Metronidazol 50-75mg/kg 4-6 napig Amoebiazis Dimetridazol 40mg/kg 8 napig Metronidazol 75mg/kg 10-12 napig Coccidiosis Szulfametazin 25mg/kg 6 napig 3 nap szünettel 3-4x Amprolium 30mg/kg 10-14 napig Trematoda Praziquantel 10mg/kg po.,sc., Cestoda Praziquantel 5-10mg/kg Nematoda Fenbendazol 10-20mg/kg 5 napig Levamisol 25mg/kg s.c., 50mg/kg Külső élősködők Ivermectin 0.2 mg/kg p.o.,i.p.,s.c., Phoxim 0.5ml/1l Trichlorfon/Metrifonat 0.15-0.2%