Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Környezetvédelmi termékdíj 2014 (Változások, Bevallás, Ellenőrzés)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Környezetvédelmi termékdíj 2014 (Változások, Bevallás, Ellenőrzés)"— Előadás másolata:

1 Környezetvédelmi termékdíj 2014 (Változások, Bevallás, Ellenőrzés)
Környezetvédelmi termékdíj 2014 (Változások, Bevallás, Ellenőrzés) Kelemen István, vezető tanácsadó Green Tax Consulting Kft. 2014. október 2. Szervező: Vezinfó Kiadó és Tanácsadó Kft.

2 Áttekintés 2014. évi változások Fogalmak
Újrahasználható csomagolószerek Stratégiák Termékdíj-adminisztráció Bevallási esetpéldák Importőr nagykereskedő Importőr termelő Nyomda Elektronikai berendezés gyártója (export) Átvállalás és termékdíj raktár alkalmazása Konzultáció

3 Forgalomba hozatal Forgalomba hozatal: a termékdíjköteles termék tulajdonjogának a) belföldi ingyenes vagy visszterhes átruházása, ideértve a más termék tartozékaként vagy alkotórészeként való átruházását és a csomagolószer csomagolás részekénti átruházását, b) belföldön gazdasági céllal letelepedett vagy belföldön nyilvántartásba vett kötelezett általi átruházása, ha a külföldön küldeményként vagy a fuvarozásra feladott termék a küldeményként való megérkezésekor, vagy a fuvarozás befejezésekor belföldön van. Nem keletkezik kötelezettség: belföldön lévő termékdíjköteles termék tulajdonjogának belföldön gazdasági céllal letelepedett, vagy belföldön nyilvántartásba vett gazdálkodó részére történő átruházása esetén, ha a tulajdonjog átruházója a termékdíjköteles terméket külföldi rendeltetési helyre fuvarozásra vagy küldeményként feladja, és a termék igazolt módon külföldre kiszállításra került.

4 Saját célú felhasználás
Saját célú felhasználásnak minősül a termékdíjköteles termék a kötelezett saját vagy alkalmazottja magánszükséglete kielégítésére való felhasználása, a számvitelről szóló törvényben meghatározott alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés, beruházás, felújítás, karbantartás keretében való felhasználása, megsemmisítése, alaktalanítása, elfogyasztása, megsemmisülése – az elháríthatatlan külső okból bekövetkezett megsemmisülés kivételével, szolgáltatásnyújtás keretében történő használata, felhasználása vagy használatba adása, minden más használata, ami nem saját termelésű készlet létrehozását eredményezi,. külföldi előállítású csomagolás esetén a csomagolás végleges elválasztása a terméktől, kivéve a belföldi gazdálkodó tulajdonában lévő újrahasználható csomagolószer elválasztását, tulajdonlása a kötelezett jogutód nélküli megszűnése esetén, ha a termékdíj korábban nem került megfizetésre, mennyiségében bekövetkezett, az éves kibocsátás 0,5%-át meghaladó hiány.

5 Készletre vételkori fizetés
A készletre történő felvétel napja: termékbeszerzés esetén a termék beszerzéséről kiállított számlán, számlakibocsátás hiányában az ügylet teljesítését tanúsító egyéb bizonylaton feltüntetett teljesítés napja vagy ennek hiányában az a nap, amelyen a terméket a számviteli szabályoknak megfelelően a számviteli nyilvántartásba eszközként fel kell venni. Készletre vételkori fizetés a kötelezett döntése alapján tárgyévtől alkalmazható bejelentés az átállásról: január 31-ig (jogvesztő) leltárkészítés: a december 31-én készleten levő termékekről bevallás és megfizetés: a tárgyév első negyedévének bevallásában a választott módszer a tárgyéven belül nem változtatható meg

6 Reklámhordozó papír 1. VTSZ: 48-as, 49-es vámtarifaosztály.
Reklámhordozó papír 1. VTSZ: 48-as, 49-es vámtarifaosztály. 2. A médiatörvény szerinti kiadványok közül reklámhordozó papír: (1) az időszaki lap egyes lapszámai, (2) a röplap, (3) az egyéb szöveges kiadvány, (4) a grafikát, rajzot vagy fotót tartalmazó kiadvány, (5) a térkép. reklámhordozó papír 2014-től: (6) a nyomtatott képeslap, az üdvözlő-és más hasonló kártya, (7) a nyomtatott naptár, (8) a nyomtatott üzleti reklámanyag, a katalógus, a prospektus, a reklámposzter és hasonlók, nem reklámhordozó papír: címtár, névtár, névjegykártya, nyomtatott kép, minta, fénykép, nyomtatott öntapadó papír (matrica), postai, jövedéki, illeték- stb. bélyeg, bélyegnyomott papír, csekk, bankjegy, részvény, értékcikk, kötvény, okirat 3. Gazdasági reklámot tartalmaz. 4. Nem tartozik a reklámhordozó papír fogalmába: a kiadványonként, annak teljes nyomtatott felületére vetítve legalább 50%-ában nem gazdasági reklám terjesztésére szolgáló kiadvány, időszaki lap, a közhasznú szervezet, állami, önkormányzati szerv által, alapfeladata körében kiadott kiadvány, időszaki lap, a könyv, tankönyv.

7 Kereskedelmi csomagolás
Módosuló fogalom-meghatározások: Kereskedelmi csomagolás: a törvényben meghatározott italtermékek fogyasztói (elsődleges) közvetlen csomagolása, a címke (ide nem értve a polivinilklorid műanyagból készült címkét) és a záróelem, továbbá az egyszerhasználatos ivópohár kivételével, továbbá a műanyag bevásárló reklám táska („M”); Kereskedelmi csomagolószer („K”): olyan csomagolószer, amely rendeltetésszerű felhasználása esetén és további feldolgozás nélkül alkalmas kereskedelmi csomagolás létrehozására, a csomagolni kívánt termék befogadására, továbbá a csomagolószer ilyen jellege a csomagolószer fogalomba hozatala vagy saját célú felhasználása során megállapítható; Rétegzett italkarton: az a legalább 70%-ban papír alapanyagú (karton) csomagolószer, amely alkalmas folyékony élelmiszer csomagolására;

8 Duty-free üzlet Nem keletkezik kötelezettség:
nemzetközi közforgalmú repülőtéren a repülésre nyilvántartásba vett induló utasok tartózkodására szolgáló tranzit területen kialakított, kizárólag nem helyben fogyasztásra történő értékesítést végző üzletben, végső úti céllal külföldre utazó utasok részére történő értékesítése esetén.

9 Nyilatkozat Kötelezett Csomagoló Kötelezett Felhasználó
A kötelezett vevője eseti vagy időszakra szóló nyilatkozatot adhat a kötelezettnek arról, hogy: a) átalányfizetésre jogosult mezőgazdasági termelő, vagy ba) a csomagolóeszközt újrahasználható betétdíjas rendszerben használja, bb) az újrahasználható raklapot a beszerzéstől számított legalább 365 napig újrahasználva csomagolás létrehozására használja fel, ca) a csomagolóanyagot, csomagolási segédanyagot végfelhasználóként nem csomagolásra használja, cb) a csomagolóanyagot, csomagolási segédanyagot alapanyagként más termék előállításához használja fel, d) a termékdíjköteles terméket termékdíj raktárba szállítja be. A nyilatkozattal ellentétes felhasználás esetén a nyilatkozó a beszerzés napjára számított késedelmi pótlékkal növelt termékdíjat fizet.

