Jedlik Ányos István 1800. Január 11. - 1895. December 12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gyakorló feladatsor – 2013/2014.
Advertisements

Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.
Transzformátor.
Feldolgozás gondolattérkép segítségével
Jedlik Ányos, Volta, Amper
Az elektromágneses indukció. A váltakozó áram.
Az egyenáramú motor D állórész „elektromágnes” I I É + forgórész
Járművillamosság-elektronika
Hullámoptika.
Váltakozó áram Alapfogalmak.
Szinkrongépek Generátorok, motorok.
Széchenyi István Egyetem
Elektrotechnika 11. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 7. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 12. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektromágneses indukció, váltakozó áram
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Mágneses kölcsönhatás
Magyar nyelvészek,nyelvművelők
Történeti érdekességek
A váltakozó áram keletkezése
Transzformátor Transformátor
Az elektromágnes és alkalmazása
állórész „elektromágnes”
A váltakozó áram hatásainak néhány gyakorlati alkalmazása
Mágneses mező jellemzése
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
NIKOLA TESLA 1856 – 1943.
Jedlik Ányos Élete és munkássága.
Ányos István Pál Készítette: Horváth Vivien. Amiről szó lesz… Élete Művei Stílusa Gróf Zrínyi Miklósról című verse Utóélete.
Szinkron gépek 516. ISZI Villamos munkaközösség Dombóvár, 2008.
A dinamó felfedezője? Felfedezői?
Rejtvény 2 Jedlik Ányos születésének éve
Mágnesesség, elektromágnes, indukció
Mágnesesség, indukció, váltakozó áram
Készítette: Gál Patrik (9.c)
Készítette: Győrik Viktor
a mágneses tér időben megváltozik
Készítette: Juhász Krisztián.  Egy tekercsben folyóáramot változtatjuk, akkor egy másik, például az eredeti köré csévélt, de attól elválasztott másik.
Készítette: Bakos Vanessza, 9.a
Készítette: Pap Zsuzsanna
Jedlik Ányos
Eötvös Lóránd élete Készítette:Bráder Amanda 9.b.
Készítette: Bádenszki Paszkál 11. c Január 2-án született Kösin-ben (ma Koszalin) augusztus 24-én halt meg Bonnban. Német származású fizikus.
A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b.
Készítette: Zsiros Ádám 10.d
Készítette: Csoma Bence
"... minden tudományban tanulhattam volna eleget és szépet, de a fizikában tanulok és egyszersmind mulatok, gyönyörködöm is." Jedlik Ányos Élete és munkássága.
Heinrich Rudolf Hertz.
Készítette: Nagy Attila
Eötvös Loránd és a gravitáció
A nyugalmi elektromágneses indukció
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Eötvös Lóránd: Gravitáció
Jedlik Ányos és Siemens összehasonlítása
Az elektromágneses indukció
Az időben állandó mágneses mező
Jedlik Ányos találmányai
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
A MÁGNESES TÉR IDŐBEN MEGVÁLTOZIK Indukciós jelenségek Michael Faraday
Arnold Sommerfeld Verebes Erika 11.a. Életrajza december 5 (Königsberg) – április 26 (München) Matematika és fizika, königsbergi egyetem PhD.
Wilhelm Conrad Röntgen Készítette: Kunkli Tímea 11.a.
Mágneses szenzorok.
Jedlik Ányos Élete
Ókori Róma Technikatörténet
Elektromágneses indukció
Az elektromágneses indukció
Elektrotechnika – alapok
Előadás másolata:

Jedlik Ányos István 1800. Január 11. - 1895. December 12.

Élete 1800-ban született a Komárom megyei községben, Szimőn Szülei földművesek voltak Nagyszombaton, Győrben, Pesten és Pozsonyban tanult, majd 1817-ben a Szent Benedek rendhez csatlakozott, ahol felvette az Ányos nevet Ő az egyik legjelentősebb fizikus Magyarországon 1822-ben doktorrá avatták matematikából és fizikából Tanított a győri líceumban, 1831-től 1839-ig Pozsonyi Akadémián, 1839-ben pesti egyetemen (fizika, mechanika)

