Készítette: Földesi Krisztina - diplomás ápoló Kosztolányi Eszter- oszt. vez. diplomás ápoló BMKT, Pándy Kálmán Kórháza Fül - Orr- Gégészeti Osztály Oszt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Advertisements

Az A vércsoport.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A krónikus parotitis sebészi kezelése
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Csecsemő és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégiumi ülés
KLINIKAI ALAPISMERETEK
Hypertoniás sóoldat inhalációjának hatásossága RSV bronchiolitisben
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
Tápláltsági problémák a Crohn- és colitises betegeknél
Fejre vigyázni! Sajtótájékoztató május 6..
Részleges gégeműtéten átesett betegek nyelés rehabilitációja
A jó anamnézis fél diagnózis
Mire jók a szűrővizsgálatok?
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Táplálkozási allergiák
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
Az Onkológia Osztály TEAM munkájának bemutatása
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
A köszvény Arthritis urica.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Idős betegek dialízis kezelésének orvosi, pszicho-szociális és
A szervezet energiaforgalma
Ápolási tevékenységünk központja a beteg SE ÁOK I.sz.Sebészeti Klinika Budapest Mollnár Enikő Zina.
A táplálásterápia elvei és gyakorlati kérdései
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
ENTERITIS ACUTA FOLYADÉK-ELEKTROLIT TERÁPIA
Teljes Parenterális Táplálás
Perioperatív táplálás a felső tápcsatorna radikális műtéteinél
Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Perkután tracheosztómia Mikor?
Gyermekkori chronicus otitisek kezelése osztályunk gyakorlatában
FEJ-NYAKI DUZZANATOK DIFFERENCIÁLDIAGNOSZTIKÁJA
Procedure for Prolapse and Haemorrhoids (PPH-Longo)
Falvai Judit, Lichtenberger György, Süveges Kinga, Szűcs Erika:
Emlődaganatok prognózisa a szűrési program tükrében
Mi jellemzi az egyetemisták mobiltelefon használati szokásait? H1: A fiúk többet kommunikálnak SMS-ben, mint a lányok. H2: A diákok szociodemográfiai.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató december 4.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
Dr. Domján Gyula Dr. Gadó Klára. WEGENER GRANULOMATOSIS BELGYÓGYÁSZATI VONATKOZÁSOK Dr. Domján Gyula, Dr. Gadó Klára Szent Rókus Kórház I. Belgyógyászat.
AKUT HAEMODIALÍZIS A SZT. RÓKUS KH. I BELGYÓGYÁSZAT DIALÍZIS RÉSZLEGÉN KÖZÖTT.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
A szerotípus hatása az optimális kezelési stratégia felállítására myasthenia gravisban Pál Zsuzsanna, Boczán Judit, Bereznai Benjamin, Lovas Gábor, Csépány.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
A Magyar Balneológiai Egyesület Vándorgyűlése
Az ember táplálkozása.
A szervezet energiaforgalma
Decubitus prevenciós lépések a Szent Pantaleon Kórházban
Öngyilkosság és időjárás összefüggése Magyarországon
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
A BETEG TÁPLÁLKOZÁSA.
VITAMINOK.
Légzőszervrendszer betegségei
Készítette: Szabó Elza 2012 május Mivel szerzői jogvédelem alatt nem áll, ezért bárki, bármikor felhasználhatja! Szeretettel!
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, 2012
A szervezet energiaforgalma
Az obesitas járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember István (Szerk.): Népegészségügyi orvostan Az elhízást.
Tápláltsági állapot felmérés idősek otthonában
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
A szervezet energiaforgalma
Alultápláltság és veszélyei
Előadás másolata:

Készítette: Földesi Krisztina - diplomás ápoló Kosztolányi Eszter- oszt. vez. diplomás ápoló BMKT, Pándy Kálmán Kórháza Fül - Orr- Gégészeti Osztály Oszt. vez. főorvos: Dr. Márk György Szarvas, november Táplálásterápia jelentősége a Fül-Orr-Gégészeti Osztályon előforduló daganatos betegek körében

„Ahogyan nem fogadjuk el, hogy a daganatos betegnek együtt kell élnie – és szenvednie a fájdalommal, úgy azt sem szabad elfogadnunk, hogy a kachexia–anorexia szindróma a daganatos betegség természetes velejárója.” (F. DeConno)

Fogalmi meghatározások  Korábban:  mesterséges táplálás  Ma:  klinikai táplálás  táplálásterápia

Malnutrició (Rossz tápláltság) „Az energia, fehérje, vagy más specifikus tápanyag olyan fokú hiánya, ami mérhet ő en megváltoztatja a szervezet m ű ködését, rontja a gyógyulást, prognózist, de ezek az eltérések a táplálás hatására reverzibilisek.” Allison, Nutrition vol. 16No 7/ Allison, Nutrition vol. 16No 7/8 2002

A malnutrició kialakulásában szerepet játszó tényezők:  a táplálék felvételének, emésztésének és felszívódásának zavarai (pl.: mechanikus akadályok, malignus elváltozások, gyulladásos bélbetegségek) mechanikus akadályok, malignus elváltozások, gyulladásos bélbetegségek)  a tápcsatornán át történő táplálkozási tilalom  a nagy mértékben csökkent étvágy  az idült hasmenés, hányás  a táplálkozási képtelenség vagy negatívizmus  a felgyorsult anyagcserével vagy a fehérjék fokozott lebontásával járó állapotok (pl.: tartós láz, súlyosabb sérülés) A kórházban ellátottaknál a malnutríció létrejöttében az említetteken kívül hozzájárulhat még:  az idegen környezet  a nem megszokott és nem időben tálalt, esetleg hideg étel  esetleg maga a terápia

Rejtett malnutrició

„MUST”(Malnutrition Universal Screening Tool) Az 5 „MUST” lépcső 1. Mérjük meg a beteg testtömegét és testmagasságát, majd állapítsuk meg a BMI-t. 1. Jegyezzük fel a nemkívánt testtömegcsökkenést %-ban, majd határozzuk meg az ehhez tartozó pontértéket. 1. Állapítsuk meg az akut betegség hatását, és az ahhoz tartozó pontértéket. 1. Az as lépésből származó pontértéket adjuk össze. A kapott pontérték meghatározza az alultápláltság rizikóját. 1. Kezelési terv felállítása, felépítése.

Szakmai állásfoglalás szerint szükséges a táplálásterápia, ha 4 pozitív az álábiak közül • 5 napnál hosszabb elégtelen táplálékfelvétel • 1 hónap alatti testömegvesztés 10% feletti- szándékos fogyókúra nélkül • aktuális testtömeg kisebb, mint az ideális 80%-a • BMI 20 kg/m 2 alatt • Se albumin 30g/l alatt • lymphocytaszám 1,2 G/l alatt • csökkent / anergiás bőrreakció

Vizsgálatok Első vizsgálatunkat 2004 január-2008 december között, a Gyulai Pándy Kálmán Kórház Fül- Orr- Gégészeti Osztályán, nyelési nehezítettség miatt felvett betegek körében végeztük. Az adatgyűjtéshez kórlap feldolgozását alkalmaztuk. Második vizsgálatunk ez előzőre épült, és 2009 május-2010 október között nyelési nehezítettség miatt felvet betegek adatait vizsgáltuk egy előre elkészített ápolási dokumentációs betétlap MUST szűrés/ felhasználásával.

Vizsgálati eredmények I.

Vizsgálati eredmények II.

Vizsgálati eredmények III.

Vizsgálati eredmények IV.

Vizsgálati eredmények V.

Vizsgálati eredmények VI.

Összefoglalás  között 139 fő, 2009 máj okt. között 70 fő volt az osztályunkon, a nyelési nehezítettség miatt felvett betegek száma, amiből az első vizsgált időszakban 115 főnek, míg második esetben 55 főnek volt fej-nyaki daganatos megbetegedése.  között a férfiaknál volt gyakoribb a daganatos megbetegedés és a év közötti korosztályban, de 2009 máj okt. között a 45 évnél fiatalabb férfiak körében megnőtt az arány.  között az ápolási napok száma 7 nap alatti volt és ez idő alatt a betegek legalább szájon át kiegészítő táplálásban részesültek, míg 2009 máj-2010 okt. között az ápolási napok száma 7 nap feletti és a betegek nagy része szondatáplálásban vagy PEG táplálásban részesültek.

Javaslataink o Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a daganatos betegek esetében a megfelelő táplálkozás, a táplálékbevitel mennyire fontos. o Fontosnak tartjuk, hogy az ápolók fordítsanak nagyobb figyelmet azon betegekre, akik nem tudnak, nem akarnak megfelelő mennyiségű és/ vagy minőségű tápanyagot a szervezetükbe juttatni, illetve műtétre érkezvén nem szabad étkezniük. o Az ápolási anamnézis felvétele legyen minél pontosabb, a szakdolgozók ismerjék meg és alkalmazzák az alultápláltság rizikójának komplex szűrőmódszerét. o Az előzőekhez szükséges hogy az osztályon legyenek belső képzések, illetve alkalmanként intézményen kívül is részt tudjunk venni tapasztalatcserén, továbbképzésen, kongresszuson. o „Otthontápláló szolgálat” szakápolójával kapcsolat felvétele.