10 OKTF-nyilvántartás (újrahasználható csomagolószer)
Irányadó szabvány: MSZ EN 13429:2004 Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Postacím: 1539 Budapest, Pf.: 675. Igazgatási szolgáltatási díj: Ft Dokumentumtár/Nyilvántartások/Újrahasználható csomagolószerek nyilvántartása Dokumentumtár/Nyomtatványok, útmutatók/ Csomagolás - Újrahasználható csomagolás_formanyomtatvány Mely esetekben szükséges a nyilvántartásba vétel? Belföldről nyilatkozattal beszerzett és betétdíjasan használt csomagolószer („ba” nyilatkozat), legalább 365 napig újrahasznált raklap („bb” nyilatkozat). Külföldről beszerzett (vagy belföldről átvállalással beszerzett) és betétdíjasan használt csomagolószer, legalább 365 napig újrahasznált raklap.

11 Újrahasználható csomagolószer külföldről (áruval)
Nem keletkezik termékdíj-kötelezettség: a belföldi gazdálkodó tulajdonában lévő újrahasználható csomagolószer elválasztása esetén, a külföldről behozott csomagolás részét képező újrahasználható csomagolószer saját célú felhasználása során, ha a kötelezett nyilvántartásával, bizonylatokkal alá tudja támasztani, hogy az újrahasználható csomagolószert a behozatal negyedévében közvetlenül külföldre visszaszállították. Visszaigényelhető a termékdíj: termékdíjköteles termék külföldre történő igazolt kiszállítása esetén. A törvény nem határozza meg feltételként a nyilvántartásba vételt.

12 Bérelt göngyöleg Nem kell termékdíjat fizetni a bérbeadott újrahasználható csomagolószer után, ha a bérbeadó a környezetvédelmi hatóság által kiadott engedéllyel rendelkezik, amely tanúsítja, hogy olyan bérleti rendszert üzemeltet, amelyből a csomagolószerek belföldi felhasználása nyomon követhető (533/2013. Korm.rendelet).

13 Export-átvállalás kereskedőtől
Átvállalás „aa” Gyártó Exportáló Átvállalás „d” Átvállalás „ab” Gyártó Kereskedő Exportáló Szerződéses átvállalás ab) alpont szerint: átvállalhat a csomagolószer továbbforgalmazójától a legalább 60%-ban külföldre értékesítő vevő.

14 Átvállalási szerződés
ELSŐDLEGES KÖTELEZETT KÜLFÖLDRE ÉRTÉKESÍTŐ VEVŐ (LEGALÁBB 60%) SZ Új szerződéskötés, módosítás Felek adatai (név, adószám) Termék adatai (VTSZ, KT, CsK 1-3.) Időszak Jogcím Nyilvántartásba vétel (NAV) 2014. július 1-jétől 15 napon belül kérhető a szerződés legkorábban a nyilvántartásba vétel napjától érvényes mindkét fél értesítést kap Számlán feltüntetés A szövegminta június 1-jén módosult. BÉRGYÁRTÓ SZ TERMELŐI CSOPORT SZ TOVÁBBFORGALMAZÓ ELSŐ VEVŐ SZ CSOMAGOLÁST VÉGZŐ VEVŐ SZ CSOMAGOLÓANYAGBÓL CSOMAGOLÓSZERT ELŐÁLLÍTÓ VEVŐ SZ 3920 VTSZ.: TOVÁBBFORGALMAZÓ MÁSODIK VEVŐ SZ NAV

15 Átvállalási szerződés módosítása
Példa: a szerződés időszaka december 31-ig tart Egyeztetés: október-november jogcím megfelelősége, termékek adatai (vámtarifaszámok, CsK kódok ellenőrzése) Szerződés aláírása: november 30-ig Nyilvántartásba vétel kérelmezése: november 30-ig Későbbi módosítás esetén is alkalmazni kell a nyilvántartásba vételi eljárást!

16 Csekély mennyiségű kibocsátók átalánya
Esetei: Mezőgazdasági termelő (2010. január 1-je óta) Csekély mennyiségű csomagolási kibocsátó (2012-től március 31-ig) Csekély mennyiségű kibocsátó (2014. április 1-jétől) Bejelentés: 2014. április 22. (csak változás esetén) Túllépés bejelentése Bevallás: Korábban bejelentkezett átalányfizetők: Éves bevallás (14KTA) Új bejelentkezők: I. negyedév: negyedéves általános díjtételekkel (14KTBEV) „Éves” bevallás (14KTA)

17 Csekély mennyiségű kibocsátók átalánya
Csekély mennyiségű kibocsátó (csomagolószer): Legfeljebb tárgyévi 3000 kg üveg, 300 kg műanyag [a műanyag (bevásárló-reklám) táska kivételével] , 75 kg műanyag (bevásárló-reklám) táska , 300 kg társított vagy rétegzett, 500 kg papír, fa, természetes alapú textil, 300 kg fém (ideértve alumínium), és 300 kg egyéb , azonban az üvegen kívüli anyagáramokban mindösszesen legfeljebb 1000 kg kiskereskedelmi értékesítés során a fogyasztó számára forgalomba hozó vagy saját célra felhasználó kötelezett.

18 Csekély mennyiségű kibocsátó – mennyiségi határok
Akkumulátor: 30 kg Egyéb kőolajtermék: 40 kg Gumiabroncs: 60 kg Reklámhordozó papír: 100 kg Elektromos, elektronikai berendezés: összesen 100 kg háztartási nagygépek: 40 kg, háztartási kisgépek: 40 kg, információs (IT) és távközlési berendezések: 40 kg, szórakoztató elektronikai cikkek: 40 kg elektromos és elektronikus barkácsgépek, szerszámok: 40 kg, játékok, szabadidős és sportfelszerelések: 10 kg, ellenőrző, vezérlő és megfigyelő eszközök: 10 kg, adagoló automaták: 10 kg rádiótelefon készülék: 5 kg

19 Átalány termékdíj – éves összegek
Csekély mennyiségű kibocsátó: csomagolószer: Ft akkumulátor: Ft egyéb kőolajtermék: Ft gumiabroncs: Ft reklámhordozó papír: Ft elektromos, elektronikai berendezés: összesen Ft Mezőgazdasági termelő: 10 millió Ft árbevételig: 2000 Ft, 10 millió és 50 millió Ft árbevétel között: 7000 Ft, a tárgyévben kötelezetté váló mezőgazdasági termelő esetében: 5000 Ft.

20 Termékdíj raktár Ipari termékdíj raktár: az adóhatóság engedélyével üzemeltett belföldi ingatlan, ahol a termékdíjköteles termék előállítható, feldolgozható, újbóli felhasználásra előkészíthető és készletezhető. Kereskedelmi termékdíj raktár: az adóhatóság engedélyével üzemeltett belföldi ingatlan, ahol a termékdíjköteles termék tárolható. Betárolás külföldről: nincs kötelezettség Betárolás belföldről: nyilatkozat vagy visszaigénylés Belföldre történő kiszállítás: kötelezettség Hatályba lépés: július 1.

