Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium"— Előadás másolata:

1 Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Szeretettel köszöntjük kedves vendégeinket, a megjelent szülőket és diákokat!

2 A pályaválasztás A pályaválasztás szülői szemmel: legyen jobb a gyereknek és vigye többre. A pályaválasztás gazdasági szemmel: a végzett tanuló tudjon elhelyezkedni, keressen minél többet. Ezzel szemben a jelenlegi felsőoktatás ontja a potenciális diplomás munkanélkülieket: pl. drámapedagógus, jazz gitáros, esztéta stb. Ebből kifolyólag arra érdemes menni, ahol munkaerőhiány, munkaerő kereslet van. A hazai munkaerőpiacról 1 millió szakmunkás hiányzik, ugyanakkor van 0,5 millió munkanélküli. A megalapozott pályaválasztás forrásai: az informáltság az iskolák képzési kínálatáról, a saját érdeklődés és a saját képességek felmérése, a megszerzett végzettség piacképessége.

3 A pályaválasztás Az iskolarendszer jelenlegi feszültségeinek alapjai:
az iskolarendszer egyes szintjei eggyel önmaguk felett járnak (a felső tagozat gimnáziumként követel, a gimnázium egyetemként adja elő és így tovább), közben az adott szinteken tömegesen jelennek meg a nem odavaló tanulók (a gimnáziumban és a felsőoktatásban tanulók 30-40%-a nem oda való), közben szakmák halnak ki, kifogy a szakképzésből a tanuló, nem lesznek műszaki szakemberek, se szakmunkás, se technikus, se mérnök – mindez Magyarország gazdasági versenyképességét veszélyezteti.

4 A pályaválasztás Következtetések:
nézzék meg alaposan a középiskolai képzések kimeneteit, a megszerzett papír mire lesz majd elég, az elégséges és közepes átlaggal gimnáziumba kerülők előtt várhatóan be fog szűkülni az út a felsőoktatás felé. Hazánk gazdasági fejlődésének érdekében most a szakképzést kell erősíteni!

5 Iskolánk szerkezete Szakközépiskola Szakiskola Kollégium Tanműhely
Iskolánk a város szakképző iskoláit és a Pannon Egyetemet magában foglaló Pannon TISZK tagja.

6 Pályaválasztás 2010 Iskolánk múltja: 1883-ban alapított iskolánk
a nagyszülők, szülők, gyerekek iskolája Iskolánk jelene: nagy múltú szakmáink jelenleg is keresettek a munkaerőpiacon.

7 Miért a szakközépiskola?
A szakközépiskolai képzés előnyei: Ráépülő technikus képzéssel érettségi és szakmai végzettség szerezhető. A legnépszerűbb iskolatípus középfokon. Egyéni kibontakozási lehetőségek adottak a felsőoktatás és a munkaerőpiac felé egyaránt (lásd a filmrészlet 125. évi jubileumi gálánkból 2008.) 100%-os tanműhelyi háttér

8 A felvétel feltételei Jelentkezés módja:
A legfontosabb, az érdeklődés, és a képességek pontos felmérése, a megalapozott választás, amelynek alapja a szükséges információk birtoklása. Fennáll ugyanis az a veszély, hogy a vágyak messze elkerülik képességeket. - A jelentkezések száma tetszőleges, - iskolánkban legfeljebb 3 szak/kód, - a tanulói adatlapon fontos a sorrend, - és a pontos kód szerinti megnevezés.

9 Felvételi vizsgák a szakközépiskolába
Központi írásbeli felvételi magyarból és matematikából, melynek eredményét 50 %-ban számítjuk be. Felső tagozat eredményei az alábbi tárgyakból adja a felvételi pontszámok másik felét: magyar Történelem idegen nyelv matematika és egy természettudományi tantárgy Felvételi vizsgák a szakközépiskolába

10 Szakközépiskola Építészet szakmacsoport angol nyelvi
előkészítővel (kód: 20) német nyelvi előkészítővel (kód: 21) képzési idő az érettségiig 1+4 év keresettség: jelentős Fontos a rajzkészség Átlagos eredmény: 3,5 – 3,8

11 Szakközépiskola képzési idő az érettségiig 4 év kód: 22
Elektronika-elektrotechnika szakmacsoport képzési idő az érettségiig 4 év kód: 22 A ráépülő technikus végzettség keresett hiányszakma. Átlagos eredmény: 3,0

12 Szakközépiskola Faipari szakmacsoport képzési idő 4 év kód: 23
Fontos az ügyesség, a kreativitás Átlagos eredmény: 3,0 Szakközépiskola

13 ÚJDONSÁG:SZAKKÖZÉPISKOLA RENDÉSZETI FAKULTÁCIÓVAL
Kód: 24 Képzési idő: 4 év Az érettségi követő továbbtanulási lehetőségek: tiszthelyettes képzés (Körmend, Bp. Adyliget, Miskolc, Szeged) Rendőrtiszti Főiskola (Bp.)

14 Miért legyek technikus?
A technikus képzés előnyei: Ha nem vesznek fel, akkor is biztos helyem van. 2 év alatt szerzek egy szakmai végzettséget. Gyakorlati képzés a tanműhelyben. Szakirányú továbbtanulás esetén, a technikus végzettség + 30 pontot jelent.

