A vízszintes mérések alapműveletei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
Advertisements

A Föld elméleti alakja Történeti áttekintés Alapelv Mérési módszerek
Egyszerű alapműveletek
Járdán Eszter Geodézia
Geodézia I. Magassági szögmérés Gyenes Róbert.
Alakja, mozgási és ezek következményei
Az egyenest meghatározó adatok a koordináta-rendszerben
ALAKZATOK TRANSZFORMÁCIÓJA ÚJ KÉPSÍKOK BEVEZETÉSÉVEL
6. Tájékozódás és navigáció
Koordináta transzformációk
Geodézia I. Geodéziai számítások Pontkapcsolások Gyenes Róbert.
Koordináta transzformációk
A vízszintes mérések alapműveletei
Geodézia I. Geodéziai számítások Álláspont tájékozása Gyenes Róbert.
A vízszintes mérések alapműveletei
Globális helymeghatározás
Globális helymeghatározás Zárthelyi dolgozat Relatív helymeghatározás fázisméréssel.
Regresszió számítás Mérnöki létesítmények ellenőrzése, terveknek megfelelése Geodéziai mérések – pontok helyzete, pontszerű információ Lineáris regresszió.
Timár Gábor ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék
Hornyák Mátyás József előadása
MI 2003/ Alakfelismerés - még egy megközelítés: még kevesebbet tudunk. Csak a mintánk adott, de címkék nélkül. Csoportosítás (klaszterezés, clustering).
Készítette: Bodnár Attila
A hasonlóság alkalmazása
Térinformatika Házi feladat.
Térinformatika (5. diasorozat)
A folyamatok térben és időben zajlanak: a fizika törvényei
Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépészmérnöki Főiskolai Kar Forgácsolási technológia számítógépes tervezése 2. Előadás 2,5 tengelyű marási ciklusok.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mérnöki Fizika II előadás
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Földméréstan és vízgazdálkodás
MTA tudományos ülés1 Magassági rendszereink kapcsolata földfelszíni és mesterséges holdas mérések alapján – a magyarországi geoidkép pontosítása.
Természetföldrajz 2. A Föld alakja, méretei A nehézségi erő és helyi értékkülönbségei Az izosztázia és a Föld belső szerkezete.
Bevezetés az alakmodellezésbe I. Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I.
Összefüggések modelleken belül Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I. félév.
Az Ady tér geodéziai felmérése -
Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.
Leica 100 szintező gyakorlati használata
Hogyan mozognak a testek? X_vekt Y_vekt Z_vekt Origó: vonatkoztatási test Helyvektor: r_vekt: r_x, r_y, r_z Nagysága: A test távolsága az origótól, 1m,
1. feladat Az ábrán egy épülő ház tetőszerkezetét látjuk. A „mester” szerint ez akkor lesz a legstabilabb, ha a „ferde” CD nyeregtetőt annak F felezőpontjában,
A Galilei-transzformáció és a Galileiféle relativitási elv
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: fázismérésen alapuló relatív helymeghatározás különbségképzéssel.
GNSS elmélete és felhasználása A helymeghatározás matematikai modelljei: a kódméréses abszolút és a differenciális helymeghatározás.
Takács B: Korszerű adatnyerési eljárások III. – Kataszteri szakmérnöki képzés BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszék Kataszteri szakmérnöki képzés Korszerű.
GPS az építőmérnöki gyakorlatban A helymeghatározás során alkalmazott koordináta-rendszerek.
Fogalmak Térben görbült felület: nem fejthető síkba
Adatgyűjtés (felmérés, geodézia)
Méretarány-megírási hiba
6.Fogalomalkotás [C. G. Hempel: A taxonómia alapjai. In: Bertalan (szerk.): A társadalomtudományi fogalmak logikája (Helikon, Budapest 2005)] 1.A definíció.
A földalak-számítás mint népszerű tudomány? Habsburg-térképek a Google Earth-ön Timár Gábor, Molnár Gábor, Székely Balázs ELTE Geofizikai és Űrtudományi.
GNSS.
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
TÁMOP A/2-10/ Mi jellemzi a topográfiai térképeket? 2.Mit ért a lokáció és attribútum fogalmán? 3.Mi jellemzi a számítógépes térképezést?
ELEKTROSZTATIKA 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Az anyag és a tér viszonya Czinege Márk Ádám 10.c.
Egyenes vonalú mozgások
2. előadás.
A Bernoulli egyenlet és az öntözés
A geodézia rövid bemutatása Geodézia
Geodézia Szabó Zoltán.
A geometriai magasságmérés
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Villamos töltés – villamos tér
TRIGONOMETRIA.
Adatgyűjtés (felmérés, geodézia)
47. Országos Fizikatanári Ankét április 3-7.
Hőmérséklet Időjárás.
GPS kezelési alapismeretek
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
Térelemek Kőszegi Irén KÁROLYI MIHÁLY FŐVÁROSI GYAKORLÓ KÉTTANNYELVŰ KÖZGAZDASÁGISZAKKÖZÉPISKOLA
Előadás másolata:

A vízszintes mérések alapműveletei Geodézia I. A vízszintes mérések alapműveletei A távolság meghatározása Gyenes Róbert

Vízszintes mérések - alapelv Cél: kétdimenziós relatív helymeghatározás Két adat : felületi koordináták Szükséges: két független mérés Két irány Két szög Két távolság Irány / szög és távolság kombinációja

Vízszintes mérések - alapelv Vízszintes helymeghatározás két szög és két ismert koordinátájú pont alapján

Vízszintes mérések - alapelv Vízszintes helymeghatározás két távolság és két ismert koordinátájú pont alapján

Vízszintes mérések - alapelv Vízszintes helymeghatározás egy szög, egy távolság és egy ismert pont (két ismert koordináta) alapján

Vízszintes mérések – távolság meghatározása Közvetlen távolságmeghatározás – hosszmérés Közvetett távolságmeghatározás – távmérés Távolság nem egyértelmű fogalom

Vízszintes mérések – távolság meghatározása B Ferde távolság Terepfelszín Helyi vízszintes (A) A Szintfelület (A) Alapfelületi távolság Alapfelület

Vízszintes mérések – Hosszmérés

Vízszintes mérések – Hosszmérés Beintés Beállás Csepregi Sz. (2000): Földméréstan I.