21 Termékdíj raktár Az üzemeltetési engedély legfeljebb öt évre adható, újabb öt évre meghosszabbítható. A kérelmet (TRAKT nyomtatvány) az adóhatóság 30 napon belül bírálja el. Engedélyezés feltételei: a belföldi ingatlanon termékdíjköteles termék tárolható, feldolgozható, előállítható, a kérelmező a raktár működésére szolgáló ingatlan jogszerű használója, nyilvántartási rendszere alapján a működés ellenőrizhető, nincs köztartozása, nem áll csőd-, felszámolási vagy végelszámolási, valamint kényszertörlési eljárás alatt, független könyvvizsgáló által hitelesített (auditált) mérleggel rendelkezik, termékdíj ügyintéző szakképesítéssel rendelkezik (2015. július 1-jétől), vezetője, vezető tisztségviselője büntetlen előéletű. Havi adatszolgáltatás (KTRAKT nyomtatvány, a tárgyhónapot követő hó 15. napjáig). Nem termékdíjköteles vagy nem saját tulajdonú termék is tárolható, feldolgozható (elkülönített nyilvántartás). Kiskereskedelmi értékesítés vagy bizományosi értékesítés nem végezhető.

22 Növényvédőszerrel érintkező csomagolás
Visszaigényelhető a növényvédőszerrel közvetlenül érintkező csomagolószer termékdíja, ha a csomagolást végző a hasznosítási szolgáltatási díjat megfizeti (Cseber Kft.). A visszaigénylés alapja a tárgynegyedévben hulladékkezelésre igazoltan átadott növényvédőszerrel szennyezett csomagolási hulladék tömege. Cseber Kft. igazolása szükséges

23 Bejelentés, bevallás 14TKORNY nyomtatvány 14KTBEV nyomtatvány
Változás-bejelentés (15 nap!) Január 31-ig kell bejelentést tenni (jogvesztő határidő): Egyéni hulladékkezelés választásáról (anyagáramok és közreműködők megjelölésével) Forgalomba hozatalkori fizetés helyett készletre vételkori fizetés választásáról Készletre vételkori fizetés helyett forgalomba hozatalkori fizetés választásáról Április 22-ig kell bejelentést tenni: Csekély mennyiségű kibocsátási átalány fizetésének választásáról 14KTBEV nyomtatvány VIS2 lap: visszaigénylés kenőolaj-hulladék hasznosítás vagy növényvédőszerrel szennyezett hulladék hasznosítása esetén

24 Csomagolás elválasztása
A termékdíj-kötelezettség keletkezésének napja: forgalomba hozatal: a számlán feltüntetett teljesítés napja saját célú felhasználás: költségként történő elszámolás napja külföldi termék „kicsomagolása”: a csomagolás végleges elválasztásának napja választható: készletre vétel napja

25 Nyilvántartás, CsK kód Az eladótérben megtöltésre tervezett, szánt, felhasználásra kerülő műanyag zsák, zacskó: a CsK kód 1. karaktere „B” a CsK kód 6-7. karaktere „50” az 50 mikronnál (0,05 mm) kisebb falvastagságú zacskó esetében a CsK kód 6-7. karaktere „51” a legalább 50 mikor (0,05 mm) falvastagságú zacskó esetében Az OKTF nyilvántartásában nem szereplő újrahasználható csomagolószer: a CsK kód 6-7. karaktere „03”. Külföldről csomagolás részeként behozott és visszaszállításra kerülő újrahasználható csomagolószer: a CsK kód 6-7. karaktere „97”. Növényvédőszerrel szennyezett csomagolás termékdíjának hasznosítás miatti visszaigénylése esetén a CsK 4-5. karaktere: „29”, ha a kötelezettség belföldi előállítású csomagolószer után keletkezett, „49”, ha a kötelezettség külföldi előállítású csomagolószer után keletkezett, „61”, ha a kötelezettség külföldről csomagolás részeként behozott csomagolószer után keletkezett

26 Számlán feltüntetési kötelezettség esetei
A kötelezett a számlán termékdíjra vonatkozó szöveget tüntet fel: Értékesítés visszaigénylésre jogosult vevőnek (Ktdt. 13. § (3)) Értékesítés szerződéses átvállalónak (Vhr. 9. § (7)) Beszállítás termékdíj raktárba (Vhr. 7. § (3), (5)) nyilatkozat: „a(z) termékdíja a vevő eseti / ... számon iktatott időszakra vonatkozó nyilatkozata alapján nem kerül megfizetésre” + tömeg, KT/CsK kód visszaigénylés: „a termékdíj visszaigénylését az eladó igénybe veszi”+ KT/CsK kód, mennyiség, díjtétel, összeg Csomagolószer forgalomba hozatala (áruként) díjfizetéssel (Vhr. 7. § (2) a)) Csomagolószer forgalomba hozatala (áruként) nyilatkozattal (Vhr. 7. § (2) c)) Csomagolószer forgalomba hozatala (csomagolás részeként) (Vhr. 7. § (2) b)) Reklámhordozó papír forgalomba hozatala (Vhr. 7. § (4)) Egyéb kőolajtermék értékesítése számlán átvállalással (Vhr. 8. § (2))

27 Importőr nagykereskedő
Termékdíj-kötelezettség meghatározása Nyilvántartási követelmények, KT kód, CsK kód Bejelentés: Főlap Bevallás: BEV lap Számlán feltüntetés: csomagolószer, csomagolás

28 Forgalmazott termékek
Belföldi szállító Csomagolás: kartondoboz, műanyagzacskó Külföldi szállító Csomagolás: műanyagzacskó, papírközteslap Külföldi szállító Csomagolás: kartondoboz, műanyagfólia Külföldi szállító Csomagolás: kartondoboz, papírcímke Vevők: belföldi és külföldi viszonteladók

29 Termékdíjköteles termékek köre
Meghatározás: vámtarifaszám alapján (2010. január 1-jei KN) 2011. évi LXXXV. törvény (Ktdt.), 1. melléklet: akkumulátor egyéb kőolajtermék elektromos és elektronikai berendezés + fogalom gumiabroncs reklámhordozó papír + fogalom csomagolószer + fogalom + más termékkel együtt vagy más termék(ek) részeként vagy összetevőjeként

30 Forgalmazott termékek vizsgálata
Vámtarifaszám: Termékdíjköteles elektromos, elektronikai berendezés (háztartási kisgépek) Vámtarifaszám: 4819 Termékdíjköteles csomagolószer (papír) Vámtarifaszám: 8507 Termékdíjköteles akkumulátor Vámtarifaszám: 9506 Nem termékdíjköteles termék

31 A fizetésre kötelezettek köre
Termékdíjfizetésre kötelezett: a termékdíjköteles termék első belföldi forgalomba hozója első saját célú felhasználója, bérgyártás esetén a bérgyártatója, belföldi előállítású kenőolaj után az első forgalomba hozó első vevője. Forgalomba hozatal: a termékdíjköteles termék tulajdonjogának a) belföldi ingyenes vagy visszterhes átruházása, ideértve a más termék tartozékaként vagy alkotórészeként való átruházását és a csomagolószer csomagolás részekénti átruházását, b) belföldön gazdasági céllal letelepedett vagy belföldön nyilvántartásba vett kötelezett általi átruházása, ha a külföldön küldeményként vagy a fuvarozásra feladott termék a küldeményként való megérkezésekor, vagy a fuvarozás befejezésekor belföldön van.

