„Az ayurvéda, s annak a dietoterápiája” „Mindennapi betevőnk” – Élelmiszer/tudomány
Ayurveda hitvallása a diétáról Ha jól étkezel – nem kell orvosra költened Ha rosszul étkezel – felesleges orvosra költened
Az ayurveda néhány lényeges eleme Három dosa (pita, vata, kafa) velünk született egyensúlya biztosítja az egészséget, az egyensúly megbomlása panaszokat okoz A világ őselemekből áll, így a dosák és az élelmiszerek is A terápia a hasonlóság és ellentét elvén alapszik
Az ayurveda néhány lényeges eleme A betegség az anyagcsere kisiklásával indul, amikor „ama” méreganyag képződik. A gyógyítás egyik feladata az ama eltávolítása. A betegség egy folyamat, amely tüneteket okoz, s kezdeti állapotban meggátolható a kifejlődése. A diagnózis már a folyamat vége felé van.
Az ételek rendszere
Dosák
Vata dosa jellemzői Levegő - éter Anyagcsere változó, következetlen Székrekedésre, felfúvódásra hajlamos Nehezen hízik, inkább 30 év felett Nem érdekli a gastronomia Testhő alacsony, végtagok hidegek, bőre száraz
Pitta dosa jellemzői Tűz - víz Anyagcsere erős, gyors emésztés, mindent megeszik. Test, végtag meleg. 40 felett kezd hízni. Hasmenésre hajlamos, zsíros ételeket nem bírja. Rendszeresen szükséges étkeznie. Májproblémákra, hyperaciditásra, gyulladásokra predisponált.
Kafa dosa Föld - víz Lassú, megbízható anyagcsere Hajlamosak felpuffadásra, ödémára Ha kimarad egy étkezés, nem probléma, legközelebb bepótolják. Erőteljes alkat
Terápia – ízek
Anyagcsere hatás Édes +++ Savanyú ++ Sós + Fanyar +++ Keserű ++ Anabolikus (fűtő) Katabolikus (hűtő) Édes +++ Savanyú ++ Sós + Fanyar +++ Keserű ++ Csípős +
Ételminőségek hatása a dosákra Élelmiszerek Dosa hatás Nehéz Sajt, joghurt mogyoró, banán, gabona, füge Vata csökkent Kafa növekszik Könnyű Árpa, kukorica, mungóbab, zöldségek, Kafa csökkent Vata növekszik Olajos Tejtermék, ghi, vaj, olajok, kókuszdió, mogyoró Száraz Árpa, kukorica, burgonyabab, méz, zöldség Meleg Meleg ételek, meleg italok Vata, Kafa csökkent Pita növekszik Hideg Hideg ételek, hideg italok Vata, Kafa növekszik Pita csökkent
A személyre szabott étkezéshez a következőket szükséges meghatározni Meg kell határozni az egyén dosa struktúráját Meg kell határozni az emésztési kapacitást (mennyi a szükséges mennyiség, mely ételek okoznak zavart az emésztésben) Milyen a tápanyag feldolgozási kapacitás? Van-e emésztési zavar, felfúvódás, gáztermelődés? Mely ételek okoznak allergiás reakciót? Fáradt-e étkezés után?
Vata dosa aktiválása Hideg, száraz ételek Keserű ételek, fűszerek: Leveszöldségek, zeller, káposzta, Citrusfélék héja Kávé, zöld tea, valódi (>70%) csokoládé Keserű ízű gyógynövények: gyermekláncfű, ezerjófű, tárnics, kamilla, benedekfű, articsóka Csípős ételek, fűszerek: Hagyma, retek Paprika, gyömbér, fokhagyma, fekete bors, mustár, bazsalikom, ánizs, fahéj, borsmenta Alkohol Csípősen fanyar ételek, fűszerek Méz, amla, hüvelyesek, kelbimbó, karfiol, brokkoli, spárga, kukorica, rozs Majoránna, kurkuma
Pita dosa aktiválása Langyos ételek Savanyú ételek, fűszerek: Narancs, citrom, kivi, grapefruit, ananász, limon, megy, szilva, paradicsom Joghurt, kefir, aludttej, savó, száraz fehér bor, savanyított zöldségek Kapor, koriander Sós ételek és fűszerek Tengeri hal, tenger gyümölcsei Konyhasó Csípős ételek és fűszerek
Kafa dosa aktiválása Főtt, zsírosabb – lédúsabb ételek Édes ízű ételek és fűszerek Rizs, cukor, tej, tojás, gumós növények, hús, édesvizi hal Burgonya, cukkini, zöldbab, rizs, tésztafélék, búza
Izek és a dosák összefoglaló tábla dosa növel csökkent vata keserű, csípős, fanyar édes, savanyú, sós pita savanyú, sós, csípős édes, keserű, fanyar kafa csípős, keserű, fanyar
Az étel szükséges mennyisége Típus Reggeli Ebéd Vacsora Vata közepes, meleg és folyadék közepes Pita kiadós, lehet hideg kiadós, langyos Kafa nem fontos kiadós
Az étkezés sorrendje Édes íz, 1/3 (kenyér, hüvelyes, édesség Savanyú – sós 1/3 (leves, főtt zöldség, dhal, joghurt) rizs
Fűszerek Amelyekkel módosítani lehet az adott étel alapanyag hatását
Triphala Dosa egyensúlyozó, tápcsatorna (colon) karbantartó Emblica officinalis, Terminalia chebula, Terminalia belerica Antibiotikus hatás (chlorhexidin equivalens) Antioxidáns hatás Antitumor, radioprotector, chemoprotector
Kurkuma Klasszikus ayurvédában: Modern eredmények: Tápcsatorna zavarok Húgyúti betegségek Külsőleg pemphigus Belélegezve nátha Modern eredmények: Alzheimer esetében kötődik az amyloid lerakódáshoz, azt oldja (antioxidáns, cholesterin szint csökkentés, Angiogenezis, metastazis képződés gátlás Cognitív funkciót javít, izületi gyulladást csökkent, gyomorfekélyes panaszokat csökkent
Gyömbér Az emésztés támogatása Különböző eredetű hány- ingerek csökkentése Gátolja a thrombocyta aggregációt (thromboxan szintetaze szintjét csökkenti, a prostoglandinét növeli) Csökkenti a hyperglycaemia által kiváltott ritmuszavart Csökkenti a cytostaticum által kiváltott lymphopeniát Szerotonin antagonista
„Ha naponta egyszer eszünk, soha nem betegszünk meg ha kétszer, időnként megbetegszünk ha naponta háromszor eszünk, mindig betegek leszünk”
Köszönöm a figyelmüket