Windows Communication Foundation (WCF)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

RESTful Web Service tesztelése
Hálózati alapismeretek
Készítette: Nagy Márton
Kliens-szerver architektúra
Hálózati és Internet ismeretek
ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection Ez a.
Flex: csak rugalmasan! Kiss-Tóth Marcell Magyarországi Web Konferencia március 18.
Tempus S_JEP Számítógép hálózatok Összefoglalás Összefoglalás Összeállította: Broczkó Péter (BMF)
A TCP/IP hivatkozási modell
Hálózatok.
1. Előadás WCF- bemutatás
HÁLÓZATOK.
OE-NIK HP Haladó Programozás Windows Communication Foundation A szolgáltatás, a hoszt és az ügyfél elkészítése.
Webszolgáltatások PHP-ben
Készítette: Szabó Zoltán.  Végpontok ABC-je  Beépített kötések  Többszörös kötések használata  Végpontok létrehozása konfigurációs állomány segítségével.
Hálózati architektúrák
Mobil szolgáltatások és alkalmazások fejlesztése SADM Service and Application Development for Mobile Systems Benedek Zoltán, MIK projekt - projektvezető.
Iratkezelő rendszer fejlesztése WPF alapokon
RENDSZERINTEGRÁLÁS B_IN012_1
.NET web szolgáltatások
Az ETR technológia DEXTER Informatikai kft..
A TCP/IP protokollkészlet és az IP címzés
Osztott alkalmazások kezelése. VIR elosztott architektúra indítékai: - meglévő komponensek integrációja - WEB / Internet elterjedése (nemzetköziség) -
WSDL alapismeretek A WSDL (Web Services Description Language – Web szolgáltatások leíró nyelv) egy XML-alapú nyelv a Web szolgáltatások leírására és azok.
Hálózatkezelés, java.net Elek Tibor
OE-NIK HP Haladó Programozás WCF kivételkezelés. OE-NIK HP Haladó Programozás Windows Communication Foundation A szolgáltatás, a hoszt és az ügyfél elkészítése.
Haladó Programozás A webszolgáltatás fogalma
Egy ISA szerver naplója Sárosi György Terméktámogatási Tanácsadó Microsoft Magyarország.
Platform A Vistából örökölt OS alap technológiák Windows Server Core Read-only Domain Controller Hozzáférés szabályzás, erőforrás elérés Network Access.
Egyszerű webes alkalmazás fejlesztése Készítette: Simon Nándor.
Egyszerű webes alkalmazás fejlesztése
Bevezetés az ebXML-be Forrás: An Introduction to ebXML ebXML and Web Services Practical Considerations In Implementing Web Services Romin IraniRomin Irani.
SOAP alapismeretek A SOAP egy egyszerű XML alapú protokoll, ami lehetővé teszi, hogy az alkalmazások információt cseréljenek a HTTP-én keresztül. Forrás:
WEB MES (webes gyártásirányító rendszer)
Új technológiák a web alkalmazásokhoz Nacsa Sándor Fejlesztői és technológia programok Microsoft Magyarország Kft. NJSzT VIII. Országos Neumann-centenáriumi.
Hálózatkezelési újdonságok Windows 7 / R2
Exchange Server 2007 Client Access Role
Takács Béla Eset: Egyenrangú (peer-to-peer) hálózat Mi kell hozzá? A számítógépekben (PC-kben) legyen hálózati kártya (Network Interface Card)
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Hálózati alapismeretek előadásvázlat
UDP protokollok User datagram protocol- Felhasználói datagrammprotokoll.
ARCHITECTArchitect AcademyFoundationsInsidersMCPtréningekvizsgákgyakorlatprojektek Novák István eEvangelist – „Dive deeper” Grepton Zrt. Technológiai vezető.
Bátyai Krisztián NetAcademia Oktatóközpont oktató, fejlesztő MCT, MCPD
Adminisztrációs modul Bátyai Krisztián NetAcademia Oktatóközpont oktató, fejlesztő MCT, MCPD 3.5.
Hálózati architektúrák
Tóth Gergely, október 27. HISEC’04, október , Budapest Keretrendszer anonimitási módszerek integrálására Tóth Gergely Budapesti Műszaki.
Tóth Gergely, február BME-MIT Miniszimpózium, Általános célú biztonságos anonimitási architektúra Tóth Gergely Konzulensek: Hornák Zoltán.
LOGO Webszolgáltatások Készítette: Kovács Zoltán IV. PTM.
Számítógép-hálózatok
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Visual Basic 2008 Express Edition
Java web programozás 11..
Varga Viktor – G36ECF 1/5 Vendéglátói szoftverek sajátosságai Varga Viktor.
Rugalmas, moduláris felépítés Rugalmas telepítés Jól tervezhető szerepkörök Folyamatos rendelkezésre állás Egyszerű felügyelet Elérés bárhonnan Postafiók.
Számítógép hálózatok.
A Windows Server 2003 termékcsalád A Windows Server 2003 termékcsaládnak 4 tagja van: Windows Server 2003, Standard Edition Windows Server 2003, Enterprise.
Hálózatok a mai világban
Piramis klaszter rendszer
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
.NET FRAMEWORK Röviden Krizsán Zoltán 1.0. Tulajdonságok I Rövidebb fejlesztés 20 támogatott nyelv (nyílt specifikáció) 20 támogatott nyelv (nyílt specifikáció)
Tűzfal (firewall).
Haladó Programozás A webszolgáltatás fogalma Szabványok és protokollok
Hálózatos programok készítése
Alkalmazott Informatikai Tanszék
Haladó Programozás Windows Communication Foundation
Hálózati architektúrák
Az operációs rendszerek
Előadás másolata:

Windows Communication Foundation (WCF) Vizuális Programozás

J.Zs.Cs.: Vizuális programozás (c) 2010 WCF Elosztott rendszerek Korábbi technológiák: DCOM, COM+/Enterprise Services, MSMQ, .NET Remoting, ASP web services (XML-alapú webszolgáltatások), named pipe, socket, peer-to-peer (P2P)... J.Zs.Cs.: Vizuális programozás (c) 2010

Szolgáltatásorientált architektúra több autonóm szolgáltatás működik együtt úgy, hogy üzeneteket küldenek a határaikon túlra jól definiált interfészek segítségével Alapelvek Jól látható határok A szolgáltatás funkcionalitása csak az interfészeken keresztül jelenik meg. A külső hívó csak így tud kommunikálni a szolgáltatással és nem ismeri a megvalósítás részleteit. Itt nem cél az, mint a régebbi technológiáknál, hogy helyi objektumnak lássunk egy távoli objektumot. J.Zs.Cs.: Vizuális programozás (c) 2010

J.Zs.Cs.: Vizuális programozás (c) 2010 Alapelvek A szolgáltatások függetlenek A szolgáltatás, amennyire lehet, magányos sziget. A szolgáltatás és az ügyfele különböző nyelven íródhatnak, különböző futtatórendszer-környezetet használhatnak, más operációs rendszer alatt működhetnek. A szolgáltatások szerződésen keresztül és nem az implementáción keresztül kommunikálnak Osztályok és metódusok nem adhatók át a szolgáltatáshatáron keresztül. Szabályalapú kompatibilitás A WSDL-ben (Web Services Description Language) vagy a WS-Policy-ban leírt szabályokat, házirendet használjuk. J.Zs.Cs.: Vizuális programozás (c) 2010

J.Zs.Cs.: Vizuális programozás (c) 2010 Architektúra Szolgáltatások kommunikációja Kliens Szolgáltatás Szöveg A B C Szöveg A B C Szöveg A B C Üzenetek Végpont J.Zs.Cs.: Vizuális programozás (c) 2010 Forrás: http://msdnkk.hu/Storage/_common/InduloKeszlet/NET35/3/WCF-WF_ujdonsagok_(Benedek_Zoltan).pptx

J.Zs.Cs.: Vizuális programozás (c) 2010 Forrás: http://msdnkk.hu/Storage/_common/InduloKeszlet/NET35/3/WCF-WF_ujdonsagok_(Benedek_Zoltan).pptx Végpont A Address – a végpont címe http://www.mkk.hu/pizzaorderservice/porder Szolgáltatás C Contract – szerződés [ServiceContract] interface IPizzaOrder { … } WSDL Szöveg A B C Szöveg A B C B Binding – kötés Hogyan? Encoding + transzport + magasabb szintű szolgáltatások (biztonság, megbízhatóság, stb.) Service Host Pl.: BasicHttpBinding, WSHttpBinding, NetTcpBinding Service type class PizzaOrderService: IPizzaOrder { … } Address: Hol? Contract: Mit? Binding: Hogyan? Service host J.Zs.Cs.: Vizuális programozás (c) 2010 Befogadó process: konzol alk., service, IIS, Windows Forms alk.

