500 pontos felvételi rendszer

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
Advertisements

A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása
Változások a felvételi pontszámítás rendszerében 2011.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárásairól alapképzésre és osztatlan képzésre jelentkezés esetén január 01-jétől 432/2012 (XII. 29.) Korm.
1. Érettségi vizsga • Itt az iskolában kiosztott jelentkezési lapon • február 15-ig • Érettségi tárgyak: • magyar, matematika, történelem, idegen.
Felvételi tájékoztató 2011 Felvételi Felvételi tájékoztató 2011 A döntést segítő kiadványok •Felsőoktatási felvételi tájékoztató szeptemberben.
AMIT FELTÉTLENÜL TUDNI KELL AZ ÉRETTSÉGI VIZSGÁKRÓL 2014.
Felvételi eljárás Felvételi tájékoztató megjelenése  december 31-éig elektronikus formában ( Jelentkezés a 2014.
A kétszintű érettségiről. A kétszintű érettségi vizsga rendszere Középiskola Érettségi vizsga Felsőoktatás Nyilvános és a középiskolában elsajátítható.
Tudnivalók a kétszintű érettségiről tanév.
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Nyílt Nap december 18. Tanulmányi és Információs Központ: Kongresszusi terem.
Kétszintű érettségi Célja: nincs külön érettségi és felvételi,
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása A 237/2006. (XI. 27.) Kormányrendelet alapján.
PONTSZÁMÍTÁS –Általános tudnivalók –Tanulmányi pontok –Érettségi pontok –Többletpontok.
Pontszámítás BSc,osztatlan képzések és felsőfokú szakképzések esetén, 2011 Nagy Pontszámítási Nap Felvételi összpontszám ( pont): -Tanulmányi.
FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELI A 2013/2014-ES TANÉVRE A JELENTKEZÉS HATÁRIDEJE: augusztus 12.
Változások a felvételi pontszámításban 2008-tól A változás az alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre és felsőfokú szakképzésre történő jelentkezésnél.
1 Emelt szint – továbbtanulás Kovács Zoltán igazgatóhelyettes.
Felvételi pontszámítás. A pontszámítás alapját a középiskolai eredmények és az érettségi teljesítmény adják, amelyek például emelt szintű érettségiért,
1 Érettségi tájékoztató 2008 Érettségi tájékoztató február 8.
A FELVÉTELI PONTSZÁMÍTÁSI MÓDSZER VÁLTOZÁSAI 2007/2008-BAN
Felvételi pontok számítása alapképzésre, illetve egységes, osztatlan képzésre A felvételi összpontszámot, vagyis a rangsorolás alapjául szolgáló eredményt.
Tájékoztató az egyéni tanrend összeállításához a 11. (12.) évfolyamra
VERES PÉTER GIMNÁZIUM Tanulmányi eredmények 2005.
Centenárium 100 év Tájékoztató a kétszintű érettségiről és az átalakult felsőoktatási rendszerről (2013-tól) A tájékoztató anyag Pongrácz László és Bakos.
Érettségi-felvételi tájékoztató
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Kétszintű érettségi.
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárásairól (2011. január 01-jétől) (2012. január 01-jétől) 237/2006. (XI. 27.) Korm. rendelet alapján.
Jelmondatunk: „A TUDÁS HATALOM!”
Emelt- vagy középszintű felkészítés? Szülői értekezlet Lovassy László Gimnázium március 1.
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2015
Érettségi-felvételi tájékoztató
KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
2015. február KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA
Célja: - az utolsó két évfolyamon heti plusz két órában az emelt szintű érettségihez szükséges többletismeretek.
Felvételi eljárás 2015.
Tájékoztató 10. osztályosoknak
Tájékoztató 10. osztályosoknak Az érettségi vizsga Kötelező tárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv + 1 választott tárgy.
A prezentációban – ahol rendelkezésre álltak - kis betűvel vagy külön utalással a évi, a évi, a évi és a évi május-júniusi vizsgaidőszak.
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
Tájékoztató a kétszintű érettségiről és a felvételiről december 10. JAG.
JAG. ÉRETTSÉGI Jelentkezési határidő:február 15. Jelentkezés:iskolában, jegyzőnél JAG FELVÉTELI Jelentkezési határidő: február 15. Jelentkezés: EGYÉNILEG.
ÉRETTSÉGI 2016 Általános tájékoztató az érettségiről
Érettségire készülünk! 2008/2009. tanév Írásbeli vizsgák: május 4 –től Szóbeli vizsgák: június 22 – 24.
ÉRETTSÉGI VIZSGA A XÁNTUSBAN A XÁNTUSBAN Fehérvizi Judit közismereti igazgató helyettes.
TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI VIZSGÁKRÓL Aktuális információk január 28.
Aktuális információk az érettségi, felvételi rendszerben
Kétszintű érettségi.
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Érettségi eredmények 2017.
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei
Kétszintű érettségi 2018 május
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Felsőoktatási felvételi eljárás 2018
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról és az emelt szintű képzés választásról február 21.
Aktuális érettségi időszak: május 06 – június 28.
FELVÉTELI ELJÁRÁS
Emelt szintű érettségi előkészítő választás 2019/2020.
A kétszintű érettségiről
423/2012 (XII. 29.) Korm. rendelet alapján
Tájékoztató a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásról
Előadás másolata:

500 pontos felvételi rendszer tanulmányi pontszám érettségi pontok

Vizsgapontok Több lehetséges vizsgatárgy esetében a kedvezőbb eredmény számít. Azonos vizsgatárgy több eredménye közül a kedvezőbb számít. egyik vizsgatárgy 100 pont másik vizsgatárgy 100 pont

Vizsgatárgyak: adott szakokhoz vannak meghirdetve, minden egyetem minden karán ugyanazok a tárgyak Például: turizmus-vendéglátás szak Vizsgatárgyak: matematika vagy gazdasági ismeretek vagy történelem vagy élő idegen nyelv A 4 vizsgatárgy közül a 2 legjobb eredményű számít történelem, középszint vizsgapont: 150 pont érettségi pont: 100% 60 szóbeli 90 40% 60% írásbeli

500 pontos felvételi rendszer tanulmányi pontszám érettségi pontok

Középiskolai eredmények Adott tárgyak év végi eredményének kétszerese Matematika 12. és 13. évfolyam max. 20 pont Történelem 12. és 13. évfolyam max. 20 pont Magyar nyelv és irodalom 12. és 13. évfolyam A nyelvtan és az irodalom jegyek összege, nem kétszereződik max. 20 pont Idegen nyelv utolsó 2 év jegye a több nyelv közül a jobbik eredménye max. 20 pont Természetismeret 9. és 10. évfolyam vagy földrajz, kémia, biológia, fizika 12. és 13. évfolyam vagy a fenti összes tárgy közül 2 utolsó év végi jegye max. 20 pont

500 pontos felvételi rendszer tanulmányi pontszám érettségi pontok

Az érettségi eredmények átlaga A 4 kötelező és 1 szabadon választható érettségi eredmény kerekített átlaga. Tehát 6 vagy 7 vizsgatárgy esetében a kötelező tárgyakon túli további tárgyak közül a kedvezőbb eredménye számít. Az idegen nyelvek közül a kedvezőbb számít.

500 pontos felvételi rendszer tanulmányi pontszám érettségi pontok

Többletpontok Az adott szakohoz tartozó érettségi vizsgatárgy emelt szintű vizsgájáért: 50 pont De csak ha a vizsga eléri a 30%-ot! Az 50 pont akkor is jár, ha a szakra való felvételihez a vizsgatárgy emelt szintű vizsgája kötelezően van előírva (ilyenkor persze az emelt szintű vizsga nem versenyelőny, hiszen mindenki megkapja) Mivel a legtöbb (kurrens) szakra továbbra is kötelező lesz 1 emelt szintű vizsga, ezért a maradék 50 többletpont csak egyféle módon szerezhető meg ezek közül: - 1 középfokú nyelvvizsga (28 pont) - 1 emelt szintű nyelvvizsga vagy 2 középszintű nyelvvizsga (40 pont) - a másik vizsgatárgynak is emelt szintű vizsgája (50 pont) – ebben az esetben, tehát ha a vizsgázó a maximum pontszámra törekszik, egyáltalán nem is számítható a nyelvvizsgáért pontszám. Nelvvizsga és emelt szintű többletpont azonos nyelvből nem számítható kétszer

Mentességek, könnyítések Az érettségin igénybe vehető, ha: Van olyan érvényes (dátumnak, előírt kontrollnak megfelelő), szakmai intézményből (nevelési tanácsadó vagy szakértői bizottság) származó szakvélemény, melyben szövegszerűen, tételesen szerepel az adott könnyítés vagy mentesség az érettségire vonatkoztatva. A kiskorú vizsgázó szülője vagy a nagykorú vizsgázó benyújt egy tételes, vizsgatárgyra és konkrét kérelemre, kérelmekre vonatkozó kérvényt az iskola igazgatójának címezve. Az igazgató határozatot hoz a kérvényről a kérelem, a szakértői vélemény és a vizsgázó korábbi évek iskolai gyakorlata alapján (pl. eddig is kapott könnyítést a tanórákon). A könnyítések típusai: Felmentés kötelező vizsgatárgy alól (jellemzően matematika) Írásbeli vizsgát szóban tesz le (dupla szóbeli) Szóbeli vizsgán írásban számol be Írásbeli vizsgáján és/vagy szóbeli felkészülésére többletidőt kap (írásbelin 1 óra, szóbelin 20 perc) Számítógépen dolgozhat az írásbelin (vagy egyéb segédeszközzel) A helyesírás, nyelvhelyesség, íráskészség értékelése alól felmentést kap (magyar, töri, idegen nyelv)

Mentességek, könnyítések Az érettségi pontszámításban a dupla szóbeli vizsga nem jelent hátrányt, ez adja a vizsga értékelésének 50-50%-os értékelését. Ilyenkor két, egymás utáni tételhúzással két külön tételből kell beszámolni. A felkészülési idő is külön-külön 30-30 percben használható fel. DE A felvételi pontszámításba nem számítható be az adott érettségi vizsga eredménye, ha a vizsgázó felmentést kapott a vizsgatárgyból vagy ha gyakorlati vizsga helyett tesz két szóbelit (informatika, testnevelés). Mentesség esetén az emelt szintű nyelvi érettségiért csak akkor jár KF nyelvvizsga (60% felett), ha létezik: szóbeli vizsgája és hallott szöveg értése vizsgarész VAGY olvasott szöveg értése, íráskészség és nyelvhelyesség vizsgarészek.

Többletpontok hátrányos helyzetért, fogyatékosságért, pluszteljesítményért Az összes többletpont ebben az esetben sem haladhatja meg a 100-at. Hátrányos helyzetű státuszra 20 pont Fogyatékosság esetén 40 pont (csak szakértői bizottság vagy szakfőorvos szakvéleménye alapján) Gyermekgondozásért 40 pont OKTV helyezésért a megfelelő vizsgatárgyból 1-10. hely 80 pont, 11-20. hely 40 pont, 21-30 hely 20 pont OKJ képesítésért a képzési intézmény meghatározása szerint 24 pont Világ és Európa bajnokságon min. 3. helyezésért 16 pont Országos bajnokságon min. 3. helyezésért 8 pont

Stratégiák Általános javaslatok (személyre szabottan gyakran nem alkalmazhatóak, minden helyzethez más és más stratégiák passzolnak): Legyen minimum 1 emelt szintű vizsgád a választott szak(ok) vizsgatárgyai közül, akkor is, ha az a választott szakhoz nem kötelező. Ha biztosra akarsz menni, 2 emelt szintű vizsgát teszel. Ekkor a nyelvvizsgával nem kell foglalkoznod. A legmagasabb pontszámot igénylő helyekhez nincs is más választásod. A „duplázás” nem választás kérdése, hanem kényszer: a rossz tanulmányi eredményeid miatt elesel attól, hogy a tanulmányi pontokat vinni tudd – akikkel versengesz a helyekért, azok begyűjtik az iskolából az őket támogató jó jegyeket. Ha nem vagy kiemelkedően jó (már most!) mindkét vizsgatárgyadból, akkor a tanulmányi pontszámodra nagyon figyelj oda. Ha duplázásra kényszerülsz, rosszabbul járhatsz. Biztosítsd be előre a jó eredményeket.

Átlagos Árpád felvételizik Célja: Corvinus Ponthatárok: Nemzetközi gazdálkodás, ingyé: 482 Nemzetközi gazdálkodás, pénzért: 453 Gazdaságinformatikus, ingyé: 415 Turizmus-vendéglátás szak, pénzért: 400 Vizsgaeredményei (AKG-s átlag): matematika KSZ: 68% gazdasági ismeretek ESZ: 75% történelem KSZ: 74% angol nyelv KSZ: 89% Többletpontok: 50 (emelt szint) + 28 angol nyelvvizsgáért Pontszáma duplázással: 89 (angol) + 75 (gazdism) = 164 2×164 = 328 Többletpont = 78 Összesen: 406

Átlagos Árpád felvételizik Célja: Corvinus Ponthatárok: Nemzetközi gazdálkodás, ingyé: 482 Nemzetközi gazdálkodás, pénzért: 453 Gazdaságinformatikus, ingyé: 415 Turizmus-vendéglátás szak, pénzért: 400 Év végi jegyei és érettségi átlagai (AKG-s átlag): (12.-13.-érettségi) matematika: 4-4-68% magyar nyelv: 4-4-83% irodalom: 4-5 angol: 5-5-89% történelem: 4-5-74% termtud: 3-4 gazd.ism: 4-4-75% Pontszáma nem duplázással: 89 (angol) + 79 (gazdism) = 168 Év végi jegyek: 16+17+20+18+14 = 85 Érettségi átlag = 78 Többletpont = 78 Összesen: 409

Átlagos Árpád duplázni akart, nem foglalkozott az év végi jegyekkel Célja: Corvinus Ponthatárok: Nemzetközi gazdálkodás, ingyé: 482 Nemzetközi gazdálkodás, pénzért: 453 Gazdaságinformatikus, ingyé: 415 Turizmus-vendéglátás szak, pénzért: 400 Pontszáma duplázással: 406 Pontszáma nem duplázással: 409 És még egy kicsi odafigyelés, egy-két javítódoga, a matekot és a nyelvtant nem hagyja kicsúszni a kezei közül (jelesre zár), és máris: 415 pont Átlagos Árpád ezzel megspórolt volna félévente 400 ezer forintot a felsőoktatási képzése során.