32 Kötelezettség vizsgálata
Belföldi szállító A nagykereskedő nem kötelezett. Külföldi szállító A nagykereskedő kötelezett a termék és a csomagolószer után is. Külföldi szállító A nagykereskedő kötelezett a termék és a csomagolószer után is. Külföldi szállító A nagykereskedő a csomagolószer után kötelezett.

33 A teljesítés módjai Teljes díjtétel Nincs díjfizetés
Termékdíjfizetés Teljes díjtétel Átalány Egyéni díjtétel Nincs díjfizetés Nyilatkozat Átvállalás Fizetés és levonás Visszaigénylés

34 Bejelentés, bevallás Bejelentés + változás-bejelentés (15 nap): 14TKORNY Főlap: bejelentés EHN: egyéni hulladékkezelő tervmennyiségek ENY: hulladékkezelő partnerek ASZ: átvállalási szerződés bejelentése Bevallás: 14KTBEV Önellenőrzés, pótbevallás: bejelentés: 08KT, KT09BEJ, KT10BEJ, KT11BEJ bevallás: 08KT, 09KTBEV, 10KTBEV, 11KTBEV, 12KTBEV, 13KTBEV újrahasználható csomagolás: KTBEVEV, 10KTUHA, 11KTUHA Elektronikus regisztráció: 14T180 adatlap Képviselet: VAMO

35 Bejelentés (14TKORNY, Főlap)

36 Nyilvántartás jogszabályi követelményei 1.
A termékdíjköteles termék: 1. megnevezése 2. CsK kódja / KT kódja 343/2011. Korm.rendelet (Vhr.), 1. melléklet 3. vámtarifaszáma 4. egységnyi mennyisége (kg) 5. termékdíjtétele Ktdt. 2. melléklet 6. eredete (belföldi gyártású, külföldről behozott)

37 Csomagolóeszköz Csomagolóeszköz („E”): A termék vagy a kisebb csomagolás befogadására, egységbe fogására kialakított, meghatározott anyagú, szerkezetű – általában ipari, vagy szolgáltató jellegű tevékenység keretében előállított – ideiglenes védőburkolat, továbbá a raklap. Például: ballon, dob, doboz, fiola, hordó, kanna, kosár, láda, palack, pohár, rekesz, raklap, tasak, tégely, tubus, vödör, zacskó, zsák Eladótéri zsák, zacskó („B”): eladótérben megtöltésre tervezett, szánt, felhasználásra kerülő

38 Egyéb csomagolószer Csomagolóanyag („A”): a csomagolóeszközök előállítására, illetve az ideiglenes védőburkolat kialakítására közvetlenül alkalmazható szerkezeti anyagok gyűjtőfogalma Például: fólia; alapanyag papírból, műanyagból, fából Csomagolási segédanyag („S”): a csomagolás kiegészítő vagy járulékos részeként felhasználható – így különösen záró, rögzítő, párnázó, díszítő – elemek, valamint kellékek, így különösen címke, páralekötő anyag, hordfogantyú, ragasztó gyűjtőfogalma Például: címke, dugó, kötözőanyag, kupak, pántszalag, párnázóanyag, ragasztó

39 Nyilvántartás (termékadatok)
CsK / KT vtsz mennyiség termékdíj eredet papírtányér E203001 4819 0,20 kg 20 Ft/kg K műanyagzacskó E195098 3923 0,02 kg 42 Ft/kg papírközteslap S295098 4823 0,10 kg akkumulátor 50101K1 8507 19,00 kg 60 Ft/kg kartondoboz E295098 1,30 kg műanyagfólia A195098 3920 0,03 kg teniszütő - 0,30 kg papírcímke 4821 (az adatok forrása: a külföldi szállítók adatszolgáltatása vagy saját mérés)

40 Nyilvántartás jogszabályi követelményei 2.
A termékdíj-kötelezettség: 7. a termékdíj-kötelezettség keletkezésének napja forgalomba hozatal: a számlán feltüntetett teljesítés napja saját célú felhasználás: költségként történő elszámolás napja külföldi termék „kicsomagolása”: a csomagolás végleges elválasztásának napja választható: készletre vétel napja 8. a termékdíj bevallásának adó-megállapítási időszaka megállapítás és bevallás: negyedévente 9. a termékdíj megfizetésének napja befizetés: a negyedévet követő hónap 20. napjáig előlegfizetés a IV. negyedévre: december 20-ig

41 Nyilvántartás (forgalmi adatok)
bizonylat időpont vevő termék mennyiség V1401 belföldi papírtányér 3800 db V1402 akkumulátor 25 db V1403 külföldi 3000 db V1404 30 db V1405 5800 db V1406 6 db V1407 teniszütő 75 db V1408 2800 db V1409 70 db

42 Nyilvántartás (összesítés a bevalláshoz)
termék CsK / KT egységsúly forgalom mennyiség termékdíj akkumulátor 50101K1 19,00 kg/db 55 db 1045,00 kg Ft papírtányér E203001 0,20 kg/db db 2480,00 kg 49 600 Ft műanyagzacskó E195098 0,02 kg/db 248,00 kg 4 960 Ft műanyagfólia A195098 0,03 kg/db 1,65 kg 69 Ft kartondoboz E295098 1,30 kg/db 115,00 kg 2 300 Ft 0,30 kg/db 145 db papírközteslap S295098 0,10 kg/db 1242,90 kg Ft papírcímke

43 Bevallás (BEV lap)

44 Számlán feltüntetési kötelezettség esetei
A kötelezett a számlán termékdíjra vonatkozó szöveget tüntet fel: Értékesítés visszaigénylésre jogosult vevőnek Értékesítés szerződéses átvállalónak Beszállítás termékdíj raktárba Csomagolószer forgalomba hozatala (áruként) díjfizetéssel „A csomagolószer termékdíj összege bruttó árból Ft.” Csomagolószer forgalomba hozatala (áruként) nyilatkozattal Csomagolószer forgalomba hozatala (csomagolás részeként) „A csomagolás termékdíj-kötelezettség az eladót terheli.” Reklámhordozó papír forgalomba hozatala Egyéb kőolajtermék értékesítése számlán átvállalással

45 Gyártói és forgalmazói kötelezettségek
Csomagolás: 442/2012. (XII.29.) Korm.rendelet Tárgyi hatály: csomagolás (nem csomagolószer) Visszavétel: forgalmazó (legalább 500 m2 üzlethelyiség) Gyűjtés és hasznosítás: nincs kötelezettség, ha a csomagolószer termékdíját megfizették Regisztráció (Főfelügyelőség): nincs Éves adatszolgáltatás (Főfelügyelőség): január 31. Elem, akkumulátor: 445/2012. (XII.29.) Korm.rendelet Tárgyi hatály: bővebb, mint a termékdíj-szabályozásban Visszavétel: gyártó Gyűjtés és hasznosítás: nincs kötelezettség, ha a termékdíjat megfizették Elemek: egyéni vagy közvetítő szervezet Regisztráció (Főfelügyelőség): van Éves adatszolgáltatás (Főfelügyelőség): február 20.

