 A szakképzés az elmúlt 20 év vesztese: számbeli és presztízs veszteség egyszerre jelentkezett.  Az egyre fogyatkozó számú tanulók közül egyre kevesebben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
GANZ ÁBRAHÁM KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA
Pásztor Tibor főosztályvezető
Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
ÚJ TENDENCIÁK A MAGYAR SZAKKÉPZÉSBEN
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV Szakképzés ma … Málnási Gábor.
Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola
Marcali Szakképző Iskola Pályaválasztás / Tel: 85/ , 85/
Az intézmény Nappali képzés keretében több mint 1800 diák, két tagintézményben folytathatja tanulmányait iskolánkban, akiket kiválóan felkészült pedagógusok.
ÉRETTSÉGI UTÁN TANÉV.
Palánczné Németh Zsuzsanna igazgató Újbudai Speciális Szakiskola
Pécsi Regionális Informatikai Szakképzési Fórum Pécs, szeptember 10.
Cserháti Sándor Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Nagykanizsa
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
Medgyaszay István Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium
2014. július 3.1 ALTERNATÍV SZAKKÉPZÉS Énekes Rita vezető főtanácsos SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály.
Árpád Szakképző Iskola és Kollégium
1 Pályaválasztás 2010/2011-es tanév Fné T.K.. 2 BEISKOLÁZÁSI TERV A 2010/2011-ES TANÉVRE SZAKKÖZÉPISKOLA2 osztály Nyelvi előkészítő angol Nyelvi előkészítő.
1 Pályaválasztás 2010/2011 Implom József Általános Iskola.
A Magyar Köztársaság kormánya. Folytatódnak a kormány oktatási esélyegyenlőségi programjai Arató Gergely államtitkár prezentációja Budapest, augusztus.
TANULMÁNYOK FOLYTATÁSA KÜLFÖLDÖN. BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG AMENNYIBEN A TANULÓ MÉG NEM IRATKOZOTT BE MAGYAR ISKOLÁBA, A LAKÓHELY SZERINT ILLETÉKES ÖNKORMÁNYZAT.
„Alacsony státusú szakok” – Kísérlet a diplomák munkaerő-piaci értékkülönbségeinek alternatív magyarázatára Kiss László Projekt megnevezése: Felsőoktatási.
TOVÁBBTANULÁS 2012 Felvételi eljárás a középfokú intézményekbe a es tanévre.
FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Informatikai szakképzés Gépipari, Informatikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium Kovács Péter
A szakképzéssel szembeni igények a foglalkoztatók részéről A Szabolcs Volán Zrt. példáján keresztül Előadó: Miklóssyné.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
˝ FELSŐOKTATÁS 2007 Hiller István Oktatási és kulturális miniszter November 8.
KÖZOKTATÁS, SZAKKÉPZÉS, A MUNKA VILÁGA MSZT HÁROMSZÉKI Tagozata Sepsiszentgyörgy szeptember 29. Dr. Szenes György elnök.
Régió gazdasági kilátásai, szakember igény, szakképzés
Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Nagyatádi Szakképző Iskolája
1 Pályaválasztás 2011/2012 Implom József Általános Iskola.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Az előrehozott szakképzés tapasztalatai Zsámbékon 1 év elteltével.
„A jól képzett szakemberekért.”
Felnőttoktatási tájékoztatója
Az intézmény Nappali képzés keretében több mint 1300 diák, folytathatja tanulmányait iskolánkban, akiket kiválóan felkészült pedagógusok a kor követelményeinek.
Quo vadis? Kudá igyos?.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Péter Katalin December 2. Aszód.  Hol dolgozik?  Hogyan?  Kikkel?  Milyen tevékenységeket végez?  Milyen eszközöket használ?  Mit szeret csinálni?
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Középfokú beiskolázás
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
Veszprémi Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
 2014-ben 7. alkalommal kerül megrendezésre a Szakma Sztár fesztivál  Elődöntő (írásbeli), előválogató, döntő  Írásbelik 2013-ban országosan közel.
Szeretettel köszöntjük kedves vendégeinket, a megjelent szülőket és diákokat!
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény FÉMES NAPOK Fejér megye szakképzési helyzete, különös tekintettel a fémipari szakképzésre Dávid Lajos - Fejér.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
SZAKKÉPZÉSI REFORM ÉS A FELNŐTTKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSA Dr. Vartman György Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály Szakképzési osztályvezető.
A Kereskedelmi és Iparkamarák szakképzési feladatai 2012.
Szakképzés a régióban Dr. Medvegy Tilda igazgató Oktatási Hivatal Nyugat- dunántúli Regionális Igazgatóság 9024 Győr, Bem t. 15.  (96) fax: (96)
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
TOVÁBBTANULÁS Határidők Feladatok 28/2015. (V. 28.) EMMI rendelet A 2015/2016. tanév rendjéről 2. sz.melléklet ! A tanulók jelentkezése.
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban Kleizerné Tamás Györgyi szakreferens Nyugat- dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Középiskolai továbbtanulás 2016/17
A szakiskolások továbbtanulási esélyei Kecskemét, Dr Liskó Ilona OFI
Alternativitás a szakképzésben Budapest október 14.
SZAKEMBERKÉRDÉS AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETI SZAKKÉPZÉSBEN
Szakmai nap Észak- alföldi Régió Kisvárda, november 24.
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Felvételi a középfokú iskolákba TÁJÉKOZTATÓ A SZÜLŐK SZÁMÁRA A 9
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban
Varga Júlia MTA KRTK KTI
Középfokú felvételi eljárás a 2018/2019. tanévben
Előadás másolata:

 A szakképzés az elmúlt 20 év vesztese: számbeli és presztízs veszteség egyszerre jelentkezett.  Az egyre fogyatkozó számú tanulók közül egyre kevesebben választják a szakiskolát.  A hazai munkaerőpiacról 1 millió szakmunkás hiányzik, ugyanakkor van 0,5 millió munkanélküli.

