BABAI DÁNIEL: SÁSKÁK ÉS SZÖCSKÉK A KUNHALMOKON www.kunhalmok.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kunhalmok védelméről
Advertisements

Az anyagszerkezet alapjai
Babai Dániel: A kunhalmok típusai
Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
I. előadás.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
ZENEELMÉLEt.
A gazdasági fejlettség mutatói
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
Az egyed-kapcsolat modell
II. TERMÉSZETI ÉS TÁJI JELLEMZŐK
A MARKETING GYAKORLATA A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN Kuráth Gabriella Pécsi Tudományegyetem november 4.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
A görög történelem kezdetei
Tartalom jegyzék Delfinek(Fogas cetek) Bemutató Életmódja Leírásuk
Magyarország természeti csodái
Az intergénikus régiók és a genom architektúrájának kapcsolata Craig E Nelson, Bradley M Hersh és Sean B Carrol (Genome Biology 2004, 5:R25) Bihari Péter.
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Csecserits Anikó, Rédei Tamás, Kröel-Dulay György, Szabó Rebeka
Élőhely-változások a tiszai Körtvélyes-szigeten
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
A magyar városok szerkezetének átalakulása a rendszerváltozás után
Statisztika Érettségi feladatok
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
38. A magyar illetve előmagyar történelem, a magyarság származása (bevezető) A 6. és a Középiskola 2. osztályában használható Dr. Mészáros Zoltán.
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul
Aggteleki Nemzeti Park
Régióközi tudáshálózatok minőségének hatása a kutatási teljesítményre Sebestyén Tamás és Varga Attila.
Evolúciósan stabil stratégiák előadás
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
ma már nem a vizsgált téma, hanem a használt módszerek teszik a fizikát dominál az átlagos viselkedés!!! alkalmazhatjuk a statisztikus fizika módszereit.
Nappali lepke monitoring az ECOWIN projectben Eddigi eredmények László Gyula Mosonmagyaróvár, 2011 szeptember 8.
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Az egyed feletti szerveződési szintekkel foglalkozó szünbiológia
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Érintésvédelem Készítette: Szántó Bálint.
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Babai Dániel: A kunhalom név eredete, története
A kunhalmok állatvilága
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
Alapsokaság (populáció)
Közösségek szünbiológiája 2. Populáció-egyedszám viszonyok
Megtakarítási módszerek a vállalatok gyakorlatában Berey Zita
I. előadás.
Kompetencia mérés eredményei 2006 Készítette: Mészáros-Vásárhely Katalin.
A kombinációs táblák (sztochasztikus kapcsolatok) elemzése
Füves puszták.
A földköpeny és a földköpeny áramlásai
SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMÉSSTABILITÁSÁNAK KLIMATIKUS TÉNYEZŐI A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
Itbusiness konferencia, CONFESSION ON A DANCEFLOOR Cégek az üzleti modellváltásról Gulyás János / Ipsos Zrt. Nobody’s Unpredictable.
Az árkos erózió vizsgálata a Teteves patak vízgyűjtőjén Jakab Gergely-Kertész Ádám-Papp Sándor.
,,Szent László”Római Katólikus Gimnázium Készitette:Kurucz Brigitta Kállai Dóra Kállai Dóra Mateoc Teodor-Dávid Mateoc Teodor-Dávid 2011 Február 16.
Környezetvédelem.
A globális melegedés hatása Európa állatvilágára Striczky Levente2015. április 23. Klimatológia.
A TISZA-TÓ VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK JELENE ÉS JÖVŐJE SPECIÁLIS TERÜLETI FÓRUM A TISZA-TÓ KÉMIAI VÍZMINŐSÉGE.
Fertő tó magyarországi tórész mederüledék vizsgálata 2014 Pannonhalmi Miklós ÉDUVIZIG Győr.
A pedagógia mint tudomány Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
A füves puszták élővilága
FLAVOBACTERIUM OKOZTA MEGBETEGEDÉS HAZAI HALFAJOKBAN
Intraspecifikus verseny
Dr. Bacsa-Bán Anetta Németh István Péter
Életközösségek a Földön
Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
ABC és XYZ elemzések.
Előadás másolata:

BABAI DÁNIEL: SÁSKÁK ÉS SZÖCSKÉK A KUNHALMOKON

Az ismertető Krausz K. és Pápai J. kunhalmok egyenesszárnyú közösségeinek vizsgálatáról szóló tanulmánya alapján készült.  A többségében tiszántúli kunhalmokat vizsgáló Krausz Krisztina és Pápai János kutatása rávilágított (Krausz és Pápai 2004) arra, hogy a kunhalmok rendkívül érdekes szöcske- illetve sáska közösségek számára teremtenek megfelelő élőhelyeket.  Az általuk vizsgált, főként a Tisza-mente középső és déli részén található 25 kunhalmon összesen 32, az egyenesszárnyúak (Orthoptera) rendjébe tartozó szöcske- illetve sáskafajt találtak, amely a hazai egyenesszárnyú fauna 32 %-át teszi ki.  Figyelembe véve azt, hogy milyen kis kiterjedésű objektumok képezték a vizsgálat tárgyát, igen magas értéknek tekinthetjük a fent említett százalékos értéket, illetve a fajszámot is.