46 Importőr termelő Nyilvántartás: hulladékká válás
Bejelentés: EHN lap, ENY lap Bevallás: EGY lap, HAS lap Nyilvántartás: újrahasználható raklap

47 Alapanyagok és csomagolószerek
Külföldi szállító Csomagolás: kartondoboz, fólia, egyutas raklap Belföldi szállító: gyártó Újrahasználható csomagolásban Belföldi szállító: továbbforgalmazó Nem újrahasználható Belföldi szállító: gyártó Újrahasználható Vevők: belföldi gyártók

48 A teljesítés módjai Egyéni díjtétel Nincs díjfizetés
Termékdíjfizetés Teljes díjtétel Átalány Egyéni díjtétel Nincs díjfizetés Nyilatkozat Átvállalás Fizetés és levonás Visszaigénylés

49 Központi költségvetés Közbeszerzés, pályázat
Termékdíj-pénzügyek Termékdíj Központi költségvetés Köt. Köt. Köt. NAV Egyéni hulladékkezelés Bevallás OHÜ Begyűjtő Előkezelő Hasznosító Közbeszerzés, pályázat Begyűjtés és hasznosítás

50 Egyéni hulladékkezelés
Egyéni gyűjtés + hasznosít(tat)ás Gyűjtés módjai: saját telephelyen végső fogyasztótól kereskedelmi egységgel „közösen” (= közös finanszírozás és működtetés) az értékesítés helyén végfelhasználótól hajléktalan-ellátó intézményben gyűjtőautomatával saját célú felhasználás esetén saját telephelyen A fizetendő termékdíj összege módosul: negyedéves göngyölítés Nincs lehetőség rá egyéb kőolajtermék és reklámhordozó papír esetében

51 Egyéni hulladékkezelés: számítási sablon
qf : felső hasznosítási arány* qOHÜ: OHÜ által teljesített arány* qe : hasznosított hulladék aránya T = R + Ee + Ke R: rendszerirányítási alapköltség* Ee = E × (qf – qe) / qf : externális költség* Ke = 1,13 × K × (qOHÜ – qe) / qOHÜ : kezelési költség* * Törvényben meghatározott értékek: qf , qOHÜ , R, E, K

52 Egyéni hulladékkezelés: lépések
Pénzügyi tervezés (képletek: Ktdt. 3. melléklet) Érintett anyagáramok kiválasztása Egyeztetés a hulladék elszállítójával, hulladéklánc azonosítása Közvetítő bevonási lehetőségének vizsgálata Igazolásminták kialakítása (Vhr. 29. §) Bejelentési kötelezettség: tárgyév január 31-ig! Hulladéklánc változásának követése, bejelentése Nyilvántartás, bevallás

53 Bejelentés (14TKORNY, Főlap)

54 Bejelentés (EHN lap)

55 Bejelentés (ENY lap)

56 Nyilvántartás jogszabályi követelményei 2.
A termékdíj-kötelezettség: 7. a termékdíj-kötelezettség keletkezésének napja forgalomba hozatal: a számlán feltüntetett teljesítés napja saját célú felhasználás: költségként történő elszámolás napja külföldi termék „kicsomagolása”: a csomagolás végleges elválasztásának napja választható: készletre vétel napja 8. a termékdíj bevallásának adó-megállapítási időszaka megállapítás és bevallás: negyedévente 9. a termékdíj megfizetésének napja befizetés: a negyedévet követő hónap 20. napjáig előlegfizetés a IV. negyedévre: december 20-ig

57 Nyilvántartás (lebontott csomagolószer)
Esemény Termékadatok Típus Hulladék típusa Bizonylat Időpont Fa E (kg) Műanyag A Papír E Hulladékátadás fa H11 okt. 31. 30,80 műanyag H12 53,20 papír H13 37,30 H21 nov. 28. 22,00 H22 73,10 H23 35,40 H31 dec. 30. H32 11,90 H33 38,20 ÖSSZESEN 74,80 138,20 110,90

58 Bevallás (EGY lap)

59 Bevallás (HAS lap)

60 Kötelezett (csomagolószer)
Belföldi csomagolószer- gyártó Csomagolást végző Belföldi csomagolószer- forgalmazó BF SCF Külföldi csomagolószer- gyártó Csomagolást végző Csomagolást behozó Belföldi csomagolószer- gyártó Csomagolást végző Belföldi csomagolószer- forgalmazó BF SCF Külföldi csomagolószer- gyártó Csomagolást végző Csomagolást behozó

61 A teljesítés módjai Nyilatkozat Nincs díjfizetés Fizetés és levonás
Termékdíjfizetés Teljes díjtétel Átalány Egyéni díjtétel Nincs díjfizetés Nyilatkozat Átvállalás Fizetés és levonás Visszaigénylés

62 Nyilvántartás (újrahasználható raklap)
Esemény Faraklap (azonosító: … ) Típus Bizonylat Időpont Belföldi kibocsátás (db) Belföldi visszavétel (db) Új beszerzés (db) Selejt mennyiség (db) Belföldi eladás V01-01 18 Raklapvisszavétel V01-02 16 V01-03 77 V02-01 66 Raklapvásárlás 11 19 V02-02 41 V01-04 12 3 V03-01 32 V03-02 35 V02-03 90 V01-05 95 V01-06 100 Selejtezés SA ÖSSZESEN 444 192 22

63 Nyomda Termékbesorolás: csomagolószer, reklámhordozó papír
Nyilvántartás: anyagmérleg Bevallás: BEV lap, ANY lap Számlán feltüntetés: csomagolószer, nyilatkozat, reklámhordozó

64 Alapanyagok és termékek
„P01”: Szállító: Belföldi importőr vevője „P02”: Szállító: Belföldi importőr Szórólap, katalógus, használati utasítás Folyóirat (hirdetések aránya 50% alatt) Papírcímke Papírtáska Vevők: belföldi megrendelők

65 Termékek besorolása Szórólap, katalógus: REKLÁMHORDOZÓ PAPÍR
TERMÉKDÍJKÖTELES CSOMAGOLÓSZER Szórólap, katalógus: REKLÁMHORDOZÓ PAPÍR használati utasítás: NEM TERMÉKDÍJKÖTELES NEM TERMÉKDÍJKÖTELES TERMÉKDÍJKÖTELES CSOMAGOLÓSZER TERMÉKDÍJKÖTELES CSOMAGOLÓSZER Vevők: belföldi megrendelők

66 Megmunkálás, feldolgozás szabályai
Új termékdíjköteles termék jön létre, ha a feldolgozás, megmunkálás következtében a termék vámtarifaszáma vagy KT kódja / CsK kódjának 1-3. karaktere megváltozik. Nem termékdíjköteles az alapanyag felhasználása során keletkező selejt, hulladék (kivéve: január 1. és február 24. között). A kettős termékdíjteher elkerülésének lehetséges eszközei: Visszaigénylés: ha a késztermék csomagolószer vagy reklámhordozó papír: „e” pont egyéb felhasználás esetén: „g” pont Átvállalás („fa” vagy „fb” pont): ha az alapanyag csomagolóanyag, a késztermék csomagolószer. Nyilatkozat: ha az alapanyag csomagolóanyag vagy csomagolási segédanyag.

67 Anyagmérlegek termék Egységtömeg alapanyagigény gyártási hulladék P1
szórólap 10 g - 2 g katalógus használati útmutató folyóirat 12 g 1 g címke 3 g 3g 0,2 g táska 280 g 30 g 250 g

68 Bevallás (BEV lap)

69 Bevallás (ANY lap)

70 Számlán feltüntetési kötelezettség esetei
A kötelezett a számlán termékdíjra vonatkozó szöveget tüntet fel: Értékesítés visszaigénylésre jogosult vevőnek Értékesítés szerződéses átvállalónak Beszállítás termékdíj raktárba Csomagolószer forgalomba hozatala (áruként) díjfizetéssel „A csomagolószer termékdíj összege bruttó árból Ft.” Csomagolószer forgalomba hozatala (áruként) nyilatkozattal (ca) alpont: kiskereskedelmi értékesítésnél is!) „a csomagolószer termékdíja a vevő eseti nyilatkozata alapján nem kerül megfizetésre” „ a csomagolószer termékdíja a vevő ... számon iktatott időszakra vonatkozó nyilatkozata alapján nem kerül megfizetésre” Csomagolószer forgalomba hozatala (csomagolás részeként) Reklámhordozó papír forgalomba hozatala „A reklámhordozó papír termékdíj összege a bruttó árból Ft.” Egyéb kőolajtermék értékesítése számlán átvállalással

71 Elektronikai berendezést exportra gyártó
Bejelentés/kérelem: ASZ lap Nyilvántartás: „külföldi” forgatás, felhasználás Bevallás: ATV lap, VIS1 lap Számlán feltüntetés: átvállalás

72 Alapanyagok Külföldi szállító
Csomagolás: kartondoboz, fólia, műanyagtálca (idegen tulajdon), fémdoboz (saját tulajdon) Külföldi szállító Csomagolás: műanyagkanna, műanyagkupak Belföldi szállító: továbbforgalmazó Nem újrahasználható Belföldi szállító: gyártó Nem újrahasználható Vevők: külföldi gyártók

73 A teljesítés módjai Átvállalás Nincs díjfizetés Fizetés és levonás
Termékdíjfizetés Teljes díjtétel Átalány Egyéni díjtétel Nincs díjfizetés Nyilatkozat Átvállalás Fizetés és levonás Visszaigénylés

74 Csomagolószerrel kapcsolatos átvállalás
Gyártó Csomagoló Átvállalás „ea” Gyártó Csomagoló Átvállalás „d” Átvállalás „eb” Gyártó Kereskedő Csomagoló A csomagolószer vevője szerződésben átvállalhatja a termékdíj- kötelezettséget: „d)”: ha továbbforgalmazza a csomagolószert, „ea)” vagy „eb)”: ha csomagolást hoz létre a csomagolószerből, „fa)” vagy „fb)”: ha új csomagolószert hoz létre a csomagolóanyagból.

75 Nyilvántartásba vétel (ASZ lap)

76 Nyilvántartás jogszabályi követelményei
A termékdíj-kötelezettség: 7. a termékdíj-kötelezettség keletkezésének napja forgalomba hozatal: a számlán feltüntetett teljesítés napja saját célú felhasználás: költségként történő elszámolás napja külföldi termék „kicsomagolása”: a csomagolás végleges elválasztásának napja választható: készletre vétel napja 8. a termékdíj bevallásának adó-megállapítási időszaka megállapítás és bevallás: negyedévente 9. a termékdíj megfizetésének napja befizetés: a negyedévet követő hónap 20. napjáig előlegfizetés a IV. negyedévre: december 20-ig

77 Összesítő nyilvántartások
Esemény Műanyagtálca (azonosító: …) , 0,8 kg/db Típus Bizonylat Időpont Behozott mennyiség (db) Külföldre visszavitt mennyiség (db) Behozatal ANY1 51 ANY2 83 ANY3 35 Külföldre vissza ANY4 98 ANY5 31 ANY6 36 ÖSSZESEN 205 129 cikk CsK kód nyitó (kg) beszerzés (kg) értékesítés (kg) selejt (kg) záró (kg) műanyagfólia A052E01 144,0 263,0 244,0 5,0 158,0 kartondoboz E222101 691,0 563,0 736,0 13,0 505,0 elektronikai alkatrész 10301K1 - 81,6 Forrás: szállítói számla (beszerzés), csomagolási anyagnorma (értékesítés, selejt), selejtezési jegyzőkönyv (alkatrész)

78 Bevallás (BEV lap)

79 Bevallás (ATV lap)

80 Bevallás (VIS1 lap)

81 Számlán feltüntetési kötelezettség esetei
A kötelezett a számlán termékdíjra vonatkozó szöveget tüntet fel: Értékesítés visszaigénylésre jogosult vevőnek Értékesítés szerződéses átvállalónak: „a termékdíj-kötelezettség a Ktdt. 14. § (5) bekezdés ...) pontja ...) alpontja alapján a vevőt terheli” Beszállítás termékdíj raktárba Csomagolószer forgalomba hozatala (áruként) díjfizetéssel Csomagolószer forgalomba hozatala (áruként) nyilatkozattal Csomagolószer forgalomba hozatala (csomagolás részeként) Reklámhordozó papír forgalomba hozatala Egyéb kőolajtermék értékesítése számlán átvállalással

82 197/2014. Korm.rendelet: gyártó, forgalmazó
Gyártó: elektromos, elektronikai berendezés előállítója, továbbá - ha a terméket nem Magyarország területén állítják elő - az, aki az elektromos, elektronikai berendezést gazdasági tevékenysége körében Magyarország területén elsőként forgalomba hozza, aki a) Magyarország területén letelepedett, és ott saját neve vagy védjegye alatt elektromos, elektronikus berendezéseket gyárt, vagy elektromos, elektronikus berendezéseket terveztet vagy gyártat, és a gyártott, illetve terveztetett vagy gyártatott berendezéseket saját neve vagy védjegye alatt forgalmazza, vagy b) Magyarország területén letelepedett, és ott saját neve vagy védjegye alatt más beszállítók által gyártott berendezések viszonteladásával foglalkozik, ahol a viszonteladó nem tekintendő gyártónak abban az esetben, ha a berendezés gyártójának márkaneve az a) pontban foglaltaknak megfelelően a berendezéseken megjelenik, vagy c) Magyarország területén letelepedett, és Magyarországon harmadik országból vagy egy másik tagállamból származó elektromos, elektronikus berendezéseket hoz üzletszerűen forgalomba, vagy d) Magyarországon távközlő eszközök révén elektromos, elektronikus berendezéseket értékesít közvetlenül háztartások vagy egyéb felhasználók részére, de egy másik EGT-tagállamban vagy harmadik országban telepedett le; Forgalmazó: elektromos, elektronikai berendezést viszonteladónak, illetve fogyasztónak átadó, értékesítő gazdálkodó szervezet, amely az elektromos, elektronikus berendezés piaci hozzáférhetőségét biztosítja

