OTP Pénzügyi Pont FÓRUM A TÁRSASHÁZAKÉRT 2014. március 26.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tisztességtelen Devizahitelek?
Advertisements

Gayár Csilla, pénzügyi menedzser VÁTI Kht. Pécsi Területi Iroda DDOP Utólagos akadálymentesítés (Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz)
HUNGÁRIA Takarék tavaszi agrár fórum sorozat.
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
A Zöld Beruházási Rendszer és támogatásai
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai.. Témakörök •MFB Zrt. bemutatása •Finanszírozási programjaink –MFB Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Program.
Kamatszámítás.
REGŐS utca TÁRSASHÁZ ENERGIATAKARÉKOS FELÚJÍTÁSA
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Önkormányzatok finanszírozása
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Erdélyiné Forgó Erzsébet UFS Group Holding Zrt. Credit üzletágvezető
A társasház-felújítások finanszírozásának aktuális kérdései
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév 2. félév.
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
Állami lakástámogatások 12/2001 (I. 31. ) Kormányrendelet, 4/2005 (I
A hitelgarancia szerepe a vállalkozások forrásbevonásában Király Zsolt marketing igazgató Hitelgarancia Zrt február 2.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató A gyermekes családok otthonteremtéséért október 18.
Budapest, április 11. dr. Bart István Igazgató Magyar Energiahatékonysági Intézet Lakóépületek Energiahatékony Felújítása Lakossági igények, állami.
Jubileumi távhőszolgáltatási szakmai napok Farkas Tamás Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége Elnök Visegrád, november 14.
Lakás-előtakarékosság
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Példa Ft kölcsön esetében: Tehát azonos futamidő alatt és azonos összeg esetében a havi részlet nem növekvő hanem csökkenő összeggel!
Tájékoztató az OTP Bank Partnerei részére
A továbbtanulás ANYAGI oldala Előadó: Márkus Attila Diákhitel Központ Zrt.
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003 évi Phare program FIZETÉSI KÉRELMEK TIPIKUS HIBÁI Hayde Nóra, pénzügyi menedzser VÁTI Kht.
Költséghatékonyság a XXI. századi vállalatirányításban
Új Magyarország Mikrohitel Program Dr
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
A jövő az energia hatékony lakásoké nyílászáró csere, külső hőszigetelés és megtakarítási lehetőségek :19.
Mi otthonunk felújítási és új otthonépítési alprogram Új Széchenyi Terv és a K&H Zöld hitel.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Schmidt Csaba polgármester október 24. Városi Fűtéskorszerűsítési Program Tatabánya.
Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás Budapest, november.
REGŐS utca TÁRSASHÁZ ENERGIATAKARÉKOS FELÚJÍTÁSA Sárközi Gábor Közös képviselő 30/
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
Tájékoztató az „Otthon Melege Program” önkormányzati támogatásáról
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
EBKM számítási módszerei Készítette: Pál János Raj Gergő.
A lakossági ügyfelek részére kínált hiteltípusok.
Zuglói társasház energiahatékonysági felújításának tapasztalatai Dzsiki Ferenc Lagross Kft. Budapest,
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Lakóközösségi beruházások finanszírozása
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
MiFiN Mikrofinanszírozó Zrt. hitelezési termékei
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
A társasházak energiahatékonysági felújítását segítő projektmenedzsment képzés szeptember 23. ► Soproni társasház komplex energiahatékonysági beru-
A Gyurcsány-kormány Fészekrakó programja nem baloldali, hanem liberális.
Társasházak energiahatékonysági felújítását segítő projektmenedzsment képzés Szolnok, március 17. Napkollektoros HMV rásegítő beruházások építési.
Az OTP Lakástakarék számla olyan megtakarítási forma, amellyel a társasház vagy lakásszövetkezet a lakásszövetkezet tulajdonában, vagy a társasházi lakástulajdonosok.
Fenntarthatóság a felújításokban Patzauer Gábor vállalatfejlesztési menedzser.
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Társasházak felújítása Az ”Otthon Melege” program Előadó: Radnóti Ákos Alpolgármester.
SZÉCHENYI KÁRTYA PROGRAM ÚJDONSÁGOK ÉS HITELEK UNIÓS PÁLYÁZATOKHOZ SZÉP ZOLTÁN fejlesztési igazgató KAVOSZ Zrt.
OTP Pénzügyi Pont KFT február. 1-től létrejött egy új partneri hálózat, mely kizárólag az OTP Bank termékeit közvetíti az ország egész területén.
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
160 Mrd Ft energetika. Megjelent a KKV szektor megújuló épületenergetikai beruházásait támogató pályázati felhívás!
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
Előadás másolata:

OTP Pénzügyi Pont FÓRUM A TÁRSASHÁZAKÉRT 2014. március 26.

Csökkenő rezsiköltségek Tervezni kell a kiadásokat Nyomás alatt a háztartások A kormány a háztartások rezsijének csökkentéséről döntött: érintett szolgáltatások: gáz, áram, távhő, a szolgáltatási díjak úgy módosulnak, hogy azonos fogyasztási mennyiség mellett 10 százalékkal csökkenjen a számla végösszege a 2012. év végi árakhoz képest. Csökkenő rezsiköltségek Az enyhítés - bár minden háztartásban érzékelhető lesz - nem hoz jelentős áttörést költségeik mérséklésében a háztartások számára. A cél továbbra is az energiafelhasználás csökkentése a korszerűsítések, energiahatékonysági beruházások révén! Felemás segítség Folytatódó problémák A háztartásokra nehezedő egyéb nyomás közben folyamatosan nő, a recesszió, a reálbérek csökkenése, a növekvő munkanélküliség igen negatívan érinti őket. A kialakult helyzetben mindenkinek alapvető érdeke, hogy hosszabb távú tervet készítsen, amelyben jelentős fókusszal szerepel a háztartás költségvetésének ésszerűbb összeállítása, így a lehetséges megtakarítási lehetőségek feltérképezése is. Tervezni kell a kiadásokat Nem elegendő kizárólag a rezsicsökkentésre támaszkodni, saját megoldásokat kell találni!

Elérhető megtakarítás Nagyobb esély értékesítéskor Beruházással csökkenthetők a kiadások Az épületek felújításával azonnal 30-40 százalékkal csökken az energia felhasználása, a csökkenő energiaköltségek pedig fedezik a hitel törlesztő részletét. Elérhető megtakarítás Növekvő komfortérzet A felújításnak köszönhetően a társasház állaga nem romlik tovább, korszerűbbé és élhetőbbé válik az épület. Növekszik a lakások értéke, így hosszú távon értékesebb ingatlanok kerülhetnek a piacra. A sikeres értékesítésig eltelt idő ma már fél-egy év is lehet, de a korszerű, felújított ingatlanokra kimutathatóan nagyobb a kereslet. Nagyobb esély értékesítéskor Egy sikeresen lebonyolított felújítással a közös képviselők jelentős elismertségre tehetnek szert a lakóközösség körében!

+ A korszerűsítési munkák finanszírozása Felújítás, korszerűsítés Forrásösszetétel TÁMOGATÁS- ELŐFINANSZÍROZÁSI HITEL Állami kamattámogatással is Támogatás-előfinanszírozás Kezelési költség nélkül + Felújítás, korszerűsítés THERMO/STÍLUS HITEL Állami kamattámogatással is PANEL PLUSZ HITEL Alacsony kamatozású hitel Pályázati támogatás Önerő Saját forrás Ingatlanfedezet nélkül Kezelési költség nélkül Hitelből

+ Ha a társasháznak nincs lehetősége állami pályázatra… Egyszerre kétfajta állami támogatás is igénybe vehető! Állami kamattámogatás 70% állami kamattámogatás a hitel futamidejének első 5 évében 35% kamattámogatás a 6-10. évben Lakástakarék-megtakarítás 30% állami támogatás, lakásszámtól függő évi legfeljebb 108.000-324.000 Ft 3 % betéti kamat, kamatadó-mentesség + A hitel kamata az első 5 évben elérheti a 3,66%-ot! A hitel tőkeösszegének a 23%-a állami támogatásból fedezhető! Ha nincs lehetőség állami pályázatra, akkor is megéri!  OTP Bank – ajánlatok társasházaknak

Állami kamattámogatás feltétele – Felújítási alapképzés A felújítási alap havi mértéke: A lakóépület Felvonóval rendelkezik Felvonóval nem rendelkezik Használatba vétel, illetőleg a felújítás 15 éven belül volt 8 Ft/m2 6 Ft/m2 Használatba vétel, illetőleg a felújítás 15 évnél régebben volt 12 Ft/m2 10 Ft/m2 A felújítási alap képzésének igazolása: A fenti mértékű felújítási alap képzését az arról szóló közgyűlési határozattal kell igazolni. 2 lezárt évre történő alapképzés igazolása: Amennyiben a társasház nem végzett felújítást az elmúlt két évben, akkor hitelintézetnél vagy szakosított hitelintézetnél elkülönített számlán rendelkezésre kell állnia a két évnyi felújítási alap összegének Amennyiben történt felújítás, akkor a felújítási munkák számláit kell benyújtani Felújítási alapképzés felhasználásának minősül a felújítási munkákon túlmenően a kérelem benyújtását megelőzően felújítási célra felvett kölcsön igazoltan tőke és kamat fizetésére fordított összege Valamint a műszaki ellenőrzésre, a felújításhoz kapcsolódóan elvégzett műszaki vizsgálatokra, tervdokumentációra fordított számlával igazolt összeg.

Ha a társasháznak 10 millió forintra van szüksége energetikai beruházáshoz… Hitelösszeg 10.000.000.-Ft Futamidő 5 év Társasház lakásszáma 24 lakás LTP szerződés társasház részére 1 db LTP szerződés lakók részére 20 db Törlesztőrészlet 160.057.-Ft/hó Egy lakásra jutó törlesztőrészlet 6.669.-Ft/hó Összes befizetés 5 év alatt 9.183.213.-Ft

Ha a társasháznak 10 millió forintra van szüksége energetikai beruházáshoz… Hitelösszeg 50.000.000.-Ft Futamidő 5 év Társasház lakásszáma 56 lakás LTP szerződés társasház részére 1 db LTP szerződés lakók részére 40 db Törlesztőrészlet 792.523.-Ft/hó Egy lakásra jutó törlesztőrészlet 14.152.-Ft/hó Összes befizetés 5 év alatt 45.473.747.-Ft

Ha a társasháznak 10 millió forintra van szüksége energetikai beruházáshoz… Hitelösszeg 50.000.000.-Ft Futamidő 10 év Társasház lakásszáma 56 lakás LTP szerződés társasház részére 1 db LTP szerződés lakók részére 40 db Törlesztőrészlet 547.399.-Ft/hó Egy lakásra jutó törlesztőrészlet 9.775.-Ft/hó Összes befizetés 5 év alatt 59.604.651.-Ft

Ha a társasháznak 10 millió forintra van szüksége energetikai beruházáshoz… Hitelösszeg 80.000.000.-Ft Futamidő 10 év Társasház lakásszáma 84 lakás LTP szerződés társasház részére 1 db LTP szerződés lakók részére 70 db Törlesztőrészlet 812.773.-Ft/hó Egy lakásra jutó törlesztőrészlet 9.676.-Ft/hó Összes befizetés 5 év alatt 89.442.279.-Ft

Hogyan juthat hozzá 270 ezer Ft állami támogatáshoz? Havi 20 ezer Ft betételhelyezéssel! Hozam Plusz 4 EBKM állami támogatással: 14,38 % Szerződéses összeg 2 400 000Ft Havi betétbefizetés (45 hónapig) 20 000 Ft Összes betétbefizetés (120 hónap alatt) 900 000 Ft Jóváírt állami támogatás és kamat 342 278 Ft Összegyűjtött megtakarítás (betét, állami támogatás és kamat) 1 242 278 Ft Lakástakarék kölcsön 1 157 722 Ft Kölcsön törlesztés (156 hónapig)

Példa a maximális állami támogatás igénybevételére… ….10 év előtakarékosság után. Hitel Plusz 10 EBKM állami támogatással: 5,26 % Szerződéses összeg 7 750 000 Ft Havi betétbefizetés (120 hónapig) 20 000 Ft Összes betétbefizetés (120 hónap alatt) 2 400 000 Ft Jóváírt állami támogatás és kamat 801 167 Ft Összegyűjtött megtakarítás (betét, állami támogatás és kamat) 3 201 167 Ft Lakástakarék kölcsön 4 548 833 Ft Kölcsön törlesztés (156 hónapig) 41 000 Ft

Esztétikus és energia-takarékos otthon Ha hitelre van szükséges energetikai beruházáshoz…. OTP Lakástakarék Előhitel - THM 8,99 % Hitel összege 1 250 000 Ft Havi befizetés (57 hónapig) 11 250 Ft Kölcsön törlesztés (82 hónap) 17 270 Ft OTP Lakástakarék Előhitel - THM 8,86 % Hitel összege 3 500 000 Ft Havi befizetés (57 hónapig) 31 540 Ft Kölcsön törlesztés (82 hónap) 48 380 Ft

Díjmentes és kedvezményes számlanyitási akciók 2014. június 30-ig Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Sándor Anikó sandoran@otpltp.hu Tel.: 06 70 371 0171