 A szülők természetes vágya, hogy gyermekük sokra vigye és könnyebben keresse majd meg a kenyerét.  Érdemes azonban megnézni az oktatási rendszer kimeneteit: a megszerzett papír mire lesz majd elég.  A hazai oktatási rendszer mára egy vízfejű képződménnyé vált.

 A 10 milliós Magyarországon ma annyi felsőoktatási intézmény van, mint a 80 milliós Németországban…  A felsőoktatás ma több hallgatót vesz fel, mint ahány gyermek egy évben születik…  A jelentkezők 80%-t felveszik…  A tömegképzésből problémák következnek…  Ny-Európában a felsőoktatás első 3 éve után folynak bele a tanulók a szakképzésbe...

 A felsőoktatás felhígulásából következik az egyre gyengébb be- és kimenet (pl. helyesírás felzárkóztatás jövendő magyar szakos tanároknak)  A tömegképzés aláásta a diplomák minőségét.  Felvetődik a diplomát kapók alkalmassága is, hol a mögöttes tudás, mit takar a papír?  Ennek mindennapi megjelenése: diplomás betanított munkások.  Mindez nagy luxus, hatalmas pénzkidobás egyéni, családi, társadalmi szinten egyaránt.

 Eltorzult a képzés szerkezete:  sok olyan diplomát osztanak, melyek távolról sem piacképesek (pl. jazz gitáros, esztéta stb.),  ebből következik a diplomás túlkínálat,  a diplomás alul foglalkoztatottság és munkanélküliség.  Ugyanakkor a műszaki pálya iránti alacsony érdeklődés máris egy nemzetgazdasági versenyhátrány.

 A szakképzéssel ma mindenkinek van valamilyen problémája: diáknak, szülőnek, iskolának, gazdaságnak, társadalomnak.  Az egyre kevesebb és gyengébb be- és kimenetért azonban mindenki felelős így vagy úgy, kisebb vagy nagyobb mértékben.  Ezért nincs helye az egymásra mutogatásnak,  ellenben helye van annak, hogy mindenki végre elmondhassa, hogy mindent megtett a közös célért: a megfelelő számú és minőségű képzett szakemberért.

 A munkanélküliség csökkentésére a szakképzést kell erősíteni.  A kisipar egyéni igényeket elégít ki, így a multik nem jelentenek számára konkurenciát.  A versenyképesség növelése és a munkaerőpiac igényli a műszaki szakembereket minden szinten: pl. villanyszerelő, elektronikai technikus, villamosmérnök egyaránt kell.

 A 328/2009. Korm. rend. bevezette a szakiskolai tanulmányi ösztöndíjat febr. 1-től.  A Kvtv. betervezett 2,1 md Ft-t a tanulmányi ösztöndíj bevezetésére a kiemelten támogatott hiányszakmák esetén  a Táncsicsban: a kőműves, ács-állványozó, vízvezeték- és készülékszerelő, bútorasztalos, villanyszerelő,  a Jendrassikban a gépi forgácsoló szakma tanulói havi ezer forint ösztöndíjat realizálhatnak.

 2010-től nyolcadik után újra 3 éves lehet a szakképzés.  Az ún. előrehozott szakképzés törvényi alapja a évi XLIX. tv. (amely módosította a Közoktatásról szóló törvényt).  Az új típusú képzés 3 éves lesz 86 szakképesítés területén.  A végzettséget szerzett 17 éves tanulónak kérelmére megszűnik a tankötelezettsége.

 Az előrehozott szakképzésben érintett szakmák  a Táncsicsban:  ács, festő, kőműves, bútorasztalos, villanyszerelő, vízvezeték-szerelő,  a Jendrassik-Veneszben:  gépi forgácsoló, karosszéria lakatos, pincér, szakács.

 Az 1/2010. SZMM rendelet módosította a szakmai és vizsgakövetelményt:  a osztályra épülő szakképzés idejét 3-ról 2 évre csökkentette.  A nem szakképző szakiskolai évfolyamok a további középiskolai tanulmányok során egy az egyben beszámíthatók.  A szakma tanulása így már nem zsákutca a továbbtanulás szempontjából

 „Egy jó szakma többet ér, mint egy diploma.”  Nyolcadik után 3 vagy 4 év alatt szakmát lehet szerezni.  Aki hiányszakmát tanul, jelentős versenyelőnnyel indul a munkaerőpiacon.  Aki szakmát tanul nem kerül zsákutcába, mert tanulmányait beszámítással érettségire készítő középiskolában folytathatja.

 Szakközépiskola + technikus képzés = érettségi + szakma, felsőfokú továbbtanulási lehetőséggel, 6 év alatt.  Szakiskola régi típusú: év szakma, 2 év „ráfejeléssel” érettségi, 6 év alatt.  Szakiskola új típusú: 3 év alatt szakma, 3 év „ráfejeléssel” érettségi, 6 év alatt.

 Szakma érettségi után: a Dohnányiban, az Ipariban, a Jendrassik-Veneszben, a Közgazdaságiban, a Táncsicsban és a Pannon Egyetemen.  Újdonság 2011-től: rendészeti szakközépiskola indul a Táncsicsban.  Szakma nyolc osztály után a Jendrassik-Veneszben és a Táncsicsban.  Ha szakmai kínálatunk tetszett, a nyolcadikosok márc én még sorrendet módosíthatnak az általános iskolában.  A szakmai képzések részleteiről az iskolák képviselői várják érdeklődő kérdéseiket.