A FÖLD, ÉLETÜNK SZÍNTERE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
Advertisements

A NAPRENDSZER Naprendszerünk a Tejút galaxis peremén helyezkedik el. Középpontjában a Nap áll, mely körül a bolygók keringenek. A bolygók között számos.
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
HELYÜNK A VILÁGEGYETEMBEN
Az idő mérése.
Természetismeret 6. A Föld
Miért változnak az évszakok?
A) A bolygók pályájának megfigyelése után azonosítsa a bolygók neveivel a betűjelüket! Írja utánuk a betűjelüket! a)  Szaturnusz b)  Jupiter
A Föld képe, ahogyan az Apollo 17-ről látták.
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
IDŐSZÁMÍTÁS Bevezető kérdések: 1) Pontosan jár-e egy napóra?
7. Az idő mérésére használt csillagászati jelenségek
TVAR ZEME A Föld alakja GEOGRAFIA – 5. évfolyam Mgr. Alžbeta Sásiková
9. A zónaidő felosztása Földünkön
A Föld, mint égitest.
Alakja, mozgási és ezek következményei
A Föld keringése a Nap körül. Az évszakok váltakozása.
Keszitette:Demjen Beata es Antal Arbella
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
A Föld helye és mozgása a Naprendszerben
- alakja és mozgásainak következménye -
A NAPRENDSZER ÁTTEKINTÉSE.
Az általános tömegvonzás törvénye és Kepler törvényei
Fizika tanár szakos hallgatóknak
A levegő felmelegedése
Évszakok váltakozása.
Miért váltakoznak az évszakok?
ALAKZATOK TRANSZFORMÁCIÓJA ÚJ KÉPSÍKOK BEVEZETÉSÉVEL
Bolygónk, a Föld.
A Hold.
Az általános légkörzés
A Föld helye a világegyetemben
Természetföldrajzi övezetesség
Göröngyös út vezet a csillagokig
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
A NÉGY ÉVSZAK Kiss Anett 6.a Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr. Török Béla Általános Iskola 1142 Budapest,Rákospatak utca. 101.
A négy évszak Készitette: Csiki Árpád Tanár: Iftenie Márta Ágnes Iskola:“Constantin Brâncuşi” Technologia Liceum Marosvásárhely, Victor Babes utca 11.
CSILLAGÁSZATI ÉRDEKESSÉGEK
Tájékozódás az égen Az éggömb: Forgása:
Holdfázisok Fázy Mesiaca.
Miért változnak az évszakok?
Miért váltakoznak az évszakok?
Miért változnak az évszakok?
Merkúr a Naprendszer legbelső és legkisebb bolygójaNaprendszerbolygója a Nap körüli keringési ideje 88 napNap a Merkúr a Földről nézve fényesnek látszik,
A csillagászat keletkezése
Keszítette: Kovács Kinga és Meszáros Endre
Fogyatkozások.
3.3 Forgatónyomaték.
Időjárási és éghajlati elemek:
UTAZÁS A NAPRENDSZERBEN
Csillagászati és térképészeti ismeretek
Név: Feszt Bernadett Téma: A négy évszak
Földünk, a kiváltságos bolygó Válaszkeresés a Világegyetem miértjeire...
A FÖLD ÉS KOZMIKUS KÖRNYEZETE
A FÖLD, A KÉK BOLYGÓ A FÖLD FORGÁSA ÉS KÖVETKEZMÉNYEI
Hogyan mozognak a bolygók és más égi objektumok?
Jellemzése földalakú(geoid): a gömbhöz hasonló, de nem szabályos, az északi és a déli sarknál lapított az egyetlen olyan bolygó a Naprendszerben, ahol.
Tycho Brahe Povisel Petra 9.b.
A bolygómozgás Kepler- Törvényei
Kincskereső „kilenc”-próba
Ritmus az életünkben Vetélkedő.
A felvilágosodás előfutárai
MAGYARORSZÁG HELYE AZ UNIVERZUMBAN
Készítette: Koleszár Gábor
3. A FÖLD ALAKJA ÉS MOZGÁSAI.
2. A FÖLD A VILÁGŰRBEN.
A HOLD Átmérője 3476 km Távolsága a Földtől km
A földrajzi övezetesség
A Föld, mint égitest.
Előadás másolata:

A FÖLD, ÉLETÜNK SZÍNTERE

A tudományos megfigyelések előtt az emberek a Földet hitték A VILÁGEGYETEM központjának. A 17. században vált elfogadottá a heliocentrikus világkép.

egy hatalmas, csillagok által alkotott A NAP egy hatalmas, csillagok által alkotott korong alakú csillagrendszerben (galaxis) helyezkedik el.