15 érettségi után Technikus képzés Elektronikai technikus
Érettségi utáni 2 éves képzés Fa- és bútoripari technikus Érettségi utáni éves képzés

16 Technikus képzés Magasépítő technikus érettségi utáni 2 éves képzés
Műemlékfenntartó technikus 1 év kiegészítő képzés a magasépítő szak után

17 „EGY JÓ SZAKMA FELÉR EGY DIPLOMÁVAL.” (NSZFI)
Miért a szakiskola? A szakképzés előnyei: Szakképzettség 3 vagy 4 év alatt. A humán szolgáltató szakmáinkat leszámítva valamennyi szakmánk keresett a munkaerőpiacon. A vállalkozóvá, önfoglalkoztatóvá válás lehetősége. Modern tanműhelyi háttér. A tanulmányok folyatatásának lehetősége középiskolában, beszámítással. „EGY JÓ SZAKMA FELÉR EGY DIPLOMÁVAL.” (NSZFI)

18 Fókuszban a szakképzés NEMZETGAZDAsági érdek A SZAKKÉPZÉS támogatása
A évi Kvtv. betervezte a tanulmányi ösztöndíj fizetését a kiemelten támogatott szakmák esetén. 2010. febr. 1-től tanulmányi átlag alapján havi ezer Ft ösztöndíjat kapnak a tanulók az alábbi kiemelten támogatott hiányszakmáinkban: kőműves, ács, vízvezeték-szerelő, bútorasztalos villanyszerelő.

19 Szakiskola 9-10. Nem szakképző évfolyam
9-10. évfolyamon szakmai előkészítés a közismereti tantárgyak mellett. Kódjai: 01 egyéb szolgáltatások szakmacsoportos orientáció (fodrász ráépüléssel), 02 művészeti szakmacsoportos orientáció (porcelánfestő ráépüléssel), 03 építészeti szakmacsoportos orientáció (ács, kőműves, festő ráépüléssel) Választható nyelv: angol, német Nem kell gyakorlati háttér: heti 1 nap az iskola tanműhelyében Felvétel az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján, felvételi vizsga nincs.

20 Új TÍPUSÚ „ELŐREHOZOTT” SZAKKÉPZÉS
A felvétel feltételei: Eredményes 8. osztály, Egészségügyi alkalmasság Előnyei: A 2+2 = 4 éves szakiskola helyett 3 éves, 1 évvel rövidebb szakképzés. Felvétel az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján, felvételi vizsga nincs.

21 festő, mázoló és tapétázó (06) kőműves (07), villanyszerelő (08),
Új TÍPUSÚ, 4 helyett 3 éves SZAKKÉPZÉS 8. után az alábbi szakmákban (kóddal) ács (04), bútorasztalos (05), festő, mázoló és tapétázó (06) kőműves (07), villanyszerelő (08), vízvezeték- és készülékszerelő (09). Ez az új képzési forma a 2010/11. tanévben sikeresen elindult.

22 Átjárhatóság szakiskola és szakközépiskola között
Szakközépiskolából szakiskolába - évközben - azonos évfolyamra Szakiskolából szakközépiskolába - tanév végén - jó tanulmányi eredménnyel - különbözeti vizsgával

23 Átjárhatóság és beszámítás az új törvényi változások alapján
9-10. szakiskolai előkészítő után, akinek megjön a kedve a tanuláshoz, tanulmányait a középiskolában folytathatja, és érettségire készülhet. A szakmai vizsgát követően is lehetőség nyílik ugyanerre, természetesen tanév beszámítással. 3 + 3 = 6 év alatt szakma és érettségi szerzési lehetőség vö. 1+4=5 év középiskola nyelvi előkészítővel.

24 Külföldi cserekapcsolat
2004 óta, évente 9-10 tanulónk 2 hétre eljut a bajorországi Grafenwöhr társiskolájába szakmai és nyelvi tanulmányok céljából. Az érintett családok a következő évszakban német cserediákokat fogadnak. Külföldi cserekapcsolat

25 ISKOLÁNK ELKÖTELEZETTSÉGEI
A tanítás fél 8-tól 2-ig tart, nincsenek lyukasórák és délutáni tanrend. A tanórákat színvonalas tantermi és gyakorlati helyeken, saját intézményünkben tartjuk. Az iskolánkban folyó nevelés és oktatás következetes és jogszabály követő. Lehetőség nyílik számos órán kívüli foglalkozás látogatására (sportkörök, szakkörök). A lemaradó tanulóknak korrepetálást szervezünk, az élen járóknak tehetséggondozást. Tanulóinkra nem rovunk kötelező plusz kiadásokat, sőt évente Értesítőt osztunk az előző tanévről.

26 Étkezés nyersanyagnorma szerint
Kollégium Fiúk részére helyben, lányok részére a központi kollégiumban Ellátás ingyenes Étkezés nyersanyagnorma szerint

27 Miért A TÁNCSICS? Mert érettségizhetek és szakmát is tanulhatok.
Mert iskolánk nem a munkanélküliek számát szaporítja. Mert képzési palettánk, oktatási kínálatunk széles. Mert nálunk az általánosban lemaradó is bizonyíthat. Mert iskola, sportcsarnok, kollégium, menza egy helyen van. Mert a gyakorlati oktatást kiválóan felszerelt tanműhelyünk támogatja. Mert iskolánk fekvése, megközelítése kiváló. Mert épületeinket, tantermeinket, taneszközeinket folyamatosan fejlesztjük és modernizáljuk. Mert a Táncsics az életre készít.

28 Pályaválasztási tájékoztatónk további programjai
Az iskolai szavazórendszer használatának bemutatása a kedves szülők és tanulók bevonásával. Az aulában a szakmai munkaközösségek ízelítő kiállítása tekinthető meg, a kollégák várják a szakmai kérdéseket. Iskola bejárási lehetőség: rajzterem, építész szaktanterem, számítástechnika termek, kollégium, a Jutasi úti épületben a földszinti folyosó beülői, kémia labor, aktív táblás tantermeink megtekintését ajánljuk.

29 Köszönjük megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium"

Hasonló előadás


Google Hirdetések