Kereskedelmi csomagolószerek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség
Advertisements

Az oltalom alatt álló magyar termékek lehetőségei a kereskedelemben
TERMÉKDÍJ - CSOMAGOLÓSZEREK
Taggyűlési összefoglaló CSEBER Non-profit Közhasznú Kft CSEBER Kft. Taggyűlés2012. december 18.
Szelektív hulladékgyűjtés
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Környezetvédelmi termékdíj
Dudásné Regdon Krisztina
A környezetvédelmi termékdíj szerepe a hulladékgazdálkodásban*
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
G M P Dr. Hetényi László.
A termékdíjról A környezetvédelmi termékdíj célja
Mottó: „Eljön-e a világvége?!” Előadók: Bartos Gyula Borsányi-Bognár Levente.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
Kereskedelem Szakmacsoport
A logisztikai rendszer részei
Környezetvédelmi termékdíj a gyakorlatban 2012
e-jövedék konferencia
Különös tekintettel a gyógyszerekre
Csomagolástechnológia 1.
A fogyasztók tájékoztatása
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A hulladék körforgása - hasznosítás
Környezetvédelmi termékdíj
Környezetvédelmi termékdíj 2012
Környezetvédelmi termékdíj 2009.
Licencdíj és termékdíj, miért alternatíva?
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Szelektív hulladékgyűjtés
Környezetvédelmi termékdíj Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
Környezetvédelmi termékdíj
Környezetvédelmi termékdíj Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
A termékdíjas szabályozás aktuális kérdései
Környezetvédelmi termékdíj 2012 Kiskovács Miklós OKSZ-BKIK Budapest,
Nyomda- és Papíripari Szövetség
A termékdíjtörvény végrehajtási rendelete
A környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011.évi LXXXV. Törvény
A környezetvédelmi termékdíj évi változásai Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága Tájékoztatási Osztály.
Dudásné Regdon Krisztina Pénzügyőr százados, kiemelt főreferens NAV Nyugat-dunántúli Regionális Vám-és Pénzügyőri Főigazgatóság 1/20.
Környezetvédelmi termékdíj a gyakorlatban 2012
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
Titre de la présentation
TÁJÉKOZTATÓ A KENŐOLAJOKKAL ÉS KENŐANYAGOKKAL KAPCSOLATBAN
A kémiai biztonságról közérthetően
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
AZ ÉRTÉKESÍTÉSI RENDSZER ELEMEI. A marketingcsatornák önálló szervezetek olyan csoportjai, amelyek abban a folyamatban vesznek részt, amelynek eredményeképpen.
Csomagolás. Azoknak a műveleteknek az összessége, amelyeknek alapvető célja: a termék védelme, ill. szállításra, tárolásra alkalmassá tétele, egységbe.
Ökocímke.
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
Környezetvédelmi termékdíj. Gazdasági szabályozóeszközök a környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LVI. törvény Környezetterhelési.
Öko-Hungária Nonprofit Kft Cím.: 8000, Székesfehérvár, Kőrösi út 228. Tel.: Fax.: : Környezetvédelmi.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Környezetvédelmi termékdíj 2012 Sztruhár Imre, tanácsadó Green Tax Consulting Kft.
Környezetvédelmi Termékdíj 2012 Összeállította: Horváth Józsefné okl. adószakértő.
Kelemen István Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabályozási és Termékdíj Osztály Környezetvédelmi termékdíj 2005 Hatvan – Gyöngyös – Eger 2005.
Környezetvédelmi termékdíj Előadó: Váradi Ágnes fhdgy.
1 ÖKO-KORD Országos Nonprofit Kft Kós Szabina Környezetvédelmi mérnök.
Dr. Veres István BME-MVT Az értékesítés funkciói, szereplői, az értékesítési rendszer tervezése.
E – Ügyintéző Bt. Küldetésünk: - Környezetvédelmi termékdíj és jövedéki szaktanácsadás, szakértés és ügyintézés.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Termékdíj Zsófi és Chubby. Termékdíj törvény évi LVI. törvény  10/1995. (IX.28) KTM rendelet általánosságban fogalmazza meg a kötelezettségeket.
A termékdíjas szabályozás aktuális kérdései
a logger-használat kérdései
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Környezetvédelmi termékdíj 2014 (Változások, Bevallás, Ellenőrzés)
Előadás másolata:

Kereskedelmi csomagolószerek Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség 1016 Budapest, Mészáros u. 58/a. www.orszagoszoldhatosag.gov.hu 2012. Október 17.

Mi a csomagolás ? Hogyan csoportosítható, tipizálható ? A Cskr. 2. § (1) bekezdés a) pontja szerint: Csomagolás a) valamennyi olyan termék, amelyet a termelő, a felhasználó vagy a fogyasztó áruk (a nyersanyagtól a feldolgozott áruig) befogadására, megóvására, kezelésére, szállítására és bemutatására használ, ideértve az ugyanilyen célra használt egyszer használatos terméket, b) az a) pontban meghatározottaknak - a csomagolás által biztosított egyéb funkciók sérelme nélkül - megfelelő tételek, kivéve, ha az adott tétel a termék szerves részét képezi és a termék tárolásához, eltartásához vagy megőrzéséhez annak teljes élettartama alatt szükséges, és annak egyes elemeit együttes felhasználásra, fogyasztásra vagy értékesítésre szánták,

c) az eladási helyen történő megtöltésre tervezett és szánt, illetve az eladási helyen eladott vagy megtöltött csomagolási funkciót ellátó egyszer használatos tételek, d) a termékre közvetlenül ráakasztott vagy ahhoz rögzített, csomagolási funkciót ellátó kiegészítő elemek, kivéve, ha azok a termékek szerves részei, és az elemeket együttes fogyasztásra vagy értékesítésre szánták, a csomagolásba beépülő egyéb összetevőket és kiegészítő elemek azon csomagolás részének kell tekinteni, amelyikbe azokat beépítették

Csoportosítása A csomagolásoknak különböző szintjei léteznek, amelyek közül bármelyik szinten is jelenik meg a csomagolás, utána termékdíj-fizetési kötelezettség keletkezik:  - a fogyasztói vagy elsődleges csomagolás: az értékesítés helyén egy forgalmazási egységet képez a fogyasztó vagy végfelhasználó számára (pl. 0,33 literes fémdoboz, 0,5 literes befőttes üveg, műanyag „kekszes” zacskó stb.); - a gyűjtő- vagy másodlagos csomagolás: az értékesítés helyén több forgalmazási egységet foglal össze és a terméktől elválasztható anélkül, hogy annak tulajdonságait megváltoztatná (pl. 12 db társított anyagú tejes dobozt összefogó kartondoboz és fólia, vagy 24 db 0,5 literes sörös üveg palack tárolására szolgáló műanyag rekesz); - a szállítási vagy harmadlagos csomagolás: a fogyasztói vagy gyűjtőcsomagolás kezelését és szállítását, továbbá a fizikai kezelésnél és szállításnál történő károsodás elkerülését segíti elő (pl. EUR-raklap, zsugorfólia, fém kaloda).

Kereskedelmi csomagolószerek Def.: Kereskedelmi csomagolószer az a csomagolószer, amely alkalmas kereskedelmi csomagolás létrehozására. Fogyasztói (elsődleges) csomagolásnak a becsomagolt termékkel érintkező legbelső csomagolási szintet nevezzük. A csomagolószer kategória részhalmaza A csomagolószerre vonatkozó általános szabályok érvényesek Félrevezető elnevezés Italcsomagolások előállítására használt csomagolószerek Bevásárló-reklám táskák

Kereskedelmi (ital)csomagolás Def.: Meghatározott italok fogyasztói csomagolása. (besorolás: csomagolás típusa és ital fajtája alapján) Példa: üdítő forgalmazás esetén a műanyag palack, címke és kupak minősül fogyasztói (elsődleges) csomagolásnak, a rekesz és a zsugorfólia már nem. Meghatározott VTSZ-hoz tartozó termékek

Kereskedelmi csomagolószerekre példa: Ha csomagolás típusa és az ital fajtája megfelel a feltételeknek akkor a csomagolás a termékdíj tekintetében kereskedelmi csomagolásnak , a felhasznált csomagolószer pedig kereskedelmi csomagolószernek minősül. Kereskedelmi csomagolószerekre példa: - műanyag ásványvizes palackok - műanyag ásványvizes ballon - borosüveg, pezsgősüveg - műanyag boroskanna - gyümölcslé rétegzett - fém sörösdoboz - energiaital fémdoboza

Nem kereskedelmi csomagolószer: - étolajat tartalmazó műanyagpalack - műanyag benzines kanna - befőttesüveg - műanyag ásványvizes palack kupakja - borosüveg címkéje - pezsgősüveg dugója - kávéautomatában megtöltött egyszer használatos műanyag pohár

II. Műanyag bevásárló-reklám táskák Def.: a fogyasztói- vagy gyűjtőcsomagolt, illetve csomagolatlanul forgalmazott termékek, áruk, reklámanyagok szállítására szolgáló hajlékonyfalú műanyag hordtasak vagy hordtáska. 2012. január 1-től az új szabályozás szerint nem csak a kiskereskedelmi termékek és áruk szállítására szolgáló hordtasak és és hordtáska minősül kereskedelmi csomagolószernek a vámtarifaszámot már nem kell vizsgálni csak a pénztárnál biztosított szatyrok, táskák körét foglalja magában a definíció az eladótéri zacskók, szatyrok, melyek a csomagolatlanul nem forgalmazható termékek esetében csomagolási funkciót töltenek be nem minősülnek kereskedelmi csomagolószernek.

A kötelezettség alanya A kereskedelmi csomagolószer első belföldi forgalomba hozója - az előállított vagy behozott üres kereskedelmi csomagolószert először belföldön értékesítő - az előállított vagy behozott kereskedelmi csomagolószert csomagolás részeként először belföldön értékesítő - kereskedelmi csomagolásba csomagolt terméket külföldről behozó és azt forgalomba hozó cég A saját célú felhasználó - az előállított vagy behozott üres kereskedelmi csomagolószert először saját célra használó - a külföldről behozott kereskedelmi csomagolásba csomagolt termékről a csomagolást és egyben a kereskedelmi csomagolószert lebontó cég Bérgyártás esetén a bérgyártó

A 2012-től hatályos alapszabályok összefoglalása Nem kötelezett a csomagolást végző, ha a kereskedelmi csomagolószert belföldről szerzi be, a csomagolást végző, ha a kereskedelmi csomagolószert külföldről szerzi be, és a csomagolt terméket külföldre szállítja értékesíti a kereskedelmi csomagolásnak minősülő csomagolt termék behozója, ha a csomagolt terméket változatlan formában külföldre értékesíti.

Kötelezett a csomagolást végző, ha a kereskedelmi csomagolószert külföldről szerzi be, és a csomagolt terméket belföldi forgalomba hozza, vagy saját célra felhasználja, a kereskedelmi csomagolásnak minősülő csomagolt termék behozója, ha a csomagolt terméket belföldi forgalomba hozza, vagy saját célra felhasználja, A kereskedelmi csomagolószer gyártója és behozója abban az esetben is, ha a kereskedelmi csomagolószert belföldön üresen (nem csomagolásként) értékesíti.

Köszönöm a figyelmüket!