KI A SZUVERÉN? (És hol is vannak az ő határai?) Nagy Boldizsár előadása az „És mi lesz az alkotmánnyal” című, az Eötvös Károly Intézet szervezte konferencián.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EU és Magyarország 7. előadás A magyar állampolgárok jogai az EU-ban.
Advertisements

A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Schenk B november 7. BCE Az emberi jogok regionális védelme november 7.
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
A NATO és a Varsói Szerződés
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Egyes emberi jogok Törökországban
A szuverenitás mítoszáról
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
EU alapismeretek E-Learning.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
A POLITIKAI-GAZDASÁGI VÁLSÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ KÉSZITETTE: GILIGOR ANITA.
INDIVISIBILITER ET INSEPARABILITER? Státustörvények és honosítás Európában Készítette: Szabó István.
Isten misztériumának előzetes kérdése
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
Az államhatalom terjedelme és korlátai
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A délszláv válság.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
Deli Zsófia, Pálfi Ágnes
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Nagy Boldizsár előadása az „Európa: kisebbségek, identitás ” című
A FÜGGÉS HATÁRAI Nagy Boldizsár hozzászólása az ”Mi fenyegeti a Harmadik Köztársaságot” című előadás-sorozat „Egy független ország” c. estjén.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
alkotmány – állam- és kormányformák
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A háború és a modern fegyveres erő
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
A RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIA FEJLŐDÉSE dr. Kósa Ádám Európai parlamenti képviselő és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke november.
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Védelem A védelem azt biztosítja, hogy az ember biztonságban éljen, értékei saját érdekeit szolgálják, vagy a világterrorista támadógépezet társtettesévé.
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Állampolgárság.
Az Alkotmánybíróság.
Elektronikus eljárás a polgári perben
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja Sapientia - Erdély Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda.
A fogyatékkal élők integrációjának kérdése Románia EU csatlakozása után.
Közigazgatási Jog 4. Európai közigazgatás, 3. előadás szeptember Az EU központi szerveinek általános jellemzői Nincs önálló (saját) EU intézményrendszer.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 13. előadás december Az európai közigazgatás fogalma Kiindulópont: annak ellenére, hogy az EU esetében.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Az UNHCR feladatai és működése. A menekültügy nemzetközi feladatai
Migráció és nemzetközi jog
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
A KÜLFÖLDIEK JOGÁLLÁSNAK NEMZETKÖZI JOGI KÉRDÉSEI
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
A jogforrási rendszer II.
Kompetenciák 1. Joghatóság
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Jog- és állambölcselet I.
Előadás másolata:

KI A SZUVERÉN? (És hol is vannak az ő határai?) Nagy Boldizsár előadása az „És mi lesz az alkotmánnyal” című, az Eötvös Károly Intézet szervezte konferencián 2003 szeptember 12-én

"Az... állam, ha jól szervezték meg, biztosítja magát a külső erőszak és a belső bajok ellen, hatalma lassanként gyarapszik, mígnem eléri a tökéletesség csúcsát, mely a virágzás állapota, s nem tarthat sokáig, az emberi dolgok változékonysága miatt, amelyek oly állhatatlanok és bizonytalanok, hogy gyakran a legnagyobb államok is váratlanul összeomlanak saját súlyuk alatt; másokat az ellenség ereje pusztít el, amikor a legszilárdabbnak hitték magukat; ismét mások lassan öregszenek, s belső gyengeségeiktől halnak el. És rendesen az történik, hogy a legszebb államok szenvedik el a legnagyobb változásokat, amiért nem hibáztathatók, ha a változás külső erőtől származik, ahogyan a leggyakrabban előfordul, hiszen a szép államoknak van a legtöbb irigye.” Jean Bodin: Az államról. Negyedik könyv, I. fejezet Gondolat, Bp. 1987, old.

Nyugtalanító kérdések •Szuverén-e Magyarország, ha a Duna eltereléséhez vagy a ciánszennyezéshez hasonló katasztrófa érheti? •Elveszti-e szuverenitását, ha belép az EU-ba? •Ha most veszti el, akkor megvolt-e az –a KGST tagság, –a szovjet csapatok általi megszállás, idején? •Sérti-e a szomszéd államok szuverenitását a 2003 nyarán módosított kedvezménytörvény? És az eredeti? •Szuverén joga-e egy államnak nukleáris fegyverrel - a nyílt tengeren kísérletezni; - azt végszükségben használni? •Jogszerűen bombázta-e a NATO Jugoszláviát? •Szuverenitás-sértés volt-e az Irak ellen folytatott háború? •Szuverén állam-e Andorra, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Szomália, Tajvan?

Az előadás szerkezete •1. A beszédmód nehézségeiről –Fogalomhasználat –Autonómia és rend dilemmája •2. A szuverenitás dicsérete (olvasmány) •3. Empirikus próba: szuverén (volt)-e Magyarország? •4. Néhány történeti és elméleti megfontolás •5. A "westfáliai szuverenitást" aláásó nemzetközi (jogi) elemek •6. Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz: szuverenitásunk alakulása néhány kritikus területen –határőrizet –vízumpolitika –bevándorláspolitika –menekültügy –állampolgárság •7. Következtetések általában a szuverenitásról és konkrétan a magyar csatlakozásról.

A beszédmód nehézségeiről Fogalomhasználat •Különböző tudományágakban eltérő jelentések •Egy tudomány (jog) ágon belül sincs egyetértés Az apologetikus és az utópikus érvelés körkörössége

A beszédmód nehézségeiről Fogalomhasználat Stephen Krasner a szuverenitás négy alap-jelentését különbözteti meg: -Nemzetközi jogi szuverenitás: jogi függetlenséggel rendelkező területi egységek (államok) kölcsönösen elismerik egymást. -Westfáliai szuverenitás: territorialitás és autonómia, a külső erők kizárása a hatalmi rendszer felépítéséből és működéséből - Belső szuverenitás: a politikai hatalom szerveződési formája és a közhatalmi szervek képessége a területen gyakorlati uralom alatt tartására -Függetlenségi szuverenitás: a közhatalmi szervek képessége a határt átszelő mozgások (információk, eszmék, emberek, áruk, tőke, szennyeződések) ellenőrzésére. KRASNER, Stephen D.: Sovereignty Organized Hypocrisy Princeton University Press, Princeton, 1999, 4.old

A beszédmód nehézségeiről Fogalomhasználat •" A szuverenitás azon túl, hogy minden államnak megadja a joghatósága alatt álló területhez kapcsolódó jogosítványok készletét, még a következő átfogó jogokat tartalmazza: először is azt, hogy megköveteli területi integritása és politikai függetlensége tiszteletben tartását a többi állam által, másodszor a hivatalos minőségükben eljáró államképviselők szuverén immunitásának igénylését,...harmadszor pedig immunitás igénylését külföldi bíróságok joghatósága alól olyan tettekért vagy ténykedésért, amelyet az állam szuverén minőségében valósított meg." •Cassese, Antonio: International Law in a Divided World Clarendon Press, Oxford, o.

A beszédmód nehézségeiről Az apologetikus és az utopikus érvelés ellentmondásai és egymásrautaltsága •Mi a szuverenitás forrása? –Apologetikus: az állam maga, a belső tényezők –Utópikus: a nemzetközi jogrend •Valójában egyik sem lehet meg a másik érvelés nélkül: –Miért köti az államot a szerződés? Mert a nemzetközi jog ezt kívánja. –Miért kötelező a nemzetközi jog? Mert az államok így akarják. •Right of passage, Nuclear Tests, Gabcikovo-Nagymaros Project esetek a Nemzetközi Bíróság előtt

A szuverenitás dicsérete (Jogi és politikai folklór. Gyűjtötte és rendezte: Nagy Boldizsár) • A szuverén független, szabad, korlátlan, teljes, sérthetetlen és támadhatatlan, saját akarata szerint dönt, beavatkozásmentes, "úr a házában". Magánál nagyobb hatalmat (el) nem ismer. • A szuverént nem illeti kétely, diktuma (parlamentjének, bíróságának szava) végérvényes, nem tárgya felülvizsgálatnak és utólagos megfontolásnak, nem szorul további bizonyításra, hanem a puszta kimondással igaz. Az Alkotmány - ha van - szent írás, melynek tartalma és parancsai végső mércéül szolgálnak. • A szuverén szép, mert fenséges, főhatalma van, szimbólumokat alkot, s azokkal kizárólagosan rendelkezik, léte költői, egyenesen spirituális, gyakran a kollektív (ön)tudat, a nemzet megtestesítője, alteregója, benne önmagunk nemesebb alakjával azonosulunk, törvényei útján megvonja a "mi" és az "ők" közötti határokat.

A szuverenitás dicsérete (folyt.) • A szuverén erős, mindenkinél erősebb, mert (Isten után vagy kegyelméből) övé a végső (földi) hatalom, ő a katonaság és a rendőrség, melynek fegyverei által véd és oltalmaz, a bűnöst megbünteti, az ártatlan elé védő kart nyújt. • A szuverén a kiszámíthatóság és a rend, az előreláthatóság és az arányosság megtestesülése, elsősorban a jogrend alakjában, amely előre megjövendöli egy emberi magatartás következményeit, s egyben kijelöli a tevékenység térbeli horizontját, az államhatárokat, amelyek a kiszámíthatatlan, rendezetlenséget teremtő külső erőket megszűrik, s a belső rendhez idomítva engedik csak be a horizonton belülre. • A szuverén jó, mert állami ellátó rendszerei révén gyámolít és felkarol, betegségben támasz, öregségben vigasz, a rászorultat pénzhez, fedélhez, doktorhoz juttatja, megóv a járványtól, elismeri és tanúsítja a megszerzett szaktudást, közműveket és közszolgáltatásokat üzemeltet a kedvünkért, tanít, sőt szórakoztat is. • A szuverén tehát Isten után/mellett/helyett isten, a Mindenható attribútumaival (és feltételezett korlátaival).