J.Zs.Cs.: Vizuális programozás (c) 2010 Kötés a hálózati protokollokat, a kódolási mechanizmusokat és a szállítási réteget definiálja HTTP-alapú kötések – Ezeket akkor használjuk, ha XML-webszolgáltatás protokollon keresztül kell dolgozni, vagyis amikor különböző rendszerek (más operációs rendszer, más programozási architektúra) között zajlik a kommunikáció. TCP-alapú kötések – Ezeket akkor használjuk, ha mind a szolgáltatás, mind a kliens legalább .NET 3.0 keretrendszer fölött fut. (Lehetnek különböző gépeken!) Itt jobb lesz a teljesítmény, ha XML-formátum helyett kompakt bináris formátumba kódoljuk az üzeneteket. MSMQ-alapú kötések – Az MSMQ a Microsoft üzenetsor-kezelő megoldása. Itt arról van szó, hogy az alkalmazás egy üzenetsorba küld üzenetet, nem pedig közvetlenül a másik alkalmazásnak. Amikor a címzett készen áll, hogy elolvassa az üzenetet, kiveszi az üzenetsorból és feldolgozza. Ez akkor hasznos, ha az üzenet küldője és feldolgozója nem azonos időben fut. J.Zs.Cs.: Vizuális programozás (c) 2010

J.Zs.Cs.: Vizuális programozás (c) 2010 HTTP-alapú kötések BasicHttpBinding – Ez a kötés szállításra a HTTP-t, üzenetkódolásra pedig az alapértelmezett szöveg/XML-t használja. WS-I Basic Profile 1.1. kompatibilis. Ezt a kötést főleg a visszamenőleges kompatibilitás miatt használjuk, pl. olyan alkalmazásoknál, amik ASP.NET webszolgáltatásokkal kell, hogy kommunikáljanak. WSHttpBinding – Az előzőhöz hasonló, de ez már támogatást nyújt a tranzakciókhoz, a megbízható üzenetküldéshez és a WS-címzéshez. Bináris adatkódolást is tud. WSDualHttpBinding – Az előzőhöz hasonló, de duplex szerződésekhez használható. (A szolgáltatás és a kliens oda-vissza tud üzenetet küldeni egymásnak.) Csak a SOAP biztonsági beállításait használja, és megbízható üzenetküldést követel meg. WSFederationHttpBinding – Akkor érdemes használni, ha a biztonság a legfontosabb szempont. Támogatja a WS-Federation protokollt, lehetővé téve felhasználók hatékony azonosítását és engedélyezését. Együttműködik a CardSpace technológiával is. J.Zs.Cs.: Vizuális programozás (c) 2010

J.Zs.Cs.: Vizuális programozás (c) 2010 TCP alapú kötések NetNamedPipeBinding – Egy számítógépen levő .NET alkalmazások közötti kommunikációhoz jó. NetPeerTcpBinding – Biztonságos kötést biztosít peer-to-peer (egyenrangú) hálózatokhoz. NetTcpBinding – Biztonságos és optimalizált kötés .NET alkalmazások közötti kommunikációhoz, amelyek különböző gépeken vannak. J.Zs.Cs.: Vizuális programozás (c) 2010

J.Zs.Cs.: Vizuális programozás (c) 2010 MSMQ-alapú kötések MsmqIntegrationBinding – Olyan MSMQ-alkalmazásokkal lehet vele kommunikálni, amelyek COM-ot, natív C++-t vagy a System.Messaging névtérben definiált típusokat használnak. NetMsmqBinding – Alkalmas különböző gépeken lévő .NET alkalmazások közötti kommunikációra. J.Zs.Cs.: Vizuális programozás (c) 2010

J.Zs.Cs.: Vizuális programozás (c) 2010 Szerződés A WCF-szolgáltatás által elérhetővé tett összes metódus leírása. Interfész Nyilvános osztály Struktúra J.Zs.Cs.: Vizuális programozás (c) 2010

Architektúra - csatornák Kliens Szolgáltatás Allkalmazás Szolgáltatás obj. Client runtime Protocol channel (Channel proxy) Protocol channel Dispatch runtime Protocol channel Protocol channel Protocol channel Protocol channel Transport channel Transport channel Channel stack Channel stack J.Zs.Cs.: Vizuális programozás (c) 2010 Forrás: http://msdnkk.hu/Storage/_common/InduloKeszlet/NET35/3/WCF-WF_ujdonsagok_(Benedek_Zoltan).pptx

Egyszerű WCF-alkalmazás A szolgáltatás szerelvénye: Ez a .dll tartalmazza a külső hívók számára elérhető funkcionalitást leíró osztályokat és interfészeket. Az őt hosztoló folyamat: A szolgáltatás dll-jének szüksége van egy Windows-folyamatra, amely futtatja őt. Erre két lehetőség van: IIS (Internet Information Services), WAS (Windows Activation Service a Vistában) vagy pedig egy tetszőleges típusú alkalmazás (pl.: konzol vagy form), amely ServiceHost típusú objektumot hoz létre és az Open() metódussal elindítja a szolgáltatást. Itt kell megadni egy vagy több végpontot is, amelyek lehetővé teszik a szolgáltatáshoz való hozzáférést. A végpont az, ami az ABC-ből áll (adress, binding és contractname). WCF-ügyfél: Ez az alkalmazás a kliens, aki hozzáfér a szolgáltatáshoz egy közbeépülő proxy-osztályon keresztül. J.Zs.Cs.: Vizuális programozás (c) 2010