83 197/2014. Korm.rendelet: visszavétel, átvétel
A gyártó és a forgalmazó köteles visszavenni a fogyasztó által visszavételre felajánlott használt berendezést, ha azt a gyártó (forgalmazó) hozta forgalomba vagy más gyártó hozta forgalomba, de jellegében és funkciójában azonos a gyártó (forgalmazó) termékével. Ha a fogyasztó a forgalmazótól új elektromos, elektronikus berendezést vásárol, és azt a forgalmazó házhoz szállítja, a forgalmazó a fogyasztó által felajánlott, a vásárolt berendezéssel azonos mennyiségű és azonos használati célú berendezés háztartásban képződő hulladékát átveszi és elszállítja.

84 197/2014. Korm.rendelet: gyűjtés
A gyártó köteles a hulladékbirtokostól átvenni és gyűjteni a használt berendezést, ha azt a gyártó hozta forgalomba vagy más gyártó hozta forgalomba, de jellegében és funkciójában azonos a gyártó termékével. Az átvételi és gyűjtési kötelezettség mértékét a gyártó tárgyévet megelőző forgalmának arányában állapítja meg a rendelet. A forgalmazó az elektromos, elektronikus berendezés háztartásban képződő hulladékát, amelynek egyik oldala sem haladja meg a 25 cm-t, a legalább 400 m2 alapterületű elektromos, elektronikus berendezés értékesítésére alkalmas eladótérrel rendelkező kiskereskedelmi tevékenységet végző üzletében vagy közvetlenül az üzlet előtt átveszi és gyűjti, ha a hulladékbirtokos azt a részére átvételre felajánlja.

85 197/2014. Korm.rendelet: hasznosítás, ártalmatlanítás
A gyártó köteles az átvett és gyűjtött hulladékot hasznosítani és újrafeldolgozni, amennyiben a használt berendezés újrahasználatra előkészítése gazdaságosan nem lehetséges. A hasznosítási kötelezettség mértékét a gyártó által átvett és gyűjtött hulladék arányában állapítja meg a rendelet. A gyártó köteles az átvett és gyűjtött hulladékot ártalmatlanítani, amennyiben a hasznosítás és újrafeldolgozás gazdaságosan nem lehetséges. Gyűjtés, hasznosítás és ártalmatlanítás teljesítése: egyénileg (forgalmazás helyén visszavétel esetében kötelező) átvállaló (hulladékgazdálkodási szolgáltató) közvetítő szervezet termékdíjfizetés

86 197/2014. Korm.rendelet: tájékoztatási kötelezettség
A termék csomagolásán, a használati útmutatóban vagy a garanciajegyen fel kell tüntetni az elkülönített gyűjtésre utaló ábrát, a gyártó megjelölését és a forgalomba hozatal időpontját. A gyártó a használati útmutatóban, a honlapján, továbbá a hirdetést tartalmazó szórólapon, reklámújságban, termékismertetőben, katalógusban magyar nyelvű tájékoztatást tesz közzé a berendezésekben található veszélyes anyagokról, alkatrészekről, az elkülönített gyűjtésről, a berendezésekben található elemek, akkumulátorok kezeléséről, a használt berendezés visszavételéről és a gyártó hulladékgazdálkodási tevékenységéről. A reklámkiadványok esetében a tájékoztatásnak a berendezésre vonatkozó médiafelület legalább 5%-át kell kitennie. A gyártó a berendezés forgalomba hozatalától számított 1 hónapon belül az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökségnek és hasznosítást végző hulladékkezelőnek elektromos formában hozzáférhetővé teszi a hulladékká vált berendezés kezelésével kapcsolatos műszaki dokumentációt. A gyártó a berendezés forgalomba hozatalát követő 1 éven belül mindenki számára hozzáférhetővé teszi (kézikönyvben, illetve honlapon) a berendezésben található anyagok és alkatrészek, valamint a hulladékkezelés során eltávolítandó anyagok és alkatrészek meghatározását.

87 Nyilvántartásba vétel, adatszolgáltatás, hatály
A gyártó az OKTF-nél kérelmezi a nyilvántartásba vételét, továbbá az adataiban bekövetkezett változásokat 15 napon belül bejelenti. A gyártó nyilvántartást vezet és évente február 20-ig az OKTF részére adatot szolgáltat. elektromos, elektronikus berendezés: „legfeljebb 1000 V váltakozó feszültségű, valamint legfeljebb 1500 V egyenfeszültségű árammal működő berendezés, amelynek rendeltetésszerű működése elektromágneses mezőtől vagy elektromos áramtól függ, ideértve az elektromágneses mező vagy elektromos áram előállítását, mérését, átvitelét biztosító eszközöket is”

88 Átvállalás és termékdíj raktár
RAKLAPGYÁRTÓ DOBOZGYÁRTÓ ALAPANYAGGYÁRTÓ RAKLAPKERESKEDŐ SAJÁT KERESKEDŐ NAGYKERESKEDŐ CSOMAGOLÓ CSOMAGOLÓ KÜLFÖLDI VEVŐ KÜLFÖLDI VEVŐ KÜLFÖLDI VEVŐ

89 A teljesítés módjai Visszaigénylés Nincs díjfizetés Fizetés és levonás
Termékdíjfizetés Teljes díjtétel Átalány Egyéni díjtétel Nincs díjfizetés Nyilatkozat Átvállalás Fizetés és levonás Visszaigénylés

90 A termékdíj-visszaigénylés jogcímei
Termékdíjköteles termék igazolt külföldre szállítása („a”) Termékdíjköteles termék változatlan formában, illetve változatlan formában és állapotban más termékbe beépített külföldre történő értékesítése („b”) Újrahasználható csomagolószer termékdíj-megállapítási időszakon túli külföldre történő igazolt visszaszállítása („f”) Termékdíjköteles termék gyártásához közvetlen anyagként (alapanyag) felhasznált termékdíjköteles termék felhasználása Egyéb csomagolószer – a továbbforgalmazás kivételével – nem csomagolás előállítására való felhasználása Betárolás ipari termékdíjraktárba Növényvédőszerrel közvetlenül érintkező csomagolószerre hasznosítási szolgáltatási díj megfizetése

91 Átvállalás és visszaigénylés (doboz)
RAKLAPGYÁRTÓ DOBOZGYÁRTÓ NYILATKOZIK ”cb” ALAPANYAGGYÁRTÓ RAKLAPKERESKEDŐ ÁTVÁLLAL „d” BEFIZET SAJÁT KERESKEDŐ NAGYKERESKEDŐ NEM KELL FIZETNI TOVÁBBHÁRÍT ÁTVÁLLAL „eb” CSOMAGOLÓ CSOMAGOLÓ KÜLFÖLDI VEVŐ VISSZAIGÉNYEL KÜLFÖLDI VEVŐ NEM KELL FIZETNI KÜLFÖLDI VEVŐ

