„Az ayurvéda, s annak a dietoterápiája”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
EGÉSZSÉGKONYHA PROGRAM FŐ TÉNYEZŐK: -SAJÁT SZOKÁSAIM -KÖRNYEZETI HATÁSOK.
Gyógynövények a hagyományos kínai orvoslásban
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Zöldségfélék.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
Mennyi mindenre képes a fahéjas Méz ?!?
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
A köszvény Arthritis urica.
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Mese a tejről.
Az ókori görög étkezési szokások
Étkezési szokások az Arab Birodalomban
Az ókori sumér étkezési szokások
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Reformtáplálkozás.
Természetes Színezékek
Tovább lépés klikkeléssel! Jó egészséget kívánunk:
Hypoglükaemiák Post-prandiális h. étkezést követően ’-en belül
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
Étkezés szokások az ókori Mezopotámiában
MEXIKÓI KONYHA.
C vitamin By: Aknai Ramóna.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Kedvenc ételem Csernyánszky Enikő.
Az ízek világa Édes-savanyú…...
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A helyes táplálkozás.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Étkezési szokások az ókori Rómában
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
Tápanyagaink.
Karácsony – sok ember kedvenc ünnepe. Jobban belemélyedve ebbe a szóba melegség és szeretet tölti el az embereket. Szinte érezzük a házban szállingózó.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Biokiskert méreg nélkül. Mit érdemes termelni? Általában megbízható: gabonafélék, hagyma, káposzta, burgonya, brokkoli, padlizsán, spenót, póréhagyma,
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Mátyás Étterem Étlapunk.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Gemüsen
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Pulyka az egészséges táplálkozásban
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Japán mezőgazdasága.
Előadás másolata:

„Az ayurvéda, s annak a dietoterápiája” „Mindennapi betevőnk” – Élelmiszer/tudomány

Ayurveda hitvallása a diétáról Ha jól étkezel – nem kell orvosra költened Ha rosszul étkezel – felesleges orvosra költened

Az ayurveda néhány lényeges eleme Három dosa (pita, vata, kafa) velünk született egyensúlya biztosítja az egészséget, az egyensúly megbomlása panaszokat okoz A világ őselemekből áll, így a dosák és az élelmiszerek is A terápia a hasonlóság és ellentét elvén alapszik

Az ayurveda néhány lényeges eleme A betegség az anyagcsere kisiklásával indul, amikor „ama” méreganyag képződik. A gyógyítás egyik feladata az ama eltávolítása. A betegség egy folyamat, amely tüneteket okoz, s kezdeti állapotban meggátolható a kifejlődése. A diagnózis már a folyamat vége felé van.

Az ételek rendszere

Dosák

Vata dosa jellemzői Levegő - éter Anyagcsere változó, következetlen Székrekedésre, felfúvódásra hajlamos Nehezen hízik, inkább 30 év felett Nem érdekli a gastronomia Testhő alacsony, végtagok hidegek, bőre száraz

Pitta dosa jellemzői Tűz - víz Anyagcsere erős, gyors emésztés, mindent megeszik. Test, végtag meleg. 40 felett kezd hízni. Hasmenésre hajlamos, zsíros ételeket nem bírja. Rendszeresen szükséges étkeznie. Májproblémákra, hyperaciditásra, gyulladásokra predisponált.

Kafa dosa Föld - víz Lassú, megbízható anyagcsere Hajlamosak felpuffadásra, ödémára Ha kimarad egy étkezés, nem probléma, legközelebb bepótolják. Erőteljes alkat

Terápia – ízek

Anyagcsere hatás Édes +++ Savanyú ++ Sós + Fanyar +++ Keserű ++ Anabolikus (fűtő) Katabolikus (hűtő) Édes +++ Savanyú ++ Sós + Fanyar +++ Keserű ++ Csípős +

Ételminőségek hatása a dosákra Élelmiszerek Dosa hatás Nehéz Sajt, joghurt mogyoró, banán, gabona, füge Vata csökkent Kafa növekszik Könnyű Árpa, kukorica, mungóbab, zöldségek, Kafa csökkent Vata növekszik Olajos Tejtermék, ghi, vaj, olajok, kókuszdió, mogyoró Száraz Árpa, kukorica, burgonyabab, méz, zöldség Meleg Meleg ételek, meleg italok Vata, Kafa csökkent Pita növekszik Hideg Hideg ételek, hideg italok Vata, Kafa növekszik Pita csökkent

