A természetes radioaktív sugárzások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az anyagszerkezet alapjai
Advertisements

Készítette: Bráz Viktória
Radioaktivitás Természetes radioaktív sugárzások
Radioaktivitás és atomenergia
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Elektromos alapismeretek
Az atomok Kémiai szempontból tovább nem osztható részecskék Elemi részecskékből állnak (p, n, e) Elektromosan semlegesek Atommagból és elektronokból.
Radioaktivitás, izotópok
Atommag modellek.
A termeszétes radioaktivitás
Radioaktív anyagok szállítása
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Készítette: Borsodi Eszter Témakör: Kémia I.
Neutron felfedezéséhez vezető Bothe- Becker kísérlete 1930
A levegőburok anyaga, szerkezete
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Mindent a radioaktivitásról
Sugárzástan 4. Magreakciók Dr. Csurgai József
Dr. Csurgai József Sugárzástan 1. Dr. Csurgai József
Az atommag.
A bomlást leíró fizikai mennyiségek
Magfúzió.
IV. Nukleáris sugárzások detektálása
Tartalom Az atom felépítése Az atom elektronszerkezete
Computeres látás építőmérnöki és középiskolás szemmel Magyar Tudomány Ünnepe, Baja, november 16. Computeres látás építőmérnöki és középiskolás.
Ma igazán feltöltődhettek!
Atomenergia.
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Sugárvédelem és jogi alapjai
Veszprémi Viktor Wigner Fizikai Kutatóközpont OTKA NK81447
Nukleáris képalkotás - detektorok, módszerek és rendszerek
Gáztöltésű detektorok Szcintillátorok Félvezetők
Rutherford kísérletei
Tanárnő : Szilágyi Emese
MAGKÉMIA Alkotóelemek: p+ és n0 összetartó erő: magerő (7*108 kJ/mol)
Az atommag 7. Osztály Tk
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Bemutatjuk a híres/fontos W  és Z 0 Bozonokat Sheldon Glashow Steven WeinbergAbdus Salam Ők jósolták meg elméletileg. Nobel díj: 1979 Ők pedig felfedezték.
Az atommag szerkezete és mesterséges átalakítása
Az anyagok részecskeszerkezete
Az atom felépítése.
A termeszétes radioaktivitás
sugarzaserzekelo eszkozok
A termeszétes radioaktivitás
Radioaktivitás II. Bomlási sorok.
Alkalmazott kémia Általános-, szervetlen- és szerves kémiai alapismeretek áttekintése után olyan ismeretek nyújtása amelyek a készség és gyakorlat szintjén.
Jean Baptiste Perrin ( )
Környezetkémia-környezetfizika
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Az atom sugárzásának kiváltó oka
A radioaktivitás és a mikrorészecskék felfedezése
A kvantum rendszer.
Természetes radioaktív sugárzás
Az atommag alapvető tulajdonságai
Úton az elemi részecskék felé
2. AZ ATOM Atom: atommag + elektronfelhő = proton, neutron, elektron
Elektromosság 2. rész.
Bővített sugárvédelmi ismeretek 1. Bevezetés, sugárfizikai ismeretek Dr. Csige István Dr. Dajkó Gábor MTA Atommagkutató Intézet Debrecen TÁMOP C-12/1/KONV
Elektronszerkezet. 1.Mi az atom két fő része? 2.Milyen elemi részecskék vannak az atommagban? 3.Milyen töltésű a proton? 4.Mi a jele? 5.Mennyi a tömege?
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Nukleáris medicina Lényege: A radioaktív izotópok diagnosztikai és therápiás célból való felhasználása.
~20 °C Párolgás Túltelített gőz -78 °C.
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
Atomenergia.
egymáson elgördülve (diffúzió!)
A) hidrogénizotóp (proton)_____1H1 B) hidrogénizotóp (deutérium)__1H2
Előadás másolata:

A természetes radioaktív sugárzások R A D I O A K T I V I T Á S A természetes radioaktív sugárzások

Az atommag felépítése Az atom igen kis (kb. 10-14 m) átmérőjű atommagból, és az azt körülvevő, a magnál 10000-szer nagyobb (kb. 10-10m átmérőjű) elektronfelhőből áll. A mag alkotóelemei a pozitív elektromos töltésű protonok, és a töltés nélküli neutronok. A proton és a neutron tömege csaknem ugyanakkora, míg az elektron tömege csak 1/1836-od része a protonénak. Ezért az atom teljes tömegében az elektronok járuléka el is hanyagolható.

Az adott elem rendszáma alatt a magban lévő protonok számát értjük Az adott elem rendszáma alatt a magban lévő protonok számát értjük. Az urán rendszáma pl. 92. A rendszámot a vegyjel bal alsó sarkába írjuk. Az atom tömegszáma a magban lévő protonok és neutronok összes száma. A tömegszámot a vegyjel bal felső sarkában jelöljük.