Kunhalmok mediterrán életközösségei  A halmokon azonosított fajok harmada (31,2 %) pontomediterrán, mediterrán elterjedésű faj, tehát megállapíthatjuk, hogy a kunhalmok egyenesszárnyú közösségeiben igen jelentős a mediterrán faunaelemek aránya.

Gödény-halom Békésszentandrás  A legfajgazdagabb halomnak Magyarország legnagyobb kunhalma, a Békésszentandrás határában található Gödény-halom bizonyult, amelyen 18 fajt észleltek a kutatók.  A huszonöt halmot tekintve 9,7 faj volt az átlagos fajszám.

Kiemelkedő értékek a kunhalmokon Krausz Krisztina és Pápai János úgy tapasztalták, hogy a szentesi Sáp-halom, valamint a Berekfürdő határában található Pincés-halom mind botanikailag, mind pedig az egyenesszárnyúak szempontjából kiemelkedő értéket képvisel.

A felmérés megállapításai  Azt is megállapították, hogy a fajösszetétel az egyes halmokon az általuk vizsgált három évben keveset változott.  Ez arra utal, hogy viszonylag állandó közösségek léteznek ezeken az egyébként rendkívül kis kiterjedésű élőhelyeken, szigeteken.  Ráadásul az is megállapítható, hogy érdekes módon az egyes halmok egyenesszárnyú közösségei a fajkészlet szempontjából sokkal jobban hasonlítanak egymásra, mint a halmokhoz legközelebb eső gyepterületek egyenesszárnyú közösségeire, amely adott esetben fajforrásként szolgálhat(na).

Állandó, független fajszám  Elmondható tehát, hogy a halmok egyenesszárnyú-közösségei nem a legközelebbi potenciális kibocsátó területről nyerik fajkészletük jelentős részét.  Ezt további adatok is alátámasztják.  A kunhalmokon a környező gyepeknél jóval nagyobb arányban vannak jelen olyan sáska-, illetve szöcskefajok, amelyek migrációs képessége rendkívül alacsony.  Ez is a halmok egyenesszárnyú közösségeinek állandóbb, a közeli gyepektől független jellegét támasztja alá.

Mi befolyásolja az egyedszámot?  A gyenge és közepes migrációs képességű fajok kevéssé tűrik a degradáltabb növényzettel jellemezhető halmokat, míg a jó migrációs képességű fajok elterjedését az adott halmon található gyep természetessége, illetve degradáltsága nem befolyásolja, sőt a degradáltabb gyepekben még nagyobb egyedszámban vannak jelen.  Meghatározó tényező ezekben az esetekben a növényzet magassága, zártsága.  Megállapítható tehát, hogy az élőhely növényzetének állapota, természetessége, a vegetáció szerkezete jelentősen befolyásolja a halmok egyenesszárnyú közösségének fajösszetételét.

Mi a szigetbiogeográfia?  A biológia szigetbiogeográfia nevű részterülete a szárazföldön is megtalálható, elszigetelt élőhely- fragmentumok törvényszerűségeivel foglalkozik.  Logikus lépés a legtöbbször monoton szántóföldi kultúrában valóban szigetként álló kunhalmok élővilágát is ilyen törvényszerűségek alapján vizsgálni.

Mi befolyásolja ezt az életközösséget?  A vizsgálatok során azonban megállapították, hogy az egyes halmokon előforduló közösségek, és a halom elszigeteltsége között nincs kimutatható összefüggés.  Nem befolyásolja a halmon kialakuló közösséget a legközelebbi gyep távolsága, sőt az esetleges ökológiai folyosó megléte sem.  Mindez igaz akkor is, ha a különböző, jó és kevésbé jó migrációs képességű fajokat külön-külön vizsgálunk.  Az sem számít, milyen régóta áll az adott kunhalom szántóföldi környezetben (mely katonai-történeti térképek segítségével állapítható meg), mint ahogy a halom mérete sem meghatározó.

Mi a nagysághatás-törvénye?  Nem igazolható tehát a szigetbiogeográfia egyik jól ismert törvénye, mely a „nagysághatás” nevet viseli, és amely kimondja, hogy az izolált (elszigetelt) élőhely nagyságának növekedésével nő az ott előforduló fajok száma.  A kunhalmok egyenesszárnyú közösségeire nem áll a fenn az említett törvényszerűség.

Összegzés  Ennek következtében felmerülhet az a kérdés is, valóban szigeteknek, izolátumoknak tekinthetjük-e a kunhalmokat az egyenesszárnyúak szempontjából?  Összefoglalásul megállapíthatjuk, hogy a kunhalmok egyenesszárnyú-közösségei jobban hasonlítanak egymásra, mint a halmok közvetlen közelében található gyepterületek közösségeire.  A halmoknak tehát a környezetüktől elkülönülő, önálló egyenesszárnyú közösségei alakulnak ki.

Felhasznált irodalom  Krausz K., Pápai J. 2004: Egyenesszárnyú rovarok izolátumdinamikai vizsgálata kunhalmokon. In: Tóth A. (szerk.) 2004: A kunhalmokról más szemmel. Kisújszállás – Debrecen, pp  Szerző: Babai Dániel  Szerkesztette: Erdei-Gulyás Gabriella  Web: