KULTÚRPOLITIKA ÉS MŰVELŐDÉSÜGY A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTTI MAGYARORSZÁGON „A tanulatlan, és demokráciára éretlen tömegek veszélyesek a társadalomra”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Klebelsberg Kuno.
Advertisements

A magyar felsőoktatás.
KLEBELSBERG KUNO Miniszter: Kultuszminisztersége
Aki a lelkileg is összetört nemzetnek kiutat mutatott 77évvel ezelőtt hunyt el Klebelsberg Kuno ( ) ISTENEM ÁLD MEG A NEMZETET.
Klebelsbergi népiskolák a letenyei járásban
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
MBE Gyülekezetplántáló regionális találkozó április 20. Eger
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
15 éves az OSZTRÁK KÖNYVTÁR = ÖSTERREICH-BIBLIOTHEK a Berzsenyi Dániel Főiskolán.
A november 18-i workshop napirendje
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
1 Magyar Nyelven Európában I. Felsőoktatás és Tudomány Budapest március 31 – április 1.
A Budapesti Népoktatási Kör. A Budapesti Népoktatási Kör megalakulásának előzményei, szerveződésének körülményei és átalakulásai.
Gábor Dénes Tehetségpont
M OBILITÁSI HAJLANDÓSÁG VIZSGÁLATA FŐVÁROSI ÁLLÁSKERESŐK KÖRÉBEN Molnár Nikolett PhD-hallgató XI. MRTT vándorgyűlés Kaposvár, 2013.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
Modernizmus és várostervezés
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
Közigazgatási alapismeretek
BORDÁS ANDREA: A KOMÁROMI VÁROSI EGYETEM CHERD–H KONFERENCIA Debrecen, május 14. A teljesített küldetés.
Az éretlenek (Les Sous-doués) rendezte: Claude Zidi.
KULTÚRPOLITIKA ÉS KÖZOKTATÁSÜGY A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTT.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
. Vass Vilmos igazgató Programfejlesztési Központ Oktatási programcsomag - kulcskompetenciák „A tudásalapú információs társadalomért” Fővárosi Pedagógiai.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Belügyi Tudományos Tanács Velünk Élő Tudomány Dr. Dános Valér.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A reformáció és ellenreformáció nevelésügye XVI-XVII. század
Könyvtári informatika I.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Törökszentmiklós
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
TEHETSÉGGONDOZÁS MAGYARORSZÁGON 2010-BEN Nyíregyháza, október 3.
(Gerhardinger Mária Terézia alapító anya)
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
100 ÉVES AZ INTÉZETÜNK 1. A Milleker-korszak
BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL Horváth Gyula MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
AZ ABSZOLUTIZMUS KORA „A nemzet ébren tartása”
Biztonság és Partnerség Társadalmi vita - Zárókonferencia szeptember 2. Budapest Az egészségügy feladatai 2010-ig Dr. Székely Tamás miniszter.
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Klebelsberg Kunó Született: Magyarpécska, november 13. Elhunyt: Budapest,1932. október 12.
A nemzeti felsőoktatási törvényről Kaposi József 2015.
A társadalom intézményrendszere és tényezőinek munkamegosztása a nevelési folyamatban Dr. Molnár Béla Ph.D.
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből Rozner Gábor.
Kultúra és művelődés. Egyházak  Egyház helyzete megváltozott   Dualizmus - liberális eszme  állam egyház szétválasztása  Horthy-rendszer  ellenkező.
Németh Antal Németh Antal rendezésében Tanulmányai ( ) KölnPárizs Bécs Berlin Irodalmi+művészettörténeti tanulmányok budapesti + berlini egyetem.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
REKTOR Előadó: Dr. Mészáros Tamás, rektor, egyetemi tanár Egyetemi stratégia bizonytalan környezetben.
A régészeti örökség védelmének intézményrendszere.
A Szent István-i állameszme A keresztény-nemzeti kurzus Szegedi gondolat: az ellenforradalmi rendszer politikai ideológiája a két vh. közti Mo.-on. Nem.
Az iskoláztatás kezdetei, tantervek megjelenései
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
MIÉRT éppen a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar?
Hazánk külpolitikája Kultúra a Horthy-korszakban
Tájékoztató a csillagfény tanodáról toborzó Győr, Széchenyi Egyetem február 07. efop
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
Szakértés/szaktanácsadás módszertana
„A nemzet ébren tartása”
Németh Antal Az ember tragédiája.
MAGYARORSZÁG NEVELÉSÜGYE A 19. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
A munkásság művelődési törekvései a a századforduló körüli években
Előadás másolata:

KULTÚRPOLITIKA ÉS MŰVELŐDÉSÜGY A KÉT VILÁGHÁBORÚ KÖZÖTTI MAGYARORSZÁGON „A tanulatlan, és demokráciára éretlen tömegek veszélyesek a társadalomra”

KLEBELSBERG KUNO Miniszter: 1922-1931 Kultuszminisztersége idején, és irányítása alatt zajlott le a magyar oktatás- és művelődésügy legnagyobb és legsikeresebb reformja az óvodától az egyetemen át a felnőttoktatásig és a közművelődés megszervezéséig. Klebelsberg Kuno 1875-1932

Népiskolai programja Óriási népiskola-építési programot indított el. Három év alatt 5784 tantermet és 2278 tanítói lakást, építtetett. Miniszteri működése alatt 1555 népkönyvtár, 1500 iskolai könyvtár és 500 óvoda épült. Az iskolaépítési programmal párhuzamosan új tantervet vezet be. Az új tanterv különös gondot fordít a nyelvtanulásra, egészségügyi ismeretek szerzésére, a testnevelésre.

Felsőoktatás-politikája Klebelsberg minisztersége alatt három egyetem, (Pécs, Szeged, Debrecen), három főiskola (Testnevelési Főiskola Budapest, Szegedi Tanárképző, Erdészeti Főiskola, Sopron) huszonegy egyetemi klinika épült. Szeged

Tudománypolitikája Országos Magyar Gyűjteményegyetem Országos Természettudományi Tanács Széchenyi Tudományos Társaság Az Akadémia politikától való függetlenségét és szilárd anyagi alapját törvénnyel biztosította. A Collegium Hungaricumok hálózata (Bécs, Róma, Berlin, Párizs) Collegium Hungaricum Bécs

Az iskolán kívüli közművelődés

Bizottság 1922-ben létrejön az Iskolánkívüli Népművelés Országos Bizottsága Feladata: javaslattétel, véleményezés, felügyeleti, irányítási munka Tagjai: tanfelügyelők, társadalmi szervezetek, intézmények választott képviselői, olyan neves személyiségek, akik bizonyították alkalmasságukat -őket a miniszter nevezte ki.

Cél, eszközök A tanköteles koron túl is segíteni a fiatal felnőtteket, pótolni a műveltség hiányosságait, műveltebb, az európai igényekhez alkalmazkodó „munkaerőt” képezni ismeretterjesztő előadások, népművelési tanfolyamok

Az iskolán kívüli népművelés szervezetei Munkájukat az Országos közművelődési Tanács fogta össze Az anyagi alapot a VKM biztosította Az állam szerepe erős A kormányzati politika kijelöli az irányt, kezdeményez, segít A kormány és az egyházak együttműködnek

Kiket és hogyan kell művelni? Középosztály Városi tömegek Szegényparasztság Hogyan? Az állampolgári öntudat felébresztésével, a nemzeti érzés fokozásával

Népművelés és elit kultúra 1925 november 25. Programbeszéd A tudományos eredmények létrejöttének feltételeit megteremteni Ezzel párhuzamosan, modern eszközökkel (népkönyvtárak, film, rádió) az alacsonyabb néposztályok kulturálódását elősegíteni A gazdasági szakismeretek fejlesztése tanfolyamokkal

Az iskolán kívüli népművelés „tantervei” és módszerei A kereszténység erkölcsi világfelfogásának tanítása A nemzeti-történelmi ismeretek tanítása A gyakorlati életre vonatkozó ismeretek Szaktanfolyamok Módszerek: előadások, diaképes vetítések, múzeumlátogatások, színházi előadások, hangversenyek