A személyre szabott étkezéshez a következőket szükséges meghatározni Meg kell határozni az egyén dosa struktúráját Meg kell határozni az emésztési kapacitást (mennyi a szükséges mennyiség, mely ételek okoznak zavart az emésztésben) Milyen a tápanyag feldolgozási kapacitás? Van-e emésztési zavar, felfúvódás, gáztermelődés? Mely ételek okoznak allergiás reakciót? Fáradt-e étkezés után?

Vata dosa aktiválása Hideg, száraz ételek Keserű ételek, fűszerek: Leveszöldségek, zeller, káposzta, Citrusfélék héja Kávé, zöld tea, valódi (>70%) csokoládé Keserű ízű gyógynövények: gyermekláncfű, ezerjófű, tárnics, kamilla, benedekfű, articsóka Csípős ételek, fűszerek: Hagyma, retek Paprika, gyömbér, fokhagyma, fekete bors, mustár, bazsalikom, ánizs, fahéj, borsmenta Alkohol Csípősen fanyar ételek, fűszerek Méz, amla, hüvelyesek, kelbimbó, karfiol, brokkoli, spárga, kukorica, rozs Majoránna, kurkuma

Pita dosa aktiválása Langyos ételek Savanyú ételek, fűszerek: Narancs, citrom, kivi, grapefruit, ananász, limon, megy, szilva, paradicsom Joghurt, kefir, aludttej, savó, száraz fehér bor, savanyított zöldségek Kapor, koriander Sós ételek és fűszerek Tengeri hal, tenger gyümölcsei Konyhasó Csípős ételek és fűszerek

Kafa dosa aktiválása Főtt, zsírosabb – lédúsabb ételek Édes ízű ételek és fűszerek Rizs, cukor, tej, tojás, gumós növények, hús, édesvizi hal Burgonya, cukkini, zöldbab, rizs, tésztafélék, búza

Izek és a dosák összefoglaló tábla dosa növel csökkent vata keserű, csípős, fanyar édes, savanyú, sós pita savanyú, sós, csípős édes, keserű, fanyar kafa csípős, keserű, fanyar

Az étel szükséges mennyisége Típus Reggeli Ebéd Vacsora Vata közepes, meleg és folyadék közepes Pita kiadós, lehet hideg kiadós, langyos Kafa nem fontos kiadós

Az étkezés sorrendje Édes íz, 1/3 (kenyér, hüvelyes, édesség Savanyú – sós 1/3 (leves, főtt zöldség, dhal, joghurt) rizs

Fűszerek Amelyekkel módosítani lehet az adott étel alapanyag hatását

Triphala Dosa egyensúlyozó, tápcsatorna (colon) karbantartó Emblica officinalis, Terminalia chebula, Terminalia belerica Antibiotikus hatás (chlorhexidin equivalens) Antioxidáns hatás Antitumor, radioprotector, chemoprotector

Kurkuma Klasszikus ayurvédában: Modern eredmények: Tápcsatorna zavarok Húgyúti betegségek Külsőleg pemphigus Belélegezve nátha Modern eredmények: Alzheimer esetében kötődik az amyloid lerakódáshoz, azt oldja (antioxidáns, cholesterin szint csökkentés, Angiogenezis, metastazis képződés gátlás Cognitív funkciót javít, izületi gyulladást csökkent, gyomorfekélyes panaszokat csökkent

Gyömbér Az emésztés támogatása Különböző eredetű hány- ingerek csökkentése Gátolja a thrombocyta aggregációt (thromboxan szintetaze szintjét csökkenti, a prostoglandinét növeli) Csökkenti a hyperglycaemia által kiváltott ritmuszavart Csökkenti a cytostaticum által kiváltott lymphopeniát Szerotonin antagonista

„Ha naponta egyszer eszünk, soha nem betegszünk meg ha kétszer, időnként megbetegszünk ha naponta háromszor eszünk, mindig betegek leszünk”

Köszönöm a figyelmüket