Adott rendszámú atommagban azonban a neutronok száma többféle is lehet Adott rendszámú atommagban azonban a neutronok száma többféle is lehet. Az ilyen, azonos rendszámú, de eltérő tömegszámú atommagokat nevezzük izotópoknak. Például a hidrogénnek a természetben három izotópja létezik. A természetes urán két izotóp keveréke: U-238 (99.3%) és U-235 (0.7%).

A ma ismert 112 elemnek több, mint 2500 izotópja létezik A ma ismert 112 elemnek több, mint 2500 izotópja létezik. Ezek közül 249 stabil, az összes többi magától elbomlik, azaz radioaktív. A kis rendszámú (kb. a 20-as rendszámú Ca-ig) stabil atommagokban a protonok és neutronok száma megegyezik, a nagyobb rendszámú magokban viszont a neutronok vannak többségben.

A következőkben bemutatjuk a legfontosabb magreakciókat. A természetes radioaktív sugárzások A következőkben bemutatjuk a legfontosabb magreakciókat. Fontos tudnunk, hogy ha egy ilyen reakcióban megváltozik az anyag rendszáma (vagyis a protonszám), akkor új elem jön létre. Ezzel szemben, ha a rendszám nem változik meg, hanem csak a tömegszám (azaz csak a neutronok száma), akkor a kiindulási elem egy másik izotópja jön létre.

Az alfa-sugárzás Az alfa-sugárzás során az atommagot alfa-részecskék (2 protonból és két neutronból álló héliummagok) hagyják el igen nagy sebességgel (10-15 000 km/s-mal). Az atom rendszáma tehát a bomlás során kettővel, tömegszáma néggyel csökken. A 88-as rendszámú rádium 226-os izotópja alfa-részecske (azaz He-mag) kibocsátásával a 86-os rendszámú radon 222-es izotópjává alakul.

A héliummagok a környezetből felvehetnek két elektront, így He-atom keletkezik. (Alfa-bomló izotópok környezetében ezért héliumgáz jöhet létre.) Az alfa-sugárzás igen rövid hatótávolságú, akár egy vékony papírlap, vagy az emberi bőr is könnyen elnyeli. Levegőben a hatótávolsága néhány mm, emiatt igazán csak akkor veszélyes, ha véletlenül lenyelünk, vagy belélegzünk egy alfa-sugárzó izotópot.

A béta-sugárzás Béta-sugárzás esetén az atommagból (nem az elektronburokból!) kiszabadul egy elektron, vagy egy ugyanolyan tömegű, de pozitív töltésű pozitron. Az előbbi az ún. negatív, az utóbbi a pozitív béta-bomlás.

Negatív béta-bomlásnál a magban egy neutron protonná alakul egy elektron kilépése mellett. Az atom rendszáma ezek szerint 1-gyel nő, tömegszáma azonban változatlan marad. Az 55-ös rendszámú cézium 137-es izotópja negatív béta-bomlással 56-os rendszámú báriummá alakul.

Pozitív béta-bomlásnál egy neutron keletkezik egy protonból, pozitron létrejötte mellett. A rendszám 1-gyel csökken, a tömegszám itt is változatlan marad. A 11-es rendszámú nátrium 22-es izotópja pozitív béta-bomlással 10-es rendszámú neonná alakul.

A kilépő részecskék energiája nulla és egy adott maximum között akármekkora lehet. Az elektron áthatolóképessége nagyobb az alfa-részecskéénél, de pl. egy vékony alumíniumlemezen már csak alig juthat át.

Ha az atommagban túl sok neutron van, negatív béta-bomlás fog bekövetkezni, ha pedig túl kevés, pozitív béta-bomlás.

Béta-bomlásnál ezenkívül egy elektromos töltés nélküli, nagyon kis tömegű részecske is kilép: neutron keletkezésekor egy neutrínó, proton keletkezésekor egy antineutrínó. Szalay Sándor 1954-ben, Debrecenben készíti el Csikai Gyulával a világhírűvé vált ködkamra felvételét, amellyel a neutrinó létére lehetett következtetni. A neutrinó kimutatását a hiányzó impulzus árulja el a felvételen. A fehér nyíl irányába távozik a nyomot nem hagyó neutrinó. A mérést nagyon megnehezítette, hogy a héliumizotóp rendkívül ritka és nagyon bomlékony. Az előállítását és a mérést egyszerre kellett elvégezni.

Mivel a neutrínó és az antineutrínó alig lép kölcsönhatásba az anyaggal, áthatolóképességük igen nagy, ezért nagyon nehéz kimutatni őket.