Később kiderült, hogy ezek a csillagok olyanok mint a mi Napunk. A 20. századra a spirálgalaxisok megfigyelése felfedte, hogy a mi galaxisunk, A TEJÚTRENDSZER csak egy a több milliárd galaxis között a folyamatosan táguló Világegyetemben.

Tudományos becslés szerint a Tejútrendszerben legalább 100 milliárd bolygó található. A Tejútrendszernek a Földről látható része A TEJÚT. A Tejút panorámaképe a Földről nézve

A Naprendszernek a Naptól számított harmadik bolygója. A FÖLD A Naprendszernek a Naptól számított harmadik bolygója.   A Föld a Naprendszer bolygóinak nagyság szerinti sorrendjében az ötödik.

A bolygók dőlésszöge és forgási iránya

az Északi- és Déli-sarkot összekötő képzeletbeli vonal. A Föld tengelye az Északi- és Déli-sarkot összekötő képzeletbeli vonal.

Éjszakák és nappalok váltakozása A Föld Nap által megvilágított felén nappal, az árnyékban lévőn éjszaka van. A nappalok és éjszakák váltakozásának oka a Föld tengely körüli forgása. Ennek időtartama 1 nap. A Föld Ny-ról K-re forog, ezért látjuk K-en felkelni, Ny-on lenyugodni a Napot.

A keringés időtartama 365 és ¼ nap. A Föld egy év alatt ellipszis alakú pályán járja körül a Napot, Ny-ról K-i irányban haladva. A keringés időtartama 365 és ¼ nap. (A négy évenként összeadódó teljes napot hozzátesszük az adott évhez, így minden negyedik év egy nappal hosszabb lesz, ez a szökőév.)

Az évszakok váltakozása Az évszakok kialakulásának oka a Föld Nap körüli keringése és a földtengely ferdesége, amely a keringés folyamán nem változik, mindig a Sarkcsillagra mutat.

A napsugarak hajlásszöge az északi félgömbön nyáron nagyobb, a déli félgömbön pedig ugyanekkor kisebb, mert ilyenkor a Föld északi félgömbje a Nap irányába hajlik, így arrafelé erősebb a felmelegedés és a nappalok is hosszabbak.

mindkét félgömböt nagyjából egyenlő hajlásszög alatt érik Ősszel és tavasszal mindkét félgömböt nagyjából egyenlő hajlásszög alatt érik a napsugarak; a nappalok és éjszakák hosszában sincs lényeges különbség.

mindig ugyanazt az oldalát mutatja felénk. Bolygónknak egy természetes kísérője van, A HOLD. Keringése ún. kötött keringés, azaz mindig ugyanazt az oldalát mutatja felénk.

A Hold fázisai a Földről nézve

A Hold forgási periódusa: 27,322 nap. Tehát ellipszis alakú pályáján nagyjából egy hónap alatt kerüli meg a Földet. A Hold Földre gyakorolt hatásai: stabilizálta a Föld tengelyferdeségét, így az éghajlat viszonylag állandó maradhatott. A Hold mindennapokban jelentkező hatása: az árapály jelenség.

a Föld a Nap és a Hold között van, A Hold időnként különböző kitüntetett térbeli helyzetekbe kerül és vagy napfogyatkozást, vagy holdfogyatkozást figyelhetünk meg. HOLDFOGYATKOZÁS során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. Akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold között van, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik.

Többféle típust figyelhetünk meg: van pl. teljes illetve részleges holdfogyatkozás. Teljes holdfogyatkozás A holdfogyatkozás ritkább, mint a napfogyatkozás.

A holdfogyatkozás geometriája

Napfogyatkozás akkor jöhet létre, amikor a Hold keringése során néhány percre pontosan a Föld és a Nap közé kerül, azaz újholdkor. Ilyenkor a Hold árnyékot vethet a földfelszínre. A fogyatkozás lehet teljes, gyűrűs vagy részleges, és csak a Föld szűk területéről látható.

Részleges napfogyatkozás Teljes napfogyatkozás

VÉGE