Vízszintes mérések – Hosszmérés 1. 2. 3. Csepregi Sz. (2000): Földméréstan I.

Vízszintes mérések – Hosszmérés 4. Csepregi Sz. (2000): Földméréstan I.

Vízszintes mérések – Hosszmérés redukciói Komparálási javítás (ld később) Hőmérsékleti redukció (ld később) Vízszintesre történő redukálás Alapfelületi redukció közelítések B Ferde távolság Helyi vízszintes (A) Terepfelszín A Szintfelület (A) Alapfelületi távolság Alapfelület

Ellenőrző kérdések Mit értünk hely alatt? Ismertesse a tájékozódás folyamatát! Mit értünk entitás alatt? Mit értünk a helymeghatározás értelmezési tartománya alatt? Soroljon fel példákat természetes és mesterséges objektumok alakjelző pontjainak a modellezésére! Soroljon fel példákat a helymeghatározás értelmezési tartományára vonatkozóan! Milyen alapon történik a vonatkoztatási rendszer definiálása? Ismertesse a Földhöz kötött vonatkoztatási rendszer fizikai definícióját! Milyen okai lehetnek a Föld forgástengelyének időbeli változásának? Ismertesse a Földhöz kötött vonatkoztatási rendszer geometriai definícióját! Ismertesse a háromdimenziós helymeghatározó adatokat. Készítsen ábrát! Ismertesse a kétdimenziós Gauss-féle felületi koordináták alapelvét! Készítsen ábrát! Mi a jellegzetessége a 2D +1D helymeghatározásnak? Mi az alapelve a távérzékelésen alapuló helymeghatározásnak? Mi az alapelve a légi fotogrammetrián alapuló helymeghatározásnak?

Ellenőrző kérdések Ismertesse a Geodézia különböző értelmezésű definícióit! Hogyan értelmezzük Magyarországon a geodézia fogalmát? Mit értünk Geomatika alatt? Ismertesse Erastothenes kísérletét a Föld alakjának a meghatározására vonatkozóan! Milyen céllal indultak meg a XVIII. Században az ún. fokmérések? Ismertesse röviden Stokes elméletét! Ismertesse a gravimetriai mérésen alapuló elméleti földalak meghatározásának elvét és lépéseit! Milyen hátrányai emelhetők ki a Stokes elven alapuló elméleti földalak meghatározásnak? Mi az altiméteres magasságmeghatározás elve? Ismertesse a nehézségi vektor komponenseit! Készítsen ábrát! Mit értünk potenciál / potenciálkülönbség alatt? Miért alkalmazzuk a potenciált / potenciálkülönbséget a Föld elméleti alakjának modellezésére a nehézségi vektor helyett? Hogyan származtatjuk a szintfelületet egy tetszőleges pont differenciálisan kis környezetében? Igazolja, hogy a nehézségi vektor merőleges a helyi szintfelület érintősíkjára! Mit nevezünk alapszintfelületnek? Mit értünk geoid alatt? Hogyan definiáljuk a normál nehézségi erőteret? Mit értünk a nehézségi erőtér anomáliáin?

Ellenőrző kérdések Mit értünk geoid magasság (geoid unduláció) alatt? Mit értünk függővonal-elhajlás alatt? Mit értünk nehézségi anomália alatt? Milyen összefüggés áll fenn a tengerszint feletti (geoid feletti), az ellipszoid feletti és a geoid magasság között? Készítsen ábrát! Mit értünk geodéziai alapponthálózatok alatt? Mit nevezünk állandósításnak? Ismertesse a kővel történő állandósítás jellemzőit! Ismertesse a csappal történő állandósítás jellemzőit! Ismertesse a magaspontok felhasználásán alapuló geodéziai pontjeleket! Ismertesse a mérőtorony főbb szerkezeti részeit! Ismertesse a kővel történő állandósítás menetét! Milyen célt szolgálnak az őrpontok? Hogyan végezzük el őrpontok felhasználásával a központi jellel történő összemérést? Ismertesse az alappontok helyszínrajzi leírásának tartalmát! Ismertesse a terepfelszínen állandósított pontok helyszínrajzi jellemzőit! Ismertesse a templomtoronyként felhasznált geodéziai alappontok helyszínrajzi jellemzőit! Ismertesse a kéményként felhasznált geodéziai alappontok helyszínrajzi jellemzőit!

Ellenőrző kérdések Milyen ideiglenes pontjelöléseket ismer? Ismertesse a vízszintes helymeghatározás szög- és távolságmeghatározáson alapuló elvét! Hogyan csoportosítjuk a távolságmeghatározás módszereit? Ismertesse és készítsen ábrát a különböző távolságok fogalmáról! Mi a különbség a mérési vonal beintéssel és beállással történő kitűzése között? Ismertesse a hosszmérés végrehajtását! Ismertesse a hosszméréssel kapcsolatos redukciókat! Vezesse le az alapfelületi redukció számításának közelítő összefüggését! Mekkora távolságon tekinthető a tengerszinten értelmezett vízszintes síkban fekvő távolság mm élességgel azonosnak az alapfelületi távolsággal? A számításhoz közepes görbületi sugárnak R=6371 km-t válasszon!