A gamma-sugárzás a látható fényhez hasonló elektromágneses sugárzás, csak jóval nagyobb az energiája.

A gamma-sugárzás során nem változik sem a rendszám, sem a tömegszám, csak a mag energiája. Az 56-os rendszámú bárium gerjesztett állapotú (ezt jelöli az "m" index) 137-es izotópja a felesleges energiát gamma-sugárzás formájában adja le.

Gamma-sugárzás akkor jön létre, amikor az atom valamilyen bomlás után még gerjesztett állapotban van, és ezt egy vagy több "adagban", gamma-sugárzás (gamma-kvantumok, gamma-fotonok) formájában adja le.

A gamma-fotonok sebessége állandó: 299 792 km/s, azaz megegyezik a vákuumbeli fénysebességgel. A gamma-sugárzás áthatolóképessége igen nagy, ionizáló képessége azonban kicsi.

Sugárzásmérő eszközök R A D I O A K T I V I T Á S Sugárzásmérő eszközök

A sugárzás és az anyag kölcsönhatása Ez a kölcsönhatás elsősorban az atomok és molekulák ionizálásában nyilvánul meg, a többi hatás (pl. melegítés) elhanyagolható. A nagy energiájú α-,β-,és γ- részecskék valamilyen anyaggal találkozva elektronokat szakítanak ki annak atomjaiból, molekuláiból, miközben ők lefékeződnek,

A lefékeződött radioaktív részecskék további változásokat már nem hoznak létre . α β γ elektronokat befogva héliummá alakulnak befogódnak az ionokba elnyelődnek Az anyag stabil atomjai nem válnak radioaktívvá!!!

A radioaktív sugárzások kimutatása, mérése A radioaktív sugárzások érzékszerveinkkel közvetlenül nem érzékelhetőek. A sugárzások kimutatására használt eszközök működése általában azok ionizáló hatásán alapul (dekektorok).

Az első megfigyelőeszközök a ködkamrák voltak: C. T. R. Wilson (1869-1959) skót fizikus 1912-ben szerkesztette meg az első ködkamrát, amiért 1927-ben megosztott Nobel-díjat kapott.

Expanziós ködkamra (Wilson-kamra): A ködkamrában a levegőt alkalmas folyadék gőzével telítik. Méréskor a levegőt egy dugattyú segítségével hirtelen kitágítják, minek hatására az lehűl, így túltelítetté válik. Ha egy gáz és gőz keverékkel töltött edényben túltelítettséget hozunk létre a gőz kicsapódik a gázionokra, majd a kicsapódott ködcseppek tovább növekednek, és láthatóvá válnak. Ha a kamrában töltött részecske halad át, a pályája mentén létrejött ionokon indul meg a ködképződés.

Diffúziós ködkamra : A nyomok itt is gőz és gázkeveréken alakulnak ki. A túltelített állapot eléréséhez a kamrában nagy hőmérséklet-különbséget tartanak fenn. A párologtatás a felső meleg zónában történik. A meleg alkohol gőz (etil-alkohol, metil-alkohol) lefelé, a hideg (szárazjéggel hűtött) térrészbe áramlik és a kamra érzékeny tartományába jut (1-2 cm), ahol a részecskenyomon kicsapódik. A kamrában olyan zóna alakul ki, amely a részecskenyomok jelzésére mindig készen áll.

Diffúziós ködkamra : A

A buborékkamra olyan folyadékkal van töltve, amelyet normál nyomáson könnyű a forráspont fölé hevíteni. Amíg a kamra nem üzemel, a folyadék túlnyomás alatt van, így nem jöhet forrásba. Ha egy részecskenyomot kell regisztrálni a nyomást rövid időre hirtelen lecsökkentik. A forrás a részecskenyom mentén keletkezett ionoknál indul meg. A részecske áthaladása után a nyomást ismét növelik, hogy az egész térfogatra kiterjedő forrást megakadályozzák. A részecskenyom mentén keletkezett buborékokat lefényképezik. A buborékkamra előnye, hogy nagyszámú eseményt detektál és megfelelő mágneses tér alkalmazásával a részecskék impulzusa is meghatározható. Buborékkamra:

Buborékkamra:

Gáztöltésű számlálók: A legelterjedtebb gáztöltésű számláló eszköz a Geiger-Müller-számláló, röviden G-M-cső. Ez egy fémből, vagy üvegből készült gázzal töltött cső, amelyben a két elektróda között a részecskék ionizáló hatására elektromos áramimpulzusok keletkeznek, amelyek megszámlálhatóak. http://www.orau.org/ptp/collection/GMs/GMs.htm

G-M - cső

Doziméterek: Az anyagban elnyelt sugárzási energia mérérsére szolgálnak. Egyik fajtájuk az úgynevezett nyomdetektor.