1830-ban a Zeitschrift für Physik und Mathematik újságban írta meg a szódavíz készítését Egyenáramú gépével meghajtotta az optikai rácsosztó gépét, s nagyon jó rácsokat állított el, s ezzel a Bunsen-elemen javított 1834-1835-ben Ausztriában utazgat és tanul 1846. július 15. ő vállalkozott az első gőzmozdonyos útra Pest és Vác között (59 perc volt a menet idő...) 1848. március 15. nemzetőrnek jelentkezett 1858-ban a MTA levelező tagja lett, majd 1873-ban tiszteletbeli taggá választották A magyar-német műszaki szótár kémiai és fizikai szerkesztője Könyvei: Súlyos testek természettana és Hőtan 1878-ban nyugdíjas lett és Győrbe ment. 1895. december 12. meghalt Győrben és a bencések közé temették,

Forgó elektromos motor Sokat kísérletezett Schwigger sokszorozójával. A holland kémikus arra gondolt, ha hurok alakban visszavezeti a drótot a mágnestű alatt, akkor a hatás megkétszereződik , hiszen itt az áram ellenkező irányban folyik. Ha pedig több menetet vesz, a hatás megsokszorozódik. Jól tudta, hogy a huzalkeret közepén elvileg az lehet a mágnestű legnagyobb kitérése, ha derékszögben áll a huzalokra. Ennél tovább csak akkor fordulna, ha mágnes pólusai megcserélődnének. Ha a mágnestű helyett elektromágnest alkalmaz, akkor csak az áramirányt kell megváltoztatni, és az elektromágneses rúd tovább foroghatna. Egy elektromos huzal egy másik, hasonlóan elektromágneses vezeték körül folyamatosan forog.

Így jött rá a működésére, s készítette el a világon az első forgó elektromágneses motort Két típus is keletkezett. Az egyik , „forgonyán”, huzalkeretben forgott, a rúd alakú elektromágnes. A másikon a huzalkeret forgott a mágnestű helyén álló elektromágnes körül. Mind a kettőben az volt a trükk, hogy a forgórészben 180 fokonként megváltozott az áramirány. A gyűrű alakú higanyvályúkat ugyanis kettéosztotta, így a benyúló érintkezők félfordulatonként mindig ellentétes irányú áramot vettek fel. Nem sietett azzal, hogy bejelentse találmányát, ezért a hírnév másoké lett

A dinamó Egy generátor forgó tekercseiben váltakozó áram keletkezik, ezért szikrázik az áramszedő. Elakarja kerülni a szikrázásból adódó áramveszteséget, olyan áramfejlesztőt tervez, amelyben az elektromágnesek forognak, a huzalok viszont, amelyekben az indukált áram keletkezik, mozdulatlanok. A forgó „delejeket” úgy tekercselte, hogy a tengely higanyvályúin érkező áram mindegyikét azonos irányú mágnesessé tegye. Generátor ily módon lett „egypólusú”.

Dinamóelv Az öngerjesztés elve, a párhuzamos gerjesztésű egyenáramú gép (generátor, régi nevén dinamó) működési elve A remanens mágneses tér hatására a külső erővel forgatott forgórész-tekercselésben feszültség indukálódik, amely a gerjesztőtekercselésen át áramot indít, s ha az a remanens mágneses tér hatását erősíti, akkor a gép villamos energia leadására képes. 1861-ben jött rá erre az elvre 1866-ban Siemens is rá jött, ettől függetlenül

Önerősítés és öngerjesztés elve Önerősítés: A forgórész huzalkivezetését összekötötte a sokszorozandó tekercs végeivel. Ekkor az történik, hogy a delej forgatása folytán a sokszorozó huzalban villanyfolyam indul, ami a forgatott delej tekercsén átmenése közben a delejt erősebbé teszi, az pedig erősebb villanyfolyamatot indít. Öngerjesztés: A forgórész elektromágneseinek vasmagjában akkor is marad kis mágneses erő, ha nem működik a berendezés. Induláskor ez a parányi mágnesesség áramot kelt a sokszorosítóban, mely erősebbé teszi az elektromágnest, és így erősödik fel az áramtermelés

Felhasznált irodalom Készítette: Internet Magyar Nagylexikon Kiadó: Általános kislexikon Felix R. Paturi: A technika krónikája Készítette: Gallai Judit