Elmélkedés a magyar szuverenitás alakulásáról 1945 után Magyarország lényegében nem szuverénkorlátozottan szuverénteljesen szuverén 1946-ban 1957-ben 1968-ban 1996-ban 2005-ben (sikeres EU csatlakozást feltételezve) (Önkéntes) tagságunk a felsorolt szervezetekben és szerződésekben és az azzal járó kötelezettségek szuverenitásunk korlátai (voltak, lesznek)-e korlátozzáknem korlátozzáknem tudom ENSZ Európai Unió NATO Varsói Szerződés Párizsi Unió az ipari tulajdon védelmére WTO UEFA

Néhány történeti és elméleti megfontolás •A szuverenitás történeti kategória: a reneszánsz és a westfáliai béke között alakul ki (fogalomként és a gyakorlatban) a részét alkotó beavatkozás tilalma a francia forradalom után és –vagy soha nem írta le adekvátan az állami létet, –vagy ha - elsősorban a XIX. században – tankönyvszerűen érvényesült is, legkésőbb a II világháború illetve a kétpólusú rend megszűnése után a kategória jelentése elmosódott, és az államok gyakorlata megváltozott. •Állam-demokrácia-nemzet-egység-identitás –A szuverenitás normatív megközelítése: "hasznos"? "káros"? –Ki/mi a szuverenitás végső hordozója? •Mi a szerződéskötés/szervezetbe belépés jelentése: lemondás a szuverenitásról vagy épp annak gyakorlása

AZ ÁLLAM CSELEKVÉSI SZABADSÁGÁNAK HATÁRT SZABÓ NEMZETKÖZI JOGI NORMÁK, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A NEMZETKÖZI JOG MINŐSÉGILEG ÚJ FEJLEMÉNYEIRE •A) A nemzetközi területek, az emberiség közös öröksége és közös gondja •B) Az emberi jogok és az egyén védelme •C) A kormányzat demokratikus megalapozottsága •D) Jog a kiváláshoz és önrendelkezési jog •E) Az ENSZ kényszerítő lépései •F) A humanitárius intervenció (és az államépítés) új doktrínája?

•[Az állam] " szuverenitásának és integritásának tiszteletben tartása a közös nemzetközi haladás döntő eleme. Az abszolút és exkluzív szuverenitás ideje azonban elmúlt, elméleti tételei egyébként soha nem feleltek meg a realitásnak. Ma az államok vezetőinek feladata, hogy megértsék ezt, és megtalálják az egyensúlyt a jó belső irányítás szükségletei és az egyre inkább interdependens, minden elemében kölcsönösen függő világ követelményei között." • B-B. Ghali: An Agenda for Piece UN, 1992, • Magyarul kiadta a Magyar ENSZ Társaság, 17. pont

Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz: Néhány kritikus terület A 2002 őszi parlamenti vita: •A vita lényegében értelmetlen Hargitai János, FIDESZ-MPP képviselő konklúziója: (a négypárti kompromisszum megszületésének bejelentésekor) "Szerintem eddig is vakvágányon volt az a vita, amit mi folytattunk szuverenitásból adódóan hatáskörök átruházásáról vagy közös gyakorlásáról." •Az eredmény értelmezhetetlen és több sebből vérzik –Nem rendezi a többi "szuverenitáskorlátozó" intézmény helyét (ld. pl. a hágai Nemzetközi Bíróság ítéletének helyzetét a magyar jogban), –Hallgat a közösségi jog helyéről, –Nem állapítja meg a közösségi döntéshozatalban való részvétel érdemi szabályait.

Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz: Néhány kritikus terület Határőrizet (Schengen) • két fázis: ill. utána •2007-ig: kettős szűrés, megmarad az ellenőrzés a tagállamokkal közös határokon •2007 után Ukrajna, Románia, Szerbia- Montenegro és Horvátország: külső (vagy félkülső) határ. Az ellenőrzés képessége erősödik, viszont a közös európai határőrség lehetősége távoli. Vízumpolitika: •rövidtávú teljes igazodás –már évekkel ezelőtt megkezdődött •hosszútávú: nemzeti döntés. Mire EU szabályozás: Magyarország tag (vétójoggal?)

Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz: Néhány kritikus terület Bevándorláspolitika –Történelmileg: nyitottság (nem ismérve a szuverenitásnak a kirekesztés az I. VH előtt) – ráadásul főleg tőlünk mennek –Szocializmus: nincs bevándorláspolitika – alapvetően elzárkózó –1990 óta zavaros preferenciák, a formális politika hiánya EU hatása: a hosszú távú bevándorlásra van jogköre, de egyelőre lényegében csak a gondolkodás szintjén (bizottsági közlemények) gyakorolja.

Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz: Néhány kritikus terület Menekültügy: –A beléptetés megtagadásához eddig sem volt jog –Az elbírálás standardját a Genfi Egyezmény adta, amit az EU is alapvető mércéjének tart –A nagymértékű beáramlás esetén nyújtandó ideiglenes védelem és a Genfi Egyezmény alá nem tartozó kiegészítő védelem standardjai születőben vannak – rutin harmonizációs feladat lesz, nem érint szuverén előjogokat. –A menekülők visszavétele az EU tagállamaiból eddig is gyakorlat volt, csak a jogalap változik.

Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz: Néhány kritikus terület Állampolgárság – uniós polgárság 1. Tévképzetek: –1: az állampolgárság az állampolgár és a szuverén meghitt, érdemi kapcsolata –2 : az állampolgárság tisztán jogi kapcsolat, független az élethelyzettől –3: az állam valamennyi állampolgáráról tud és törődik velük –4: az állampolgárok tartják el az államot –5: az állampolgárság egyben a kulturális és etnikai nemzethez tartozás kifejeződése –6: politikum és állampolgárság szétválaszthatatlan elemek

Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz: Néhány kritikus terület 2.Kettős állampolgárság - az állampolgárság megadásának és elismerésének nemzetközi jogi feltételei és korlátai - Micheletti (C-369/90), Kaur (C-192/99) és ami várható 3.Uniós polgárság - „kiegészít" - lesz-e európai demosz?

Következtetések általában a szuverenitásról és konkrétan a magyar csatlakozásról •A szuverenitás általában, "mint olyan" értelmezhetetlen. •Kétséges, hogy a szuverenitás erősítése vagy védelme öncél-e, hogy a szuverenitás melletti kiállás automatikusan a "haza / nemzet / nép / lakosság / állampolgárok" érdekeit szolgálja. •A szuverenitás fenntartás nélküli dicsérete helyett többdimenziós elemzésre van szükség, akár fogalmilag, akár adott ország konkrét történeti pillanatában, ahol az tekintendő kívánatosnak, ami a nyílt demokratikus párbeszédben megformált társadalmi preferenciákat a nemzetközi jogban kodifikált értékeszmények sérelme nélkül leginkább megvalósítja.

Következtetések általában a szuverenitásról és konkrétan a magyar csatlakozásról •Az Európai Unióhoz csatlakozás mélyreható változásokat hoz a magyar jogrendben és alkotmányos tanokban. •A nemzetközi jogi szuverenitás felől nézve a csatlakozást a különböző formájú szuverenitás- megosztásokhoz (eddig is létezett "szuverenitás korlátozásokhoz") képest a belépésünk nem jár minőségi változással. •Az Unióhoz csatlakozás bizonyos hagyományos állami szuverén funkciók gyakorlását hatékonyabban teszi lehetővé mint a "független" lét.

Az előadó kapcsolódó írásai: •A nemzetközi jog alapelveinek tényleges tartalmáról Külpolitika vol. VII. (1980) No. 3, old. •Az abszolútum vágyáról és a tűnékeny szuverenitásról = Szerk. Gombár Csaba, Hankiss Elemér, Lengyel László, Várnai Györgyi, A szuverenitás káprázata Budapest, Korridor kötetek, 1996, 227 – 261 old. •Éljen a szabad.....! Liget, vol. 11 (1998) No. 11., old. •Hadban állunk? Élet és Irodalom, 1999 április 16., 3.old. •Önvédelem, háború, jog, Élet- és Irodalom, 2001 szeptember 28 •A szándék-buborék [A kedvezménytörvény nemzetközi fogadtatásáról] in: A státusztörvény (Dokumentumok, tanulmányok, publicisztika) Szerk.: Kántor Zoltán, teleki László Alapítvány, Budapest, 2002, old. Eredetileg: Élet- és Irodalom, január 25, 3-4.old •Vörös Imre lapátja Birkózás a szuverenitás démonával Élet- és Irodalom, január 3., 5. és 13.old •A szuverén határai Fundamentum, (2003) 2. sz old

Köszönöm a figyelmüket!! NAGY BOLDIZSÁR EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM NEMZETKÖZI JOGI TANSZÉK Budapest, 1364, Pf. 109 Egyetem tér 1 – 3 Telefon: , Telefax: