Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magán nyugdíjpénztári tv. várható változásainak hatása. Igazgatótanács ülése Budapest, október 21.
Advertisements

MI LESZ VELED NYUGDÍJ(AS)?
KamatFix 2015 árfolyamvédett eszközalap. 2 Egyéni személybiztosítás fejlesztési csoport | KamatFix 2015 •Tőkevédelem •Hozamvédelem •Árfolyamvédelem.
HUNGÁRIA Takarék Vállalkozói Fórum.
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Kamatszámítás.
ECDL – Az elmúlt 15 év Várallyai László.
Dr. Lukács Marianna, A magyar nyugdíjrendszer pénzintézeti szereplői (magán-, és önkéntes nyugdíjpénztár, NYESZ, TBSZ, foglalkoztatói.
Munkajog és társadalombiztosítás II.
A magyar egészségbiztosítási rendszer
Eltérések és hasonlóságok a ptc oldalak között A ptc oldalakról egy rég tanult bölcsesség jut eszembe: „nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar”
Nyugdíj.
Foglalkoztatói nyugdíj
MI MENNYI 2011-BEN ? BÉREK, ILLETMÉNYEK, SZOCIÁLIS ÉS MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁSOK Készítette: Korózs Lajos szociológus.
Navigációs segédlet: Elite Alliance Club MINDENKI 1 SZÁMÍTÓGÉPRŐL CSAK 1 SZÁMLÁT NYITHAT KI! SOKKAL BIZTONSÁGOSSABB HA A CSALÁDNAK EGYBEN FEKTETED BE!PROBLÉMA.
DR. JUHÁSZ ISTVÁNNÉ MÚLT, JELEN, JÖVŐ BESZÉLJENEK A SZÁMOK! DECEMBER 14.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Néhány szempont a panelvitához Könyvbemutató: Non-Financial Defined Contribution Schemes: The New Revolution for Reforming National Pension Schemes? Budapest,
„Nyugdíjrendszerváltás 2010” avagy jogfosztás a nép nevében Szikra Dorottya, ELTE TÁTK Lakner Zoltán, ELTE TÁTK.
Kamatadó Kósa Zoltán – június évi …törvény egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról Kamatadó mértéke:20% Kamatadó köteles.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.
A gondoskodás területei Mit tehet a munkáltató és mit a munkavállaló?
Mi is tulajdonképpen SprintWealth üzlet? A SprintWealth weboldalról szoftvereket és e-könyveket tölthetsz le 29 USD regisztrációs díj ellenében. Az oldal.
LOPKODÁS UTÁN KAPKODÁS KORÓZS LAJOS ELNÖKSÉGI TAG.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
2009. június A személyi jövedelemadó törvény évi évközi változásai Siklósiné Antal Gyöngyi Pénzügyminisztérium Jövedelemadók főosztály.
GAZDASÁGPOLITIKA VII. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE MÁRCIUS 27.
PÉNZTÁRVÁLASZTÁS Miért az ING Nyugdíjpénztár? 1 Összeállította: Falussy Sándor pénzügyi tanácsadó.
NEMZETKÖZI BANKOLÁS Moór Marianna Március 27.
QUAESTOR Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltatás Több mint béren kívüli juttatás - egy hatékony eszköz az egyéni és a szervezeti célok összehangolásához 2011.
TÁMOP TÁMOGATÁS FOLYÓSÍTÁSA, PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁS.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére június 12.
1 Tájékoztatási feladatok a központi bevallás-befizetés kapcsolatában.
A nyugdíjrendszer stabilitását megteremtő rövidtávú intézkedések Dr. Herczog László miniszter október 14. Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
HVG konferenciák Önkéntes pénztári változások január 25. dr. Lukács Marianna, az előadás letölthető:
Banyár József: Életbiztosítás Az életbiztosítási piac szereplői, konkurensei és nemzetgazdasági jelentősége.
A nagy átverés: Meddig szórakoznak még a nyugdíjakkal? Korózs Lajos Elnökségi tag.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
Pénzügykutató Zrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. közös konferenciája Lehetséges-e Nyugdíjrendszer Reformja? Borza Gábor ING Stabilitás Pénztárszövetség.
Nyugdíjrendszer átalakítása?
A Tartós Befektetési Számla előnyei, működése, típusai, megnyitásának és megszűnésének módja.
Szeretné gyermeke álmait valóra váltani? Családi Aranyszárny biztosítással védett megtakarítási program.
Sláger az adómentes cafeteria megoldások
A világ legjobb és legkönnyebb pénzkereseti lehetősége ! SOHA vissza nem térő alkalom ! Volt már lehetősége egy olyan üzletben részt venni, ami nem rég.
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában
Készítette: Tóth Zsuzsa Borsodi Szabolcs
II. A költségvetés végrehajtásához kapcsolódó jogintézmények
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában Széchenyi István Egyetem Szalay György szakértő április 16.
A Balti államok demográfiai problémáinak hatása a gazdaságra Készítette: Rigó Áron.
Életbiztosítási kalkulus (I.) Alapfogalmak: Halálozási valószínűség (q x ): annak valószínűsége, hogy egy x éves ember nem éli meg x+1-ik életévét Túlélési.
Életbiztosítási kalkulus (I.)  Alapfogalmak:  Halálozási valószínűség (q x ): annak valószínűsége, hogy egy x éves ember nem éli meg x+1-ik életévét.
Életbiztosítási kalkulus (I.)  Alapfogalmak:  Halálozási valószínűség (q x ): annak valószínűsége, hogy egy x éves ember nem éli meg x+1-ik életévét.
Magán-nyugdíjpénztárak: álom és valóság Kun János PhD SZEF április 23.
27–28. Nyugdíjas évek A. Mi a nyugdíj? B. Ki fizeti a nyugdíjakat és miből? C. Melyek a nyugdíjrendszer pillérei?
Kormányzati Ellenőrzési Hivatal A magánnyugdíjpénztárak által a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak átadott portfóliókkal kapcsolatos gazdálkodás.
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
OTP Pénzügyi Pont KFT február. 1-től létrejött egy új partneri hálózat, mely kizárólag az OTP Bank termékeit közvetíti az ország egész területén.
Az elvárt béremelés végrehajtása esetén igénybe vehető adókedvezmény.
Dr.Farkas András NyugdíjGuru
Pénzügyi tervezés, megtakarítások
Összehasonlító példák
Bérek könyvelése Schalkhammer-Kenyeres Márta
Rehabilitációs járadék,-hozzájárulás
A TUDATOS MEGTAKARÍTÓI MAGATARTÁS KORLÁTAI
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Közvélemény- és piackutatási igazgató
Nyugdíjreformok Magyarországon: kihívások és válaszok
Költségvetés.
Előadás másolata:

Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!

A vegyes finanszírozású nyugdíjrendszer  1997-ben az akkori kormányzat demográfiai okokra hivatkozva létrehozta az ún. vegyes finanszírozású nyugdíjrendszert, melynek eredetileg három, majd 2006-tól négy pillére volt!

Első pillér  Az első pillér, egy államilag garantált minimum nyugdíj, mely nem is igazán nyugdíj, inkább csak járadék lett volna!

Második pillér  A második pillért a kötelező magánnyugdíjpénztári tagság jelentette, egészen Dec. 13-ig. Ez azt jelentette, hogy mindenki, aki belépett a rendszerbe, a nyugdíjjárulékát már nem az állami rendszerbe fizette, hanem egy elkülönített pénztári számlára!

Harmadik pillér  A harmadik pillért az önkéntes nyugdíjpénztári tagság volt, amikor is az egyén, ha akarta, gyűjthette megtakarított pénzét egy teljesen külön nyugdíjpénztári számlán is!

Negyedik pillér  Ezt a megtakarítási forma nem régen, 2006 – ban került bevezetésre, amikor is megnyíltak a nyugdíj- előtakarékossági számlák, vagy rövidített nevükön NYESZ! Ide az ügyfelek nyugdíjcélú megtakarításaikat rugalmasan fizethették!

Nézzük mi történt Dec. 13- án!  A parlament elfogadta a magánnyugdíj pénztárak államosításáról szóló törvényt, melynek értelmében mindenkinek, aki eddig tagja volt az első pillérnek, döntenie kell, hogy visszalép-e az állami nyugdíjrendszerbe, vagy marad magánnyugdíjpénztár tag! E döntésre azért volt szükség, hogy az állami költségvetés bevételhez jusson, vagyis eltűnjön a hatalmas hiány!

Nézzük a következményeket!  Mi történik, ha valaki visszalép az állami felosztó- kirovó nyugdíjrendszerbe? A magánnyugdíj-pénztári megtakarításait átvezetik az állami nyugdíjrendszerbe, a befektetéseken elért reálhozamot pedig felveheti készpénzben, átvezettetheti az önkéntes nyugdíjpénztári számlájára, vagy lemondhat róla, és átkerül az is az állami rendszerbe!

Mi történik, ha marad magánnyugdíjpénztár tag  A munkáltató által fizetett munkáltatói nyugdíjjárulék nem kerül jóváírásra többé a magán nyugdíjpénztári számlán, azt az állam megtartja, a munkavállaló által fizetett 10% nyugdíjjárulékot pedig nem kötelező a továbbiakban fizetni, de az egyén csak és kizárólag e befizetések után számíthat nyugdíjra! Szolgálati ideje Nov. 30-ával megszűnik!

Mennyi pénzre számíthat, aki visszalép?  A törvény szövege alapján aki visszalép, az felveheti a pénztári befektetéseken elért reálhozamot, amit úgy kell kiszámolni, hogy a nyugdíjpénztár által közölt nominálhozamból kivonjuk az adott éves inflációt! Vagyis, ha a nominálhozam 10%, de az adott éves infláció 5,5%, akkor a reálhozam csak 4,5%!

Mikor mi a teendő!  Ha úgy dönt valaki, hogy visszalép az állami nyugdíjrendszerbe, akkor igazából nem kell tenni semmit, hanem automatikusan átkerül a tagsága! A reálhozam kifizetését illetően pedig, majd a pénztár március hónapban nyilatkoztatja ügyfelét, hogy hova utalja az összeget! Ha nem nyilatkozik, akkor a lakcímére érkezik az összeg, április hónapban!

 Ha valaki maradni szeretne magán-nyugdíjpénztári tag, akkor a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságok bármelyikén erről nyilatkozatot kell tennie, amit jegyzőkönyvbe vesznek!

 Ezt a diát azért hoztam létre, hogy segítsek a döntés meghozatalában! Kérdésével forduljon hozzám bizalommal, amiben tudok segítek! Kertész László Tel.: 70/