„MARADJ TALPON!” A felkészülésben segít az internet és a könyvtár!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Iskolai Könyvtári Világnap
Advertisements

Online könyvajánlás Hogyan tájékozódhatunk a gyermekkönyvek világában?
SZTE Klebelsberg Könyvtár
A könyvtár és az Internet mindenkié A világ a könyvtárban, a könyvtár a világban.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Digitális Irodalmi Akadémia –2008.
SZTE KLEBELSBERG KÖNYVTÁR Különgyűjtemények Zenei és Audio-vizuális Dokumentumok Gyűjteménye Nagy Anita SZTE Klebelsberg Könyvtár november 20.
Az olvasástól az információig Az OSZK szolgáltatásai a könyvtári rendszer számára Tóth Ferenc Tibor OSZK Köszöntöm a megjelenteket!
Monor, október 12. Paulovits Erika
Magyar és európai digitális könyvtári projektek Artisjus Szerzői Akadémia március 29.
Tatabánya, október 9. ODR konferencia A Magyar Elektronikus Könyvtár ODR konferencia Digitalizált dokumentumok a könyvtárközi kölcsönzésben Tatabánya,
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Elektronikus szolgáltatások mindenkinek Electronic services for everybody Moldován István OSZK Budapest, november 24.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Egyetemi Könyvtár
Hasznos internetes információforrások. Enciklopédiák, lexikonok Seres Judit SZTE Klebelsberg Könyvtár Tájékoztató Csoport
Hasznos internetes információforrások. Enciklopédiák, lexikonok
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
Országos Széchényi Könyvtár
Könyvtárhasználat.
Az Internet kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű programsorozatot, az Internet Fiestát évente rendezi meg az Internet Society ben az Internet.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Műszaki tudományok az interneten
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
2005 május Kétszintű érettségi.
MeetOFF.eu Képadatbázisok az OSZK-ban avagy képek archiválása és szolgáltatása a XXI. században. Moldován István Országos Széchényi Könyvtár.
Gyűjteményünk Elsősorban helyismereti dokumentumok Szépirodalmi és szakirodalmi művek, szakdolgozatok, képeslapok Heves megyei.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Az elektronikus könyvtárak az olvasók szolgálatában avagy, mit nyújt az OSZK a hálózaton Moldován István OSZK MEK Osztály A könyvtáros.
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
”Babits Mihály a Net-en” Moldován István OSZK MEK osztály Irodalomtörténeti Szimpózium Babits Mihály születésnapján Szekszárd, november.
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium könyvtára
KÖNYVTÁRISMERET.
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár
INTERNET FIESTA 2014 Irodalmi adatbázisok, tudástárak az interneten.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
A Magyar Elektronikus Könyvtár, színházi és múzeumi együttműködései Adatbázis-építés, digitalizálás könyvtári és múzeumi környezetben Konferencia Országos.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
Óbudai Egyetem Könyvtár Olvasószolgálat. Helyben olvasás Kölcsönözhető és nem kölcsönözhető dokumentumok, folyóiratok, hetilapok, jegyzetek, CD-ROM-ok.
Az Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
A könyvtári dokumentumok digitális átállása
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Magyar és európai digitális könyvtári projektek
MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA JOGI SZAKKÖNYVTÁRA
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Előadás másolata:

„MARADJ TALPON!” A felkészülésben segít az internet és a könyvtár! INTERNET FIESTA 2014 „MARADJ TALPON!” A felkészülésben segít az internet és a könyvtár! the5thz

NET – KULTÚRA – KÖNYVTÁR 15. Internet Fiesta a könyvtárakban: 2014. március 20. és 27. között, 15. alkalommal, a magyar könyvtárakban, az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

A PEST MEGYEI KÖNYVTÁR programjai: „Maradj talpon!” – Érettségi. Továbbtanulás. A felkészülésben segít az internet és a könyvtár! időpont: 2014.03.26.,szerda, 10 óra és 11 óra helyszín: PMK, olvasóterem Az Internet Fiesta ideje alatt könyvtárunkban az internetezés díjmentes.

„Maradj talpon!” Tájékoztatónkat ajánljuk azoknak, akik többet szeretnének tudni: a könyvtár elektronikus szolgáltatásairól (pl. katalógus, helyismereti sajtófigyelő szolgáltatásunk), a könyvtárunkban elérhető adatbázisokról (EBSCO, NAVA adatbázisok, CD-ROM-ok, DVD-ROM-ok), az interneten, otthonról is elérhető adatbázisokról, tudástárakról (katalógusok, MEK, DIA, KIA, MANDA, stb.) arról, hogy az érettségi és a továbbtanulás során milyen segítséget tud nyújtani a felkészülésben az internet és a könyvtár.

Mit tegyek??? A kezdet…. túl sok találat nem hasznos információ nem valós információ Mit tegyek???

Segít a könyvtáros! Pest Megyei Könyvtár Tájékoztató szolgáltat: Eligazodás Katalógus használata (SZIKLA21) Könyvtárközi kölcsönzés Irodalom kutatás, bibliográfiák összeállítása Adatbázisok használata (EBSCO, NAVA) CD-ROM-ok, DVD-ROM-ok

„Azt a piros színű könyvet keresem…” ELIGAZODÁS „Azt a piros színű könyvet keresem…” Tájékozódás a polcok között: szépirodalom szakirodalom: kézi, kölcsönözhető, segédkönyvtár kötelezők polca érettségire készülők polca új könyvek polca idegen nyelvű könyvek

KATALÓGUS SZIKLA 21 Szerző Cím Jelzet: L10 Részleg: felnőtt Leltári szám: 322918

KÖNYVTÁRKÖZI KÖLCSÖNZÉS ODR = Országos Dokumentumellátási Rendszer A könyvtárunk állományából hiányzó könyveket más könyvtártól megkérjük. Egyidejűleg több könyvtár olvasójává is válhat! A könyvtárközi kölcsönzés szabályai csak a beiratkozott könyvtárhasználók csak személyesen, kiviteli engedély aláírásával Regisztrációs díj Könyv, digitális vagy fénymásolatban kért dokumentum A küldő könyvtár szabja meg:       a kért dokumentum kölcsönzési határidejét, amely nem hosszabbítható;       a kölcsönzés módját (kölcsönzés, ill. helyben olvasás) digitális vagy fénymásolatban kért dokumentum árát. A határidőre vissza nem hozott könyvek után késedelmi díjat kérünk.

IRODALOMKUTATÁS egy téma alaposabb megismeréséhez, egy dolgozat megírásához, ha nem csak egyszeri alkalommal van szüksége egy tudományterület szakirodalmára: TÉMAFIGYELÉS Szükséges információk: A kérdés, a téma pontos megjelölése. Mihez? Milyen források? (könyv, folyóirat, egyéb dokumentumok) Milyen nyelvterületekről (magyar, angol, német stb.)? Mely évek forrásanyaga jöhet számításba? Hány tételig? Válasz milyen formában?

Helyben nyújtott elektronikus szolgáltatások Csak helyben használhatók! EBSCOhost- bibliográfiai és teljes szövegű adatbázisok keresőrendszere NAVA = Nemzeti Audiovizuális Archívum A Pest Megyei Könyvtár NAVA-pont. Offline adatbázisok (CD-ROM, DVD-ROM) Folyóiratok archívumai (Honismeret, Irodalomtörténet, Közgazdasági szemle, Ethnographia, 2000), Arcanum kiadványok, Magyar írók élete és munkái, Magyarország megyetérképei, Pannon enciklopédia…

EBSCO Könyvtárunkban elérhető az EBSCOhost keresőrendszer: Az EBSCO Publishing EBSCOhost nevű szolgáltatása Interneten elérhető online adatbázis-szolgáltatás bibliográfiai és teljes szövegű adatbázisokat kínál Többnyire szakmai folyóiratok anyagát tartalmazza (egészségügy, oktatás, közgazdaságtan, marketing, általános tudományok) http://web.a.ebscohost.com/ehost/search/selectdb?sid=efa06d51-9d69-4fba-a469-bc3c9da2200c%40sessionmgr4001&vid=1&hid=4209

NAVA - Nemzeti Audiovizuális Archívum Gyűjti a magyar műsorszolgáltatói kötelespéldányokat. „elektronikus műsorok tára” Gyűjtőkörébe a következő csatornák magyar gyártású illetve magyar vonatkozású (hungaricum) műsorai tartoznak: M1, M2, Duna, RTL Klub, TV2, Kossuth rádió, Petőfi rádió, Bartók rádió. http://nava.hu/

Segít a könyvtáros! Pest Megyei Könyvtár Helytörténeti gyűjtemény A gyűjtemény gerince közel 8000 db könyv képes levelezőlapok, fotók, meghívók és egyéb aprónyomtatványok, cikk-kivágatok, stb. Helyismereti-sajtófigyelő szolgáltatás Helytörténeti kutatás PEMETE = helytörténeti blog: http://pemete.blog.hu/

Segít a könyvtáros! A Pest Megyei Könyvtár elérhetőségei: Cím: Szentendre, Pátriárka u. 7. Telefon: 26/310-222 E-mail: pmk@ella.hu Weboldal: http://www.pmk.hu Facebook: www.facebook.com/pmkszentendre

Segít a könyvtáros és az internet! A honlap: http://www.pmk.hu

Segít a könyvtáros és az internet! Honlap: Hírek Katalógus Kapcsolatfelvétel Bejelentkezés Alapdokumentumok Művészindex

Segít a könyvtáros és az internet! A katalógus: http://www.pmk.hu/katalogus Keresés Keresési beállítások (pl. részleg, dok. típus, nyelv)

Magyar Elektronikus Könyvtár http://mek.oszk.hu/ Akadálymentes változat: http://vmek.oszk.hu/ Mobilra optimalizált változat: http://m.mek.oszk.hu/ Művek teljes szöveggel (pdf, htlm, stb.) E-book-ra is! (epub, prc) OSZK – Országos Széchényi Könyvtár (www.oszk.hu)

További OSZK szolgáltatások: A teljesség igénye nélkül: MNB – Magyar Nemzeti Bibliográfia EPA - Elektronikus Periodika Adatbázis LIBINFO - Magyar Könyvtárak Internetes Tájékoztató Szolgáltatása MDK - Magyar Digitális Képkönyvtár (kéziratok, aprónyomtatványok is) Tovább a http://mek.osz.hu-ra

Irodalmi kritikák, tanulmányok bibliográfiája (1961-2006) FSZEK adatbázis (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár), 1961 óta, 2006-ban lezárták! szépirodalmi alkotókról és műveikről szóló írások (monográfiák, tanulmányok, kritikák, regény-, novella-, dráma-és verselemzések) bibliográfiáját, Színházi előadások, filmbemutatók, 408 magyar nyelvű folyóiratot, valamint 1476 tanulmánykötetet dolgozott fel. http://database.fszek.hu:2007/irodopt/irod0402.htm?v=irod&a=start&a1=

DIA – Digitális Irodalmi Akadémia A Petőfi Irodalmi Múzeum digitális adattára 1998-ban alapították Taglétszám/ szerző 78 fő A digitális könyvtár teljes életművekből épül fel Ingyenes http://www.pim.hu/object.5ee109ea-8f29-4584-9599-6694121f2925.ivy

KIA – Kortárs Irodalmi Adattár A mai magyar irodalom szereplőiről nyújt lexikonszerű információkat 223 szerző és a hozzájuk kapcsolódó cikkek többféle, a mai magyar irodalomhoz kapcsolódó linkgyűjtemény könyvkeresési szolgáltatás http://www.kontextus.hu/kia/kia.php

LITERATURA – kulturális portál Irodalmi arcképcsarnok Irodalmi-esztétikai lexikon Világirodalmi vers antológia Magyar vers antológia Irodalmi Nobel-díjasok Aforizma-tár http://www.literatura.hu/

SULINET Hírmagazin Közösség Tudásbázis http://hirmagazin.sulinet.hu/hu

HUNLIT A Magyar Könyv Alapítvány Többnyelvű Irodalmi Adatbázisa Magyar szerzők rövid életrajza, bibliográfiája, fontosabb műveik elemző bemutatása Magyar irodalmi művek fordításai, fordítói http://www.hunlit.hu/writers.d2

Érdekességek: A klasszikus magyar irodalom tématérképe - Irodalmi barangoló (nem csak) középiskolásoknak: http://mekmester.oszk.hu:8080/itm/tmv/index.htm Nyugat hanganyagok (pl. Babits hangja) http://nyugat.oszk.hu/html/hanganyagok_szerzok.htm Kiállítóterem - Tematikus honlapok http://mek.oszk.hu/html/kiallitas.html Magyar nyelvemlékek http://nyelvemlekek.oszk.hu/ Legeza Ilona irodalmi honlapja - Könyvismertetők a magyar és világirodalom mintegy 2000 alkotásáról http://web.axelero.hu/ilegeza/ Bibliographia Hungarica - Magyar irodalmi művek idegen nyelvű fordításai nyomtatásban (kereshető) http://demeter.oszk.hu Kulturális enciklopédia (arcképcsarnok, pályaképek) http://enciklopedia.fazekas.hu/gallery/magyar/gallery.htm Digitális Klasszika - A 18-19. századi magyar irodalom adatbázisa http://www.kiad.hu/index.html

Gyűjtőoldalak, linkjegyzékek: PMK – online szolgáltatások: http://www.pmk.hu/online_szolgaltatasok irodalom.lap.hu: http://irodalom.lap.hu/ Világkönyvtár (MEK) : http://mek.oszk.hu/html/virtualis.html