92 Átvállalás és visszaigénylés (raklap)
RAKLAPGYÁRTÓ ÁTVÁLLAL „d” DOBOZGYÁRTÓ ÁTVÁLLAL „eb” ALAPANYAGGYÁRTÓ RAKLAPKERESKEDŐ BEFIZET TOVÁBBHÁRÍT SAJÁT KERESKEDŐ NAGYKERESKEDŐ VISSZAIGÉNYEL TOVÁBBHÁRÍT TOVÁBBHÁRÍT CSOMAGOLÓ CSOMAGOLÓ KÜLFÖLDI VEVŐ VISSZAIGÉNYEL VISSZAIGÉNYEL KÜLFÖLDI VEVŐ KÜLFÖLDI VEVŐ

93 Átvállalás és termékdíj raktár (doboz)
Átvállalás és termékdíj raktár (doboz) RAKLAPGYÁRTÓ DOBOZGYÁRTÓ NYILATKOZIK ”cb” ALAPANYAGGYÁRTÓ RAKLAPKERESKEDŐ NINCS KÖTELEZETTSÉG ÁTVÁLLAL „d” SAJÁT KERESKEDŐ NAGYKERESKEDŐ NINCS KÖTELEZETTSÉG ÁTVÁLLAL „eb” ÁTVÁLLAL „ea” CSOMAGOLÓ CSOMAGOLÓ KÜLFÖLDI VEVŐ NEM KELL FIZETNI KÜLFÖLDI VEVŐ NEM KELL FIZETNI KÜLFÖLDI VEVŐ

94 Átvállalás és termékdíj raktár (raklap)
RAKLAPGYÁRTÓ ÁTVÁLLAL „d” DOBOZGYÁRTÓ NYILATKOZIK „d” ALAPANYAGGYÁRTÓ RAKLAPKERESKEDŐ NINCS KÖTELEZETTSÉG SAJÁT KERESKEDŐ BEFIZET NAGYKERESKEDŐ NEM KELL FIZETNI ÁTVÁLLAL „aa” TOVÁBBHÁRÍT CSOMAGOLÓ CSOMAGOLÓ KÜLFÖLDI VEVŐ NEM KELL FIZETNI VISSZAIGÉNYEL KÜLFÖLDI VEVŐ KÜLFÖLDI VEVŐ

95 Alapanyaggyártó kötelezettségei
Kapott nyilatkozat ellenőrzése, befogadása Számlaszöveg: „a csomagolószer termékdíja a vevő ... számon iktatott időszakra vonatkozó nyilatkozata alapján nem kerül megfizetésre” Nyilvántartás: forgalomba hozatal Bevallás: ANY lap

96 Raklapgyártó kötelezettségei
Átvállalási szerződés megkötése Számlaszöveg: „a termékdíj-kötelezettség a Ktdt. 14. § (5) bekezdés d) pontja -) alpontja alapján a vevőt terheli” Nyilvántartás: forgalomba hozatal

97 Raklapkereskedő kötelezettségei
Átvállalási szerződés megkötése a raklapgyártóval Átvállalási szerződés nyilvántartásba vételének kérelmezése Kapott nyilatkozat ellenőrzése, befogadása Számlaszöveg: „A csomagolóeszköz (CsK: E501R01, … kg) termékdíja a vevő ... számon iktatott időszakra vonatkozó nyilatkozata alapján nem kerül megfizetésre.” Nyilvántartás: beszerzés, forgalomba hozatal Bevallás: ATV lap, ANY lap

98 Dobozgyártó kötelezettségei
Termékdíj raktár engedélyének kérelmezése Nyilatkozatadás az alapanyaggyártónak Nyilatkozatadás a raklapkereskedőnek Nyilvántartás: anyagmérleg, termékdíj raktáron belüli értékesítés, egyéb termékdíj raktáron belüli események Bevallás: havi termékdíj raktár adatszolgáltatás

99 Saját kereskedő kötelezettségei
Átvállalási szerződések megkötése a csomagolóval (raklap, doboz) Átvállalási szerződés megkötése a nagykereskedővel (doboz) Számlaszövegek: CS, D:„a termékdíj-kötelezettség a Ktdt. 14. § (5) bekezdés e) pontja ea) alpontja alapján a vevőt terheli” CS, R:„a termékdíj-kötelezettség a Ktdt. 14. § (5) bekezdés a) pontja aa) alpontja alapján a vevőt terheli” NK, D:„a termékdíj-kötelezettség a Ktdt. 14. § (5) bekezdés d) pontja -) alpontja alapján a vevőt terheli” NK, R: „A csomagolás termékdíj-kötelezettség az eladót terheli.” + CsK kód, díjtétel, összeg; befizető neve, címe, adószáma; kibocsátott számla száma, kelte Nyilvántartás: forgalomba hozatal Bevallás: BEV lap (raklap)

100 Csomagoló (közvetlen vevő) kötelezettségei
Csomagoló (közvetlen vevő) kötelezettségei Átvállalási szerződések megkötése a „saját” kereskedővel Átvállalási szerződések nyilvántartásba vételének kérelmezése Nyilvántartás: beszerzés, forgalomba hozatal Bevallás: ATV lap (doboz, raklap)

101 Nagykereskedő kötelezettségei
Átvállalási szerződés megkötése a „saját” kereskedővel (doboz) Átvállalási szerződés nyilvántartásba vételének kérelmezése Átvállalási szerződés megkötése a csomagolóval (doboz) Számlaszövegek: Doboz:„a termékdíj-kötelezettség a Ktdt. 14. § (5) bekezdés e) pontja eb) alpontja alapján a vevőt terheli” Raklap: CsK kód, díjtétel, összeg; a „saját” kereskedő neve, címe, adószáma; a „saját” kereskedő által kibocsátott számla száma, kelte Nyilvántartás: beszerzés, forgalomba hozatal Bevallás: ATV lap (doboz)

102 Csomagoló (nagykereskedő vevője) kötelezettségei
Átvállalási szerződés megkötése a nagykereskedővel (doboz) Átvállalási szerződés nyilvántartásba vételének kérelmezése Nyilvántartás: beszerzés, forgalomba hozatal Bevallás: ATV lap (doboz), VIS lap (raklap)

103 Gondoljuk tovább… RAKLAPGYÁRTÓ DOBOZGYÁRTÓ ALAPANYAGGYÁRTÓ
RAKLAPKERESKEDŐ SAJÁT KERESKEDŐ NAGYKERESKEDŐ CSOMAGOLÓ CSOMAGOLÓ KÜLFÖLDI VEVŐ KÜLFÖLDI VEVŐ KÜLFÖLDI VEVŐ

104 Green Tax Consulting Kft.
tanácsadás átvilágítás, a múlt rendezése hatósági ellenőrzés esetén támogatás online kérdezz-felelek jogszabályfigyelés, -értelmezés termékdíj-képviselet hulladékgazdálkodási tanácsadás Köszönöm a figyelmüket!


Letölteni ppt "Környezetvédelmi termékdíj 2014 (Változások, Bevallás, Ellenőrzés)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések